Seuraa 
Viestejä45973

tervehdys, mietin sitä, voiko vesi nousta kapillaarisesti kivestä hirteen. aikoinaan kivijalan ja hirren väliin laitettiin kapillaarikatko, mutta onko se todellisuudessa ollut tarpeen. ymmärrän, eetä tämän päivän ns. kivitaloissa tulee olla kapillaarikatko, kun "kivet" ovat jotain muuta kuin kiveä. se nostaa vettä, kuten savi, tiili ja muu huokoinen materiaali, mutta miten on kiven laita. asiaa miettittyäni en ole törmännyt kiveen, kallioon jonka päällä olisi noussutta vettä. miten on?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

David
Seuraa 
Viestejä8880

Kiven pintaan ja sitä kauttaa kiven ja hirren väliseen tilaanhan voi monestakin syystä kertyä kosteutta. Kiven pinnalle syystä tai toisesta (kondensaatio, valumat, roiskeet jne..) voi syntyä kosteutta joka imeytyy ensin hirren ja kiven väliin ja sitä kautta hirteen.

Maapohjasta nouseva kosteus voi tiivistyä kiven pintaan ja sitä kautta hirteen, hidas prosessi mutta vanhoina hyvinä aikoina hitaammatkin prosessit on pyritty ottamaan huomioon. Nykyisin vallalla tuntuu olevan käsitys, että kaikki pitää saada valmiiksi mahdollisimman äkkiä vaikka valukaan ei ole vielä kuivunut.

kiitos vastauksesta. ymmärrän, että kiven ja hirren väliseen tilaan voi kertyä kosteutta. se aikaisemmin "katkaistiin" tai suojattiin tuohella. kuvittelen, että tuohi toimi haihduttimena. tänä päivänä käytetään asfalttihuopaa eli sokkelikaistaa, sehän ei tee mitään, ei mitään mitä kivi ja hirsi itsessään eivät tee. se ei haihduta. mutta oliko tuohi "pikahaihdutin", joka esti kapillaarisen nousun? nythän vesi kertyy samalla tavoin, mutta en näe epäorgaanisen tuotteen toimivan haihduttajana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Riippuu varmaan kivilaadusta voiko siinä kapillaari-ilmiötä esiintyä. Jos on kovin huokoista niin varmaan. Mutta vanhat kivijalat tehtiin yleensä graniitista tai muusta tiiviistä kivestä joissa sitä sitä ei esiintyne, ovat ne niin reiättömiä.

Lierikki Riikonen

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat