Seuraa 
Viestejä45973

"Klooniliha: Turvallista syödä ja juoda, sanovat Euroopan ja Yhdysvaltain elintarvikevirastot"

http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/98243.shtml

Tutkimusten mukaan kloonattu liha on siis turvallista syötäväksi, mutta EFSAn lausunnon johtopäätöksissä kuitenkin todetaan, että aiheesta oli saatavilla vain rajallinen määrä tietoa arvioinnin pohjaksi.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/EU+T ... 84?ref=rss

Aamulehden artikkelissa kuitenkin mainitaan mm. seuraavaa:

"EFSA:n tiedemiesten laatiman raportin mukaan naudan ja sian klooneista tai niiden jälkeläisistä peräisin oleva liha ja maito eivät eroa merkittävästi perinteisillä menetelmillä tuotettujen maatalouseläinten lihasta ja maidosta."

Mitä tässä tapauksessa tarkoittaa "eivät eroa merkittävästi"? Mutta eroavat kuitenkin jollain tavalla?

"Yksi suuri ongelma eläinkloonien tuottamisessa on eläinten terveys ja hyvinvointi. Tämän nosti esille myös EFSA viime viikon raportissaan."

"Kloonaamisen onnistumisprosentti on edelleen aivan liian heikko. Sikiökuolemat ovat yleisiä, ja syntyneet eläimet ovat usein sairaalloisia, niillä on epämuodostumia ja kuolleisuus on korkea."

"Iso osa kloonieläimistä kärsii terveysongelmista: elinten kasvu vaihtelee, epämuodostumat ovat yleisiä ja kuolleisuus on suuri."

"ViaGenin käyttämällä tumansiirtotekniikalla raskaus käynnistyy jo 70-prosenttisesti. Syntyneistä klooneista eloon jää kymmenen prosenttia. Nämä prosentit ovat yhä liian pieniä eettisesti kestävään ruuantuotantoon."

"Suurimmat ongelmat liittyvät varhaiseen alkionkehitykseen. Jostakin syystä kaikki geenit eivät kytkeydy päälle ja pois samoin kuin perinteisellä tavalla siitettyjen alkioiden geenit."

Syntyneistä klooneista jää eloon 10%. ViaGen myös myöntää etteivät kaikki geenit toimi oikein, kuten "luonnollisesti" tapahtuu. Ei ole mitään takeita että eloonjääneet kloonit ovat terveitä eläimiä, niillä vain ei ole niin vakavia terveydellisiä ongelmia kuin lopuilla 90%, jotka eivät selviä hengissä yhtä pitkään.

Entä tehdäänkö hampurilaisiimme paisteja myös niistä 90% eläimiä, jotka kuolevat ennenaikaisesti?

Mutaatiot ja perinnölliset muutokset saattavat olla piileviä. Mistä tiedämme mitä perinnöllisiä vaikutuksia näillä on pidemmällä aikavälillä, jos puhutaan kymmenistä vuosista tai useista sukupolvista?

En millään tavoin tuomitse tai halua demonisoida geeni- tai bioteknologiaa, mutta pitäisikö aiheesta tehdä perusteellisia ja pidemmän tähtäimen tutkimuksia ennenkuin tuotteita aletaan työntämään kauppojen hyllyille ja ihmisten ruokapöytiin.

Lisäksi, kun ne kloonituotteet sitten tulevat kauppojen hyllyille, tiedämmekö silloin ostavamme kloonattuja vai "aitoja" tuotteita?

Sanotaan vielä lopuksi, että geenimuunnellut tuotteet ovat mielestäni turvallisempia, koska niiden perimässä on muutettu vain tiettyjä geenejä, ja muutosten vaikutusta on voitu tutkia tarkemmalla seulalla, kuin kloonattuja yksilöitä joiden geenit tuntuvat toimivan satunnaisesti. Tästä satunnaisuudesta myös käsittääkseni johtuu kloonattujen eläinten suuri kuolleisuus.

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (13)

Mikä siitä lihasta sitten tekisi jotenkin epäterveellistä?
Miksi epämuodostuneen eläimen liha olisi jotenkin epäterveellisempää kuin normaalin eläimen?

Ei lihan tuottaminen kloonamisella kuitenkaan kovin järkevää vielä ole, jos kerran lähes kaikki elukat kuolevat liian aikaisin.

Jostain syystä näillä geeniteknologiaa vastustavilla on omituinen uskomus siitä, että nämä kloonatut geenit siirtyisivät ihmisen solujen tumiin.

Kloonattu geeni ei eroa rakenteeltaan mitenkään kloonaamattomasta geenistä, joten myös tavallisten geenien tulisi siirtyä ihmiseen.

Olen kuitenkin syönyt hirvittävän määrän lihaa elämäni aikana, enkä siltikään ole alkanut muuttua siaksi, kanaksi, naudaksi tai muuksikaan syömäkseni eläimeksi.

Turhaa uskovaisten hömppää.

Viestistä huomataan myös se asenne, että kun ei tiedetä asiasta vielä kaikkea, tulisi sen jatkotutkiminen estää, ja selittää loppu jumalalla tai muulla vastaavalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Advocatus Diaboli
Käsi ylös: kuka syö vain geenitöntä ruokaa?Periaatteessa limpparilla pärjäisi ainakin jonkin aikaa. Sokeri ja vesi ei sisällä geenejä.

Vierailija

Joo se on kyllä totta että miten se muunneltu geeni eroaisi muuntelemattomasta geenistä siinä kuinka se sulaa elimistössämme. Geenejän tässä kaikki syövät jotka (joskus ollut) elävää ravintoa syövät. Samalla tavalla muunneltu geeni hajoaa elimistössämme kuin muuntelematonkin. Ruokaan sinällään minulla ei ole mitään kammoja tai pelkoja. Siihen tulisikin minun mielestäni kiinnittää enemmän huomiota ja tutkimusvaroja, että kuinka herkästi tai vaikeasti nämä muunnellut geenit leviävät muuhun populaatioon. Tämä on mielestäni tällä hetkellä se oleellinen kysymys. Tarvitsemmehan myös "luonnonmukaisia" eläimiä ja kasveja, joiden perimää ei ole muuteltu. Jos ei muuten niin biodiversiteetin vuoksi. Mielestäni myös näille geeniruokakammoisille tulee voida taata heidän niin halutessaan geenimuuntelematon ruoka. Tähän päästään kertomalla heille että ei se muuntogeeni sinun tomaattipeltoosi leviä, jos tutkimukset näin osoittavat. Käsittääkseni tätä asiaa on tutkittukin jo jonkun verran ja muuntogeeniset kasvit kyllä saadaan leviämään muttei kovin helposti? Olisiko kellään mitään tutkimustietoa asiasta. Joku näpsäkkä vertaileva taulukko tms. vaikka. Itse olen niin armottoman huono googlaamaan... Entä geenimuunneltujen eläinten lisäntyyminen keskenään ja muuntelemattomien eläinten kanssa? Onko muunneltujen geenien periytyvyydestä tietoa jollain?

Vatkain
Tarvitsemmehan myös "luonnonmukaisia" eläimiä ja kasveja, joiden perimää ei ole muuteltu.Kasvien osalta ymmärrän kyllä mahdolliset huolet siitä, että populaatiot risteytyvät, mutta en tuotantoeläinten osalta. Se laitumella möllöttävä Mansikki kun ei ole luonnonmukaista eläintä nähnytkään.

Toiseksi, kloonaaminen ei muuta geneettistä materiaalia mitenkään, sillä sehän on nimenomaan geenien kopiointia. Tietysti jos prosessissa on vikaa, niin virheitä saattaa tulla, mutta en näe miten tämä eroaisi luonnassa tapahtuvista mutaatioista? Jos mutaatiot aiheuttavat ei-elinkelpoisia yksilöitä, ne kuolevat, ja mutaatio poistuu geenimateriaalista.

Hena
Mikä siitä lihasta sitten tekisi jotenkin epäterveellistä?
Miksi epämuodostuneen eläimen liha olisi jotenkin epäterveellisempää kuin normaalin eläimen?

Sinusta on siis aivan sama syödä sairaan kuin terveen eläimen lihaa?

Et ole sitten koskaan kuullut vaikkapa Creutzfeldt–Jakobin taudista, tai sen yhteydestä BSE:hen (hullun lehmän tautiin)?

McRoot
Jostain syystä näillä geeniteknologiaa vastustavilla on omituinen uskomus siitä, että nämä kloonatut geenit siirtyisivät ihmisen solujen tumiin.

Juurihan sanoin aloitusviestissäni etten vastusta tai tuomitse geeniteknologiaa millään tavoin. Luitko edes koko viestiäni vai päätitkö vain huviksesi viljellä stereotypioita.

Esitin vain kysymyksen pitäisikö aiheesta tehdä enemmän tutkimuksia ennen kuin innovaatiot valjastetaan kaupalliseen käyttöön ja kuluttajien ulottuville?

McRoot
Kloonattu geeni ei eroa rakenteeltaan mitenkään kloonaamattomasta geenistä, joten myös tavallisten geenien tulisi siirtyä ihmiseen.

Mitään tällaista en ole väittänytkään. Mutta kloonattu liha eroaa alkuperäisestä sairaiden yksilöiden osalta, niiden geenien kohdalla jotka eivät jostain syystä monistuneet oikein.

McRoot
Olen kuitenkin syönyt hirvittävän määrän lihaa elämäni aikana, enkä siltikään ole alkanut muuttua siaksi, kanaksi, naudaksi tai muuksikaan syömäkseni eläimeksi.

En minäkään. Olen kyllä ollut aikamoinen sika mieheksi jo syntymästäni lähtien.

McRoot
Turhaa uskovaisten hömppää.

Minulla ei ole mitään tekemistä uskovaisten kanssa. Päinvastoin kuin uskovainen, mieluummin olen skeptinen ja kriittinen. Mutta oletko sinä puolestasi geeniuskovainen? Jos lehdessä lukee että geeniruoka on täysin turvallista, ei sitä ole mitään syytä kyseenalaistaa?

McRoot
Viestistä huomataan myös se asenne, että kun ei tiedetä asiasta vielä kaikkea, tulisi sen jatkotutkiminen estää, ja selittää loppu jumalalla tai muulla vastaavalla.

Mitä spedeilyä taas? Juurihan minä sanoin että asiaa pitäisi tutkia enemmän, enkä maininnut jumalista tai muistakaan satuolennoista sanallakaan.

Edelleen, lue edes aloitusviesti loppuun ennen kuin kommentoit ja teet itsestäsi idiootin. Ellei tarkoituksenasi ole vain trollata. Siinäkin tapauksessa epäonnistuit surkeasti.

Vatkain
Joo se on kyllä totta että miten se muunneltu geeni eroaisi muuntelemattomasta geenistä siinä kuinka se sulaa elimistössämme. Geenejän tässä kaikki syövät jotka (joskus ollut) elävää ravintoa syövät. Samalla tavalla muunneltu geeni hajoaa elimistössämme kuin muuntelematonkin. Ruokaan sinällään minulla ei ole mitään kammoja tai pelkoja.

En pelkää geenejä, kyse ei ole niistä. Tottakai samalla tavalla se geenimuunneltu ruoka sulaa elimistössämme, mutta jos suurella osalla kloonatuista eläimistä esiintyy sairauksia, eikö ole mahdollista että jotkut sairaudet voivat siirtyä eläimistä myös ihmisiin?

En minullakaan ruokaa kohtaan mitään kammoja tai pelkoja ole. Päinvastoin, nautin ruoanlaitosta ja ravitsevasta hyvästä ruoasta erittäin paljon. Pidän kuitenkin tärkeänä että syömämme ruoan ja raaka-aineiden laatu olisi tulevaisuudessakin hyvä. Mikä ei valitettavasti näytä nykyään olevan asian suunta.

Entistä enemmän syödään vain prosessoituja ja käsiteltyjä ruokia ja eineksiä. Ruoan pitäisi mielestäni olla mahdollisimman pitkälle tuoretta, luomua ja mieluiten omasta pellosta tai karjasta.

Kiinnostaako tietää minkälaisia lisäaineita eineksiin ja ruokiin nykyään lisätään?
http://www.tohtori.fi/?page=6771267&id=1936143

ZiPA
Toiseksi, kloonaaminen ei muuta geneettistä materiaalia mitenkään, sillä sehän on nimenomaan geenien kopiointia.

Näinhän se teoriassa pitäisi mennä, mutta valitettavasti se ei käytännössä pidä täysin paikkaansa. Kuten mainitsemassani uutisessa kerrottiin, osalla kloonatuista eläimistä geenit eivät kopioidu oikein, vaan ilmenee niitä mutaatioita ja sairaita yksilöitä.

ZiPA
Tietysti jos prosessissa on vikaa, niin virheitä saattaa tulla, mutta en näe miten tämä eroaisi luonnassa tapahtuvista mutaatioista? Jos mutaatiot aiheuttavat ei-elinkelpoisia yksilöitä, ne kuolevat, ja mutaatio poistuu geenimateriaalista.

Aivan, ei-elinkelpoiset yksilöt kuolevat, mutta huoleni perustuukin niihin yksilöihin jotka ovat ehkä sairaita mutta silti elinkelpoisia.

Onko mahdotonta, että niillä yksilöillä jotka luokitellaan elinkelpoisiksi, olisi jotain piileviä sairauksia, tms. jotka pääsevät seulonnan läpi? Koska 90% syntyneistä klooneista epäonnistuu, on lähes matemaattinen mahdottomuus ettei myös tällaisia piileviä poikkeamia esiintyisi.

Vierailija

Tarkennus omaan viestiini: En puhunut kloonieliöistä ollenkaan, puhuin vain geenimuuntelusta.

Riemuidiootti on kyllä oikeassa siinä, että lisätutkimuksia tarvitaan. Ja nimen omaan se laatu on tärkeää. Niin tuotetun ja kuluttajille myytävän ruoan, kuin niiden tuotantoeläinten elämänlaatukin. Jotenkin minä suhtaudun paljon emotionaalisemmin (pelokkaammin ja tuomitsevammin) kloonilihaa kohtaan. Onhan siinä tavallaan koko geenipooli muokkauksessa. Geenimanipuloinnissahan muokataan vain yhtä tai muutamaa yksittäistä geeniä. Kloonauksessa "koko mössö" on vaarassa mennä pipariksi. Kopiointiprosessissa tapahtuu yhä liikaa virheitä. En kannata kloonaamalla tuotettua ravintoa, mutta kloonaamista pitäisi silti tutkia. Se onkin sitten mielenkiintoinen kysymys että miten sitä voidaan tutkia mahdollisimman vähän kärisymystä eläimille aiheuttavalla tavalla...

Sairaita klooneja en menisi syömään ihan vaan vaikka senkään takia että ns. stressiliha ei maistu hyvältä. Sairas eläin on stressissä joka vaikuttaa suoraan lihan makuun. Onneksi kotimaisessa (ja Eurooppalaisessakin) lihatuotannossa ollaan menossa koko ajan enemmän ja enemmän siihen, että eläimet saavat elää stressittömässä tai ainakin vähästressisessä ympäristössä.

Päätän lainaukseen:

Riemuidiootti
En minäkään. Olen kyllä ollut aikamoinen sika mieheksi jo syntymästäni lähtien.

Ja minä aikamoinen nauta

Riemuidiootti

Onko mahdotonta, että niillä yksilöillä jotka luokitellaan elinkelpoisiksi, olisi jotain piileviä sairauksia, tms. jotka pääsevät seulonnan läpi? Koska 90% syntyneistä klooneista epäonnistuu, on lähes matemaattinen mahdottomuus ettei myös tällaisia piileviä poikkeamia esiintyisi.Aika harvat asiat ovat mahdottomia, eikä tämäkään niihin kuulu. Tosin en usko että nykyisellä "hyötysuhteella" tarvii asiasta olla niin kovin huolissaan, sillä tuollaisella hukkaprosentilla ei ole taloudellisessa mielessä mitään järkeä sitä yrittää sen laajemmassa mittakaavassa tuottaa. Joten, eiköhän se tekniikka ole hioutunut huomattavasti paremmaksi ennen kuin kloonipihvit ilmestyvät perus-markettien hyllyihin.

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
McRoot
Advocatus Diaboli
Käsi ylös: kuka syö vain geenitöntä ruokaa?Periaatteessa limpparilla pärjäisi ainakin jonkin aikaa. Sokeri ja vesi ei sisällä geenejä.

Ja marengeilla. Munanvalkuaisessa ei ole geenejä. Ei muistaakseni myöskään perunajauhossa tai muussakaan tärkkelysjauhoissa. Nam nam.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat