Seuraa 
Viestejä9265

Tuossa kun popsin vadelmia, mietin että miksihän nämäkin on syötäviä ja hyviä, sattumaltako vaan, että ei niitä mitenkään syötäviksi olisi tarkoitettu.. mutta tajusin että onpas. Eikös ne siemenet leviä sillä tavalla niistä hyvin jos eläimet syö niitä marjoja ja sitten ulostaa myöhemmin muualla? Näin olen käsittänyt. Niin silloinhan kasville on eduksi että marja on syötävä ja kaikenlisäksi terveellinen eläimelle jotta se söisi niitä mielellään ja paljon. Eikai elukat niitä söisi jos ne olisi haitaksi sen terveydelle tai ei hyödyksi. Tästä voi päätellä että marjat ovat hyvin terveellisiä! Ei vain sattumalta vaan tarkoituksesta. Mitä terveellisempiä, sen enemmän elukat niitä syö ja sitä enemmän siemenet leviää..

Siksi on myös tärkeää syödä aitoja luonnon antimia eikä pillerimuotoisia vitamiineja koska ei ne vitamiinit yksinään välttämättä mitään hyödytä. Ties kuinka monimutkaisia aineiden tarkkoja yhdistelmiä noissa luonnon antimissa on, ne kun ovat kehittyneet terveellisiksi ja elukat hyödyntämään niitä. Ei me voida eritellä että tämä on terveellistä siksi ja siksi koska siinä on tuota ja tuota..

くそっ!

Kommentit (6)

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Kuulostaa loogiselta. Tosin hiukan ihmetyttää, mikä funktio ns myrkyllisillä marjoilla on (vaikkapa kielonmarjat tai sudenmarjat). Ne ovat sitten ilmeisesti kuitenkin linnuille vaarattomia, ja leviävät siitä syystä tehokkaammin kuin vaikkapa pikkunisäkkäiden mukana?

Jännä juttu tuo myrkylliset marjat. Onkohan niiden tuottajakasvien tarkoitus lisääntyä vain pienellä alueella? Sellaisella että marja ja siemen voivat vieriä uudelle kasvupaikalleen? Vai onko niillä (joskus ollut) jokin laji joka kykenee käsittelemään niiden myrkyn ja levittämään kasvilajia siementen avulla?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kasvien (ja marjojen) myrkyllisyys on niiden puolustuskeino mutta samalla myös tapa valikoida siementen levittäjät ja täten varmistaa lajin leviämisen mahdollisimman laajasti ja tehokkaasti. Meillä löytyy esim. hyvin paljon useimmille nisäkkäille tappavan myrkyllisiä marjoja jotka kuitenkin eivät mitenkään vahingoita lintuja. Myrkyllisyydellään kasvi siis varmistaa ettei se tule heti "paikanpäällä" syödyksi vaan leviää kauaksi lintujen myötä.

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19204

Siemenillä on erilaisia tapoja levitä.

Joillakin siemenillä on esmex niin paksu kuori suojana mahdollisia tuholaisia vastaan, että se ei normioloissa ala itää, vaan tarvitsee hajotakseen jonkun kohde-eläimen ruoansulatuselimistön läpikäymisen. Ja jotta tuo kohde-eläin toimisi mahdollisimman hyvin levittämistarkoituksiin, on kasvissa kehittynyt ominaisuuksia joilla se karkottaa "väärät" ja kelpaamattomat elukat pois apajilta, jotta mahdollisimman moni siemenistä päätyisi oikeisiin suihin.

Jossain päin maailmaa taas elinolosuhteet ovat niin huonot, että siemen tarvitsee säilyäkseen ja myöhemmin itääkseen jonkun tietyn elukan ulostepommin. On olemassa lintu-puu "symbioosi", jossa jomman kumman katoaminen (ihmisen/sairauden takia ym.) tarkoittaisi kummankin lajin kuolemaa.

Edit: kas, Snaut ehti ensin

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Aikoinani katsoin tv:stä erään tiedejutun.
Jollain etelän saarella kasvoi puu, jota ei saatu kasvamaan puuksi muualla maailmassa kunnes tanskalainen luonnontutkija huomasi, että kyseisen saaren vuohilla oli jotain osuutta puun leviämisen kanssa.
Kyseisen puun siemenen täytyi kulkeutua ensin vuohen ruuansulatuskanavan läpi alkaakseen itämään ja sen myötä mahdollisesti myöhemmin kehittymään puuntaimeksi
Tieteilijän puutarhassa Tanskassa oli ja on luultavasti vieläkin puu, jonka siemen on saatu tällä menetelmällä kasvamaan puuksi.
Jotain tällaista muistan.

Jep, erilaiset kasvit leviävät eri tavoin. Kasvit jotka "haluavat" levitä paikallisesti ja pudottaa siemenensä lähimaastoon ovat kehittäneet erilaisia puolustusmenetelmiä, jottei niitä syötäisi. Myrkyllisyys esimerkiksi on aika tehokas tapa karkoittaa uhkatekijät.

Kasvit taas, joiden tarkoituksena on levitä laajemmalle alueelle ovat kehittäneet ravinteikkaita ja herkullisia hedelmiä tai marjoja, tms. jotta eläimet syödessään ne levittäisivät samalla kasvin siemenet mahdollisimman laajalle.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat