Seuraa 
Viestejä45973

Olen kohta lukion viimeistä luokkaa käyvä opiskelija ja pitäisi päättää mihin jatkaa sen jälkeen. Olen kiinnostunut uusiutuvien energioiden tuotannosta ja energian tuotannosta ylipäätään. Onko täällä samaa pohtivia tai opiskelemassa tai jo opiskellut energiatekniikkaa. Millaista olisi opiskella yliopistossa tai ammattikorkeassa? Opiskelusta ja muusta kerrotaan hyvin vähän koulujen nettisivuilla. Voi kertoa kokemuksia vaikka ala ei olisikaan sama

  • ylös 2
  • alas 2

Sivut

Kommentit (28)

Ylemmillä koulutustasoilla valinnanmahdollisuus astuu kuvaan. Siksi kait tuo sinunkin hämmennyksesi ilmaistuu täällä.
Koulutus siis saa eri merkityksen kuin kokemasi tähän mennessä. Olet yhä sen vanhan järjestelmän sokaisema. Tämä palsta muuten on energiateemojen temmellyskenttä. Saat täältä hyvän yleisilmäyksen kaikkeen. Joitakin nimimerkkejä kannattaa jättää lukematta, vaikka ovatkin hyvin aktiivisia. Huomaat kyllä pahimmat.

Ihan mielenkiintoisia juttujahan täällä on. Tämä tuulivoima vastaan ydinvoima keskustelu vähän mietityttää. Ihan kuin täällä ei muulla tavalla energiaa tuotettaisi. Olen yrittänyt etsiä tietoa opiskelupaikoista ja muusta mutta ainakaan lukiossa sitä ei saa. Ykkösvaihtoehtona pidän Lappeenrannan teknillistä yliopistoa, koska siellä olen käynyt ja se on lähimpänä nykyistä kotiani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
bioenergia
Olen kohta lukion viimeistä luokkaa käyvä opiskelija ja pitäisi päättää mihin jatkaa sen jälkeen. Olen kiinnostunut uusiutuvien energioiden tuotannosta ja energian tuotannosta ylipäätään.Parhaimmat vastaukset eri vaihtoehdoista saat varmasti oman lukiosi OPO:lta. Vaihtoehtoja voi olla useita riippuen siitä, meinaatko keskittyä (eli riittääkö rahat) pelkästään opiskeluun, vai joudutko siinä sivussa tekemään lisäksi töitäkin elääksesi.
Toivottavasti pelkkä opiskelu riittää, työnteko vie aikaa jonka voisi paremmin viettää oppikirjojen tai kavereiden seurassa.

Hei,

Energiatekniikan kanssa työskentelevät valmistuvat kovin monilta koulutussuunnilta.

Jos haluat olla mukana kehittämässä vaihtoehtoisia polttoaineita, niin kemiantekniikka voisi olla hyvä vaihtoehto (ja silloin suositan Teknistä korkeakoulua AMK-kemian opinnot valmistaa huonosti T&K työhön).

Jos taas kiinnostuksesi on tuulivoima- tai voimalaitostekniikan kehittäminen niin, konepuolen AMK-Insinöörintutkinto riittää (ei niin että DI tutkinnosta haittaa olisi).

Ydinhommelit taitaa vaatia sähkövoimatekniikan DI lappua ja jakeluverkkoihi riittä AMK- Insinööri.

Ja kyllähän noihin kaikkiin voi valmiuksia saada Yliopistosta ja ammattikoulustakin.
Toivottavasti tästä oli mitään apua.

Ehdotan että lukisit tämän palstan energia ja muita tekniikkajuttua viikon pari ja kirjoita sitten siitä mitä sait irti niistä. Voimme kokeneemmat sitten arvioida onko lahjasi mihin viittaavia.

Kirjoitustaito ei merkitse, jos ajatus tulee perille. Vaikken sitä epäile.

No tottakai! Siis ensisijaisesti haet teknisiin yliopistoihin entelle tai ymtelle. Jos et pääse, haet uudestaan! AMK:hon mentyäsi hyvinkin löydät itsesi "en päässyt yliopistoon"-väen keskeltä niin, että opettajatkin on kiireisiä "no keksitään teille jotain että pääsette läpi kaikesta"-tyyppejä.

On nähty. Tosin ennakkoluulojen kanssa... Mikä estää hakemasta kuitenkin parempaan? DI-koulutus on näin 200 ov kokemuksella hyvä, varsinkin Lappeenrannassa opiskelijaelämä oli lokoisaa ja halpaa.

EDIT: tai no nykyään taitaa olla jo 230 ov

Parhaimmat vastaukset eri vaihtoehdoista saat varmasti oman lukiosi OPO:lta.

En millään halua aliarvioida oman kouluni opoa, mutta hänellä on niin kiire eikä muutenkaan osaa auttaa edes yksinkertaisimmissa asioissa.
Mielestäni olen sen verran hyvä opiskelija, että pääsen pelkällä paperihaulla osaan yliopistoista paitsi Otaniemi voi tuottaa ongelmia.
Olen ajatellut kirjoittaa pitkän matematiikan ja fysiikan, mutta sain sellaisen kuvan että kemiakin kannattaa kirjoittaa nimittäin olen juuri kiinnostunut vaihtoehtoisten polttoaineiden kehityksestä.

bioenergia
Parhaimmat vastaukset eri vaihtoehdoista saat varmasti oman lukiosi OPO:lta.

En millään halua aliarvioida oman kouluni opoa, mutta hänellä on niin kiire eikä muutenkaan osaa auttaa edes yksinkertaisimmissa asioissa.
Mielestäni olen sen verran hyvä opiskelija, että pääsen pelkällä paperihaulla osaan yliopistoista paitsi Otaniemi voi tuottaa ongelmia.
Olen ajatellut kirjoittaa pitkän matematiikan ja fysiikan, mutta sain sellaisen kuvan että kemiakin kannattaa kirjoittaa nimittäin olen juuri kiinnostunut vaihtoehtoisten polttoaineiden kehityksestä.Mihin tarkoitukseen olet kiinnostunut polttoaineiden kehityksestä ja miksi? Ajattelin vain, että jokin muu ala saattaisi hyödyttää sinua tavoitteissasi paremmin.

Minua kiinnostaa lähinnä tulevaisuuden autojen ja muiden kulkupelien energialähteet. Tietysti myös sähköntuotanto kiinnostaa

Itse työskentelen tuulivoiman parissa. Taustani on 6 vuoden DI opiskelut Tampereen Teknillisessä Yliopistossa. Pääaineena oli Tehoelektroniikka ja sivuaineena Moderni sähköenergia tekniikka.

Tehoelektroniikka käsittää TTY:llä Taajuusmuuttaja teknologian, sähkömoottorit ja niiden ohjauksen taajuusmuuttaja & invertteri tekniikalla sekä DC- powerit

Moderni Sähköenergia tekniikka oli lähinnä sellaista yleissivistävää mm. matskua uusiutuvista energia lähteistä. Ei oikein sovellu pääaineeksi, koska asioita käsitellään niin ylimalkaisesti.

Lappeenrannanan yliopistossa on vahva tietämys sähkökoneista. Siis moottoreista ja generaattoreista. Sekin on erittäin hyvä vaihtoehto.

Oulun ja Teknisen korkeakoulun tarjonnasta ei allekirjoittaneella ole tietoa...

bioenergia
Minua kiinnostaa lähinnä tulevaisuuden autojen ja muiden kulkupelien energialähteet. Tietysti myös sähköntuotanto kiinnostaaKatsotaanpa nyt energia-alaa ihan arkirealismin kannalta.

Monia fyysikoita kiinnostaa ydinvoima, mutta jokainen ymmärtää että Suomeen tulevat laitokset ostetaan avaimet käteen ulkomailta. Ei siinä pääse mitoittamaan neutronivuota tai muuhunkaan mielekkääseen laskemishommaan. Pelkkää byrokraattista kauppasopimusten lukemista, ja mitäpä muuta nyt ostaja/käyttö-organisaatio tekee.

Hiili- ja muut voimalaitokset. Pettyisit ensimmäisenä siihen, ettet pääse vaikuttamaan kuin ehkä parin varaputken väriin. Kaikki muu on muissa käsissä. Ala ei myöskään voi olla semmoinen, missä tehtäisiin kehitystoimintaa tuotantolaitoksissa. Ostajat ei halua semmoista. Pettyisit myös siihen, että sinulla olisi vain pari mahdollista asuinpaikkaa Suomessa. Varkaus ja pk-seutu.

Ehkä sinua kiinnostaa pientuotanto. Siitä ei yliopistotasolla luultavasti puhuta mitään. Eikä myöskään mistään konkreettisesta rakentamisesta. Jos rakennat vaikka varaavan takan itse, niin huomaat että yliopisto-opetuksesta oli se 5% hyöty. Osasit laittaa ilmanottoaukon ja savujen poisto-aukon.

Tuulivoiman joku osa-alue voisi olla semmoinen, että sitä kannattaa opiskella. Tosin sekin ala on konsolidoitumassa, minkä jälkeen kenellekään ei jää mielekkäitä hommia.

Yksi aihe voisi olla puun käyttö tuulimyllyjen siivissä ja torneissa. Pienlentokoneiden potkurit ovat usein puuta, koska se on loistava materiaali, tosin nykyään aika kallis.

Toinen aihe voisi olla muutaman okt:n yhteiset lämpökeskukset. Monilla alueilla ei ole kaukolämpöä, ja niillä missä on, siihen ei liitytä, koska liittyminen on hirvittävän kallista (n. 6000-7000). Mutta 2-4 taloa voisi tehdä/jakaa yhteisesti jotain, jolloin kaukolämpö ja porakaivot olisivat kannattavia. Myös pellettilaitos.

Bisnestä ja teollisuutta oppii tekemällä eikä kouluissa. Miten vedät putkea pihamaahan mikä on täynnä puiden juuria ? Turha hakea yliopistoista ratkaisuja mihinkään aitoon ongelmaan.

Onpas Lektu-Ellillä vääristynyt kuva tutkimus ja tuotekehitys hommeleista. Ihan vain hieman selventääkseni:

"Monia fyysikoita kiinnostaa ydinvoima..."

Ydinfysiikan tutkiminen (ihan vaikka yliopistotasolla) on tärkeää ja usein palkitsevaa (ei tosin rahallisesti) touhua josta voi koitua hyötyä jopa maailmanlaajuisesti.

"Hiili- ja muut voimalaitokset. Pettyisit ensimmäisenä siihen, ettet pääse vaikuttamaan kuin ehkä parin varaputken väriin ..."

Hiili- ja muut voimalaitokset pyrkivät jatkuvasti kehittämään polttoainetalouttaan ja tuotannon tehokkuutta. Sielläkin taatusti tarvitaan motivoitunutta ja osaavaa porukkaa. Mitä tulee niihin "varaputkien" väreihin, niin ne on nähdäkseni päätetty jo kun vähän kaikki tuppaa olemaan paineastiasäädösten piirissä.

"Ehkä sinua kiinnostaa pientuotanto. Siitä ei yliopistotasolla luultavasti puhuta mitään..."

Ei puhuta millään muullakaan tasolla, mutta jos haluaa oppia, niin asimerkiksi palamiskemiasta voi olla yllättävän paljon hyötyä ja muustakaan soveltavasta kemiasta ei ole haittaa. Hämmästyttää varmaan jos kerron, että polttokattiloiden palotapahtumat ja savukaasukierrot on nykyää ihan tieteellisin perustein suunniteltuja ja tutkimus aiheesta jatkuu.

"Tuulivoiman joku osa-alue voisi olla semmoinen, että sitä kannattaa opiskella. Tosin sekin ala on konsolidoitumassa, minkä jälkeen kenellekään ei jää mielekkäitä hommia..."

Mikäköhän mahtaa olla mielestäsi "mielekästä hommaa"? Ja kuinka kuvaamasi kehitys sitä vähentää? Itse olen toiminut mm. Paperitegnologia tutkijana kotimaisessa paperikonefirmassa joka on maailmanmittakaavassa toinen kahdesta suurimmasta. Kokemukseni mukaan sieltä löytyi paremmin rahoitusta ja kannustusta tutkimus ja kehitys projekteihin kuin omistamastani konsulttiyrityksestä.

"Bisnestä ja teollisuutta oppii tekemällä eikä kouluissa. Miten vedät putkea pihamaahan mikä on täynnä puiden juuria ? Turha hakea yliopistoista ratkaisuja mihinkään aitoon ongelmaan."

Huh, juuri näin? Koulut on ihan turhia kun siellä ei kerrota kuinka vedetään putkea kirjoittajan pihamaalle? Mikä on aito ongelma? Karies, syöpä, siltojen kestävyys, vähenevien luonnonvarojen riittävyys tai köyhyyden poistaminen?
Uskoisin että näihin (toissijaisiin ongelmiin vrt. putkenvetodileema) löytyy välineitä joistakin kouluista.

Tutkimus ja tuotekehitys kiinnostavat, mutta en vain tiedä mitä tarkkaan ottaen opiskelisin. Kyllä tämä keskustelu on jo selventänyt eri juttuja. Suurin kriteeri on että alalle jota lähden opiskelemaan olisi varmasti töitä. Toisaalta yliopistossahan linjaa voi vaihtaa vaikka vuoden opiskelun jälkeen.

Ei sen suuntautumisen kanssa ole niin tarkkaa. Voit käydä vapaasti itseäsi kiinnostavia kursseja kunhan vaan pääset johonkin sisään. Hyvillä di:n papereilla on kyllä töiden suhteen valinnanvaraa. Sen kun laittaa hakemuksia vetämään.

Remonttimies
Seuraa 
Viestejä477
Lektu-Elli

Katsotaanpa nyt energia-alaa ihan arkirealismin kannalta.

Mielestäni Lektu-Elli kirjoittaa asiaa. Yliopistoja lukuunottamatta Suomessa tutkimus on erittäin vähäistä näissä asioissa ja jos tutkijan paikkoja tulee, on niihin varmasti kiinnostunut moni sinua paremmalla tutkinnolla ja työkokemuksella varustautunut henkilö. Tämä ei tietenkään päde kahteen parhaaseen . Jos fysiikka kiinnostaa kybällä eikä matikka aiheuta vanteen kiristymistä, niin Otanimeen vaan, sieltä saat tarvittavan ja hieman ylikin menevän teoreettisen pohjan energiateknologioihin Suomen tarpeisiin. Saattaa sitä joltain öljypoltin firmalta irrota palamisprosessin mallinnustöitä freelancer meiningillä Hyvällä mäiskeellä pääset fuusioreaktori remmiin ja siellä on vain taivas rajana!

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
bena
Ei sen suuntautumisen kanssa ole niin tarkkaa. Voit käydä vapaasti itseäsi kiinnostavia kursseja kunhan vaan pääset johonkin sisään. Hyvillä di:n papereilla on kyllä töiden suhteen valinnanvaraa. Sen kun laittaa hakemuksia vetämään.Noinhan se on. Ei kannata ottaa liian tosissaan noita kaikenmaailman "maanpinnallepudottajia". Totuus on, että jos ei koskaan kurkota tähtiin, ei sinne varmuudella pääsekään. Mutta aina joku pääsee, ja jos jotain oikein haluaa, sen myös saavuttaa, kun tekee tarpeeksi töitä, ja muita suuria elämänviisauksia, ja niin edelleen.

Eipä sitä aina tiedä, mitä elämässä eteen tulee. Eikä kaikkea voi laskelmoida ja huomioida. Parasta on mennä sinne minne mieli halajaa, niin ei tarvitse ainakaan katua jälkikäteen. Jos mieli muuttuu tai olosuhteet edellyttävät jotain muuta, ei kaikki ole yhdestä valinnasta poikki sittenkään.

Aloittajalle: Toiveammattiisi on varmasti monta tietä. Mahtavaa on, jos sinulla on jo selvä kuva siitä mitä haluat. Uumoilusi ja täällä tarjotut vinkit kuulostavat hyvinkin järkeviltä valinnoilta, aluksi. Jatkossa pääset vielä paljon enemmän vaikuttamaan asiaan valitsemalla sellaisia opintoja, työkokemusta ja muuta viisautta, joista on uratoiveidesi suhteen paras hyöty. Opit myös ajan kanssa huomaamaan mitä kannattaisi tehdä ja miten sen voi tehdä, jos ala ja asia kiinnostaa. Ei kannata ottaa liikaa paineita. Itsekin olen opiontoni opiskellut Lappeenrannan tekn. yo:ssa ja useampikin hyvä ystäväni ja jokunen muu tuttu siellä energiatekniikkaa, ja päätellen heidän opinnoistaan ja työuran alusta, ei tuota vaihtoehtoa voi pitää huonona. Omalta osaltani voin taata vain että opiskelijaelämä on mukavaa. Pieni plussa on myös saman katon alla sijaitseva kauppatieteellinen, mistä voisi olla aikomallasi alalla paljon hyötyä. Onhan uusien energiamuotojen hyödyntämisessä monia isoja ongelmia nimenomaan kaupallisen kannattavuuden puolella. Laaja kokonaisnäkemys, joka syntyy syvällisestä tekniikan osaamisesta, mutta myös kaupallisten asioiden ymmärtämisestä, lienee työmarkkinoilla iso etu, ihan riippumatta siitä minne aikoo työllistyä ja millaisiin tehtäviin. Toki tuotantotaloutta on joka tenkillisessä yliopistossa/tiedekunnassa, ja sekin jo välttää tässä pitkälle.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Yllättävän vähillä tiedoilla nuoret valitsevat alansa, jonka pitäisi kiinnostaa 45 vuotta.

Realistista tietoa saa kysymällä alan suunnittelijoilta/tutkijoilta. Oma käsitykseni fyysikon vastuu-alueesta on, että nykyään saa keskittyä vain pienen pieneen osa-alueeseen, esim ydinvoimalan paineistimeen tai pääkiertopumppuun.

Ne vaikuttaa aika suppeilta, mutta onhan ne aivan tautisen monimutkaisia ja miljoonien hintaisia. Kaikki on monimutkaista -jos syventyy-, jopa auton sytytystulppa.

Mutta pomot ei ymmärrä ettei fiksut ihmiset halua elää pienessä lokerossa. Siksi vaihtuvuus on suurta. Ainoat joille kehittyy jonkinlainen kokonaiskäsitys, on simulaattorijampat.

Käsitykseni mukaan työvoimapula on muuten aluekohtaista eikä toimialakohtaista. Tärkein kysymys sinulle on valita asuinalueesi. Vai perustaisitko toiminimen, jolloin perheesi voi tehdä vaikka antenniasennuksia koko maailman alueella ?

Hullu sitoo itsensä yhteen tonttiin.

EDIT: Energia-ala on pääomavaltaista puuhaa, ja sidot perheesi helposti jonnekin Eurajoelle. Jos vaimosi vanhemmat asuvatkin Kuopiossa, ja aikanaan he sairastuvat (mutta eivät halua muuttaa), niin -tadaa- huomaat menettäneesi lapsesi ja vaimosi. Et voi koskaan enää olla onnellinen.

jiitu
Seuraa 
Viestejä268
Lektu-Elli

Monia fyysikoita kiinnostaa ydinvoima, mutta jokainen ymmärtää että Suomeen tulevat laitokset ostetaan avaimet käteen ulkomailta. Ei siinä pääse mitoittamaan neutronivuota tai muuhunkaan mielekkääseen laskemishommaan. Pelkkää byrokraattista kauppasopimusten lukemista, ja mitäpä muuta nyt ostaja/käyttö-organisaatio tekee.Just just. Ja sulla on kokemusta alasta nolla. Ei tarvitsekaan lukea viestiä pidemmälle, kun jo tästä huomaa, ettet tiedä kirjoittamastasi kerrassaan mitään!

-fyysikko ydinalalla

Tämän keskustelun perusteella Lappeenrannan teknillinen yliopiston energiatekniikan linja alkaa vaikuttaa parhaimmalta. Otaniemi olisi muuten hyvä, mutta kun olen melko köyhästä perheestä niin en hirveästi viitsi lainaakaan ottaa ja kotoa on pitkä matka sinne.

bioenergia
Tämän keskustelun perusteella Lappeenrannan teknillinen yliopiston energiatekniikan linja alkaa vaikuttaa parhaimmalta.

Mainostan tähän hieman Otaniemeä, kun on tullut sivusta jonkin verran myös seurattua tuota TKK:n fyssan energialabran toimintaa (siellä tuttuja töissä).

Mainitsit tuossa aiemmin autojen tulevaisuuden energialähteet. En nyt ole aivan varma mitä tällä tarkoitat, mutta ainakin Otaniemessä vety- ja polttokenno- yms tutkimus on melko laajaa.

Uusiutuvien energioiden ryhmän nettisivulta löytyy paremmin tietoa (olet ehkä jo katsonutkin läpi):

http://www.tkk.fi/Units/AES/projects/renew/

bioenergia
Otaniemi olisi muuten hyvä, mutta kun olen melko köyhästä perheestä niin en hirveästi viitsi lainaakaan ottaa ja kotoa on pitkä matka sinne.

Opiskelijakämppä on melko edullinen. Opintotuella, asumislisällä ja kesätöillä pärjää oman kokemukseni perusteella ihan hyvin. Nykyään tukia on vielä korotettukin. Tietysti, jos haluaa herroiksi elellä, niin voi tehdä hieman tiukkaa.

Kun on pitkä matka vanhemmille, on pakko itsenäistyä nopeasti. Ei sekään huono asia ole.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat