Seuraa 
Viestejä45973

Tulipa mieleen että jos Maa yhtäkkiä alkaisi kiertämään akselinsa ympäri samalla nopeudella mutta päinvastaiseen suuntaan kuin nyt, niin vaikuttaisiko se geologiselta kannalta mihinkään. Aurinko nousisi lännestä ja laskisi itään, mutta tapahtuisiko muuta

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (13)

Merivirtojen kulku muuttuisi radikaalisti samoin kuin ilmavirtaukset. Meteorologien ilmastomallit menisivät uusiksi.

myös riippuen kuinka äkkiä kulkusuunta vaihtuisi niin vois kans tavarat lennellä siihen mallii ettei iha kaikkien enää tarttis miettii asiaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Heppu
Tulipa mieleen että jos Maa yhtäkkiä alkaisi kiertämään akselinsa ympäri

Mitä jos akseli alkaisi kiertämään maata?
No eipä onneksi taida tapahtua.

Menee vähän jo aiheen viereen, mutta tähän ajatusheittoon oli pakko tarttua...

Geometrisesti ajatellen maapallon navoillahan ei ole kummallakaan kuin yksi ilmansuunta (pohjoisnavalla etelä, etelänavalla pohjoinen), eikä aurinko siten voi kulkea niillä myötä- tahi vastapäivään.

Mistä ajatusta jatkaen, navoilla auringonnousu ei aiheudu maan pyörimisestä akselinsa ympäri, vaan maan kiertoliikkeestä auringon ympäri. Aina oppii kun ajattelee!

Sinänsä mitä tulee auringon noususuuntaan muilla osilla maapalloa, tähän tarkastelijan sijainnilla taitaa olla kovin vähän merkitystä...

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46503
tulkuri

Luultavasti jos äkkiä pysähtyisi niin kaikki irtoaines joka on maapallon kalliokuoren päällä jatkaisi matkaansa ainakin päiväntasaajan lähistöllä. Taas napa-alueella ainesmassa pysyisi paikallaan. Merivedet lähtisi liikkeelle voimalla joka silittäisi päiväntasaajan aika helposti.Kyllä joo, mutta nähdäkseni tuo ei ollut alkuperäisen ajatuskokeen idea. Eiköhän se sama voima joka hallitusti vaihtaa maapallon kiertosuunnan vaihda samalla pinnalla olevan romunkin kiertosuunnan.


Jos taas muutos tapahtuisi hitaasti ja niin pitkän aikavälin kuluessa että maapallon luonto siihen mukautuisi niin eihän siinä sitten muuta tapahtuisi kuin se että auringon nousun ja laskun liikesuunta muuttuu, samoin kuun nousu ja lasku.

Asia ei ole noin yksinkertainen. Maan kiertosuunnan vaihtuminen vaihtaisi myös tuulten ja merivirtojen virtausta ohjaavan Coriolisin voiman suunnan. Sillä olisi epäilemättä suuria vaikutuksia Maan ilmastoon, koska mantereet eivät ole symmetrisiä kiertosuunnan suhteen.

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265
tulkuri
Mielenkiintoiseksi asian tekee se että vaikka ajattelemme auringon olevan suuri niin sen ns.vaikutus vähenee koska etäisyys on suuri ja kun on auringonpimennys niin kuu peittää auringon, ne on eräällä tavalla saman ns.suppilon sisällä peräkkäin.

Siitä voi päätellä että kuun ja auringon vaikutusvoima maapalloon, jos se laskettaisiin saman tiheyksisillä massakaavoilla (kuu ja aurinko), se olisi sama. Mutta nythän auringon vaikutusvoima on huomattavasti suurempi kuin kuupallon ja se tarkoittaa sitä että auringon tiheyden täytyisi olla suurempi kuin kuun.

Voidaan ajatella aurinko ja kuu saman suppilon sisään, mutta maapallolle tuo suppilo rajaa vain täysvarjon auringonpimennyksen aikana. Kuun ja auringon tiheydestä tästä geometriasta ei voi vetää johtopäätöksiä.

Aurinko vaikuttaa selvästi enemmän kuin kuu, koska painovoima perustuu suurlelta osin fotoneihin.

Kuu tosin saa aikaiseksi selkeän vuorovesi-ilmiön, mutta se taas johtuu siitä, että kuusta heijjastuvista fotoneista on osa energiasta jäänyt kuuhun ja näin nuo fotonit sitoutuvat tehokkaammin mereen kuin maahan suhteellisesti verrattuna suoraan auringosta tuleviin fotoneihin.

Eikähän maapallosta heijjastu kuuhun fotoneita silloin kun on auringonpimennys.

Samasta syystä planeettojen konjuktioissa ei tapahdu mitään ihmeellistä, toisin kuin aikoinaan pelättiin ja myöskin ihmteltiin konjuktion jälkeen kun mitään ihmeellistä ei tapahtunutkaan.

;):)

Minkä verran maapallon akseli kallistui ja entäpä miten kävi vuorokauden pituudelle Aasiassa jouluna olleen maanjäristyksen takia?

Olen nimittäin ennustanut, että maapallo hakeutuu omia aikojaan samaan tilaan kuin ennen maanjäristystä.

;):)

Heppu
Tulipa mieleen että jos Maa yhtäkkiä alkaisi kiertämään akselinsa ympäri samalla nopeudella mutta päinvastaiseen suuntaan kuin nyt, niin vaikuttaisiko se geologiselta kannalta mihinkään. Aurinko nousisi lännestä ja laskisi itään, mutta tapahtuisiko muuta

Ihan pikku kuriositeettinä ja iloa pilaten mainittakoon tylsästi, että pyörimismäärän säilymislaki estää kiertosuunnan muuttumisen. Paitsi jos joku helkkarin kokoinen möhkäle osuisi viistosti Maan pintaan siten että se hidastaisi pyörimisliikettä ja kääntäisi jopa suunnan toiseksi. Siitä törmäyksestä taitaisi kyllä seurata jotain muuta katastrofaalisempaa...

Hmm...siitä seuraisi varmaan valtava aalto, joka pyyhkäisisi ympäri maapallon, ja hukuttaisi kaikki kansat päällä maan. Ja tämähän tietysti johtuu siitä fysikaalisesta tosiseikasta, että massalla on "hitautta", eli kun joku voima pyrkii muuttamaan kappaleen liiketilaa, kappale pyrkii ylläpitämään entistä liiketilaansa. Eli kyseessä on sama ilmiö, kuin esim. linja-autolla matkustava ihminen voi bussissa seisoessaan huomata, bussin esim. bussin lähtiessä liikkeelle, jolloin matkustaja tuntee nytkähdyksen taaksepäin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat