Seuraa 
Viestejä45973

Miten voin muuttaa 220 voltin kiukaan vastuksen, tms. toimimaan 12 voltilla.Siis haluaisin pienentää vanhaa vastusta, kylmäsavustuspönttöä varten.Onko jotain laskukaavaa ko. toimenpiteelle.Miten vastukset mitoitetaan?

  • ylös 1
  • alas 1

Kommentit (16)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä40094

Vastuksella on tietty resistanssi pituusyksikköä kohti. Ottamalla vastuksesta 12/220 osan koko pituudesta se toimii 12 V:lla. Tuollainen osa toimii sitten 12/220 osalla koko vastuksen tehosta. Tarvittaessa useampia pätkiä kytketään rinnan. Kiukaan vastusten käsittely on hieman hankalaa, voi olla fiksumpaa ostaa vastuslankaa ja tehdä itse sopivat vastuselementit.

Energiantarve on syytä miettiä huolella, jos käyttää auton akkua teholähteenä. 60 Ah:n akussa on käytännössä ehkä 0,4 kWh käyttökelposta energiaa (nimelliskapasiteetin purkaminen akusta vaurioittaa sitä, ja isolla kuormavirralla kapsiteetti on (jopa huomattavasti) nimellistä pienempi).

Vaihtamalla vastuselementit pieniohmisempiin. Kytkentämuutoksilla ei onnistu. Vastuksista ei ole niitä väliulosottoja.

Toinen tapa on käyttää useampaa akkua. Laitat vain 20 akkua sarjaan, niin jo lämpenee. Ohjausyksikön sisukalut joudut melko varmasti uusimaan, koska ohjauslaitteet eivät välttämättä pysty katkaisemaan tasavirtaa samalla tavalla kuin vaihtovirtaa. Ohjausyksikön kellokytkin vaatii vaihtovirtaa, joten myös se menee uusiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
salai
Seuraa 
Viestejä8660

Muistaako joku muutama vuosi sitten televisiosta tulleen ohjeen jääkaapin käytöstä kylmäsavustuksessa? Oliko siitä täälläkin puhetta, on jonkinlainen hailea mielikuva.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä40094
Syd
Vaihtamalla vastuselementit pieniohmisempiin. Kytkentämuutoksilla ei onnistu. Vastuksista ei ole niitä väliulosottoja.Onpa hyvinkin, kun näyttää sille vähän rautasahaa. Aika hankalia nuo elementit ovat kyllä käsitellä, siksi ehdotin oman vastuksen tekoa puhtaalta pöydältä vastuslangasta.

Toinen tapa on käyttää useampaa akkua. Laitat vain 20 akkua sarjaan, niin jo lämpenee.Miten näppärä matkasavustin siten syntyykään. Sen kantaa ilo mielin vaikka pienellä vaelluksella. Jos on vaikka neljä äijää, se on vain viisi akkua, 15 kg per pala, per jätkä. Jos matkaan sattuu pioneereja, voivat muistella menneitä valtion palveluksessa...

Neutroni
Miten näppärä matkasavustin siten syntyykään. Sen kantaa ilo mielin vaikka pienellä vaelluksella. Jos on vaikka neljä äijää, se on vain viisi akkua, 15 kg per pala, per jätkä. Jos matkaan sattuu pioneereja, voivat muistella menneitä valtion palveluksessa...

Huumorimielellä minä tuota esitinkin. Aivan vain sen takia, että ilmenee tämän kuolleena syntyneen ajatuksen mahdottomuus.
Tosiasiahan on kuitenkin, että yhden akun energialla ei kiuasta lämmitetä kuin hetken. 100 Ah akusta saa sen 1,2 kWh ja 6 kW kiuas lämpiää sillä n. 12 minuuttia. Ei taida savustus onnistua.

Vanhat kaavat käyttöön :

P=U²/R
I=U/R

No, oikeastaan postasin tämän viesin sen takia sivustolle, että näen kuinka potenssiin 2 renderoituu. Josko tulostuu oikein, niin tiedoksi vaan matemaattisten kaavojen kirjoittajille, että painamalla alt + näppäilemällä 253, ja sitten alt pois pohjasta, niin näyttää kuten olisi kirjoitettu potenssiluku 2 kynällä paperilla näytölle. No, asian toki varmasti monet tietävätkin ilman tätä "tutoriaalia".

Mutta mitenkä saadaan numero 3 tulostumaan samalla tavalla potenssilukuna näytölle kuin tuo kakkonen? Ei ainakaan ascii-taulukosta löydy vastaavaa koodia potenssille numero 3.

Ja olipa mikä potenssiluku tahansa (tosin kaiketi harvoin on kysymys suuremmasta luvusta kuin 3), niin kuinkas se saadaan tulostumaan näytölle kuten potenssiluku 2.

Akkua ei siis ole tarkoitus käyttää , vaan ihan kiinteää 12V virtalähdettä. SP-elektroniikassa näyttäisi sopivia vastuksia olevan, tulikin mieleeni, josko valmiista vastuksesta voisi jotain viritellä.Käyttö on siis kalan, ja lihan kylmäsavustus.Ensinnä tuli mieleen, että voisiko jakaa suhteessa olemassaolevan vastuksen pituuden,220Vjakaa 12V:llä...Eli se tekis 18.3osaa 220V vastuksen pituudesta...En muuten köyhäilemään, mutta noita kiukaan ja pesukoneen vastuksia on nurkissa riittämiin, josko kokeilisin...

Stoppari
En muuten köyhäilemään, mutta noita kiukaan ja pesukoneen vastuksia on nurkissa riittämiin, josko kokeilisin...

Mutta kun ne vastukset on jo alunperin suunniteltu 230V jännitteelle, miksi alkaa väkisin vääntämään 12V järjestelmää jo olemassa olevista komponenteista?

Jos sitä kylmäsavua on pakko saada aikaan sähköllä, laittaisin sinuna tuon läjän ylijäämävastuksia leppähakkeiden alle ja töpseli seinään. Kyllä ne lepät siellä alkaa pikkuhiljaa tislautumaan tuottaen tarvittavan savun lohen käsittelyyn. Lopputuotteen voit käyttää vaikkapa grillihiilinä.

turnabull
Josko tulostuu oikein, niin tiedoksi vaan matemaattisten kaavojen kirjoittajille, että painamalla alt + näppäilemällä 253, ja sitten alt pois pohjasta, niin näyttää kuten olisi kirjoitettu potenssiluku 2 kynällä paperilla näytölle.

Mitä jeesusta sää sekoilet? Eihä tossa lauseessa ollu mitää järkee.

Borri317:
Kai tällaista järkeä kirjoittaja meinasi: ², tosin tuo tulee näppäinyhdistelmällä alt+0178.

borri317
Mitä jeesusta sää sekoilet? Eihä tossa lauseessa ollu mitää järkee.

Ei millään pahalla borri.... mutta yli 1600 lähettämäsi viestin joukossa ei ole yhtään kieliopillisisesti oikein kirjoitettua viestiä.

Rötöstätör
Borri317:
Kai tällaista järkeä kirjoittaja meinasi: ², tosin tuo tulee näppäinyhdistelmällä alt+0178.Nappula hei, kosto elää.
Kääntyihän se kuvaruutu kun tuota näppäinyhdistelmää menin kokeilemaan. Ja työpöydältäkin katosi kaikki kuvakkeet. Mutta nyt taas homma pelittää. Tiedoksesi vaan.

Heh, kiinassa kun oppi monenlaiset kielet kirjotettuna ja luettuna pystyyn ja poikin. Mutta hiiren ruuvaaminen toiseen suuntaan on aina perinteisesti ollut oikeakätinen, että ottaa oman aikansa kun tuleekin osata ruuvata hiirtä toisinpäin.

Moro vaan.

turnabull
tiedoksi vaan matemaattisten kaavojen kirjoittajille

Olisiko ihan vain helpompaa kirjoittaa Shift-tilde ja painaa kakkosta tai muuta haluttua numeroa?

³ tulee alt+0179 yhdistelmällä. Muistakaahan käyttää numpadiä sen ylänumeronäppäimistön sijasta niin tulee oikein.

Windowssista löytyy myös merkistö-niminen ohjelma josta löytyy kaikki käytössä olevat erikoismerkit. Sieltä niitä on sitten helppo pastettaa.

turnabull

Nappula hei, kosto elää.
Kääntyihän se kuvaruutu kun tuota näppäinyhdistelmää menin kokeilemaan. Ja työpöydältäkin katosi kaikki kuvakkeet. Mutta nyt taas homma pelittää. Tiedoksesi vaan.

Heh, kiinassa kun oppi monenlaiset kielet kirjotettuna ja luettuna pystyyn ja poikin. Mutta hiiren ruuvaaminen toiseen suuntaan on aina perinteisesti ollut oikeakätinen, että ottaa oman aikansa kun tuleekin osata ruuvata hiirtä toisinpäin.

Moro vaan.
Oletko kenties nauttinut liikaa Resilaria aamiaiseksi vai mitä helvettiä sönkötät?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat