Seuraa 
Viestejä45973

Wikipediassa mainitaan, että silmän erottelukyky 30 cm etäisyydellä on n. 300 dots/inch, siis pisteiden väli on noin 0,00847cm. Pienellä laskutoimituksella saan erottelukyvyn kulmaksi noin 0,016 astetta.

Jos katsomme kuuta, joka on noin 385 000km etäisyydellä, edellisen perusteella voimme paljaalla silmällä erottaa kuussa sijaitsevia "pisteitä" vasta kun niiden välimatka toisistaan on yli sata kilometriä... (x ~ tan0,016*385 000 ~ 107,5 km)

Menikö tässä päättelyssä jotain vikaan? Siis voidaanko erottelukyky läheltä "siirtää" suoraan pitkille välimatkoille, jos esim. kirkkaus/kontrasti jne. ovat suunnilleen samat???

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (4)

Itse olen, muistaakseni jostain Ursan julkaisusta, lukenut, että silmän erotuskyky olisi noin 2', eli 2 kaarimunuuttia. Tuo 0,016 astetta on noin yhden kaariminuutin verran, suunnilleen samaa luokkaa. Koskien tuota kysymystäsi, päättelysi on oikea, olettaen, ettei oteta huomioon likinäköisyyttä ja esim. välissä olevaa ilmaa tai muita esteitä. Minkä tahansa optisen laitteen erotuskyky voidaan ilmoittaa kulmaläpimitan avulla. Esimerkiksi pienehkön kaukoputken erotuskyky voi olla muutaman kaarisekunnin luokkaa.

Luonnollisesti, mitä kauemmas katsotaan, sitä suuremmaksi käy se välimatka, joka "täyttää erotuskyvyn kulman". Eli läheltä esim. silmä erottaa milliä pienempiä yksityiskohtia, kun taas Kuun pinnalla yhden kaariminuutin alueelle mahtuukin jo luokkaa sata kilometriä maastoa.

Tuossa mainitsemassani Ursan julkaisussa (tai mikä nyt olikaan) mainittiin myös jokin kraatteri Kuun pinnalla, jonka voi juuri ja juuri erottaa tummana täplänä paljaalla silmällä. Kraatteri taitaa olla Mare Crisium, jollen väärin muista. Se näkyy Maasta katsottuna Kuun oikeassa reunassa.

plektra
Wikipediassa mainitaan, että silmän erottelukyky 30 cm etäisyydellä on n. 300 dots/inch, siis pisteiden väli on noin 0,00847cm. Pienellä laskutoimituksella saan erottelukyvyn kulmaksi noin 0,016 astetta.Aika hyvä silmän erottelukyvyn on oltava, koska nykyisinhän hävittäjälentäjät tähtäävät kohdettaan käyttämällä silmään heijastetua valonsädettä, ja tätä valonsädettä poikkeutetaan kohdistamalla katsetta tähtäysnäytön pintaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat