Ruokien maustaminen kaasusumuttimella

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kaasuruiskuissa käytetään kapsaisiinia tulistusaineena. Voisiko kaasusumuttimella maustaa ruokia? Sellaisia vaahtosammuttimen kokoisia 50% kapsaisiinia sisältäviä suihkuja sais saksasta aika halvalla.

Kommentit (8)

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Tottakai voi. Mutta ne ovat usein hieman mietoja oikein tulisesta pitäville. Scovillet ovat sumuttimissa 1 MSHU alkaen.

Esimerkiksi hyvin ruanlaittoon sopiva kastike ja myös paljaaltaan syötäväksi kelpaava the Source sisältää 7 MSHU.

Puhdas kapsaisiini on 16 MSHU, joten, jos tuo 50% pitää paikkansa, niin sumutteen scovillet olisivat tuon 7 MSHU. Epäilen kuitenkin, sillä tuo the Sourcekin on jo aikamoisen jäykkää tahnaa - puhdas kapsaisiini on kiteistä.

Varoituksena mainittakoon, että "tulisessa" Tabasco kastikkeessa on 2,5-5 kSHU...

Mikä muuten on "edullinen"? Jotain linkkiä?

http://www.chiliyhdistys.fi

Vierailija
totinen
Tjaa, onko Tabasco tulista?

Tulista aika lailla samalla tavalla kuin yli-etikkainen ketsuppi.

Vakavasti ottaen, mitähän noissa sumuttimissa on kapsaisiinin kaverina? Muistan yhden äksön-pläjäyksen, jossa pääpahis hyökkää naista kohti, naisen ladatessa pahista kaasusumuttimella päin näköä. Pahis ottaa naiselta sumuttimen ja sanoo jotain tyyliin: "Ääliö, tämän on pippurisumutetta eikä kyynelkaasua. Tälle voi kehittää toleranssin." Ja tämän jälkeen pahis sumuttaa tavaraa suoraan suuhunsa.

Vierailija

Omien tietojen mukaan homma meni justiinsa toistepäin. Pippuri tainnuttaa kovankin korston mutta kyynel ei tehoa kuurinarkkeja vastaan oikeastaan ollenkaan. Vesi-kapsaisiiniseos saattaa nimittäin jo syövyttää mm. silmiä ja nenää(tai "polttaa"..) jos sitä roiskii sinne.

Torjunta-aineeksi löytyy kyllä tarpeeksi tujua kamaa vaikka huoltoasemalta. Jos tahtoo Tuhota jonkun korston nassun niin ruikkaa fluorivetyä. Saattaa kyllä jo tappaa...

Vierailija
Bushmaster
Omien tietojen mukaan homma meni justiinsa toistepäin. Pippuri tainnuttaa kovankin korston mutta kyynel ei tehoa kuurinarkkeja vastaan oikeastaan ollenkaan. Vesi-kapsaisiiniseos saattaa nimittäin jo syövyttää mm. silmiä ja nenää(tai "polttaa"..) jos sitä roiskii sinne.

Torjunta-aineeksi löytyy kyllä tarpeeksi tujua kamaa vaikka huoltoasemalta. Jos tahtoo Tuhota jonkun korston nassun niin ruikkaa fluorivetyä. Saattaa kyllä jo tappaa...


Sumutteet eivät yleensäkään mitään piripäitä vastaan tehoa, oli purkissa sitten kapsaisiinia tai kyynelkaasua, sillä narkit eivät huumepäissään juuri tunne kipua - tai mitään muutakaan.

Chilin ja sen vaikuttavan aineen eli kapsaisiinin teho perustuu nimenomaan kipuun. Kapsaisiinisuihkeiden en tiedä syövyttävän mitään - muuten chilien syömisellä saattaisi olla vallan kiusallisia vaikutuksia.

Mutta sen sijaan mm. venäläisissä "pippurisumutteissa" käytetään joskus esim. kapsaisiinin sijasta synteettistä pelargonic acid morpholide-yhdistettä, joka luultavasti (ja ainakin nimen perusteella) on syövyttävää. Noilla venäläisillä suihkeilla on saatu aikaan lukuisia vammojakin, esim. silmiin. Noita venäläisiä tuotteita en itse välttämättä käyttäisi, ellei halua sitten syytettä pahoinpitelystä ja ruumiinvamman tuottamisesta.

Mutta ne piripäätkin talttuvat ainakin taserilla. Se paitsi tuottaa kipua, myös lamaannuttaa lihakset. Tosin vain poliisi niitä saa luvallisesti Suomessa käyttää.

Vierailija

Mitä ne on nuo Mkapsasiinit ja kkapsasiinit, noin tulisuussuhteessa?

Olen uskollisena chiliharjoittelijana oppinut nauttimaan tavallisesta Tabascosta tippa/lihapala ja jatkokurssina hotTabascoa lisään liharuokiin. En vielä uskalla mennä intialaiseen tai nepalilaiseen ravintolaan (vrt. aiempi nöyryyttävä kokemus)

Mutta pruuttapullossa myydään toki ystävällisempiäkin mausteita. Sain joululahjaksi tryffelioliiviöljyä ja se on sumutepullossa. Erittäin namukasta tuorepastan ja parmesaanin kanssa.

Vierailija
Mummo
Mitä ne on nuo Mkapsasiinit ja kkapsasiinit, noin tulisuussuhteessa?

M = Mega (10^6), k = kilo (10^3).

Eli M-luokassa alkaa olla jo aika tujua tavaraa, kun liikutaan siellä miljoonissa Scovilleissa.

Wikipedia
Asteikko alkaa nollasta (esim. paprika) ja korkein luotettavasti mitattu tulisuus on Naga Morich (Capsicum chinense), jonka mitattu arvo on yli 1 000 000 scovillea. Teollisesti on valmistettu yli 16 000 000 yksikön ainetta, joka on jo puhdasta kapsaisiinia.



Englanninkielisestä Wikistä löytyy kiva taulukko erilaisten chilien tulisuusasteista:
http://en.wikipedia.org/wiki/Scoville_s ... le_ratings

Tuosta varmaan ainakin chilejä tuntevat saa jotain irti, vaikkei hirveästi Lontoota ymmärtäisikään.

Uusimmat

Suosituimmat