Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tässä laissa tarkoitetaan:

1) Energiajuomalla nautittavaksi aiottua juomaa, joka sisältää enemmän kuin 1,2 tilavuusprosenttia kofeiinia, tauriinia tai muita niihin rinnastettavia piristeitä;

2) miedolla energiajuomalla enintään 3 tilavuusprosenttia kofeiinia, tauriinia tai muita niihin rinnastettavia piristeitä sisältävää energiajuomaa;

3) vahvalla energiajuomalla yli 5 tilavuusprosenttia kofeiinia, tauriinia tai muita niihin rinnastettavia piristeitä sisältävää energiajuomaa;

1 § Hallussapito ja kuljetus

Henkilö, joka ei ole kahtakymmentä vuotta täyttänyt, älköön pitäkö hallussaan tai energia alkoholijuomia.

Sen estämättä, mitä 1 momentissa on sanottu, saa kahdeksantoista vuotta täyttänyt henkilö pitää hallussaan ja kuljettaa mietoja energiajuomia.

Kaksikymmentä vuotta tai 2 momentissa tarkoitetussa tapauksessa kahdeksantoista vuotta täyttänyt henkilö älköön pitäkö hallussaan tai kuljettako muita energiajuomia kuin laillisesti valmistettuja tai maahantuotuja tällaisia juomia.

Myyntitarkoituksessa energiajuoman hallussapito ja kuljetus on kielletty, jollei tämän lain säännöksistä muuta johdu.

Asetuksella voidaan säätää, missä liikennevälineissä saa ottaa kuljetettaviksi energiajuomia samoin kuin tällaiseen kuljetukseen mahdollisesti vaadittavasta luvasta.

2 § Mainonta
Energiajuomien mainonta ja kuluttajiin kohdistuva muu energiajuomien myynninedistämistoiminta sekä niiden liittäminen muiden tuotteiden tai palvelujen mainontaan tai myynninedistämistoimintaan on kielletty.

Sen estämättä, mitä 1 momentissa on säädetty, energiajuomien mainonta on sallittua majoitus- ja ravitsemisalan ammattijulkaisuissa sekä energiajuomien anniskelu- ja vähittäismyyntipaikoissa siten kuin sosiaali- ja terveysministeriö siitä tarkemmin määrää

Jatkakoon joka jaksaa..

Sivut

Kommentit (27)

Nysän empiirisen kokeeni perusteella, määräisin ettei noita energiajuomiksi nimettyjä Tärpätin ja Tentun makuisia, kurkkua ärsyttäviä liemiä saa myydä eikä hallussapitää, rangaistuksen uhalla tai sen vuoksi tai vain että valvontabisnes pyörii ja aiheuttaa kohtuutonta ja turhauttavaa riesaa yleensä ihmisissä joita asia ei koskaan ole liikuttanut vähääkään sitä ennen ja nytkin sitten valvonnan vuoksi.

Olen itse juonut energiajuomia kaksi kertaa elämässäni, ja täytyy sanoa, että eivät kovin hyviä olleet. Eivät piristä yhtä paljon kuin kahvi, ja sisältävät turhaa energiaa turhan paljon.

stume618
Ketjun ideahan oli herättää keskustelua tästä paljon puhutusta energiajuomakiellosta alaikäisille.Niin, mutta sinulta puuttuu tuosta johdannosta kaikki viitteet ja faktat. Uutisten mukaan kysehän oli siis kauppiasyhdistyksen Karjalainen-lehdessä esittämästä toiveesta muuttaa lakia niin että heillä olisi periaatteellinen oikeus kieltäytyä myymästä lapsille sellaisia energiajuomia joissa on tuo varoitusteksti. Ministeriön mukaan aihetta lain kiristämiseen ei ole.


Tässä laissa tarkoitetaan:

1) Energiajuomalla nautittavaksi aiottua juomaa, joka sisältää enemmän kuin 1,2 tilavuusprosenttia kofeiinia, tauriinia tai muita niihin rinnastettavia piristeitä;

2) miedolla energiajuomalla enintään 3 tilavuusprosenttia kofeiinia, tauriinia tai muita niihin rinnastettavia piristeitä sisältävää energiajuomaa;

3) vahvalla energiajuomalla yli 5 tilavuusprosenttia kofeiinia, tauriinia tai muita niihin rinnastettavia piristeitä sisältävää energiajuomaa;
1,2% kofeiinia energiajuomassa on hurjan paljon.

330 millilitran tölkistä tuo tilavuus on 4 ml, eli kofeiinia tölkissä saisi olla asetuksen mukaan jopa 4,8 grammaa jos puhutaan puhtaasta kofeiinista; eipä ole erikseen määritelty missä muodossa kofeiini saa olla. Kuolettava annos aikuiselle on noin 10 grammaa, eli laki koskee juomaa joka tappaa kahden tölkin annoksella ja yhdenkin juominen aiheuttaa vakavia oireita.

Sitä heikommat litkut ovat ilmeisesti lapsille sallittuja, koska niitä ei lasketa energiajuomaksi.

Olen itse saanut sellaisen käsityksen että kofeiinia suurempi vaara on nuorten hampaiden kuluminen. Energiajuomathan eivät PH:nsa takia sovi jokapäiväiseen käyttöön. Monet nuoret saattavat korvata niillä jopa välipalan. Ilmeisesti nörttien keskuudessa saattaa useampikin tölkki kulua päivässä, kahvia kun ei kerkiä keittämään wowia pelattaessa...

Hammaslääkäriliitto varoittaa, että happamat juomat kuluttavat erityisesti nuorten hampaita.

"Sokeripitoiset juomat aiheuttavat reikiintymistä, ja keinomakeutetutkin ovat niin happamia, että ne aiheuttavat hammaseroosiota", Suomen Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Helinä Keskinen sanoo.

Hammaseroosio eli hampaiden ulkopintojen kuluminen voi johtaa vihlontaan, lohkeiluihin ja purennan muuttumiseen. Keskinen muistuttaa, että lapsilla ja nuorilla kiille on alttiimpi vahingoittumaan kuin aikuisilla.

Urheilun yhteydessä nautittuna energiajuomasta on hammaslääkärin ja ravitsemustutkijan mielestä enemmän haittaa kuin hyötyä.

"Jos suu on jo valmiiksi kuiva, happamuus iskee vielä pahemmin hampaisiin", Keskinen sanoo.

"Energiajuoma ennemminkin heikentää suorituskykyä, koska sokeri ei imeydy kovin hyvin, vaan se jää hölskymään. Energiajuomaa ei ole suunniteltu urheilujuomaksi, eikä sitä sellaisena pidä käyttää", Fogelholm painottaa.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Ener ... 5235948964

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Liittynyt2.6.2005

Jos ihan totta puhutaan, en ole koskaan ymmärtänyt koko energiajuomien ideaa. Niissähän on piristettä (kofeiinia) ja rutosti sokeria (energiaa); miksei voisi sokeroida vahvasti mustaa kahvia, jossa koffea on enemmän? Jos kerran piristystä kaipaa?

Ja ihan kahvia juomattomana sanon vaan, että molemmat maistuvat yhtä kamalilta. Tosin hyvä kahvi tuoksuu paremmalta.

EDIT: Tämmöinen löytyi. Suosittelen kokeilemaan. http://www.energyfiend.com/death-by-caffeine

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

stume618
Ketjun ideahan oli herättää keskustelua tästä paljon puhutusta energiajuomakiellosta alaikäisille.Ennenvanhaan.. ( ) oli kyllä helppoa kun alaikäisillä kakaroilla ei ollu rahaa ikinä.
Mutta onhan mullekin syötetty pullasuttua ihan vauvasta asti.. olenko mä ihan pilalla?

Pitäiskö säätää laki ettei alaikäisille saa antaa rahaa?
Helpottais vähän hemmetisti tätä lainsäätelyä ja valvottavana olis vaan se onko sitä rahaa.
Nythän ne on jo synnytyslaitokelta päästyyän hieromassa jossakin kadunkulmassa kauppojaan.. mitään rotia..

Ja hihhih..
Voishan sellaisenkin lain laatia ettei saa impata liimaa, ei saa tallata nurmikoita eikä syöttää apinoita.. joopajoo..

Tässä on tuosta hesarin artikkelista loput:

Energiajuomat maistuvat yhä useammalle

Julkaistu: 28.4.2008 22:15

Jenni Leukumaavaara

helsingin sanomat

Suomalaiset joivat viime vuonna lähes yhdeksän miljoonaa litraa energiajuomia. Etenkin nuoret nauttivat niitä usein palautuakseen urheilusuorituksista tai jaksaakseen ylipäätään.

Juomayritys Hartwallin tietojen mukaan vuosina 2005–2007 kulutuksen kasvu on ollut yli 40 prosenttia.

Kova menekki on johtanut myös näpistelyihin. Tampereen Pirkkalassa nuorilta estettiin tilapäisesti pääsy paikalliseen Valintataloon viime viikolla, koska nuoret olivat näpistäneet kaupasta muun muassa energiajuomaa.

Yksi syy energiajuomien varasteluun voi olla niiden kova hinta. Kolmasosalitra energiajuomaa saattaa maksaa jopa 2,50 euroa.

Suurin piirtein yhtä energiajuomatölkkiä vastaava vaikutus saadaan, jos pieneen kupilliseen kahvia lisätään 3–4 sokeripalaa, arvioi ravitsemustieteen dosentti, Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen yksikön johtaja Mikael Fogelholm.

"Energia tulee sokerista, eli keinomakeutetuista tuotteista ei oikeastaan saa varsinaista energiaa lainkaan."

Fogelholmin mukaan juomat ovat oikeastaan jalostettuja virvoitusjuomia.

"Jos on syönyt huonosti ja kenties valvonut, voi tyhjään mahaan kiskaistu energiajuoma aiheuttaa hetkellisen hyperaktiivisuuden."

Markkinoinnin luomaa mielikuvaa ihmeineesta Fogelholm pitää virheellisenä.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Ener ... 5235948964

Kahvi on uskomattoman oksettavaa. Sokerilla tai ilman, maitoisena tai mustana. Aina yhtä pahaa. Ne frezzat ynnämuut ei ole sen parempia koska ovat imeliä. Se on niin pahaa, että pidän kiinni ajatuksesta, että jokainen joka sanoo sen olevan hyvää yrittää vain esittää "hienostunutta".

Ainoa syy juoda tuota kasviperäistä oksennusuutejuomaa on sen sisältämä kofeiini. Ja silloinkin vain hätätapauksessa. Juon vaikka energiajuomaa mieluummin kun on niin paljon parempaa vaikka onkin perkeleen kallista.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat