klo 9:15 | 17.7.2008
Uunisepät myyvät takkoihinsa lämpökasettia joka on takan yläosaan tuleva osio jossa on kaksi putkea ylöspäin. Kun takkaa lämmitetään, se imee ilmaa toisesta putkesta ja toisesta tulee lämmintä ilmaa ulos. Onko jollakulla tietoa mihin fysikaaliseen ratkaisuun tuo toiminne perustuu? Kasetti on aika hintava ja uskon että vastaava on tehtävissä kotikonstein kunhan tietää miten putket pitää mitoittaa / reitittää.
Säätöelinhän tuo on mutta toimii ehkä jos jonnekkin haluaa johtaa lämmitystä. Samoja on vesikiertoisinakin.
Tuosta kuvasta ei ihan selvinnyt, miksi ilma lähtee ulos toisesta putkesta. Ensimmäisenä arvauksena on, että sitä poistoputkea lämmitetään enemmän, jolloin kuuma ilma pyrkii sitä kautta ylös.
Lisäisin vielä että tuon lämpökasetinhan merkitys on se että siitä saa lämmintä ilmaa huonetilaan melkein heti kun takka on sytytetty. Kuvasta käy tosi hyvin ilmi miten tuo toimii, mutta kaipaisin tarkempaa kuvausta MIKSI se toimii noin.
Tuosta haavekuvasta sitä ei selvitä, kun siinä on symmetrisesti nuo putket. Ehkä ajatus on se että se lämmittäessään ilmaa muodostaa ilmakierron satunnaisesti jompaankumpaan suuntaan.
Fysikaalisesti painovoimainen kierto perustuu ilman tiheyseroon, jonka kuumentaminen tai jäähdyttäminen aiheuttaa tilassa jossa on aukot eri tasoilla tai avoimessa tilassa muutenkin.