Seuraa 
Viestejä45973

HS:

Vuoden 2005 taloustieteen Nobelin palkinnon saavat peliteorian tutkijat Robert J. Aumann ja Thomas C. Schelling.
Israelin ja Yhdysvaltojen kansalainen Aumann, 75, ja yhdysvaltalainen Schelling, 84, jakavat 10 miljoonan Ruotsin kruunun (noin miljoona euroa) suuruisen palkintosumman kahtia.

"Heidän tutkimuksensa ovat mullistaneet yhteiskuntatieteitä paljon laajemmin kuin vain taloustieteen alueella", perusteli palkintolautakunta päätöstä.
Sen mukaan Aumannin ja Schellingin tutkimukset vaikuttavat edelleen yhteiskunnallisten instituutioiden synnystä käytävään keskusteluun. Schelling käytti peliteoriaa kylmän sodan aikana kansainvälistä turvallisuutta ja varustelukilpaa koskeneisiin tutkimuksiin.
Aumann sovelsi Schellingin kehittämiä ajatuksia matemaattiseen analyysin, jolla pyrittiin selvittämään omalle maalle ja vastustajalle konfliktitilanteessa tarjolla olevia vaihtoehtoja.

Taloustieteen palkinto ei kuulu dynamiittimiljonääri Alfred Nobelin testamentilla perustettuihin alkuperäisiin Nobelin palkintoihin, joita oli viisi.
Taloustieteen palkinnon perusti vuonna 1968 Ruotsin keskuspankki. Virallisesti palkinnon nimi on "Ruotsin keskuspankin Alfred Nobelin muistoksi jakama taloustieteen palkinto".
Vuonna 1969 jaetun ensimmäisen taloustieteen palkinnon jakoivat norjalainen Ragnar Frisch ja alankomaalainen Jan Tinbergen.

http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/tuoreet/artikkeli/Taloustieteen+N...

Nashin tit-for-tat oli hyvin mielenkiintoinen ja ilmeisen toimiva teoria. Tietääkö kukaan tarkemmin tätä nyt palkittua peliteoriaa?

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat