Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Skylabin rungon halkaisijahan taisi tulla Saturn Ib raketin toisen vaiheen mitoista. Senkö vuoksi ISS:ssä on niin ahtaan oloista, kun rakettina on Sojuz?

http://www.youtube.com/watch?v=8FSHNRXQnek

Kommentit (5)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31146
Liittynyt16.3.2005

Skylabhan oli Saturn V:n kolmas vaihe. Niiltä jäi pari Saturn V:tä yli, kun hyllyttivät Apollo-projektin ennenaikaisesti, ja yhdestä tehtiin Skylab. Kaksi ensimmäistä vaihetta jaksoivat nostaa tyhjän kolmannen kieroradalle. Varmaan siellä oli tilaa riittämiin, kun oli tehty säilömään kuutiometrikaupalla polttoainetta.

ISS on ahdas siksi, että sen osat on tehty mahtumaan sukkulan ruumaan. Sojuzilla rahdataan vain miehiä. Ja tuo sama vaihe S-IVB toisaan oli käytössä myös Saturn 1:n toisena vaiheena, kuten sanoit.

Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337
Liittynyt29.3.2005

Mutta olipa se hauskan näköistä, kun ukkelit temppuili tuolla painottomuudessa. Varmaan voisi esimerkiksi Ariane 5 nostaa todella tilavan modulin ISS:lle. Siitä hyödystä on paha mennä sanomaan, mutta olisihan se lisätila varmaan miehistölle ainakin psykologinen helpotus. Vaikka onhan se ISS kokonaisuutena aika iso. Moduleita on jo monta, mutta turhaa tilaa ei varmasti yhtään. Nythän sinne vasta vietiin japanilaisten iso tiedemoduli.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Vierailija

Nythän ne suunnittelevat Ares V-kantorakettia, jonka hyötykuorma on suunnilleen yhtä suuri kuin Saturn V:n. Sillä voisi kuljettaa suuriakin moduuleita.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31146
Liittynyt16.3.2005
ilaiho
Nythän ne suunnittelevat Ares V-kantorakettia, jonka hyötykuorma on suunnilleen yhtä suuri kuin Saturn V:n. Sillä voisi kuljettaa suuriakin moduuleita.Avaruusasemassa varmaan Ares V:n mekaaniset mitat tulevat ennen vastaan kuin massa. Sadan tonnin alumiinilieriö on niin iso, ettei taida mennä ihan suosiolla ilmakehästä läpi. Toisaalta tuskin kiertoradalle mitään palloiluhalleja tarvitaankaan.

Puhallettavat asematkin ovat jo testauksessa.

Ilmakehän paine rakennelman sisällä on joka tapauksessa lähellä 1 baria, joten riittää että sisällä olevat huoneet jäykistetään paikoilleen ja kalustetaan.

Liian suuret avoimet tilat avaruusasemalla ovat haitaksi, koska on vaara että asukit kelluvat käden tai jalan ulottumattomiin kiinteistä rakenteista ja saattavat joutua ponnistelemaan minuuttikaupalla "uidakseen" takaisin.

Siinä vaiheessa onni onnettomuudessa toki on, että painottomuudessa kaikki karkuun päässeet esineet tai ihmiset löytyvät lopulta ilmanvaihtokoneen imuventiilin luota. Huoneisiin voidaan luoda keinotekoinen minikgravitaatio rei'ittämällä kaksi seinää ja laittamalla tuuletus puhaltamaan näiden läpi aina samaan suuntaan. Esineet "tippuvat" tällöin aina lattialle ilmavirran mukana.

Kirjoituspöytäkin voisi olla täynnä pieniä reikiä ja pöydän pohjassa pieni tuuletin. Lehtiöt ja kynät pysyisivät kiltisti paikoillaan ilman tarranauhoja tai naruja.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat