Seuraa 
Viestejä45973
Hyssälä harkitsisi nuorille lyhyempää työttömyysturvaa

Julkaistu: 13:12

Päivitetty: 14:16

Hanna Kaarto

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk) on valmis harkitsemaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista työhistorian pituuden mukaan.

Käytännössä se tarkoittaisi, että nuoret työttömät saisivat lyhyemmän aikaa ansiosidonnaista päivärahaa kuin pitkään töissä olleet.

"Pitäisi pitää kirkkaana mielessä, että nopea työllistyminen on päämäärä", Hyssälä sanoi Helsingin Sanomille.

"Siitä on kokemuksia, että pitkä passiiviturva saattaa heikentää ihmisten mahdollisuuksia päästä töihin", ministeri sanoo.

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa saa nyt 500 päivän ajan työttömäksi jäätyään. Pitkän passiiviturvan huonoista vaikutuksista työllistymiseen on Hyssälän mukaan esimerkkejä myös muista maista kuin Suomesta.

Työttömyysturvan uudistus kuuluu Hyssälän alaisuudessa toimivan laajan Sata-komitean työhön. Sata-komitean ehdotukset valmistuvat syksyllä. "Tämä on komitean keskeisin asia, koska koko sosiaaliturvan rahoitus riippuu siitä, että työllisyysaste pysyy korkealla tasolla". Hyssälä sanoo.

Hän huomauttaa, että tällä haavaa "työttömyysturva on joissain tapauksissa työttömyysloukku". Hyssälän mukaan koulutus, kuntoutus ja työttömyysturva ovat kokonaisuus, jonka tulee tähdätä lyhyeen työttömyysjaksoon ja nopeaan työllistymiseen.

Työnantajia edustava EK on kaavaillut, että ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan pitäisi puuttua töihin kannustavuuden takia 150–200 työttömyyspäivän kohdalla.

Hyssälä ei ota vielä kantaa tarkkoihin lukuihin. Hän sanoo, ettei ole "ihastunut" mihinkään yhteen malliin työttömyysturvan uudistamisessa. "Työttömyysturvan heikennys ei ole komitean päämäärä", Hyssälä painottaa.

Työttömyysturvan porrastusta työhistorian pituuden mukaan ehdotti peruspalveluministeri Paula Risikon (kok) poliittinen valtiosihteeri Ilkka Oksala HS:n haastattelussa 19. heinäkuuta.

Hallituspuolueiden edustajien lisäksi Sata-komiteassa ja sen alajaostoissa on mukana työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen edustajia sekä laaja joukko muita asiantuntijoita. Täydelliset uudistusehdotukset kustannusvaikutuksineen komitea valmistelee ensi vuoden helmikuun loppuun mennessä.
http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/H ... 5238110526

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (15)

Laskusuhdanne tulossa + vanhat ikäluokat vallassa = Nuorten etuja leikataa. Edustuksellinen demokratia on karua.

Kokoomus: Vähemmän työttömyystukea lyhyestä työurasta

Julkaistu: 18.7.2008 22:10

Hanna Kaarto

helsingin sanomat

Sosiaaliturvauudistusta pohtiva Sata-komitea harkitsee ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista työhistorian mukaan.

Komiteaan kuuluva peruspalveluministeri Paula Risikon (kok) poliittinen valtiosihteeri Ilkka Oksala kertoo, että mallissa pitempi ansiosidonnainen työttömyysturva olisi niillä, jotka ovat olleet pitempään töissä.

"Jos työhistoria on lyhyt, työttömyyspäivärahakausi voisi olla lyhyempi", Oksala sanoo.

Mallissa korostuisi etuuden vakuutusperuste. "Olisi parempi turva, jos olisi kauan maksanut työttömyysvakuutusmaksuja."

Ansiosidonnaista päivärahaa maksetaan työttömyysvakuutusmaksuista, joita työssä olevien palkasta peritään.

Oksala huomauttaa, että nuorten on helpompi työllistyä pian työttömäksi jäätyään kuin iäkkäämpien.

"On kohtuullista, että pitkän uran tehneiden yli viisikymppisten työttömyysturva on pitkähkö, mutta nuorilla se on kohtuutonta ja se passivoi", hän linjaa. Ansiosidonnaista työttömyysturvaa saa nykyään 500 päivän ajan.

Tämän "kepin" vastapainona toimisi Oksalan mukaan "porkkana": työvoimatoimistot tarjoaisivat palvelujaan työttömäksi jääneelle nykyistä hanakammin ja nykyistä nopeammin.

Oksala huomauttaa, että työvoimaneuvojia on historiallisen paljon yhtä työtöntä kohden, sillä työttömyys on vähentynyt roimasti 1990-lukuun verrattuna, mutta työvoimaneuvojien määrä ei ole muuttunut samaan tahtiin.

"Lailla voitaisiin säätää tiukemmat velvoitteet työpaikkojen ja työvoimapalveluiden tarjoamisesta työttömyyden varhaisessa vaiheessa", Oksala sanoo.

Oksala korostaa, että komitean työ on vielä kesken, eikä mihinkään malliin ole vielä "hirttäydytty".

Komiteassa mukana olevat työnantaja- ja työntekijäjärjestöt ovat erimielisiä työttömyysturvan uudistustarpeista. Oksala uskoo, että tasapainoinen ratkaisu saadaan aikaan, kun molemmat vastapuolet saavat joitain tavoitteitaan läpi.

"Olen vakuuttunut, että on muutamia asiakysymyksiä, joilla voidaan yhdessä palkansaajaliikkeen kanssa parantaa sosiaaliturvaa, nyt puhun pienten lasten vanhempien sosiaaliturvasta", hän sanoo.

Vanhempainlomalla oleville isille ja äideille pitäisi kokoomuksen mielestä korvata tulonmenetykset vapaan ajalta paremmin eli vanhempainpäivärahojen tasoa pitäisi nostaa.

Moni työnantaja maksaa jo nyt palkkaa äitiys- tai isyysvapaan ajalta, mutta kärsii siitä taloudellisesti. Oksalan mielestä työnantajien pitäisi saada täysi korvaus menetyksistään Kelalta, toisin kuin nyt.
http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/K ... 5237973455

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176

Kannatan että leikataan tukia, mutta pitäisi myös leikata vanhojenkin.

Toisaltaan ansiosidonnainen on itse tienattu, eikä varsinaisesti valtion tukiaisia.

Työttömät kun saisi liikkeelle, niin työnantajatkin palkaisia ahkerammin.

Olisi yksi vaihtoehto, että että matalapalkkaalojen työvoimakustannuksiakin vähennetään.

Ei ole paljon väliä sillä josko ansidonnainen kestää 500 taikka 200 työpäivää.

Ne ammattilaiset jotka osaavat hyödyntää ansiosidonnaisen ovat sellaisia, joilla on työsuhde tarjolla aina silloin kun laskelmat niin osoittavat. Eläkekertymä on se joka määrää ansiosidonnaisella keplottelun tahdin tietyissä ammattipiireissä.

Ennen sanottiin, että talvella nälkää näki muurari. Mitenhän nykyjään on.

Toope
Seuraa 
Viestejä32279

Onhan se jotenkin hassua, että Suomi pystyy samaan aikaan yhdistämään yhden maailman kovimmista verotusjärjestelmistä jatkuvaan yhteiskunnallisten (verovaroilla ) rahoitettujen tukien alaskarsimiseen. Mikä Suomen verovaroja syö, ei kai vaan ylirakennettu byrokratia yhdistettynä hyvinrahoitettuun maahanmuuttopolitiikkaan?

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää." Pommit ja etnojengit? Uusi normaaliko?
"Ei ole tärkeää, kuka tai mikä hallitus tai puolue lopettaa huonon maahanmuuton Suomeen. Pääasia on se, että joku sen lopettaa."
"Minä kun tyhmänä luulin, että median moniarvoisuus olisi arvokasta, eikä valtamedian samanmielisyys?"

Kaikki alle 25-vuotiaat pakkolisääntymislaitoksiin, vähän sellaisiin esmes kuin natsi-Saksassa.

Tai jos ei ole lisääntymiseen kelvollinen, viedään eutanasiaosastolle jossa tehdään ns. jälkiabortti.

Kyllähän aina jokainen muna- ja siittiösolu ja sikiö on tietenkin 100 x arvokkaampi kuin yksikään aikuisen ikään ehtinyt tumput suorana pyörivä hyödytön yksilö.

Ainakin nykylogiikan mukaan ja jos hihhulit valtaan pääsevät...

Kaikki menee aina vain työn ehdoilla, tätä luterilaista työn etiikkaa. Ihmiset jotka syystä tai toisesta eivät ole päässeet kunnon työputkeen, potkitaan aina vain alemmas ja alemmas. Ne jotka eivät ole töitä tehden päässeet mitään taloudellista keräämään, jolla mennä huonompien aikojen yli, saavat vielä vähemmän kun hätä on suurin. Eikö se eläkeiän hävettävän pieni tulotaso ole jo tarpeeksi suuri rangaistus, pitääkö vielä lisää potkia?
Erilaisten sattuman summien kautta kunnon tienesteihin kiinni päässeet taas saavat rahaa ovista ja ikkunoista. Varallisuutta ja omaisuutta pystyy keräämään huonon päivän varalle, vastikkeet ovat paljon paljon pienemmät kuin köyhällistön vuokrat, pahimmassakin tapauksessa saadaan hyvät ansiosidonnaiset, vanhuuden turvana on paitsi kerätty omaisuus myös iso eläke ja vapaaehtoiset eläkkeet päälle.

Toope
Onhan se jotenkin hassua, että Suomi pystyy samaan aikaan yhdistämään yhden maailman kovimmista verotusjärjestelmistä jatkuvaan yhteiskunnallisten (verovaroilla ) rahoitettujen tukien alaskarsimiseen. Mikä Suomen verovaroja syö, ei kai vaan ylirakennettu byrokratia yhdistettynä hyvinrahoitettuun maahanmuuttopolitiikkaan?

Terveydenhoito, ja sosiaaliturva on todettu EU:n tasolla jo huonoksi ja sitä näiden SATA-komiteoiden (nimikin kuin jostain ryssälästä revitty) ehdotuksissa tullaan takuulla huonontamaan ja nimenomaan muutenkin huonommassa asemassa olevien kohdalta. Kepun ja Kokoomuksen uusliberalistinen politiikka jyrää ja lähestytään USA:n mallia jossa jokainen pitää itsestään huolta ja omaisuutta suojataan kalliisti poliisivaltion taholta. Raha ja omaisuus nehän ovat se tärkein asia ja valtion erityisessä suojeluksessa, ei ihminen. Suomessa verorahoja hassataan ja valtion/kuntien/kaupunkien omaisuutta myydään kapitalismin susille pilkkahintaan. Hallinnon palkkojen ja muiden etuuksien pitää olla paljon suurempien maiden esim. Saksan tasoa, vaikka veronmaksajia on paljon paljon vähemmän. Eliitin viihdyttämiseen löytyy aina varoja, jotka on vanhusten vaipoista pois. Suomi on todella korruptoitunut maa jossa hyväveliseurassa koplataan kalliilla hankittu kansallisomaisuus sekä kovalla verotuksella hankitut verovarat.

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176

Asiosidonnaista ei edes ole kaikilla työttömillä, lähinä ansiosidonnainen on aino sosiaaliturva mitä voi vielä vähentää.

Vaikka yleensä ihminen on sen itse tienannut.

Päättäjät on ovat tehneet virheet aikanaan ja nyt on hyvä syyllistää niistä nuoria ja muitakin. Nuoret joutuu muutenkin korjaamaan päättäjien virheet. Taitaa kyllä moni nuori suunnata ennemmin ulkomaille jos vain pystyy.

Ulmas
Toope
Onhan se jotenkin hassua, että Suomi pystyy samaan aikaan yhdistämään yhden maailman kovimmista verotusjärjestelmistä jatkuvaan yhteiskunnallisten (verovaroilla ) rahoitettujen tukien alaskarsimiseen. Mikä Suomen verovaroja syö, ei kai vaan ylirakennettu byrokratia yhdistettynä hyvinrahoitettuun maahanmuuttopolitiikkaan?

Terveydenhoito, ja sosiaaliturva on todettu EU:n tasolla jo huonoksi ja sitä näiden SATA-komiteoiden (nimikin kuin jostain ryssälästä revitty) ehdotuksissa tullaan takuulla huonontamaan ja nimenomaan muutenkin huonommassa asemassa olevien kohdalta. Kepun ja Kokoomuksen uusliberalistinen politiikka jyrää ja lähestytään USA:n mallia jossa jokainen pitää itsestään huolta ja omaisuutta suojataan kalliisti poliisivaltion taholta. Raha ja omaisuus nehän ovat se tärkein asia ja valtion erityisessä suojeluksessa, ei ihminen. Suomessa verorahoja hassataan ja valtion/kuntien/kaupunkien omaisuutta myydään kapitalismin susille pilkkahintaan. Hallinnon palkkojen ja muiden etuuksien pitää olla paljon suurempien maiden esim. Saksan tasoa, vaikka veronmaksajia on paljon paljon vähemmän. Eliitin viihdyttämiseen löytyy aina varoja, jotka on vanhusten vaipoista pois. Suomi on todella korruptoitunut maa jossa hyväveliseurassa koplataan kalliilla hankittu kansallisomaisuus sekä kovalla verotuksella hankitut verovarat.Korruptio on päässyt juurtumaan niin syvälle, että voidaan sanoa ja rehennellä ettei sitä ole.

Hyvä Suomi ! Kyllä aina välillä tuntee itsensä kuset... ylpeäksi, kun sattui syntymään juuri Suomeen.

Räväkkä avaus räväkältä tädiltä. Vaan ihan aiheesta, kyllähän nykyinen työttömyysturva kaipaa uudistuksia..

Esimerkiksi Texasissa se on järjestetty melko omalaatuisesti, paikalliseen "työkkäriin" ilmottautuessa saat eräänlaisen luottokortin, johon työttömyyskorvaus ladataan kahdesti kuussa. Kortti toimii muuten aivan tavallisen maksukortin tavoin, mutta alkoholia ja tupakkaa sillä ei voi ostaa. Yli 3kk työttömyyden jälkeen joudut tekemään jatkohakemuksen, ja sinut saatetaan osottaa johonkin töihin.

Mitenköhän vastaava toimis Suomessa?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat