Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Minkä takia vanhuuden ja kuoleman välinen aika on niin perseestä länsimaissa? Kipua ja housuissa paskaa.

Kommentit (9)

Ihmisen luonnollinen ikä kun ei ole kovin korkea. Vanhukset ovat ilmiö, jota ei pitäisi olla olemassa. Niiden olemassaolon mahdollistaa parantunut lääketiede ja tekniikka. - eipä muinoin paljoa 40v vanhempia enää löytynyt, kun joko taudit tai villieläimet olivat vieneet mukanaan.

Nythän on niin että luonnontilassa kuitenkin naiset elävät pidempään ilmeisesti sen vuoksi että mummoja tarvitaan hoitamaan lapsenlapsiaan. Täten ainoastaan miesten vanhuus on ilmiö jota ei biologisessa mielessä kaivata. Mutta Homo sapiens sapiensin hoivavietti ja kyky kiintyä läheisiin on niin mittava että kaikki vanhuksen sukupuoleen katsomatta on hoidettu siinä heimon siivellä.

Se miksi nykyään kohdellaan vanhuksia rumasti johtuu siitä että nämä eivät ole hoitajiensa sukua ja läheisiä. Ei kai kukaan ventovierasta rakasta ja tästä viitsi huolta kantaa kuin rahan edestä...

Tällä en tarkoita että naisten pitäisi jäädä kotiin hoitamaan kakaransa ja vanhempansa. Oletan vain että tuo em. kuvio olisi se keskeinen syy itkuvirsiin.

sigfrid
Seuraa 
Viestejä8692
Liittynyt20.7.2007
... eipä muinoin paljoa 40v vanhempia enää löytynyt, kun joko taudit tai villieläimet olivat vieneet mukanaan.Väärää tietoa.

Jos "muinoin" tarkoittaa nykyistä lääketiedettä varhempaa aikaa, josta on dokumentointia ja varmaa tietoa, eikä sellaista aikaa, josta ei ole tietoa, niin Virtasen perhe olisi tällainen.

1. Matti ja Liisa menevät naimisiin. Matti on 22-vuotias maanviljelijä. Liisa on 18 vuotias talon tytär. Liisa synnyttää seuraavien 16 vuoden aikana 10 lasta, joista 4 kuolee pienenä hinkuyskään ja 3 ripuliin. Matti kuolee 40 vuotiaana hukkumalla talvikalassa jäihin. Liisa kasvattaa jäljelläolevat alle 15-vuotiaat talon emäntänä ja saa talon hoitoa varten tuekseen osaavan rengin ja pian senjälkeen Liisan vanhin poika ottaa talon hoitoonsa. Liisa jää taloon vanhaksi emännäksi. Liisan vanhuus on turvattu ja Liisa elää 88-vuotiaaksi.

2. Matti ja Liisa menevät naimisiin. Matti on 22-vuotias maanviljelijä. Liisa on 18 vuotias. Liisa synnyttää seuraavien 6 vuoden aikana 6 lasta joista 2 kuolee hinkuyskään, 1:n syö susi ja 2 kuolee koliikkiin. Liisa kuolee viimeiseen synnytykseen. Matti menee pian uudelleen naimisiin Kaisa-nimisen 20-vuotiaan piian kanssa. Kaisa synnyttää seuraavien 10 vuoden aikana 8 lasta joista vain 2 kuolee pienenä. Kaisa itse kuolee kuitenkin keuhkotautiin 35-vuotiaana. Matti menee kolmannen kerran naimisiin, nyt 45-vuotiaan leski-Annan kanssa. He jäävät lapsettomiksi. Anna kuolee 85-vuotiaana ja Matti 82-vuotiaana.

Tämäntapaisia tarinoita löytyy kirkonkirjoista tuhansittain. Kaikista eniten lääketiede on vaikuttanut lasten ja heikkojen aikuisten mahdollisuuksiin vähentämällä tartuntatauteja. Yleensä töiden keveneminen on parantanut heikkokuntoisten nuorten aikuisten selviytymistä. Vanhuus tuli ennen sydänsairauksien ym. vanhuuteen kuuluvien rakenteellisten vaivojen vuoksi samassa iässä kuin nytkin.

Yhteenvetona voi sanoa vahuksia olevan nyt enemmän kuin ennen syystä, että ihmiset eivät kuole nuorena. Joten heistä tulee vanhuksia. ENnen oli suhteessa muihin ikäluokkiin nähden enemmän lapsia, mutta se johtui yksinomaan suuresta syntyvyydestä. Ikäkluokkien erot tasoittuivat pian lapsuuden jälkeen, koska ihmisiä kuoli kaikissa ikäluokissa, ei kuten nyt vasta vanhoina. Iästä riippumatta vähintäin joka toinen Tiede-palstan kirjoittaja olisi jo maannut vuosia mullan alla, jos meillä olisi vielä 1700-luvun lääketiede.

Takuutestattu suomalainen. Aboriginaali Finlandian asukas.

Blogi: http://terheninenmaa.blogspot.fi

Em. kommentti kirvoittaa mainion äänestysidean. Sijoitan sen Vapaaseen sanaan, kun en oikein varma ole mikä kategoria tulisi kyseeseen.

el6
Seuraa 
Viestejä1457
Liittynyt12.2.2007
tiäremiäs
Ei terveillä vanhuksilla ole kipua ja housuissa paskaa, kun kuolevat.Kuules pikku mulkku. Mun mutsi kuoli Koukkuniemessä vuonna 2005. Kerkisi olemaan siellä 8 kuukautta. Kävin päivittäin katsomassa hänta ja säännöllisesti oli paskat housuissa.

Siivotaan kuulemma vaan kerran päivässä.

Äitini laitoskierre alkoi Pitkanniemen dementiaosaston kautta uuteen Hatanpäänniemen sairaalan dementikko-osastolle. Aluksi äitini viihtyikin siellä , mutta sitten hänen lonkkansa murtui. En tänä päivänä teiedä miksi, ei kerrottu.

Tämän jälkeen hänellä oli haisevia makuuhaavoja, kas kun oikea makuuhaavapatja ei ollut vielä saapunut. Eikä ikinä saapunut.

Äitini siirrettin sitten Koukkuniemeen eikä omaisilla ollut siihen mitään sanomista. Luvattiin kyllä että kuntoutus aloitetaan Koukkuniemessä välittömästi. Luultavasti housuihin paskomalla.

Joku 38- vuotias ikänsä duunia painanut Manne oli tarvinnut Äitini paikan. Kuulin jälkeenpäin hoitajilta.

No sehän oli vaan mun ÄITI, Ja viiden muun veronmaksajan. Sodankäynyt lotta. Miehensä ollut rintamalla 5 vuotta. Joo, oli Tali -Ihantalassa 44, kun tästä maasta oli kyse. JR48.
Äijä onneksi kuoli saappaat jalassa v.2000.

Ei olis kesty maata sonnat housuissa. Haistakaa vittu.

.

Ateisti Kakkonen
Seuraa 
Viestejä1918
Liittynyt11.3.2008
leoric
Vanhukset ovat ilmiö, jota ei pitäisi olla olemassa. Niiden olemassaolon mahdollistaa parantunut lääketiede ja tekniikka.Oletan että ajattelet että vanhuus ilmiönä on tarpeeton, koska vanhukset rasittavat yhteiskuntaa tekemättä tuottavaa työtä, työllistäen vain hoitohenkilökuntaa sairastellessaan. Totta on että nuoremmat työkykyisemmät ikäluokat tuottavat hyvin voinnin tähän maahan.

Mutta eikö samalla logiikalla voisi analogisesti väittää että on oikein priorisoida esim. terveyskeskuksen hoitojonossa vain työkykyiset ja terveet työkyvyttömien ja sairaiden sijaan hoitojonoon ensimmäisiksi? Tämä johtaisi tilanteeseen jossa vauvat, lapset, sairaslomalla olevat työikäiset ihmiset, opiskelijat,työttömät –vanhusten lisäksi – joutuisivat taivasalle.

Olisitko arvon Leoric halunnut sitä että ollessasi puolustuskyvytön lapsi terveyskeskuksessa hoitopaikkoja jaettaessa sinun vesi-tuhka-jäykkäkouristusrokotukset olisi jätetty antamatta vain koska vallan kahvassa olisi olleet henkilöt joilla olisi samanlainen ajattelutapa kuin sinulla? Tuskinpa tätä tarkoitat! Vaadin sinua erittelemään keiden elämällä on arvoa ja keillä ei!

Jatketaanpa periaatettasi siitä että ihmisen tekee arvokkaaksi vain se että hän tekee hyödyllistä työtä yhteiskunnalle. Minkälainen olisi yhteiskunta jossa vanhuksilla todella olisi hyötyä? Sellainen olisi agraariyhteiskunta jossa he hoitaisivat nuorimpia lapsia käskynottokykyisten lasten ollessa lapsityövoimaa. HEI HALOO DORKA! SELLAINEN YHTEIKSUNTA OLISI SELLAINEN MITEN ELETTIIN 200-VUOTTA SITTEN!

Teollistumisen myötä siirryttäessä palveluyhteiskuntaan jossa tekniikan vanhentuminen uuden kehittyessä on tullut nopeammaksi vanhusten tietotaito jää auttamatta päivittämättä nykyisiin tuottavuus vaatimuksiin. En väitä että eläkeläisten pitäisi tulla työelämään takaisin saadakseen oikeuden elää vaan sitä että he ovat omalla työllään aikaansaaneet enemmän hyvinvoivan yhteiskunnan ja ovat siksi mielestäni oikeutettuja nauttimaan rauhallisemmista elinvuosista.

Vai kuinka motivoivana pitäisit yhteiskuntaa työtä tekemistä ajatellen jossa sinulle luettaisiin kuolemantuomio täytettyäsi 65-vuotta?

-

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat