Ruokien maustaminen kaasusumuttimella
Ruokien maustaminen kaasusumuttimella
klo 14:37 | 28.7.2008
Kaasuruiskuissa käytetään kapsaisiinia tulistusaineena. Voisiko kaasusumuttimella maustaa ruokia? Sellaisia vaahtosammuttimen kokoisia 50% kapsaisiinia sisältäviä suihkuja sais saksasta aika halvalla.
Tottakai voi. Mutta ne ovat usein hieman mietoja oikein tulisesta pitäville. Scovillet ovat sumuttimissa 1 MSHU alkaen.
Esimerkiksi hyvin ruanlaittoon sopiva kastike ja myös paljaaltaan syötäväksi kelpaava the Source sisältää 7 MSHU.
Puhdas kapsaisiini on 16 MSHU, joten, jos tuo 50% pitää paikkansa, niin sumutteen scovillet olisivat tuon 7 MSHU. Epäilen kuitenkin, sillä tuo the Sourcekin on jo aikamoisen jäykkää tahnaa - puhdas kapsaisiini on kiteistä.
Varoituksena mainittakoon, että "tulisessa" Tabasco kastikkeessa on 2,5-5 kSHU...
Mikä muuten on "edullinen"? Jotain linkkiä?
http://www.chiliyhdistys.fi
Tjaa, onko Tabasco tulista?
Reductio ad Trivium
http://www.tiede.fi/keskustelu/807/ketju/tiedevitsit_kiertoon/sivu/21/#c...
Elekää puijatko, kaikkea sitä kuuleekin.
Tulista aika lailla samalla tavalla kuin yli-etikkainen ketsuppi.
Vakavasti ottaen, mitähän noissa sumuttimissa on kapsaisiinin kaverina? Muistan yhden äksön-pläjäyksen, jossa pääpahis hyökkää naista kohti, naisen ladatessa pahista kaasusumuttimella päin näköä. Pahis ottaa naiselta sumuttimen ja sanoo jotain tyyliin: "Ääliö, tämän on pippurisumutetta eikä kyynelkaasua. Tälle voi kehittää toleranssin." Ja tämän jälkeen pahis sumuttaa tavaraa suoraan suuhunsa.
Omien tietojen mukaan homma meni justiinsa toistepäin. Pippuri tainnuttaa kovankin korston mutta kyynel ei tehoa kuurinarkkeja vastaan oikeastaan ollenkaan. Vesi-kapsaisiiniseos saattaa nimittäin jo syövyttää mm. silmiä ja nenää(tai "polttaa"..) jos sitä roiskii sinne.
Torjunta-aineeksi löytyy kyllä tarpeeksi tujua kamaa vaikka huoltoasemalta. Jos tahtoo Tuhota jonkun korston nassun niin ruikkaa fluorivetyä. Saattaa kyllä jo tappaa...
Sumutteet eivät yleensäkään mitään piripäitä vastaan tehoa, oli purkissa sitten kapsaisiinia tai kyynelkaasua, sillä narkit eivät huumepäissään juuri tunne kipua - tai mitään muutakaan.
Chilin ja sen vaikuttavan aineen eli kapsaisiinin teho perustuu nimenomaan kipuun. Kapsaisiinisuihkeiden en tiedä syövyttävän mitään - muuten chilien syömisellä saattaisi olla vallan kiusallisia vaikutuksia.
Mutta sen sijaan mm. venäläisissä "pippurisumutteissa" käytetään joskus esim. kapsaisiinin sijasta synteettistä pelargonic acid morpholide-yhdistettä, joka luultavasti (ja ainakin nimen perusteella) on syövyttävää. Noilla venäläisillä suihkeilla on saatu aikaan lukuisia vammojakin, esim. silmiin. Noita venäläisiä tuotteita en itse välttämättä käyttäisi, ellei halua sitten syytettä pahoinpitelystä ja ruumiinvamman tuottamisesta.
Mutta ne piripäätkin talttuvat ainakin taserilla. Se paitsi tuottaa kipua, myös lamaannuttaa lihakset. Tosin vain poliisi niitä saa luvallisesti Suomessa käyttää.
Mitä ne on nuo Mkapsasiinit ja kkapsasiinit, noin tulisuussuhteessa?
Olen uskollisena chiliharjoittelijana oppinut nauttimaan tavallisesta Tabascosta tippa/lihapala ja jatkokurssina hotTabascoa lisään liharuokiin. En vielä uskalla mennä intialaiseen tai nepalilaiseen ravintolaan (vrt. aiempi nöyryyttävä kokemus)
Mutta pruuttapullossa myydään toki ystävällisempiäkin mausteita. Sain joululahjaksi tryffelioliiviöljyä ja se on sumutepullossa. Erittäin namukasta tuorepastan ja parmesaanin kanssa.
M = Mega (10^6), k = kilo (10^3).
Eli M-luokassa alkaa olla jo aika tujua tavaraa, kun liikutaan siellä miljoonissa Scovilleissa.
Englanninkielisestä Wikistä löytyy kiva taulukko erilaisten chilien tulisuusasteista:
http://en.wikipedia.org/wiki/Scoville_s ... le_ratings
Tuosta varmaan ainakin chilejä tuntevat saa jotain irti, vaikkei hirveästi Lontoota ymmärtäisikään.