Seuraa 
Viestejä45973

Lueskelin tänään taas Joseph Campbellia ja hän vertaili erinäisiä kulttuureita länsimaiden keskiaikaiseen systeemiin. Kaikissa yhteisenä että oletettiin että maailman olevan sellaisenaan kuin olla pitääkin, että jumala(t) on luonut kaikki härpäkkeet jokaisen täsmälleen siihen oikeaan asemaansa ja paikkaansa... Ja tätä jäykkää, hierarkkista asetelmaa ihmisten sitten pitää ylläpitää muistaen että kuninkaallisetkin (ja asteittain virkamiehet, poliisit jne.) ovat jumalan/jumalien edustajia maan päällä. Minkäänlainen muutos, evoluutio ja kehitys ei sellaiseen "kaikki on täydellistä tässä ja nyt koska Jumala säätää näin" -satuiluun tietenkään sovi pätkän vertaa.

Mieleeni juolahti ikävällä tavalla että siellä missä uskonnoista jumalineen on päästy eroon, yrittävät ihmiset määritellä tietein jokaisen olennon ja tahon "oikean paikan". En oikein osaa kuvailla mitä nyt haen tässä takaa, mutta jotenkin minusta tuntuu että tavalla tai toisella ihmiset aina yrittävät jäykistää kaiken elämässään ja maailmassa muuttumattomaksi ja pysyväksi. Uskontojen varjolla on onnistuttu tappamaan läjäpäin "väärin" ajattelevia ihmisiä, tiedeorientoituneiden pyrkimys ottaa "väärin" ajattelevilta luulot pois onneksi tyytyy useimmiten kuoliaaksi nauramiseen. Vihamielisemmin kaikenlaiseen ns. huuhaahan suhtautuvat yleensä sentään vain mäkättävät erilaisissa medioissa, eivätkä käy suoraan kurkkuun kiinni. Siitä kiitos.

Mutta ihmetyttää minkä takia aina kun jossain kuulee jostain uudesta löydöstä joka asettuu jollaintavoin vakiintunutta tieteen suuntausta (tai hemmetin "tiedeyhteisöä", jota sanaa melkein inhoan sen teennäisyyden vuoksi) niin tätä löydöstä vastaan tapellaan vaikka viimeiseen asti, eikä sitä suostuta ottamaan vakavasti. Campbell esim. kirjoitti kirjansa 50-luvulla (Masks of God -sarja), eikä hänelle ollut mikään ongelma nähdä yhtenevyyksiä Aasian ja Amerikan korkeakulttuurien välillä. Mutta jostain syystä nykyään on aivan hys-hys mennä vertailemaan erinäisiä kiinalaisia esineitä olmeekkien vastaaviin. Tai ei siitä ainakaan mitään varsinaista meteliä pidetä, mieluummin koko asia vaietaan olemattomiin? (Olen mielelläni väärässä tässä asiassa, joten antakaa tulla jos tiedätte toisin ja paremmin!)

Kuka ja mikä taho sen milloinkin päättää mikä on "oikein" ja mikä on "totta" tarpeeksi kauan yliopistoissakin homehtuneiden näkemysten mukaan... En kysy tätä oikeasti, sillä mitään sellaisia tieteen jumalia ei onneksi ole olemassa. Mutta kovin kankeasti tuntuu kehitys kehittyvän. Roikutaan vanhassa vaikka väkisin, jotta on niin iiiihanan tuttu ja turvallinen olo? (Siispä Egyptissä ei ole muumioita joissa on merkkejä nikotiinista tai kokaiinista...)

Tarkoitukseni ei nyt kuitenkaan varsinaisesti ole jauhaa mielenkiintoista löydöksistä ympäri maailman. Vaan ihmettelen sitä mikä ihmeen tarve ihmiskunnalla on aina kaikin mahdollisin tavoin yrittää jäykistää kaikki aloilleen niin että syntyy harha siitä että mikään ei koskaan muutu? Emme me yksilöinä tai kansoina muutu kuolemattomiksi sen avulla että ylläpidämme mielikuvaa että tänään on kuin eilen ja huomenna on kuin tänään, iänkaikkisesti ja aamen.

On hienoa että tieteet kertovat meille yhä uusista asioista aina vain enemmän ja enemmän, mutta mistä ihmeestä aina tulee se ylimielinen oletus että nyt tiedämme kaiken? Ja kun jotain uutta kuitenkin ilmenee, sitä vastaan asetutaan mustasukkaisesti vanhaa varjellen.

Erityisen nurpallani olin lukiessani Campbellilta että itämainen ajatus Taostakin on vain liittynyt sen ikiaikaisen taivaasta säädetyn järjestyshöhhönhöön ylläpitoon. Nykyaikainen hörhö horisee itsekseen että Taossa kaikki virtaa ja pysyvää on vain muutos, ja sitten saa kuulla että Tao on ihan sama kalkkeuttava juttu kuin joku dharma, sumerien me ja egyptiläisten maat.

Koskaan et muuttua saa. Olet sellainen kuin jumala / tiede / tolvana ihminen käskee ja määrää.

Ahdistaako teitä muita koskaan se miten kaavoittunutta ja jäykkää ihmiselämä on? Ura, lapset, autot, tiilitalot, saatanan susikoirat pihalla rätkyttämässä... Ja sitten kuolet ja mätänet. Ja kaikki menee kuten jumala / tiede / meidän pakkomielteemme määräävät.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (20)

iisakka
Seuraa 
Viestejä848

Ainakin tieteen taipumus hyväksyä joidenkin vanhojen teorioiden virheellisyys voi johtua ainakin osittain eräästä hyvin inhimillisestä seikasta.

On vanha professori joka on rakentanut käytännöllisesti katsoen koko tutkimusuransa jonkun tietyn teorian varaan. Sitten on seuraava tutkijapolvi, jotka ovat tämän professorin opetuslapsia.

Nyt jos perusteoriaa yritetään horjuttaa jollain täysin kumouksellisella uudella näkemyksellä, on koko tälle porukalle aika lailla mahdotonta heittää menemään koko ajattelunsa peruskivi. On älyllisesti vaikeaa, mutta myös arvovaltasyistä ja oman uran kannalta äärimmäisen vaikeaa myöntää rakentaneensa koko tutkimuksensa virheellisen lähtökohdan päälle.

Mahdollisesti uusi teoria tekee lopullisen läpimurron vasta kun koko tämä vanha porukka on jo haudassa tai eläkkeellä.

---

Ja toisaalta. Ihminen on konservatiivinen. Se on itsesuojelua. Jos lähtee mukaan joka hullutukseen tekee monta kertaa pahan virheen. On aika turvallinen strategia tehdä niin kuin aina ennenkin ja niin kuin kaikki muutkin.

Qadesha
Ahdistaako teitä muita koskaan se miten kaavoittunutta ja jäykkää ihmiselämä on? Ura, lapset, autot, tiilitalot, saatanan susikoirat pihalla rätkyttämässä... Ja sitten kuolet ja mätänet. Ja kaikki menee kuten jumala / tiede / meidän pakkomielteemme määräävät.Ei minua ahdista kun tiedän että sekopäitä riittää ja uusia syntyy ihan riittämiin. Tiedän myös että maailmassa on valtavat määrät epäoikeudenmukaisuutta ja sekasortoa enkä niistä tykkää ja.. noh.. minä rakastan järjestystä.

Eipä tuota kait tarvitse selitellä sen koommin.
Olen aikuinen ihminen ja "siperia on opettanut".
En näe epäjärjestyksessä enää mitään hienoa ja hauskaa.
Alkoholinkäytön olen lähestulkoon lopettanut ja tupakastakin näköjään pääsee eroon kun oppii rakastamaan itseään systemaattisesti..

Kaikesta tuosta huolimatta tiedän että yksilö voi pitää lystiä subjektiivisesti eikä todellakaan ole pelkoa että epäjärjestystä ei syntyisi.

Se että ihmisellä, terveellä ihmisellä on sisäsyntyinen tarve järjestellä asioita, noooh.. se on kiwaa!!!
Jotkut sotkee tahallaan ja periaatteessahan pitäis olla niin että se siivoo joka sotkee. Teoriassa se tarkoittaa että pitää osata perustella ja kiikuttaa dokkarit näytille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

No tuohan johtuu tietenki mejän auktoriteettien palvonnasta.
Jos jotaki vähänkään merkittävvää joku tekee, tai keksii niin heti korotetaan ukko- ylijumalanki yläpuolelle. Näinhän on monien tiedemies suuruuksien kohalla käynyt.
Vaikkapa Darwin esimerkiksi, ukon horinat ohittavat
kaikkien jumalien sanat ja sanomat kirkhasti.

( älkää ny ymmärtäkö tätä väärin)

Siis Darwin vain laati jonku teorian , niin siittä on siitten muotoutunut uskonnon kaltainen pyhä asia.
En tarkoita etteikö ukko Darwin olisi oikeassa, ainakin osittain.

No jaa onhan nuita suhteellisuusteoreetikkoja ja muitaki
jokka on kohotettu lähes jumalien tasolle, eikä heidän sanomaansa saa epäillä.

Oletettavasti tuo " palvonta " juontaa juurensa , eli on muotoutunut samankaltaiseksi kuin uskonnot, juuri uskontojen vaikutuksesta.
Ihminen on tottunut" palvomaan " jumalia, ja tieteellisten teorioitten astuminen uskontojen tilalle on tapahtunut tosiasia.
Kuitenkaan ihmiskunta ei ole tuosta palvonnasta itsestään kasunnut irti.
Sitä on yhä lisännyt kasvava uskontojen vastaisuus ,joka
on päätään nostanut viimeisen sadanvuoden aikana.

Elikkä ihmiskunta hylkää palvonnan kohteina jumalat, mutta ottaa palvontansa kohteiksi tiedemiehet, ja tieteelliset teoriat uskontojen tilalle.
Semmosia aljuja te ihmiset oletta, niin kaikki muut paitti
Aslakki.

Aslak
No jaa onhan nuita suhteellisuusteoreetikkoja ja muitaki jokka on kohotettu lähes jumalien tasolle, eikä heidän sanomaansa saa epäillä..Päinvastoin. Tieteen idis on just siinä että pitää epäillä..
Tieteen idis on kyseenalaistaa ihan kaikki. Joka kuitenkin tietenkin tarkoittaa tolkullista kyseenalaistamista vastaväittein ja niin että voidaan todentaa uusi tieto.

Hidasta ja siksi ei oikein omaa viihdearvoa.
Jos ja kun joku sata vuottakin helposti vatvotaan jotakin niin ehtiihän siinä haukotella monikin ja sanao että tiede on kuolettavan ikävystyttävää..
Mutta..
Voihan sitä vaikka aikansa kuluksi hankkia vaikka elämän. Pariutua ja hommata lapsen tai pari. Jo loppui ikävystyminen. Jollei ne kakarat sitten ryhdy jo ihan piltteinä teoreettisiksi lukutoukiksi ja nökötä nenä kirjoissa koko ikäänsä mitään hiiskumatta..

Yleinen v-tutukseni elämän yksitoikkoisuutta kohtaan (ilmaantuu aina silloin tällöin) pitäisi jotenkin nyt kanavoida jonkinlaiseksi vähän kiinnostavammaksi ajatelmaksi jota tässä ruotia. Harmittaa kun en saa oikein kunnolla selvitettyä mitä haen takaa, mutta ehkä noissa ajatuksissa että tiedemiehiäkin aletaan palvoa on jo löydettykin se punainen lanka jota tässä etsiskelen.

Campbellia kun luen niin havaitsen että on täydellisen yhdentekevää miten nerokkaita katsomuksellisia ajatuksia ihmiset kuvittelevat itsellään olevan, koska kaikki kuitenkin asettuu tuotapikaa uomiinsa ja jäykkä kaava jossa elämme ottaa vallan. Edellisen vallinneen katsomuksen jumalista tehdään paholaisia ja täten polarisoidaan oma jumala sitäkin paremmaksi, koska sille löytyy vastakohta/-ia eli paholainen.

Kun ajatellaan hyvin alkeellisella tasolla olevaa ihmiskuntaa, tämä tuskin pystyy kuvittelemaan kaiken tulleen olemassaoloon muuten kuin synnyttämisen kautta. Täten ensin jumalatar synnyttää, sitten luo esim. ihmiset. Seuraavassa vaiheessa jumalatar ja jumala luovat yhdessä. Kun ilmaantuu tarve päästä jumalattaresta eroon ja demonisoida hänet, jumala tappaa jumalattaren ja tekee hänen ruumiistaan maailman (Marduk & Tiamat). Lopulta päästään tasolle jossa tätäkään ei enää siedetä, vaan yksinäinen miesjumala hilluu jossain vesien yllä, eli jumala eli Jahve luo kaiken. (Ovat ne vedet kuitenkin vielä mukana, eli syvyydet, eli rivien välissä Tiamat, eli jumalatar.)

Olemme nykyisessä maailmanjärjestyksessä täällä länsimaissa pääsemässä eroon jo miesjumalastakin. Kukaan ei olekaan luonut yhtään mitään. Mitähän seuraavaksi keksimmekään?

Mutta kuitenkaan emme ole vieläkään vapaita. Meillä on pakkomielteitä että on elettävä tietyn järjestyksen mukaan. Kaikkien on oltava samanlaisia kuin muut, paitsi jos on taiteilija tai hullu (noin karkeasti kuvaillen). Tai molemmat.

En halua mitään kaaosta enkä anarkiaa, haluaisin vain tietää miksi ihmistietoisuus vierastaa niin voimakkaasti kaikkea uutta ja vielä muodotonta? Miksi meillä aina pitää olla joku hikinen jumala, jos ei akka eikä ukko, niin tiede? Ja jumalalla pyhimyksensä - tiedeuskonnolla tietenkin tiedemiehensä. Osa tiedemiehistä saattaa langeta eli laatia väärän teorian tai hänen teoriastaan saadaan aikaiseksi hirmuisia käytännön sovellutuksia kuten ydinpommi.

Pönni

Voihan sitä vaikka aikansa kuluksi hankkia vaikka elämän. Pariutua ja hommata lapsen tai pari. Jo loppui ikävystyminen.Eihän ikävystyminen välttämättä tekemisen puutteesta johdu, vaan siitä että päivä seuraa toistaan samanlaisena. Hienovaraisen sivustaseuraamiseni perusteella olen päätellyt että lapsia tehneet ne vasta ahdistuneita ovatkin. Pelkkää jäkätystä, marinaa, huutoa ja mölinää vain päivästä toiseen. Huh huh. Ja puhuin nyt sitten lähinnä vanhemmista...

Toisaalta tieteen sisällä on tapahtunut usein juuri suuriakin mullistuksia. Darwin mullisti aikoinaan koko käsityksemme lajien kehityksestä, Einstein fysiikasta, ym. Kun löydetään paremmin selittävä teoria ja pystytään se todistamaan, usein siitä tulee uusi vallitseva käsitys.

Mikä tässä on sitten niin kauheaa? Tiedettä tietenkin tehdään parhaina pidettyjen ajatusten pohjalta, eikä muuta voisikaan kuvitella. Vaarana on tietenkin se, että aletaan tulkitsemaan uusiakin tuloksia entisten pohjalta ja sovittamaan niitä väkisin nykyisiin malleihin. Kuitenkin tieteen sisällä kilpailee yleensä useita erilaisia selitysmalleja, ja pitkässä juoksussa näistä paremmat pärjäävät.

Esimerkiksi suhteellisuusteoria aikoinaan herätti melkoisen vastustuksen, mutta koska se pystyi selittämään paljon paremmin monia eri ilmiöitä sekä ennustamaan muita kuin mitä aikaisemmat teoriat, ja tämän lisäksi vielä tarjoamaan toimivaa matematiikkaa taivaankappaleiden liikkeille, valinta oli selvä.

Mitä vaikeampiin ja tulkinnanvaraisempiin aihealueisiin mennään (psykologia, historia, humanistiset yleensäkin?), tietenkin objektiivisuus voi myös vaikeutua. Toisaalta ei tiedemiehet ole aina jäykkiä, jossain dokkarissa tuli juttua missä Australiasta löytyi jokin fossiili joka romutti käytännössä yhden tiedemiehen teoriat, ja tämän kommentti oli jotain tyyliin "Hienoa, lisää uutta tutkittavaa!".

slam
Seuraa 
Viestejä2129

Viisas ihminen luopuu mahdollisuudestaan auktoriteettiin ja voittaa näin ollen viisauden, myös mahdollisuutensa ylpistyä yliopiston eturivin paskantajaksi.

Luonnollisesti tämäkin on vain mekanismi. Onko se hieno mekanismi. Synnyttääkö se sitä noudattavaa porukkaa, vai pyrkivätkö kaikki aina eturiviin huutamaan, jotta heidän kommenttiraitansa olisi numero uunoa.

Molemmat kait ihmisen luontaisia pyrkimyksiä, kun ne nyt ovat sattuneet esiintymään sankaritarinoidemme katveessa. Sankari luopuu kruunustaan, niin se saa naisen itkemään. Yhteisen hyväksi antautuminen tuskin jättää sankariakaan kylmäksi.

Kysymys on yhteisön välisestä "propagandasta". Aivomme luonnollisesti määräävät asematilanteemme ja toki voimme yrittää, hieman pystymme vahvistamaan toimintaamme aivojen eri osa-alueilla, joita haluamme vaalia. Viisaudessamme siihen pystymme.

Luontaisesti toki on vielä kimpoamassa kalloistamme erilaisia kemiallisia yhdisteit, mutta sähän snaijasit naurava pää asian aivan erilailla, kun minä. Mene kotiis nauramaan siitä.

Hyvin polkee.

Duski
Toisaalta ei tiedemiehet ole aina jäykkiä, jossain dokkarissa tuli juttua missä Australiasta löytyi jokin fossiili joka romutti käytännössä yhden tiedemiehen teoriat, ja tämän kommentti oli jotain tyyliin "Hienoa, lisää uutta tutkittavaa!".Tällaisia ihmisiä ja tiedemiehiä lisää! Se minua eniten ärsyttääkin tieteiden taholla, että jos löytyy jotain mikä ei sovi vanhoihin kehyksiin, niin mieluummin ollaan kuin susi kukassa hiljaa siitä löydöksestä kuin hylätään kehykset. Objektiivinen, avoin ja oikeasti tiedeorientoitunut ihminen on mielestäni valmis laittamaan vaikka kaiken mahdollisen heti maan tasalle jos uudet löydökset sitä vaativat.

Ärsyttää sekin jos itse kuvittelee tietävänsä jotain ja sitten onkin jo tullut esille muuta, mutta ei saa kuulla siitä! Löpisin iät ajat netissä siitä kuinka olin kuullut naisen aivokurkiaisen olevan kookkaampi kuin miehen vastaava, ja kuitenkaan asia ei sitten taida olla niin. Toisaalta saa itse jatkuvasti (pakkohan ei tietenkään ole...) korjailla muiden puheita, kuten esim. tätä Aaprahammin aikuista väitettä tai paremminkin sen vastutusta että ihminen on apinasta kehittynyt. Jukupliut, eikö se jo mene perille että ihminen ja apina ovat kehittyneet yhteisestä kantamuodosta, eivätkä suinkaan toinen toisistaan... (Jos ei tähän sentään Blavatskyä esiin kiskota, eikä kiskota.)

Qadesha:
En oikein osaa kuvailla mitä nyt haen tässä takaa, mutta jotenkin minusta tuntuu että tavalla tai toisella ihmiset aina yrittävät jäykistää kaiken elämässään ja maailmassa muuttumattomaksi ja pysyväksi.

Ehkä ihmiset pelkäävät muutosta?
Tuttua ja turvallista, latteata ja tasapaksua.
Kotihuora ja omakotitalolaina, muutama kääpiö taloon rääkymään ja haisemaan ja Labbis pihaan häiritsemään naapureita.
Nurmikkoa ajellaan viikon välein millin sängelle ja talvella tottakai lasketellaan tai käydään sillä sadantuhannen euron arvoisella matkailuautolla Lapin turistihelvetissä laskettelemassa. Muut ajat sitä pidetään joutilaana pihassa rahan ja tavaran määrää näyttämässä.
Pertti perusinsinöörin tie kohdusta hautaan, tuhansien samoin ajattelevien turvallisessa omakoti/kerrostalo/lähiöapatiassa.

Tai elämäntapahuorien ja varkaiden ikuinen kiertokulku Lidl:n ja lähiökapakan, valtion työllistämistukitöiden, päiväkotien, viinakauppojen, mielenterveyspalveluiden itseään ylläpitävässä noidankehässä, josta ulospääsyn takaa vain kuolema tai kerran vuodessa tapahtuva lomamatka Tallinnaan samanlaisten surkimusten seuraan. Puhuvathan he edes toisella kielellä samoista itsestäänselvyyksistä ja viina on melko halpaa.

Joskus sitä oikein toivoo sotaa, vaikka olenkin pasifisti (uskovaisuuden mukanaan tuoma itsestäänselvyys).

Tulisi jokin luonnonkatastrofi tai vaikkapa että jokin maa aloittaisi mittavan invaasion maahamme, vain siksi ettei elämä latistuisi niin tylsäksi ja tasapaksuksi.

Ja tämä paska on niin mukaansatempaava tapa elää.
Huomaa itsekin olevansa vain pieni ratas suuressa koneistossa, jota joku kusipää säätelee jossakin pimeässä ( en enää näe vihollista, ehkä vain itsessäni:-) omien mielihalujensa ja tarkoitusperiensä mukaiseen asentoon.

Eilen isänmaaallisuutta ja sotaa veli veljeä vastaan, keskitysleirejä ja suursuomea, tänään rauhantahtoa ja kansainvälistä yhteistyötä.

Olemme lampaita ja antaneet vastuun omasta elämästämme ja tulevaisuudestamme muiden käsiin.
Muutaman sadan idiootin ja kasvottomien markkinavoimien tahdon mukaisesti me kuljemme kuin uhrilampaat sinne minne meitä halutaan taluttaa ja ajattelemme "oikein", eli aivan samalla tavalla kuin ne tuhannet, sadattuhannet muutkin valtansa itseltään pois antaneet, jotka ajattelevat taas aivan samalla tavalla kuin ne jotka ne ajatukset ovat heidän manipulaatiolle alttiisiin mieliinsä istuttaneet.

Ihmiset pelkäävät valtaa, sillä sen vallan myötä heidän tulisi ottaa vastuu omista teoistaan ja tulevaisuudestaan, eli tehdä itse se muutos, eivätkä he uskalla muuttaa mitään pelätessään tekojensa seurauksia.
Valta on niin paljon helpompaa luovuttaa jonnekin muualle ja sen jälkeen syyttää omasta pahasta olostaan kaiken muuttumattomuutta ja kangistumista samoihin tuttuihin ja turvallisiin oloihin

Tjah, se voi olla että aika paljon vaikuttaa se että eletään niin turvallisen tasaista aikaa. Kun miettii millaisessa stressissä esi-ihmiset ovat joutuneet elämään luonnon armoilla ollessaan, petoeläinten kanssa tapellessaan, niin jatkuvaa aktiviteettiahan siinä on riittänyt tuon tuostakin. Nyt mätänemme kukin asunnoissamme. Jotkut hurjemmat vetävät kaikenlaisia aineita tai liihottelevat riippuliitimillä (vai mitä pirun värkkejä ne ovatkaan), jos taaloissa riittää.

Jokaisella olisi hyvä olla edes yksi Juttu elämänsä aikana, vaikka onhan se tietenkin tylsämielistä sekin että märehtii sitä Juttua sitten loppuelämänsä ja jauhaa sitä vielä kuolinvuoteellakin ("kun minäkin Karjalasta evakkona läksin ja jouduttiin ampumaan lehmät metsään ja laittamaan Mirristä murkinaa...") Mutta tasaisuus se vasta tappava tauti onkin. Ja se että mikään ei muka muutu. Sitten huudetaan yhtenä kuorona kamalaa kamalaa kun tulee joku taifuuni ja tappaa suomalaisia, mutta jos ei omalle kohdalle osunut niin ei siitäkään sitten saa sitä Juttua joka keikutti liian turvallista elämän venettä.

Oikeastaan aloin näitä juttuja pohtia kun lähipiirissäni mentiin naimisiin ja on puhetta että lapsiakin laitetaan 2 v sisällä. Alkoi jotenkin ahdistaa ja kuristaa suorastaan. Kamala kiire nuorilla päästä samaan putkeen kuin missä kaikki muutkin jo ovat. Ja tottakai naimisiinmenoon liittyi koti, uskonto, isänmaakin melkein... Kaikki se sama kama jolla me suomalaiset teemme itsestämme suomalaisia, ja kuka tahansa missä tahansa tekee itsestään sen oman maansa kansalaisen. Ja sitten luullaan että muka kansoina jotenkin merkittävästi eroamme toisistamme. Samaa syömistä juomista naimista se on, vaikka tietenkin päällepäin näyttääkin hivenen erilaiselta.

Löysin vuosia sitten netin syövereistä kirjoituksen joka jäi lähtemättömästi mieleeni.
Yllätyksekseni löysin sen uudelleen nyt.
Liittyy mielestäni hyvin käsiteltävään aiheeseen.

Te uskotte kontrolliin. Te uskotte lakeihin, sääntöihin, moraalikoodeihin. Te uskotte kostoon, rangaistukseen, asianne oikeutukseen ja julistamaanne tuomioon niin kuin se olisi Taivaista annettu.

On milteipä huvittavaa, mutta pohjimmiltaan säälittävää, että teidän vastauksenne kaikkinaisiin mieltämiinne yhteiskunnallisiin epäkohtiin on kovennetut rangaistukset ja tiukennettu lainsäädäntö.

Te jaatte ihmiset hyviin ja pahoihin. Te olette hyviä. Ne muut ovat pahoja, ja ne ovat pahoja tahallaan, vittuillessaan. Ja näin ollen niitä pitää rangaista, jotta oppivat olemaan kiusaamatta teitä oikeamielisiä.

Kertaakaan teidän älynne ei kysy, miksi joku toimii asettamanne lain vastaisesti. Te ette kykene ymmärtämään kahta asiaa: 1- Että lakinne saattaisi yksinkertaisesti olla vääryyden ilmentymä. 2- Että ihmiset eivät "pahuuttaan" ole noudattamatta teidän keksimiänne pykäliä, vaan että heillä ehkä on perusteet nähdä asia toisin, tai että te olette ITSE SAATTANEET yhteiskunnan sellaiseen tilanteeseen, että on laajoja ihmisryhmiä, jotka eivät selviä enää muutoin kuin rikkomalla säännöksiä.

Teidän lakinne ja asetuksenne ovat tämän maan saattaneet kurjuuteen. Teidän tuomarinne ja poliisinne ovat köyhdyttäneet sadattuhannet ihmiset, ja kun he varastavat leipää, te vaaditte pidempiä rangaistuksia!

Ettekö näe, että kapina kontrollia vastaan ei laannu yhä suuremmalla kontrollilla, vaan että vastustamanne ilmiö saa toisia muotoja ja vain voimistuu lisäämästänne kontrollista? Te ette voi tuhota energiaa. Te voitte rakentaa muureja taivaisiin asti, te voitte peittää maan vankiloilla tai kahlehtia vastustajanne, mutta aina tuo energia, jota vastustatte, heijastuu teille ja teidän yhteiskuntaanne takaisin.

Ja kun lakinne, poliisinne ja käsirautanne ovat saaneet yksilöstä kontrollin, te luulette voittaneenne. Mutta näin se ei ole. Tuo yksilö alkaa voida pahoin. Hän käyttää lääkkeitä ja viinaa, tarttuu puukkoon tai räjäyttää lastenne suolet seinille kauppakeskuksessa.

Ja te ihmettelette, mistä nämä kaikki hullut tulevat! Minäpä kerron teille: ne tulevat teidän vihastanne, teidän kontrollistanne, teidän riistostanne. Nämä väkivallanteot ovat vain aineeseen manifestoitunut muoto teidän omasta hulluudestanne. Ja totisesti minä sanon teille, älkää yrittäkö parantaa hulluuttanne ryhtymällä vieläkin hullummiksi.

Kun kettutytöt vapauttavat eläimiä, ei se johdu siitä, että rangaistukset ovat liian alhaiset. Se johtuu siitä, että te kidutatte eläimiä.

Kun joku murtautuu kotiinne, ei se johdu siitä, että hän olisi vittumainen. Se johtuu siitä, että rakentamanne yhteiskunta on riistänyt häneltä normaalit elämisen mahdollisuudet.

Kun joku myy persettä talonne edustalla, ei se johdu siitä, että hän olisi moraalisesti rappiolla. Se johtuu siitä, että te olette moraalisesti niin rappiolla, että olette varastaneet hänen palkkansa ylläpitämällä keinotekoista työttömyyttä.

Kun joku vetää lastanne turpaan koulussa, ei se johdu siitä, että koulussa ei ole metallinpaljastimia, vartijoita ja kyynelkaasusumuttimia. Se johtuu siitä, että tuon hakkaajan vanhemmat ovat sairastuneet henkisesti, koska teidän pankkinne vei heiltä heidän asuntonsa.

Kun joku käyttää huumeita, ei se johdu siitä, että hän olisi sairas tai että poliisilla on vähän resursseja. Se johtuu siitä, että te olette vieneet hänen tulevaisuutensa ja ihmisoikeutensa.

Kun joku tahrii kiinteistönne seinät maalilla, se ei johdu siitä, että teillä on liian vähän valvontakameroita. Se johtuu siitä, että te ette kuuntele tätä nuorta ja ota häntä huomioon.

Ja vielä te yritätte lopettaa laittomuudet tekemällä itse laittomuuksia, te yritätte lopettaa murhat murhaamalla, te yritätte lopettaa sortamisen sortamisella, te yritätte lopettaa epävarmuuden epävarmuudella, vihan vihalla ja sairauden sairaudella.

Mutta se ei toimi. Eikä se voi toimia. Sillä kontrolli, uhkailu, väkivalta, riisto, viha ja yhä sairaalloisempia muotoja saava lainsäädäntö ja rakastamanne totalitarismi voivat johtaa vain vapauden menettämiseen, murhiin, pahoinvointiin, varastamiseen, kostoon, pommi-iskuihin, huumeidenkäyttöön ja kaaokseen.

Ja nyt te kysytte, mitä minulla on antaa tilalle. Ja minä vastaan; jos joku on sairas, ei hän parane valvontakameroilla, lainsäädännöllä, poliisin kaikkivaltiudella tai kostolla. Teidän tulee parantaa hänet.

Miten? Antamalla hänelle ihmisoikeudet. Antamalla hänelle toimeentulon, paikan asua. Antamalla hänen toteuttaa itseään rakentavassa ja tasa-arvoisessa yhteiskunnassa, joka EI perustu kontrolliin, vaan rakkauteen. Sillä kontrolli kumpuaa pohjimmiltaan pelosta. Ja pelko vain luo lisää pelonaiheita. Ainoa vastaus pelolle on peloton rakkaus ja luottamus siihen, että minkä te teette heille, he tekevät sen teille.

Pelosta syntyy kontrolli, ja kontrollista pelko. Pelosta syntyy väkivalta ja lisää pelkoa. Vain yhteiskunnallisena vastuuntuntona ilmenevä rakkaus voi tuon ketjun katkaista. Aloita tänään. Sinä itse olet se osa maailmaa, jonka voit muuttaa. Mitään muuta et voi muuttaa. Mene ja tee se. Älä ole pelko, vaan peloton rakkaus.

Älä ole pelko, vaan peloton rakkaus.

Hm... Tuota edellistä lukiessa tuli koko ajan mieleen että suuri ongelma ovat ihmiset jotka kuvittelevat että kaikki ovat samanlaisia ja/tai kaikkien tulee olla samanlaisia. Monikin voi myydä sitä persettään siinä kulmilla ei suinkaan sen takia etteikö muihinkin töihin pääsisi, vaan sen takia että ei koe sitä sairaalloista työkulttuuria mikä nykyään työpaikoilla vallitsee sen väärttiksi että jaksaa vangita itsensä päivästä toiseen samojen neljän seinän sisälle ne iänikuiset tunnit välillä 8 - 16.

Luen juuri kirjaa jossa sanottiin että on naurettavaa jotta jokin kasvi voi olla mukamas laiton (hallusinogeeniset sienet jne.) Itse en ymmärrä miten ihmisen prosessoima myrkky kuten alkoholi voi olla laillinen, ja kaikki ihmiset oikein haltioissaan aina kun tulee viinasta puhe. Vitsit ja sketsit joihin liittyy alkoholi tuntuvat tukevan sitä ajatusta että juot = olet vapaa. Kuvioon voi vielä liittyä nalkuttava akka tyyliin Turhapuron vaimo, joten mies voi olla villi ja vapaa lapsonen taas kun tarttuu pulloon. Ja mitä miehet edellä, sitä naiset perässä. Yksikään juova ihminen ei ole vapaa, ei yksilöllinen, ei originelli, ei edes oma itsensä. Jotkut juotuaan rähisevät, toiset naivat ja levittävät tauteja ja jotkut vain mököttävät, mutta seinän takana saattaa olla täsmälleen samanlainen toinen ihminen. Jokainen nuori "löytää" seksin ja viinan tai paremminkin ehkä viinan ja seksin, ja sen jälkeen ei sitten enää mitään muuta välttämättä löydäkään. Mutta kovasti ollaan muka oma itsensä ja vapaa kun on jompikumpi tai molempia tarjolla.

Ja sitten se joka vetää niitä psilosybiinisieniä sieltä lehmänpaskan seasta niityltä, se on rikollinen. (Psilosybiini on määritelty Suomessa laittomaksi aineeksi.) Mene USA:han ja salmiakkikin on laiton aine! - Tällä en nyt tarkoita mainostaa että hallusinogeenit tuovat vapauden. Ehkei sitä tuo mikään. Mutta on täysin keinotekoista ja irvokasta mikä lain mukaan on mitäkin.

Qadesha:
Tällä en nyt tarkoita mainostaa että hallusinogeenit tuovat vapauden. Ehkei sitä tuo mikään. Mutta on täysin keinotekoista ja irvokasta mikä lain mukaan on mitäkin.

Vapauden ihmiselle tuo mielestäni riippumattomuus.
Ihminen on yleensä aina jonkun orja. Alkoholin, huumeiden, rahan, uskonnon, toisten ihmisten (sukulaisten:-), tieteen ym, ym.

Todelliseen vapauteen pääsee vain luopumalla kaikesta joka orjuuttaa ihmistä.
Ihmisen orjuuttajat tekevät hänelle pahaa. (ihminen tekee pahaa itselleen antautuessaan orjaksi).
Omaehtoinen orjuus aiheuttaa pahan olon kasvua ja kun jonkun asian tekeminen on "pakko", ihminen alkaa vihata tätä pakottajaa.
Useimmiten hän ei ymmärrä kohottaa katsettaan ja kohdistaa vihaansa oikeaan kohteeseen, vaan juoppo syyttää omasta juoppuodestaan, narkomaani narkkauksestaan, uskovainen ahdasmielisestä elämästään jotakin toista ihmistä, joka on asiaan kuitenkin täysin syytön.

Kun me syytämme työtöntä työhaluttomuudesta, kettutyttöjä turkistarhaiskuista, mustalaisia ja somaleja heidän kulttuuristaan, me samalla ummistamme silmämme todellisilta ongelmiemme aiheuttajilta.

Ja juuri sellaiseen käyttäytymiseen meitä on manipuloitu koko elämämme ajan.

Jos uskaltaisimme kohdistaa vihamme sinne, joka pahan olomme aiheuttaa ( emme toiseen vielä kurjempaan joka ei uskalla asettautua meitä vastaan), me samalla ravistaisimme kahleet käsistämme, ottaisimme vastuun tekemisistämme ja muuttaisimme tulevaisuutemme toisenlaiseksi.

Helpoin tie on jatkaa valitsemallaan tiellä.
Jatkaa pelkurina, valtansa muille antaneena, vallattomana ja vastuista vapaana laumasieluna, kasvatuksensa ja kulttuurinsa orjana ja hukuttaa paha olonsa päihteisiin ja taikasieniin.

Ps. Uskonto tekee vapaaksi.
Enkä tarkoita fundamentalismia, Jehovia, Hellareita, Ev.Lut kirkkoa tai mitään muutakaan instituutiota tai ismiä.
Tarkoitan Jeesuksen opetusta

Vierailija

Vapaus on orjuutta sanoo Orwell, oikeammin orjuus on vapautta. Ihminen pelkää omia ajatuksiaan, on turvallisempaa uskoa auktoriteetteihin ja auktoriteetti pitää jokaisen luoda tätä tarkoitusta varten. Saat valita auktoriteettisi, uskonto, televisio, nuorisoidoli, Helsingin Sanomat, Marx, Jari Saravuo ...

Nuorena minulla oli (kotioloista johtuen) sellainen kausi että fantasoin jatkuvasti siitä että pakkaan repun ja lähden kulkurina kiertämään maailmaa. Fantasia tyssähti aina siihen että mietin millaisen tavattoman paalin tarvinnenkaan vessapaperia ja tamponeita mukaani...

Tuo Jeesuksen tuoma vapaus useimmiten muotoutuu jonkinlaiseksi Jeesukseen rakastumiseksi, jolloin tunnehuuma antaa siivet selkään ja kyvyn sietää veemäistä arkipäivää. Mutta vaihteen vuoksi voisi toki pohtia Jeesuksen mainostamaan anarkisluontoista vapautta, esim. ajatusta että "ihmisen pojalla ei ole mihin päänsä kallistaisi". Carlos Castanedaa lukeneet voivat mieltää tuon idean aivan omalla tavallaan, eli että kun ihminen etääntyy eräänlaisesta arki-ihmisyydestä, pelkkänä massa- ja laumaeläimenä olemisesta, hän ei enää ole oikein missään "kotonaan". Kaikki on yhtä samantekevää, ja toisaalta myös yhtä arvokastakin. Ei ole enää eroa sillä oletko tässä vai tuolla, teetkö sitä vai tätä, koska ei enää samaistu siihen kaikkeen joka on tekee meille rajoja: nimi, henkilöhistoria eli elämänkokemukset, tavat, käsitykset, uskot...

Ahdistaako teitä muita koskaan...

Miksi ahdistaisi, lopeta pelaaminen, laadi omat sääntösi, katsele vapautuneesti peliä, peli on täydellinen, teit niin tai näin. Yhden naaman merkityksettömyys ahdistaa... mutta sankarilla on tuhansia naamoja. S

Rohkeus synnyttää sankarin... sankari seuraa sisäistä valoaan, ei mitään, eikä ketään muuta. Sankari rikkoo kaiken turvan, kaikki padot ympäriltään, virtaa elämän mukana. Hän kulkee aina yksin. Sillä hän kulkee polkua, joka syntyy sitä mukaa mitä hän astuu uuden askeleen tuntemattomaan. Joskus hän loikkaa yli rotkon, joskus hän eksyy harhaan... Sankari synnyttää aina ristiriitoja, rikkoo vallitsevia rakenteita, perässään kulkevat aina sudet, ainainen vastustus ja taistelu tekemisistään, ajatuksistaan. Vasta myöhemmin tulevat seuraajat. Joskus sankarin täytyy kuolla ennenkuin hänen polkunsa hyväksytään viralliseksi tieksi.

Sankari ei koskaan kaipaa tunnustusta teoistaan. Sankari palvelee elämää, ei ketään muuta, suuren työn edessä hän polvistuu nöyrästi. Kuuntele itseäsi… yksi silmä näkee paremmin

T: Jooseppi : "Follow Your Bliss".
T: Kaarlo: "Soturin täytyy rakastaa tätä arkiselta näyttävää maailmaa, jotta se avautuisi ja näyttäisi ihmeensä"

o
Seuraa 
Viestejä1701
vanadoo

Pelosta syntyy kontrolli, ja kontrollista pelko. Pelosta syntyy väkivalta ja lisää pelkoa. Vain yhteiskunnallisena vastuuntuntona ilmenevä rakkaus voi tuon ketjun katkaista. Aloita tänään. Sinä itse olet se osa maailmaa, jonka voit muuttaa. Mitään muuta et voi muuttaa. Mene ja tee se. Älä ole pelko, vaan peloton rakkaus.Kaunista

..mutta kun joku tajuaa tehdä itsestään ennemmän tasa-arvoisen ja kohottaa itsensä muiden yläpuolelle, on hänelle edullista tehdä rahaa tylsämielistä suorittaja massaa pelottelemalla.

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

Ajatuksellinen muutoshan on helppoa. Itse ongelma syntyy siitä, kun se muutetaan materiaaliseen muotoon. Jostain syystä ihminen tarvitsee jokaiselle idealle myös materiaalisen muodon (jos ei nyt muuten niin vähintään sen darwinia kunnioittavan t-paidan).

Otetaan nyt esimerkiksi vaikkapa bensalla ja sähköllä toimivat autot. Sähkötoiminen auto on moninverroin bensatoimista toimivampi, mutta silti se ei yleisty. Syynä on se, että liikenteen infrastruktuurin muuttaminen sähköautoja suosivaksi tulee maksamaan älyttömästi ja jättää jälkeensä vanhentunutta tekniikkaa.

Bensakäyttöiset autot pitäisi kierrättää, ja sähkökäyttöisille autoille kehittää latauspisteitä matkan varrelle. Jos siirryttäisiin kokonaan sähköautoihin, jäisi koko polttonesteen jakeluun käytettävä infrastruktuuri turhakkeeksi ja vanhemmat voisivat viedä lapsensa sunnuntaisin öljynjalostamolle tai bensa-asemalle ihmettelemään entistä maailmaa, kuten nykyisin tehdään tuomiokirkkojen ja kirkkojen suhteen.

Puhumattakaan siitä, että muutamat vipeltäjät yrittävät vielä näillä historiallisilla jäänteillä esittää näytöstä siitä, että se toimii vieläkin.

Oletus muuttuu totuudeksi, kun on ratkaistu minne kaatopaikalle edellisen totuuden kuvat voidaan viedä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat