Seuraa 
Viestejä45973

Miten nopeasti maapallo oikeastaan pyörii oman keskustansa ympärillä, vai onko se ERITTÄIN suhteellista?
Kuinka tarkka tuo maapallon kesä-talvi tilttaus oikein on? Kun ne monet väittää että juhannus on vuoden valoisin päivä.. eli rupeeko maapallo varmasti just juhannuksen jälkeen tilttaamaan talvea päin ? Tietenki voin ymmärtää sen jos nyt kuviteltais se että tietäisin sen että minkä takia maapallo muuttaa akseliansa niin ku se tekee .. tietenkin esteet tekis sen hitaammaks.. sen tilttauksen siis.. mutta se on niiku hyrrä pyörrinnässä.. sen takia se on nii tarkka ehkä..tai siis helposti laskettavissa.. mutta luulis sen sit hidastuvan? Kertokaa mistä tuo tilttaus sit johtuu... ja kaikki mitä tiedätte.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (8)

DerMack
Seuraa 
Viestejä1839

kyllä se vuoden valoisin päivä on kuitenkin kesäpäivän seisauksen aikaan 21.6. Juhannus sattuu osumaan jollekin lauantaille päivien 20-26 välillä, eli pientä heittoa on.

ja tuon kesä-talvi tilttauksen olet kyllä ymmärtänyt melko lailla väärin. Maan pyörimisakselin suunta ei muutu, ainoastaan maan sijainti kiertoradallaan auringon ympäri. Pyörimisakseli sojottaa kesät talvet sinne pohjantähden hujakoille, mutta aurinkoa kiertäessä aurinkoon suoraan kohti oleva kohta muuttuu kääntöpiirien välillä vuoden aikana. olipas se sekavasti sanottu...

tiedän myös paljon muutakin mutta nyt ei jaksa kaikkea kirjoittaa. lol

mjoo.. kuullostaa ihan uskottavalta.. sain siinnä tapauksessa uuden käsityksen siitä .. mutta ootko ihan varma tosta ?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eikö oikeastaan asia ole aivan sama ? talvi-kesä tilttaus.. mutta sinä nyt vaan vertasit toisiin tähtiin.. mutta jos toisia tähtiä ei ois olemassa niin sillon me voitais sanoa että se on maapallo mikä tilttaa

DerMack
Seuraa 
Viestejä1839

lehdestä luin.

no ei maar, kyllä sitä on sen verta tullut kaukoputken kanssa ulkosalla öiseen aikaan heiluttua ympärivuotisesti että olen saanut ihan omakohtaista kokemusta ja voinkin näin olla melko varma siitä että maan pyörimisakseli osoittaa sinne pohjantähden kieppeille oli sitten kesä taikka talvi.

ps. maantiedon kirjassakin tuo mainittiin joskus yläasteella, ynnä lukuisissa muissakin lähteissä olen tuon väittämän nähnyt vuosien varrella. jopa englannin kielisessä wikipediassa on siitä hienot kuvatkin...

pss huumori sikseen, kyllä se on ihan satavarma fakta se. taidan mennä maate...

Vuoden pisin päivä (valoisin) pohjoisella pallonpuoliskollamme, jolloin maan akselin pohjoispää osoittaa suoraan aurinkoonpäin tapahtuu 20-22.6 välisenä ajankohtana. Tätä ajankohtaa kutsutaan kesäpäivänseisaukseksi ja se oli tänä vuonna 21.6.2008 klo 02.59.

Suomessa Juhannuspäiväksi on (pääsääntöisesti) määritelty se lauantai joka sijoittuu lähemmäksi kesäpäivänseisausta. Aikaisemmin Suomessakin vietettiin perinteelliseen tapaan juannuspäivää aina 24.6. Tämä tapa on edelleen vallalla Baltian maissa. Eli kun sopivasti sattuu voipi viettää kaksi juhannusaattoa perätysten, toisen vaikkapa Suomessa ja toisen Virossa!

Lisäys:
Mitä maan akseliin tulee, niin sehän aina osoittaa samaan suuntaan eli Pohjantähteen nykyisin. Mutta, koska maa pyörii auringon ympärillä, niin välistä akseli osoittaa aurinkoon päin ja välistä siitä poispäin sekä pari kertaa vuodessa siltä väliltä (kevät ja syksy). Toki vuosituhansien myötä myös maanakseli prekessioliikkeen myötä vaappuu niin ettei se enää osoitakaan Pohjantähteen päin.

Okei.
No mikä on Snautin mielipide mun kysymykseen/ksiin+ eikö maapallo siis tilttaa vaan onko se niiku toi aikasempi sano että se on maapallon kiertoradasta kiinni. Mutta jos se ois niin niiku hän vertas toisiin tähtiin. Entäs jos niitä toisia tähtiä ei ois. Miten sillon vois tietää jos maapallo tilttaa tai jos se vetää eri kiertoratoja?

nuubi
Okei.
No mikä on Snautin mielipide mun kysymykseen/ksiin+ eikö maapallo siis tilttaa vaan onko se niiku toi aikasempi sano että se on maapallon kiertoradasta kiinni. Mutta jos se ois niin niiku hän vertas toisiin tähtiin. Entäs jos niitä toisia tähtiä ei ois. Miten sillon vois tietää jos maapallo tilttaa tai jos se vetää eri kiertoratoja?Ei tässä kenenkään mielipiteitä tarvita, ei minun eikä muidenkaan. Vaan nämä maan rataparametrithän ovat vasta olleet muutaman sadan vuoden ajan tunnettua faktaa.

Siis maan akseli toki "tilttaa" ja nykyisellään se muodostaa ekliptikan tasoon nähden 23.5 asteen kulman. Tämä kallistunut maan akseli osoittaa myös (nykyään) aina kohti Pohjantähteä maan kiertäessä aurinkoa. Tuosta voit sitten päätellä, että välistä pohjoinen pallonpuoliskomme on kallellaan aurinkoon päin (kesällä) ja välistä siitä poispäin (talvella). Tästä siis vuodenaikavaihtelumme johtuu. Ekvaattorilla ei luonnollisestikaan vuodenaikavaihteluita esiinny.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat