Seuraa 
Viestejä45973

Miten todenäköistä on saada AIDSI tai HIV tai jokin malaria keltakuume hyttyseltä? Minua ei yhtään haittaa hyttysten puremat, ne eivät kutese ja tuskin edes tunnen niitä, mutta aina kun näen hyttysen imeskelevän vertani, tulee mieleen, jos hyttynen olisi aikaisemmin ottanut verta joltakin HIViä kantavalta ihmiseltä ja tauti piikin mukana tarttuisi minuun?

Onko miten todenäköistä? :O

  • ylös 2
  • alas 1

Sivut

Kommentit (37)

Malaria leviää nimenomaan malariasääskien kautta
http://fi.wikipedia.org/wiki/Malaria
Peruskoulun biologia käymättä?

HIV ei leviä hyttysten kautta.
http://www.positiiviset.fi/kasikirja/mikahivon.shtml
Peruskoulun terveystiedon tunnit lintsattu?

Malaria ja dengue yleisimmät hyttysten välittämät taudit
http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisu ... ailijoilla

Hyttyset tautien levittäjinä
http://www.saunalahti.fi/arnoldus/hyttyset.html

Pidättekö meitä ihan idiootteina ?

Miten on mahdollista, että HIV tarttuu huumeneuloista mutta ei itikoiden neuloista ?

On parempi antaa sääsken kupata loppuun asti, niin vierasta verta ei jää sinuun.

Pankaa Neiti bannilistalle, koska yritti juuri tappaa sinut ja perheesi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko näin? O:PO;:P Voin sanoa, että kaikki koulun biologian ja terveystiedon tunnut ovat kunnialla käyty läpi, mutta niissä vain ei koskaan ole käsitelty juuri tätä asiaa.

Kiitokset kuitenkin Neidille asiallisista linkeistä, joita en itse löytänyt googlettelemalla paitsi viimeisimmän, jota en kuitenkaan pitänyt luotettavana aineistona.

Sahrah
Onko näin? O:PO;:P Voin sanoa, että kaikki koulun biologian ja terveystiedon tunnut ovat kunnialla käyty läpi, mutta niissä vain ei koskaan ole käsitelty juuri tätä asiaa.

Ok. Minä muistin vieläkin nuo malarialuennot biologiasta yläasteella, joskus ylitse 10-15 vuotta sitten! Ehkä eri aikaan mahd. olemme koulumme käyneet

Ja tuo viimeinen linkki oli selkeästi hieman hätäpäissäni lisätty, tarkemmin tarkastellen aika mielenkiitoista settiä... Mutta siina asiaa oli tuon tutkimuksen edistymisestä 1800-1900 luvulla, eli kun keksittiin että hyttyset, sääsket ja kärpäset voivat levittää sairauksia.
Kotikoneelta en pääse lääkärin tietokantoihin jossa olisi kaikkein luotettavinta tietoa (minun mielestäni), täytyy siis napata duunissa tekstit talteen.
Lähdekritiikkiä opiskellen
Neiti

Ei tunneta kai yhtään tapausta jossa hyttynen olisi levittänyt HIViä.
Kaikki on kuitenkin aina mahdollista.. kun tarpeeksi pienistä todennäköisyyksistä puhutaan.
Mutta todennäköisemmin ei tartu:
HIV infektoituneilla henkilöillä ei ole korkeita HIV pitoisuuksia veressä kaiken aikaa.
Hyttysen suuosissa on erittäin vähän ihmisen verta todella pienellä pinta-alalla.
Verta imevät hyönteiset eivät yleensä kulje toisen ihmisen kimppuun verta imettyään vaan lähtevät etsimään lepopaikkaa ruoan sulattamiseen, seuraava ateria voi olla pitkänkin ajan päästä.
Ja HIV ei säily hyönteisen elimistössä kauaa koska se ei voi lisääntyä siellä.

Jos tiedät jonkun, jolla on Hiv ja sitten istutte yhdessä iltaa nuotion äärellä paistamassa makkaroita ja hyttyset syövät vuorotellen Hiv-miestä ja sinua, niin voi kyllä pariin kertaan käydä mielessä, että voisikohan se Hiv sittenkin levitä myös hyttysten kautta. Eli onko asiasta ihan täysi varmuus vai ei? Hyttysen imupilli on hyvin pieni, mutta niin ovat viruksetkin. Josko imupillin reunaan olisi joku virus tarttunut ja päästäisi irti sitten toisessa kohteessa?

Ovat tutkineet asiaa ja väittävät, että hiv ei tartu hyttysten välityksellä. Uskon tähän.
Periaatteessahan hyttynen imettyään kerran verta (suomen perinteinen puskahyttynen) menee aterian jälkeen lisääntymään. Hyttysen elimistössä ei HIV-viirus viihdy eikä lisäännyt. Hyttysellä ei myös "ole tapana" oksentaa/siirtää imettyä verta ihmiseen ennnen seuraavaa "ryyppyä". HIV viruksen tarttumiseen tarvitaan isompi viruslasti.

Tutkimuksiin en pääse käsiksi kotikoneelta, mutta kurkkaan töissä jos muistan.

EDIT:

Can I get HIV from mosquitoes?

No. From the start of the HIV epidemic there has been concern about HIV transmission from biting and bloodsucking insects, such as mosquitoes. However, studies conducted by the CDC and elsewhere have shown no evidence of HIV transmission from mosquitoes or any other insects - even in areas where there are many cases of AIDS and large populations of mosquitoes. Lack of such outbreaks, despite intense efforts to detect them, supports the conclusion that HIV is not transmitted by insects.

The results of experiments and observations of insect biting behavior indicate that when an insect bites a person, it does not inject its own or a previously bitten person's or animal's blood into the next person bitten. Rather, it injects saliva, which acts as a lubricant so the insect can feed efficiently. Diseases such as yellow fever and malaria are transmitted through the saliva of specific species of mosquitoes. However, HIV lives for only a short time inside an insect and, unlike organisms that are transmitted via insect bites, HIV does not reproduce (and does not survive) in insects. Thus, even if the virus enters a mosquito or another insect, the insect does not become infected and cannot transmit HIV to the next human it bites.

There also is no reason to fear that a mosquito or other insect could transmit HIV from one person to another through HIV-infected blood left on its mouth parts. Several reasons help explain why this is so. First, infected people do not have constantly high levels of HIV in their blood streams. Second, insect mouth parts retain only very small amounts of blood on their surfaces. Finally, scientists who study insects have determined that biting insects normally do not travel from one person to the next immediately after ingesting blood. Rather, they fly to a resting place to digest the blood meal.


Centers for Disease Control and Prevention,
http://www.cdc.gov/hiv/resources/qa/qa32.htm

ja toinen sivusto
http://www.rci.rutgers.edu/~insects/aids.htm

Dredex
Jos tiedät jonkun, jolla on Hiv ja sitten istutte yhdessä iltaa nuotion äärellä paistamassa makkaroita ja hyttyset syövät vuorotellen Hiv-miestä ja sinua, niin voi kyllä pariin kertaan käydä mielessä, että voisikohan se Hiv sittenkin levitä myös hyttysten kautta. Eli onko asiasta ihan täysi varmuus vai ei? Hyttysen imupilli on hyvin pieni, mutta niin ovat viruksetkin. Josko imupillin reunaan olisi joku virus tarttunut ja päästäisi irti sitten toisessa kohteessa?Se on tietysti mahdollista (mutta ei koskaan todettu) mutta todennäköisyys on pieni, erittäin pieni.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46542

Jostain näin arvion, jossa oli hyttysen ihmiseen palauttaman nestemäärän ja HIV-potilaan veren viruskonsentraation perusteella osoitettu edes yhden viruksen siirtymistodennäköisyys häviävän pieneksi. Mikään pelkäämisen arvoinen riski se ei ole (verrattuna vaikka puutiaisaivokuumeeseen).

Kyllä hyttyset voivat pistää usemman kerran, jos ne joutuvat keskeyttämään veren imemisen. Ihmisjoukossa se on hyvin yleistä. Paarmat munivat yleensä kahdessa erässä ja ottavat kaksi veritankkausta. Niiden tunnetaan levittävän useita sairauksia, erityisesti karjaan mutta myös ihmisiin. HIViä ei tietääkseni ole todettu paarmojenkaan välittäneen.

Epätodennäköistä mutta ei mahdotonta. Itse uskon että tietyissä olosuhteissa ja huonolla tuurilla voisi taudin saada. Se että jotakin ei ole tapahtunut tai ole todistettu ei tarkoita ettei se olisi mahdollista. Mielestäni ei ole esitetty mitään pitävää syytä joka poistaisi kokonaan tartunnan mahdollisuuden esim. hyttysen kautta.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46542
kartsa
Mielestäni ei ole esitetty mitään pitävää syytä joka poistaisi kokonaan tartunnan mahdollisuuden esim. hyttysen kautta.No ei se tietysti mahdotonta ole, kun kerran hyttynene imee verta ja veren välityksellä tauti leviää. Mutta verrattuna normaalin elämän muihin riskeihin tidennäköisyys on niin pieni, ettei sitä vastaan kannata ryhtyä erityisiin toimiin tai stressiä lietsomaan. Onhan sitä tuhansia koeteltuja tapoja kuolla hirvittävän epätodennäköisten sattumien kautta, kyllä se maska mäihä käy jos on käydäkseen.

kartsa
Epätodennäköistä mutta ei mahdotonta. Itse uskon että tietyissä olosuhteissa ja huonolla tuurilla voisi taudin saada. Se että jotakin ei ole tapahtunut tai ole todistettu ei tarkoita ettei se olisi mahdollista. Mielestäni ei ole esitetty mitään pitävää syytä joka poistaisi kokonaan tartunnan mahdollisuuden esim. hyttysen kautta.Olen samaa mieltä.
Hyvin harva asia on täysin mahdotonta.

Mutta veikkaan että todennäköisyys tähän on sama kuin saada meteorista päähänsä.

Lektu-Elli
Pidättekö meitä ihan idiootteina ?

Miten on mahdollista, että HIV tarttuu huumeneuloista mutta ei itikoiden neuloista ?

On parempi antaa sääsken kupata loppuun asti, niin vierasta verta ei jää sinuun.

Pankaa Neiti bannilistalle, koska yritti juuri tappaa sinut ja perheesi.

'

Pidän sinua idioottina, tyhmä trolli.

HIV-virus voi tarttua ihmisestä toiseen veren, siemennesteen, emättimen, sekä kohdunkaulan eritteiden ja äidinmaidon välityksellä. Virustartunnan voi siis aikuinen saada sukupuoliteitse limakalvokontaktin välityksellä (suojaamaton emätin- tai peräsuoliyhdyntä), veriteitse (esim. huumeiden käytössä tartunta voi levitä käyttämällä samoja neuloja). HI-virus voi siirtyä myös odottavasta äidistä sikiöön, mutta tätäkin voidaan nykyään lääkityksellä hyvin ehkäistä.
Afrikkalaisten nuorten tietämys hiv/aidsista on puutteellista. Yli puolet afrikkalaisista nuorista ei tiedä tärkeimpiä hiv:n tartuntaan liittyviä seikkoja. Näitä ovat muun muassa tieto siitä, että jatkuva kondomin käyttö ja yksi uskollinen, ei-tartunnan saanut partneri voivat vähentää hi-viruksen saamista. Lisäksi tieto siitä, että terveen näköisellä ihmisellä voi olla hi-virus ja että hyttysen pistoksesta ei voi saada tartuntaa ovat olennainen osa hiv-tietoutta.

Hiv ei tartu:
– pisaratartuntana, esimerkiksi yskiessä
– suudellessa, jos suu on terve eikä syljessä ole verta
– yhteisistä astioista
– wc-istuimesta
– kylpyvedestä
– uima-altaassa
– saunassa
– hyttysistä

Syy siihen, miksi HIV-virus ei tartu esim. pisaratartuntana, suudellessa tai hyttysen pistosta on yksinkertaisesti se, että niissä on niin vähän – tai ei ollenkaan – ko. virusta. Tutkittu juttu. On syytä uskoa se. Jos asia olisi toisin, meillä kaikilla olisi jo HIV/AIDS.

Vierailija

Hyttynen imee vain kerran verta ja menee sitten lisääntyy puunoskalle uroshyttysen kanssa.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
tiäremiäs
Hyttynen imee vain kerran verta ja menee sitten lisääntyy puunoskalle uroshyttysen kanssa.

Entä jos se hyttynen onkin lesbo?

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

tiäremiäs
Hyttynen imee vain kerran verta ja menee sitten lisääntyy puunoskalle uroshyttysen kanssa.Vai oliko se toisinpäin, lisääntyy ensin ja sitten lähtee paniikissa hakemaan veriannosta ennen munimista ?
En ole ihan varma.

humoris_causa

Vai oliko se toisinpäin, lisääntyy ensin ja sitten lähtee paniikissa hakemaan veriannosta ennen munimista ?
En ole ihan varma.Hyttynen lähtee parittelun jälkeen etsimään veriateriaa, joka mahdollistaa muninnan.

stume618
Lektu-Elli
Pidättekö meitä ihan idiootteina ?

Miten on mahdollista, että HIV tarttuu huumeneuloista mutta ei itikoiden neuloista ?

On parempi antaa sääsken kupata loppuun asti, niin vierasta verta ei jää sinuun.

Pankaa Neiti bannilistalle, koska yritti juuri tappaa sinut ja perheesi.

'

Pidän sinua idioottina, tyhmä trolli.


Monet hyttyset työntävät imukärsänsä ihmisen lihaan ja ehkä imaisevat pienet naukut, kunnes ihminen reagoi siihen ja hätistää hyttysen pois. Sitten hyttynen jää väijymään seuraavaa saalistaan, mutta tuskin tuossa HIV siirtyy?

Entä voiko HIV siirtyä hyttysen imemästä verestä sen jälkeläisiin ja niiden nesteisiin, joita sitten ruiskuttavat ihmisen ihoon verenvuodon tyrehdyttämiseksi?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat