Seuraa 
Viestejä45973

Hubblen kuvat

Lehti 7/05, sivu 11 ja eka palsta, 1. kappale, jossa Leena Tähtinen kertoo: "Kuvat voisivat siis periaatteessa olla luonnollisen värisiä mutta eivät aina ole. Kyse on taiteen ja tieteen yhdistämisestä. Kuvia väritettäessä ajatellaan tutkijoiden tarpeita mutta myös kuvien esteettisyyttä ja myyvyyttäkin" olisi ikään kuin johdantona aiheeseen.

Katselinpa niitä sillä silmällä.

Edellisellä sivulla 10, pystykuvassa Tähtisen Hubblen kuvamarkkinoita käsittelevän artikkelin ohessa sveitsiläisen Alberto Giacomettin (1901-1966) luomuksia muistuttava figuuri kannattelee sylissään Star Warsista tuttua jedihahmoa. Korvat ovat tosin vähän isommat mutta naama on paikallaan. Näkisi tuossa kissan tai koirankin, riippuu mentaliteetista ja kuinka kuonon hahmottaa. Ihmisfiguurin asento, rytmi kuin tanssia tähtien keskellä... oikea käsi ojentuu avaruuteen, valovuosien taa... mieleen tulee toki myös kotimaisen Nina Ternonkin tuotanto, pronssiin valetut hoikkaraajaiset hevoset apokalyptisine ratsastajineen, valumuotista jääneet kipsinsirut onkaloissaan. Tai Cervantesin Don Quixoten anorektinen hahmo tutuilla grafiikanlehdillä - tuulimyllyt elämää isommat - ; Dalin surrealistiset naiset laatikkoreisineen... sopii jatkaa.

Sivulla 18 on, kun kuvaa kääntelee, antropomorfistettu, sikiöksi hahmotettava kuva syntyvästä maailmasta, lainaa Kubrikin ja Clarken leffasta - jonka kuvasto oli lainaa Lennart Nilssonilta jne..

Sivulla 20 värejä myöten, lehteä edelleen käännellen, tulee mieleen nuotiotulen tai kynttilänvalon hämärässä tapahtuva seksuaalinen akti. Käännä lehteä 90 astetta vastapäivään, silloin näkyy vasemmalla miesfiguuri, jonka käsi on alanurkassa nyrkkiin pusertunut. Naista hahmotelkoon kukin tavallaan. Valot ja värit ovat kuvassa kuin flaamitaiteilijoitten Jan Van Eyckin (n. 1395 - 1441) tai Rubensin (1577 - 1640) kankailta. Entäs sitten seuraavalla sivulla, 21! Mihin tuo kiiluvasilmäinen käärme onkaan menossa? Mitä sieltä loistaa?

Seuraavalla sivulla on otsikko "Tie fuusioon vihdoin auki!"

Sivun 42 otsikko: "Mitä teet jos luonnonvoima yllättää"

Tiede-lehden tilaajana ja lukijana tuli siis hauskoja assosiaatioita viime numeron kuvista ja teksteistä. Maailmaa nähneenä ja siitä otettuja kuvia käsitelleenä, itsekin kaikenlaista kuvanneena ja päätoimittajan roolissani taittoja tehdessäni, ohjeita antaessani ja sivuja sommitelleena pyytäisin teitä, joilla on lehdet käsillä, katsomaan mitä näette noilla sivuilla, otsikoissa ja kuvissa - jotta itsekin näkisin enemmän.

Luonnonvoimat yllättivät.

49
On muuten tainnut taittajalla olla hauskaa...

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Mustetta läiskyy ihan omastakin takaa. Työterveyspsykologi muutama vuosi sitten purskahti itkuun, kun luovasti valittelin työstressin erilaisia ulottuvuuksia. Todettiin, että minulla on kuitenkin hauskempaa töissä kuin hänellä. Ja ehkä vapaa-aikanakin.

Se sikiökuva s. 18: käännä 90 astetta sinne tänne, siinä on iso pää kumartuneena kohti vatsaa, kaikki vielä harsomaista, syntymässä ja hahmottumassa olevaa maailmaa. Olen varma että joku näkisi siinä raajojenkin aiheet - ja edelleen olen sitä mieltä, että noilla Hubblen kuvien käsittelijöillä ja kuvien käyttäjillä on tarve ihan omiin mustetahratesteihinsä.

Niistä muista taivahan tuhrukuvamielleyhtymistä ei sitten hiiskuta nuoremille, eihän?

EDIT: Gigerin visioista voisi olla apua hahmottamiseen?

Valtaoja oli runoraadin uusinnassa tänään, harmi että en ehtinyt nähdä.

Mutta laatuun luotan, Mummoonkin!

49

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat