Seuraa 
Viestejä45973

Ei ole vaikeaa. Mitään ei ole vaikea oppia jos vain haluaa oppia.

Kyllä uusiin koneisiin esiasennetut linuxit ovat käyttäjäystävällisiä ja toimivia järjestelmiä siinä missä muutkin käyttöjärjestelmät. Tärkeintä on vain ymmärtää että Windowsissa, maceissa ja linuxeissa samat asiat tehdään vähän eri tavoilla.

Jos Linuxista haluaa väkisin saada Windowsin, niin tulee enemmän ongelmia kuin jos vain opettelisi tavat joilla asiat tehdään Linux/unix-maailmassa.

En tiedä millä linux-asennuksella Eee PC tulee Suomalaisilla jälleenmyyjillä. Mutta ainakin Ubuntu-linuxin siihen voi asentaa. (Tietysti Eee PC:hen saa myös Windowsin.) Jos epäröit käyttöjärjestelmän tuntumaa, voithan ladata tai tilata ilmaiseksi postissa Ubuntun Live-CD:tä ja kokeilla sitä nykyisellä koneellasi ennen linux-kannettavan ostopäätöstä.

Ubuntun Live-versiota ei tarvitse asentaa millään tavalla. Riittää kun heität levyn sisään ja käynnistät tietokoneen, ja hetken päästä cd-levyltä käynnistyy toimiva Linux. Mitään muita toimia ei käyttäjältä vaadita, eikä tietokoneesi nykyiset tiedotkaan häviä tai ole vaarassa millään tavoin.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (21)

Motivaation määrää odotukset työn määrästä suhteessa palkkioon. Siis jos hankkii uuden laitteen voi viikon pituinen opiskelu olla liikaa kun haluaa hoitaa perustoimintoja. Mitä pienempi oppimiskynnys on, sitä useimmat sen valitsevat. Linxin tekijät eivät joko ymmärrä tai välitä.

Distribuutiot kannattaisi jakaa selviin luokkiin vaikeusasteiden mukaan.

Ainakin Ubuntuissa OpenOffice on valmiiksi asennettuna, muihinkin linuxeihin sen saa ellei ole valmiina. Edelleen, täytyy täsmentää etten tiedä täsmälleen mikä linux missäkin Eee PC:ssä on, Eee PC-malleja on ainakin viittä erilaista, joihin on tarjolla joko Windows tai linux. Mutta myös Ubuntun Eee PC:hen saa asennettua vaikka itse.

Minulla ei Skypestä ole kokemusta linuxeissa mutta nopealla googlauksella Skypen kotisivuilta löytyy myös linux-versio, eli Skypen saa myös linux-koneisiin.

Eee PC:stä löytynee kaikki pc:n perusliitännät mukaanlukien usb2, joten mokkulan saa kiinni laitteeseen.

Mokkulan saa toimimaan myös linuxeissa, sen tiedän jo ihan töiden vuoksi, on tullut joskus niitäkin tapauksia vastaan. Sen asennus saattaa tosin aiheuttaa vähän enemmän työtä kuin Windowsissa koska ymmärtääkseni itse mokkulasta ei löydy valmiita ajureita kuin Windowsille. Mutta mokkulan ajurit saa kyllä ladattua netistä myös linuxille ellei toimi suoraan tökkäämällä laite koneeseen.

Totta, OpenOfficen omia dokumentteja ei saa auki MS Officella, mutta OpenOffice tukee Microsoftin tiedostomuotoja, joten jos tallennat dokumenttisi MS Officelle tutuissa tiedostomuodoissa voivat muutkin avata OpenOfficella tekemäsi dokumentit.

OpenOfficella onnistuu myös dokumenttien muuttaminen pdf-muotoon.

Hyviä kysymyksiä. Itselläni ei Eee PC:tä (ainakaan vielä) ole, joten kokemukseni ovat siitä aika rajallisia, mutta linuxeista ainakin yritän vastata sen verran kuin tiedän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
LapTop
Kiitos ! Tuohon Asusiin Linuxilla ei siis tietenkään voi asentaa
vaikkapa MS Wordia, mutta varmaan OpenOfficen vai liekö jo
asennettuna ? Kirjoitusohjelman lisäksi tarpeellinen on Skype
ja kamera, mutta se näkyy olevan sisäänrakennettuna. Kai moinen peli toimii myös "mokkula"- 3G-nettiyhteydellä ? On mielenkiintoisen kokoinen ja kevyt, alle kilon ! OpenOfficen
dokumentteja pystyvät avaamaan vain ohjelman ladanneet,
mutta voiko sen tiedostot tuolla koneella muuttaa vaikkapa
pdf-muotoon ?

Open Officella voi myös avata ja kirjoittaa word-dokumentteja joskin pieniä virheitä tässä esiintyy. PDF-tiedostojen luonti onnistuu suoraan ohjelmasta.

Itse tutustuin Linuxiin vasta tämän vuoden alussa kun asensin vanhaan läppäriini Xubuntu-Linuxin Windows XP:n tilalle. Molemmat voivat toki olla asennettu samalle koneelle mutta itselläni oli kovalevytilaa silloin niin vähän käytössä, että XP:stä piti luopua. Mutta kyllä kannatti. Opettelua käyttö ei vaatinut oikeastaan ollenkaan ja jouhevuudessa tämä lyö XP:n reilusti.

edit. No toiset ehti ensin. No ehkä omien kokemuksieni kuvailusta on jotain iloa.

tietää
Motivaation määrää odotukset työn määrästä suhteessa palkkioon. Siis jos hankkii uuden laitteen voi viikon pituinen opiskelu olla liikaa kun haluaa hoitaa perustoimintoja. Mitä pienempi oppimiskynnys on, sitä useimmat sen valitsevat. Linxin tekijät eivät joko ymmärrä tai välitä.

Distribuutiot kannattaisi jakaa selviin luokkiin vaikeusasteiden mukaan.


Tämä menee jo vähän sivuun aiheesta, pahoittelut..

Mutta oma mielipiteeni on ettei viikon pituinen opiskelujakso ole liikaa täysin uuden laitteen käytön opettelemiseen. Mutta ehkäpä joillain ihmisillä kärsivällisyys ei niin pitkään riitä, tai sitten heillä vain on "tärkeämpääkin tekemistä". Sitten varmaan kannattaa harkita assistantin palkkaamista joka voi hoitaa ikävät tietokoneasiat.

Kyllä linuxien kehittäjät varmasti ymmärtävät asian laidan, mutta on eri asia minkä verran distribuutioiden kehittäjät ovat valmiita karsimaan tai muuttamaan järjestelmän ominaisuuksia ja linux/unix-järjestelmille ominaisia tapoja tehdä asioita, jotta uuden käyttäjän ensimmäinen kokemus "helpottuisi".

Ainakin henkilökohtaisesti minulla on erittäin huonoja kokemuksia lähes kaikista järjestelmistä joita on yritetty ominaisuuksien ja toiminnan kustannuksella muuttaa käyttäjälle ystävällisemmäksi. Windows-maailmassa varmaan tuorein esimerkki on varmaankin siirtyminen XP:stä Vistaan.

"Peruskäyttäjät" jotka ovat tottuneet käyttämään XP:tä ovat usein hämillään siirtyessään Vistaan kun asiat eivät näytäkään samalta, ja valikotkin ovat muuttuneet. Mielestäni yrittämällä helpottaa käyttäjän navigointia Microsoft on onnistunut vain vaikeuttamaan sitä. Monet perusasiatkin löytyvät aivan liian monen mutkan takaa.

Linux-distribuutioita olisi aika vaikea lähteä luokittelemaan mihinkään tiettyihin kategorioihin koska niiden open-sourcen luonteen mukaan ne ovat kuitenkin dynaamisia ja muuttuvia järjestelmiä, joten niiden kategorioiminen on jo valmiiksi nurinkurista. Mutta, jos haluaa löytää "helpon" distribuution vaikeiden seasta voi asiasta ottaa selvää. Esimerkiksi useissa alan lehdissä on nykyisin vertailuja erilaisten käyttöjärjestelmien ja distribuutioiden kesken. Enkä voi liikaa suositella googlaamaan asioita. Sellaista asiaa ei olekaan mitä Internetistä ei löytäisi.

Loppujen lopuksi kysymys ei ole niinkään siitä että linux olisi vaikea, vaan siitä että se on erilainen. Erilainen, siis jos käyttäjällä on jo kokemusta muista järjestelmistä ja selvät ennakkoasenteet miltä järjestelmän "pitäisi näyttää" ja miten sen "tulisi toimia". Parasta on heittää kaikki oletukset ja ennakkokäsitteet asioista ikkunasta ulos, niin minkä tahansa uuden oppiminen helpottuu.

Voisin esittää vaikka hieman ontuvan vertauksen eri käyttöjärjestelmien välillä. Jos ajatellaan että Mac olisi juna, Windows olisi auto ja Linux olisi lentokone, on hieman vaikeaa oppia lentämään lentokonetta jos olettaa että sen pitäisi toimia kuten auto. Ja niin edelleen.

Noilla vaatimuksilla ei liene sopivan distribuution löytäminen vaikeaa. Mutta Linuxin sovittaminen laitteistoon on puhuttanut täälläkin asiaan vihkiytyneitä inssejäkin. Hakutoiminnolla löytyy useitakin keskusteluja.

MaKo71
Seuraa 
Viestejä1518

Toissapäivänä ostin uuden koneen ja asensin siihen Xubuntun (HUOM! Olen kyllä käyttänyt Linuxia jo reilu 10 vuotta). Ubuntua on kolmea versiota, joissa on eri desktop-systeemi; joko Gnome [Ubuntu], KDE [Kubuntu] tai Xfce [Xubuntu] - Xfce on näistä ominaisuuksiltaan karsituin ja sitä kautta kevein ja yksinkertaisin (ja siksi sopii mulle erinomaisesti, kun pääasiassa puuhaan terminaalin kanssa). Kaikin puolin positiivinen kokemus tähän mennessä.

LapTop

1. Sähköpostiin, lukeakseni yahoo-postini ja vastatakseni,
sekä Skypella yhteydenpitoon.

2. Netin selaamiseen, EI pelejä, EI
suurien tiedostojen tai elokuvien lataamista.
Eikös Yahoo-mail toimi selaimen kautta? Eli Firefoxilla menee nuo molemmat kohdat, Skypeä lukuunottamatta. Skypen käytöstä Linuxissa mulla ei ole tietoa eikä kokemusta.

LapTop

3. Kirjoituskoneena, jonka tekstin ei Open Officea käyttäväkin
voi avata ja jatkojalostaa ( Wordiksi tai pdf:ksi ).OpenOffice todellakin lukee & tallentaa myös Word-formaatissa, sekä tallentaa PDF:ää (sitä voi olla hankalaa jatkojalostaa). Xubuntun mukana tuli AbiWord, sen luku- ja tallennusformaateista en tiedä; "Add/Remove Programs" -valikosta asensin kättelyssä OpenOfficen.

LapTop

MIKÄ on niin erilaista Linuxissa Win XP:n tai Vistaan verrattuna; onhan Linuxissa graafinen käyttöliittymä ?On graafinen käyttöliittymä, ja pitkälle samaan tapaan se toimii kuin Windowsikin.

Linuxin ja Windowsin iso ero on se, että Windows on ikäänkuin yksi Linuxin jakelupaketti eli sillä on tietty ulkonäkö, tietty tapa asentaa softaa, tietty tapa konffata järjestelmää jne. Linuxista yleisesti puhuttaessa taas pitää huomioida, että erilaisia levityspaketteja on runsaasti ja niiden välillä voi olla toiminnassa isojakin eroja (ts. jos saat ohjeet siitä, kuinka jonkun asian saa toimimaan vaikka Fedoralla, niin niillä ohjeilla asiaa ei saa toimimaan vaikkapa Debianilla).

Yksi tavallisen ihmisen kannalta merkittävä ero on siinä, kuinka jakelupaketit tukevat lisensseiltään rajoitettuja formaatteja eli MP3:a, DVD:tä ja vastaavaa. Esimerkiksi Xubuntussa pitää tajuta asentaa näille koodekit sellaisesta eriskummallisesta restricted-paketista.

Muitakin tämän kaltaisia kummallisuuksia varmasti löytyy. Niin kauan kun asennuspaketti toimii sellaisenaan, eroja Windowsiin on vähän, mutta jos tarvitsee jotain kummallisempaa, niin voi olla aluksi vähän sormi suussa.

LapTop

Toisin sanoen, internetiin pääsen jonnekin osoitteen näpyttämällä, samoin OpenOfficeen ? Missä on pihvi, missä ongelma ?Internettiin pääsee surffaamaan, kun klikkaa Firefox-ikonia ja kirjoittaa siihen osoitteen. OpenOfficen saa auki "Start"-menusta (menun nimi on "Applications"). Ongelmia voi tulla silloin, kun pitää saada jotain sellaista toimimaan, jota asennuspaketti ei suorilta tue. Laiteajurit ovat yleisimpiä ongelmien aiheuttajia, toiseksi yleisimpiä ovat erilaiset mediaformaatit.

LapTop

Miten muuten tuon kovalevyn korvaavan flash-muistin kapasiteetti on verrattuna kovalevyyn ?Kovalevyjen koot nykypäivänä ovat luokkaa 500G, FLASH-levyt (esim. USB-muistitikut) ovat paljon pienempiä ja usein hitaampia (varsinkin kirjoittaminen). FLASH-levyt ovat mielestäni oikein käyttökelpoisia pienemmissä kannettavissa (ml. matkapuhelimet), koska ne eivät ole alttiita tärinöille ja vastaaville.

Myös Acerilta on tulossa miniläppäri samaan hintaluokkaan. Näyttö oli muistaakseni suurempi 8,9". FYI.

Yksi kuva = tuhat sanaa ;P
http://www.geocities.com/anssi777/stuff/just_use_it.png
Laitoin esimerkiksi oman Linux-KDE työpöydän esille, jos kertoisi jotain enemmän se kuva... Skypeä siellä ei näy, koska en käytä sitä toistaiseksi, mutta se toimii ja kameratuki myös. (onkohan vieläkin se beta versio?)

Btw, Riemuidiotilta hyvä viesti!

Edit: PS. kuvan geocities servu "Hourly limit: 4.2MB"

MaKo71
Seuraa 
Viestejä1518
LapTop
Hei !

Onko kenelläkään kokemusta Asusin uudesta miniläppäristä ?

Kannattaako hankkia ? Onko Linux vaikea "maallikolle", jolle
tuttu vain Microsoft ?
Sellainen tarkentava kysymys, että siis olisiko laitteessa valmistajan asentama Linux? Siinä tapauksessa tuskin törmää kovin suuriin ongelmiin ainakaan laiteajureiden kanssa. Itse käyttöhän on joka tapauksessa samaa sarjaa Windowsin kanssa.

EDIT: Lueskentelin netistä lisää tästä Asus Eee -miniläppäristä. Se siis tulee Asuksen kustomoimalla Xandros-Linuxilla, joten sen suhteen ei pitäisi olla ongelmia. Monet valmistajat tuunaavat pikkulaitteidensa käyttöjärjestelmät Linuxista ihan sen takia, että sen saa ilmaiseksi ja se taipuu monenlaiseen käsittelyyn.

Mahdollisia ongelmia voi olla laitteen sisällä olevien softien päivittäminen (tosin tämä lienee ongelmallista myös esiasennetulla Windowsilla). Lähinnä mieleen tulisi Firefox sekä tietysti Skype.

Googlettamalla löysin kyllä tavaraa Eee:stä ja Skypestä, vaikkapa tämä video:

http://www.youtube.com/watch?v=GLlQjohhNJc

Ihan nopeasti hakemalla ei löytynyt seuraavaan vastausta.

Onko linux-käyttäjillä kokemusta/tietoa onko mitään toivoa saada vaikkapa juuri tuota Asusminiä toimimaan Windows-verkossa?

Minäpä olenkin kaivannut sopivaa koloa tuosta Eee PC:stä avautumiselle, kun semmoista olen saanut klähmiä tässä viime päivinä.

Ensinnäkin, ajatus on ihan kaunis ja söpö; pieni läppäri on helppo pitää mukana ja mokkulan kanssa netti on joka paikassa käytössä.

Käytäntö on taas kerran jotain aivan muuta.

Eee:hen saa ilmeisesti asennettua myös Windows XP:n ainakin Saunalahden paketissa tulevan Xandros Linuxin tilalle, mutta 4GB Solid State Drive -massamuistilla ei XP:n kanssa jää juuri tilaa juhlia. Ellei sitten ole asiaan enemmän perehtynyt ja osaa asentaa semmoista versiota, joka on etukäteen karsittu -- ilman CD-asemaa pitää joka tapauksessa osata asentaa XP normaalia monimutkaisemmin.

Koneen esiasennettu Xandros taas on mitä on. Kokonaisuus käyttää Windows XP:tä muistuttavaa ikkunointijärjestelmää, eli äksät ja pienennysnapit ovat ikkunoissa tutuilla paikoilla, mutta käyttöliittymä perustuu valmiiksi säädettyihin valikoihin. Valikoista toki löytyy perustarpeisiin riittävät selaimet, tekstinkäsittelyt, pelit sun muut, mutta kun menee vähänkin pintaa syvemmälle, niin ongelmiin on helppo joutua.

Ensimmäinen ongelma tuli langattoman verkon kanssa. Kotona on tukiasema, jota WinXP -läppäri on käyttäny jo monta vuotta ilman ongelmia. Eee:tä verkkoon säätäessä tuli monta kertaa eteen tilanne, jossa graafinen käyttöliittymä sanoo hakevansa yhteyttä, vaikka mitään ei todellisuudessa tapahdu. Jos yhteydenoton keskeyttää "keskeytä" -napista (ikkunassa on sekä keskeytä ja sulje -napit, kumpikin ilmeisesti vain sulkee ikkunan), niin taustalla pyörivä skripti (joka käsittelee kenties iwconfigia tai vastaavaa) jääkin pyörimään, kun ei saa tukiasemalta odottamaansa vastausta ja tuloksena on, että langatonta verkkoa ei voikaan enää yrittää yhdistää, ennen kuin koneen käynnistää uudestaan.

Resurssinhallinta on oudon hidas, ensimmäisen kerran avaaminen kestää satunnaisesti hämäävän kauan ja välillä koko resurssinhallinta jää totaalisen jumiin. Parhaassa tapauksessa resurssinhallintaa ei pysty edes käynnistämään uudestaan kaatumisen jälkeen, ennen kuin käyttiksen reboottaa.

Verkkoyhteyshallinta on toteutettu yhdellä ohjelmalla, mutta sekään ei ole järin fiksu. Yritin junassa saada omaa IBM:n läppäriäni verkkoon mokkulan kautta verkossa olevan Eee:n läpi, mutta kun ensin otti yhteyden mokkulalla nettiin ja sen jälkeen wlanilla ad-hoc -yhteyden toiseen läppäriin, niin kumpikin yhteys toki onnistui -- mutta kappas, Eee:llä ei enää päässytkään nettiin.

Syylliseksi nettisotkuihin paljastui, että Xandrosin valmiit skriptit lisäsivät kumpaankiin yhteyteen default routen, eikä kone siis enää tiennyt, mikä on normaali yhteys ulkomaailmaan. Nohevana tietysti menin resurssinhallinnan kautta shelliin (en ole löytänyt mistään muualta shelliä koko koneesta) ja poistin ylimääräiset routet ja käskin käsin default routeksi internet-yhteyden. Siinä vaiheessa kumpikin yhteys toimi ja pingasi, mutta toiselle läppärille ei välitettykään paketteja internetiin. Päätin sitten pelata sääntöjen mukaan ja sulkea kaikki yhteydet ja laittaa verkkoyhteysohjelmasta mokkulalle "jaa tämä yhteys muille koneille" -asetuksen päälle. No, sen jälkeen mokkulalla ei päässyt enää ollenkaan nettiin, vaikka otin jakamisen pois päältä ja käynnistin koneen uudestaan.

Jos en itse olisi Linux-pohjaisiin systeemeihin tutustunut ja haluaisin Eee:ltä muutakin kuin mitä on valikoissa valmiina, niin olisi kyllä sormi pahemman kerran suussa. Esiasennettu Xandros on selkeästi ja täysin ymmärrettävästi raakile, kuten valitettavan monet Linux-softat yleensäkin -- voit tehdä vaikka mitä, kunhan tiedät mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Lisäksi Eee:n naurettavan pienet näyttö, massamuisti ja näppäimistö tekee Eee:stä kilpailijan lähinnä nykykännyköille, ei oikeille läppäreille.

Edulliseltahan se saattaa kuukausimaksullisena pakettina olla ja monille siitä on varmasti iloa, mutta minun käytössäni Eee on lähinnä lelu. Debianin dpkg-järjestelmää se sentään tukee, eli ohjelmia on helppo asentaa, mutta niidenkin käyttäminen on hankalaa, kun ei shell-käyttöliittymää tarjota kuin monen mutkan kautta. Eli jos on varaa ja kiinnostusta, niin kannattaa kokeilla, josko osuisi kohdalle. Muuten en juuri voi suositella.

P.S. Ongelmia tuli myös Windows-koneiden kanssa verkottuessa. Resurssinhallinnan Windows-verkko ei ymmärtänyt suoraan minun kotini Samba-verkkoa, eikä käsinkään komennettuna smbmount toiminut, vaan valitti jostain fstabin oikeuksista. Saatan olla liian tottunut Debianiin, mutta homma ei onnistunut lainkaan, vaikka parikin eri vaihtoehtoa oli oman tietotaidon tarjonnassa.

Vahtera
LapTop
Kiitos ! Tuohon Asusiin Linuxilla ei siis tietenkään voi asentaa
vaikkapa MS Wordia, mutta varmaan OpenOfficen vai liekö jo
asennettuna ? Kirjoitusohjelman lisäksi tarpeellinen on Skype
ja kamera, mutta se näkyy olevan sisäänrakennettuna. Kai moinen peli toimii myös "mokkula"- 3G-nettiyhteydellä ? On mielenkiintoisen kokoinen ja kevyt, alle kilon ! OpenOfficen
dokumentteja pystyvät avaamaan vain ohjelman ladanneet,
mutta voiko sen tiedostot tuolla koneella muuttaa vaikkapa
pdf-muotoon ?

Open Officella voi myös avata ja kirjoittaa word-dokumentteja joskin pieniä virheitä tässä esiintyy. PDF-tiedostojen luonti onnistuu suoraan ohjelmasta.

Itse tutustuin Linuxiin vasta tämän vuoden alussa kun asensin vanhaan läppäriini Xubuntu-Linuxin Windows XP:n tilalle. Molemmat voivat toki olla asennettu samalle koneelle mutta itselläni oli kovalevytilaa silloin niin vähän käytössä, että XP:stä piti luopua. Mutta kyllä kannatti. Opettelua käyttö ei vaatinut oikeastaan ollenkaan ja jouhevuudessa tämä lyö XP:n reilusti.

edit. No toiset ehti ensin. No ehkä omien kokemuksieni kuvailusta on jotain iloa.
En tiedä miten Asus jaksaa pyörittää VMWarea, mutta jos haluaa kirjoittaa MS Word dokkareita ja muutenkin käyttää XP:tä tai Vistaa, niin voihan tuohon Asusin Ubuntun päälle asentaa VMWaren virtuaalikoneen, johon sitten asentaa XP:n tai Vistan virtuaalikoneena.

Mielestäni eee peeseissä ei ole muuta huonoa kun näytön resoluutio. Pistäkää selainikkuna googlen hakutuloksissa silmämääräisesti 800×480, siitä näkee hyvin miten vähän tavaraa näytölle mahtuu.

Itselläni on hankinnan alla Acer Aspire One A110-A. Siinä on näytön resoluutio jo edes vähän järkevämmällä tasolla 1024 x 600 eikä hintakaan päätä huimaa. Tietysti mitä isompi resoluutio pienellä näytöllä, sitä pienempää tekstikin on, mutta itse ainakin ennemmin tihrustelen pientä tekstiä kun rullaan rivejä alaspäin muutaman sanan välein.

Harkitsin itsekin tuollaista minikonetta mutta ostinkin sitten käytetyn ibm x30 läppärin 220 eurolla. Akku tosin tarvitsisi uusia, hintaa vajaa 50e vähän ostopaikasta riippuen. 12" näyttö (1024*768) ja 1.6 kg painoa. Ihan ok laite

P.a.s.i
Seuraa 
Viestejä77
Sahrah
Mielestäni eee peeseissä ei ole muuta huonoa kun näytön resoluutio. Pistäkää selainikkuna googlen hakutuloksissa silmämääräisesti 800×480, siitä näkee hyvin miten vähän tavaraa näytölle mahtuu.

Itselläni on hankinnan alla Acer Aspire One A110-A. Siinä on näytön resoluutio jo edes vähän järkevämmällä tasolla 1024 x 600 eikä hintakaan päätä huimaa. Tietysti mitä isompi resoluutio pienellä näytöllä, sitä pienempää tekstikin on, mutta itse ainakin ennemmin tihrustelen pientä tekstiä kun rullaan rivejä alaspäin muutaman sanan välein.
Uusi 900 sarja korjaa tuon näytön reso ongelmankin.

Oli kyl eka kone tää Eeepc missä toimi kaikki suoraan paketista otettuna virrrat vaan päälle ja sitten se vaan kyseli nimen ja kone oli täysin toiminta kunnossa

Tuossa Eeepc:n xandrosissa on samat ongelmat kuin missä tahansa graafisessa linux-distrossa. Mikään vähänkään monimutkainen asia ei toimi. Skriptat junnaa paikallaan ja graafiset ikkunat näyttävät mitä tahansa tilaksi ja lopulta jumittavat. Hyvänä esimerkkinä koneen wlan-yhteyden muodostaminen.

Yleisesti ottaen linuxin loppukäyttäjille suunnitellut ominaisuudet ovat hanurista. Mitään graafisen puolen asioista ei ole testattu loppuun asti.

Muutenkin linuxin kustomointi on huomattavasti hankalampaa verrattuna windowsiin. Jos haluat tehdä jotain muuta kuin järjestelmään on esiasennettuna laitettu, se vaatii älyttömän määrän työtä ja vielä isomman määrän opiskelua.

Jos taas intoa oppimiseen on, niin linux on erittäin pätevä nördäysalusta jolla voi tehdä sitten melkein mitä huvittaa. Shelliä (komentokehoitteen vastine) käyttämällä selviää asioista parhaiten, kunhan sen on säätänyt itselleen sopivaksi.

Itse olen tehnyt autooni linuxia käyttävän ajotietokoneen joka toimii navigaattorina, diagnostiikkajärjestelmänä, mediatoistimena, puhelimena, nettiselaimena, yms. Ja kaikki tietysti puheohjauksella. Windowssilla en pystynyt vastaavaa toteuttamaan ilman kaatuilua tai sekoilua ohjelmien vaihtuessa. Miinuspuolena tosiaan se että ominaisuuksien lisäämisessä menee aikaa.

Mitään massakäyttöjärjestelmää linuxista tuskin koskaan tulee. Käyttökohteiksi loppukäyttäjille jäävät juuri koneet joissa voi tehdä vain niitä asioita, joita valmistaja on halunnut niillä voitavan tehdä.

Asuksen Eeepc:stä vielä sen verran että ainakin tällä vakio Xandroksella kone kuluttaa akun loppuun 2 tunnissa, joka omasta mielestä on hyvin lyhyt aika koneen tehoon ja käyttötarkoitukseen nähden.

Itselläni on käytössä koneissa win 98, XP ja pari versiota Ubuntusta. Oman kokemukseni perusteella sanon,

yksinkertainen työasemakäyttö ei XP:n ja Ubuntun välillä sanottavasti eroa. Asiat tehdään vähän toisin, mutta ovat omaksuttavissa. Mokkuloiden, tulostimien ajurit tulevat ohjelman ja päivitysten mukana. Mutta eivät kaikki. Lisälaitteiden hankinnassa on syytä etukäteen tarkistaa, löytyykö Linuxissa ajuria.

Skypeä olen käyttänyt Ubuntussa, XP:ssä ja Fringin kautta Nokia E51:ssä. Kaikki toimivat.

Olen vähitellen kääntynyt ja kääntymässä Windowsista Linuxiin. Yksi ainoa minulle mahdollisesti vielä tarpeellinen (CAD) ohjelma roikottaa minua M$:ssä.

http://forum.ubuntu-fi.org/

Riemuidiootti
En tiedä millä linux-asennuksella Eee PC tulee Suomalaisilla jälleenmyyjillä. Mutta ainakin Ubuntu-linuxin siihen voi asentaa.Asensin just läppariin Fedora 9:n ja se tuntuu pelaavan paremmin kuin Ubuntu 8.4. (joka siinä oli muutaman kuukauden).

Fedorassa on vakiona mm. tuki mitä erilaisimmille WLAN:lle USB:tä myöden sekä 3G. ILMAN mitään erillisiä asennuksia... Tökkäät vain palikan kiinni!

Kokonaisuutena ja vuosia Linukkaa käyttäneenä olen yleisestikin sitä mieltä että Fedora on himan parempi kuin Ubuntu. Miksi; se on pitkä tarina. Ubuntukin on toki hyvä ratkaisu ja mikä tahansa linukkajakeluhan on parempi kuin wintoosa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat