Seuraa 
Viestejä3164
Liittynyt16.3.2005

saattaa olla totta myös nykypäivänä eikä vain mätäkuun juttu! Ainakin itse olen kuluvanakin suvena havainnut, että avatussa tölkissä oleva maito happanee jääkaapissa keskikesällä huomattavasti nopeammin kuin kylmänä vuodenaikan. Säilytän tölkkiä ruokapöydällä kahvittelun, ruokailun tms. vaatiman ajan lähes vuodenajasta riippumatta; kenties jopa pyrin palauttamaan tölkin kylmään kesällä nopeammin kuin talvella. Mutta kuitenkin maito, jonka ´parasta ennen`-päiväys ei ole vielä umpeutunut ja jota on pakkauksessaan jäljellä tilkkasta enemmän, osoittautuu hapantuneeksi vajaan vuorokauden kuluttua pakkauksen avaamisesta. Lehmäparkaa itkettäisi, jos se tietäisi ja ymmärtäisi, miten paljon sen tuotetta valuu viemäriin! Maidon nopea piimiminen ei ole ainoa suven kepponen: olen myös huomannut banaanien homehtuvan metallisella alustalla varjoisassa keittiössä. Tosin noitten biojäteastiaan nakkaamieni etelän hetelmien kuori oli jonkin verran vaurioitunut, mikä mielestäni nopeutti homehtumisprosessia.
Onko siis mätäkuu oikeasti olemassa muuallakin kuin (ehkä vielä jossain) kalenterissa?

Kommentit (3)

author="<a href="http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=3413">http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=3413</a>" kirjoitti:

Mätäkuussa kaikki mätii

Monen huulilla on uskomus, että mätäkuussa (23.7.–23.8.) kannattaa varoa loukkaamasta itseään, koska silloin haavat märkivät ja levenevät eivätkä hevillä parane. Kotikokit taas pelkäävät, että maito happanee ja liha pilaantuu. Esimerkiksi kankaanpääläinen kansanviisaus sanoo, että "mätäkuussa ei saa tehdä lahtia taikka liha tulee matoihin".

Mätäbuumin puolesta puhuu se, että heinä-elokuussa on kuumaa ja kosteaa, mikä tarjoaa ihanteellisen ilmaston mikrobeille. Niitä muhii niin ihmisissä kuin maastossa. Bakteerit viihtyvät hikipisaroita pursuavalla iholla – toisaalta voimistuva verenkierto saa myös immuunipuolustuksen varpailleen. Mätäkuun keli ei siis välttämättä lisää tulehdusten määrää. Mitkään tilastot eivät myöskään vahvista sitä, että loppukesä olisi hankalien haavainfektioiden kultakautta.

Entisaikoina huono hygienian ja infektioiden torjunnan takia tilanne on ollut toinen. Nyt haavat hoidetaan tehokkaasti, joten ne eivät pääse leviämään.

Ruoan säilyvyys on sen sijaan todellinen ongelma nykyisinkin. Kesäisen kahvihetken päätteeksi auringonpaisteeseen unohdettu kermanekka on paratiisi stafylokokkibakteereille, jotka lisääntyvät pian moninkertaisiksi ja aiheuttavat herkästi ripulia sekä oksentelua.
Ei siis mitään kovin kummallista

Kesällä toki kaikki homeet ja muut ruuan pilaajat elelevät aktiivisemmin ja runsaslukuisemmin. Oletko seurannut asuntosi sisälämpötilaa?

tli
Seuraa 
Viestejä1134
Liittynyt11.11.2005

Elintarvikkeiden säilyminen todellakin riippuu vain säilytyslämpötilasta. Itse hankin joskus vuosia sitten jääkaappiini lämpömittarin ja säädin jääkaapin toimintatehon sillä tavoin, että jääkaapin sisäinen lämpötila oli jatkuvasti lähempänä nollaa. Niinpä niin maito kuin muutkin helposti pilaantuvat tuotteet säilyvät ihan yhtä hyvin niin kesällä kuin talvella.

Pirun naiseksi olisi ehkä syytä harkita uuden jääkaapin ostamista, jos jääkaappi ei pysty pysymään riittävän kylmänä ympäristön lämpötilan noustessa kesän aikana. Tai ainakin voisi harkita lämpömittarin ostamista ja säätää jääkaappia niin, että se on riittävän kylmä myös kesäaikana.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat