Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Miksi nykyään ihmiset tekevät naurettavia yhdyssana- ja kielioppivirheitä erityisesti internetin keskustelufoorumeilla?
Suomen kielihän rapistuu olemattomiin kun kieleen tuodaan jatkuvasti kaikenlaisia lainasanoja, ja nyt ollaan yhdyssanatkin unohtamassa.

Tiede.fi ei ole pahimmasta päästä, vaikka löytyyhän täältäkin sellaisia yhdyssanaluopioita jotka vain vahingoissa kirjoittavat yhdyssanan oikein. Pahimpia Suomen kielen raiskaajafoorumeita ovat ns. "pissisfoorumit", esim Demi

Eli pohdintaa siitä, miksi ihmiset näitä helposti korjattavia virheitä tekevät.

Sivut

Kommentit (86)

AINA, kun vittuilen jostain asiasta, niin on tekstissäni ainakin yksi virhe. Silti yhdyssanat ovat niin perustavanlaatuinen osa suomen kieltä, että ne pitäisi kirjoittaa oikein (yhteen).

Nykyinen internet/kännykkä kulttuuri saa aikaan sen että kielenkäyttö muuttuu.
Evoluutioksihan tätä ilmiötä muistaakseni kutsuttiin.
Eipä sitä ABC kirjaa nyt ihan raamatun tapaan kannata palvoa.

Kaikessa kommunikaatiossa tärkeintä on se että viesti menee mahdollisimman ymmärrettävästi perille.

, <- pilkkuvirhe

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Liittynyt2.6.2005

Valitettavasti vain suurimman osan mielestä ajatus yhdyssanojen oikeinkirjoituksesta menee suunnilleen seuraavasti: "vi**uuxe mulle kuuluu". Itse olen luonnollisesti sitä mieltä, että yhdyssanat rikastuttavat tätä muutenkin viehättävän omalaatuista ja ilmaisukykyistä kieltämme, mutta valitettavasti koulujen äidinkielenopetuksen alasajon jälkeen kenelläkään ei ole ollut aikaa eikä kiinnostusta korjailla nuorten oikeinkirjoitusta.

(Muistanpa kuinka yläasteella muuankin historianopettaja päästi ysinä läpi esseevastauksia, jotka olivat luvalla sanoen hirveitä kieliopillisesti, ja puolusteli tekoaan sanoilla "mutta enhän minä ole äidinkielelopettaja". Ihmettelen kuinka hän löysi ajatuksen niistä rikkonaisista ja kirjoitusvihreitä [sic] vilisevistä lauseista, joista minäkään en saanut selkoa...)

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

jaahas...

vai että niin...
ajatellaan että puhekielikin olisi vain ja ainoastaan
yhtä ja ainoaa TÄYDELLISTÄ kieltä...
kuinka moni pystyisi kommunikoimaan
täällä jos se olisi edellytys kommunikoinnille...

kuultuna se ainakin kuullostaa kamalalta...

harva meistä osaa kielioppia täydellisesti
ja usein ne ketkä sen osaavat eivät jaksa
sitä mainostaa...

Puhutut tai kirjoitetut sanat ovat informaationvälitystä. Tärkeintä asiassa on se, että vastapuoli ymmärtää viestin sisällön. Eniten tämän päivän äidinkieltä rapauttaa mielestäni kännyköiden tekstiviestit, jotka "pakottavat" kehittämään lyhenteitä ja symboleita, jotka ovat vieraita alkuperäisten termien tarkoille kirjoitustavoille.
Mikäli 1800-luvulla eläneille ihmisille olisi sanottu esimerkiksi: "Kyllä ottaa aivoon!", he eivät olisi ymmärtäneet mitä tarkoitetaan, vaikka suomenkieltä puhutaankin.
Kielellinen evoluutio on paljon nopeampaa kuin biologinen muutos. Jos saa arvata, luulisin, että vuoden 2008 keskivertokansalainen ei ymmärtäisi vuoden 2108 kieltä, mikäli joku osaisi sitä nyt puhua.

En nyt näe, että kännykkäkirjoittelu olisi muuttamas suomen kieltä voimakkaasti. Pitää kumminkin muistaa, että kieli on vain yksi viestinnän muoto, ja sen ulkoasu vaihtelee hieman ympäristönsä mukaan. Tekstiviesteissä käytetään omaa slangia (kohta varmaan saan kuulla, että käytin tätä sanaa väärin) niin kuin myös foorumikirjoittelussa tai kirjakielessä.

Nuoret kumminkin kirjoittelevat nykyään enemmän kuin ennen, ja itse ainakin näen, että eri keskustelupalstoille kirjoittaminen on pakottanut panostamaan kielenhuoltoon, joka olisi muuten saattanut unohtua lukion jälkeen.

Tekstiviestien tai irkkikirjoittelun perusteella johtopäätösten vetäminen on minusta vähintäänkin erikoista. Eiköhän se paras mittari ole edelleen ne ainekirjoitukset.

P.S. Pilkunnussijat voivat vapaasti korjata kirjoituksen virheitä.

Ding Ding
Avauksessasi oli seitsemän virhettä.Entäs tässä?

Miksi nykyään ihmiset tekevät naurettavia yhdyssana- ja kielioppivirheitä, erityisesti Internetin keskustelufoorumeilla?
Suomenkielihän rapistuu olemattomiin, kun kieleen tuodaan jatkuvasti kaikenlaisia lainasanoja, ja nyt ollaan yhdyssanatkin unohtamassa.

Tiede.fi ei ole pahimmasta päästä, vaikka löytyyhän täältäkin sellaisia yhdyssanaluopioita, jotka vain vahingossa kirjoittavat yhdyssanan oikein. Pahimpia suomenkielen raiskaajafoorumeita ovat ns. "pissisfoorumit", esim Demi.

Eli pohdintaa siitä, miksi ihmiset näitä helposti korjattavia virheitä tekevät.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat