Seuraa 
Viestejä45973

Kysymys: Kuinka iso Suomessa esiintyvä koiperhonen voi olla?

Viime yönä olin vielä kello kolmen aikaan ylhäällä ja pieni ala-tuuletusikkuna oli auki. Se on auki lähes aina, sillä asun kolmannessa kerroksessa eikä sisälle koskaan tule mitään ötököitä.

Luulin ensin, että sisälle oli lentänyt pikkulintu, tosin se lensi aivan äänettömästi. Pian kuitenkin selvisi, että kyseessä oli jonkinlainen koiperhonen, tosin koiperhoseksi se oli liian iso. Se lensi lamppujen lähettyvillä, valosta toiseen sellaisella nopeudella, että en ehtinyt nähdä siitä mitään. Olohuoneen poikki se syöksyi alle sekunnissa ja välillä lensi ikäänkuin huojuen lähes paikallaan. Joka kerta kun se pysähtyi, se jäi jonkin lampun päälle piiloon, niin etten päässyt näkemään sitä.

Aloin sitten käärityllä perjantain Hesarilla jahtaamaan sitä ja sain pari hyvää osumaa siihen lennossa. Lopulta se pysähtyi keittiöön erään lähes katonrajassa olevan listan päälle, jolloin näin sen kunnolla ensimmäisen kerran. Se oli tavallisen koiperhosen näköinen, tummanruskea, vaikkakin noin kymmenen kertaa normaalia suurempi. Sain siihen hyvä osuman, tai ainakin niin hyvän kuin ohuella Hesarilla voi saada. Se ei kuitenkaan kuollut, vaan ampaisi lentoon suoraan minua kohti. Peräännyin ”melko nopeasti” olohuoneen puolelle ja kadotin sen sitten näkyvistä.

Tämän jälkeen en nähnyt sitä enää missään, enkä aamullakaan etsintöjen jälkeen löytänyt mitään kuolluita ötököitä pöytien tai sohvan takaa. Arvelen siis, että se sattui lentämään ulos siitä samasta avoimesta ikkunasta, josta oli tullut sisäänkin. Se oli lentänyt juuri sitä kohti.

Ainoa todiste koko elukasta on keittiön listassa oleva tumma jälki, jonka leveydeksi mittasin 5 ja puoli senttimetriä. Osumahetkellä se oli sivuttain minuun nähden, joten arvelen tuon jäljen koon vastaavan sen pituutta. ”Pääpuolella” tuota jälkeä on punainen verijälki, kun taas toisessa päässä on tummanruskea jälki siivistä.

Tämä siis tapahtui Suomen Lapissa, missä trooppisten hyönteisten esiintyminen ei ole kovin yleistä. Itse en ole tuollaisista hyönteisistä koskaan kuullutkaan.

Kommentit (19)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35878

Lensikö se lepattelemalla vai siipiä jumalattomalla vimmalla riuhtoen?

Edellisessä tapauksessa se voisi ehkä olla siniritariyökkönen. Jälkimmäisessä joku kiitäjä (tuossa linkissä on matarakiitäjä, voi se olla joku muukin). Nuo ovat yöperhosia, kuten koitkin, mutta eivät ne ole koita (Tineidae). Koit ovat pieniä perhosia, mutta niitä on kymmeniä muitakin heimoja.

Lapissa ritariyökköset ja kiitäjät ovat harvinaisia, mutta vaeltajina joskus eksyvät sinnekin.

Minusta lentotyyli oli hieman molempia. Ei se mitenkään älyttömästi riuhtonut, mutta sellaista huojumista se oli, vähän niinkuin paniikissa olevalla pikkulinnulla. Mitään kevyttä menoa se ei ollut, ötökkä säntäili sinne tänne valtavalla vauhdilla. Pari kertaa paukaisi myös vasten kasvojani jostain toisesta päästä huonetta.

Ehkä juuri siitä syystä ensimmäinen ajatus oli mennä mäiskimään sitä jollakin. Ehkä päiväsaikaan täysin hereillä en olisi mennyt pahoinpitelemään tuollaista otusta, enkä varsinkaan jos se olisi vain rauhallisesti istunut jossain.

Enemmän se muistutti tuota sinirintayökköstä, mutta se oli enemmänkin tasaisen tummanruskea (tai harmaa). Ja se oli myös hieman isompi. Ruumis sillä oli melko pieni, se ei ollut mielestäni mikään tuollainen lihava rontti niinkuin jotkut isommat perhoset. Lennossa se kuitenkin näytti raskastekoisemmalta, luulin sitä nimittäin ensi silmäyksellä pieneksi linnuksi. Tietysti ajankohta oli myös sellainen, että havaintokyky ei ollut parhaassa terässä.

Muuten, miksi millään noista perhossivustoista ei mainita selkeästi perhosen kokoa? Muut tuntomerkit kyllä on hyvin esitetty sekä levinneisyys ym., mutta koko on jäänyt aina ilmoittamatta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä35878
fmiles
Minusta lentotyyli oli hieman molempia. Ei se mitenkään älyttömästi riuhtonut, mutta sellaista huojumista se oli, vähän niinkuin paniikissa olevalla pikkulinnulla. Mitään kevyttä menoa se ei ollut, ötökkä säntäili sinne tänne valtavalla vauhdilla. Pari kertaa paukaisi myös vasten kasvojani jostain toisesta päästä huonetta.Tuo kyllä vaikuttaa ritariyökköseltä. Kiitäjät eivät pahemmin törmäile. Ovat taitavia ja nopeita lentäjiä. Tosin huonetila sekoittaa niidenkin suunnistuksen, ja ne voiviat kyllä lentää päistikkaa päin lamppua tai voimakkaasti valaistua pintaa.

Enemmän se muistutti tuota sinirintayökköstä, mutta se oli enemmänkin tasaisen tummanruskea (tai harmaa). Ja se oli myös hieman isompi. Ruumis sillä oli melko pieni, se ei ollut mielestäni mikään tuollainen lihava rontti niinkuin jotkut isommat perhoset. Lennossa se kuitenkin näytti raskastekoisemmalta, luulin sitä nimittäin ensi silmäyksellä pieneksi linnuksi. Tietysti ajankohta oli myös sellainen, että havaintokyky ei ollut parhaassa terässä.Veikkaan 90 %:n varmuudella siniritariyökköseksi. Kiitäjillä on suhteessa paksumpi ruumis. Siniritariyökkönen tuo mieleen juuri linnun. Sen siipien alapinta on laajalti valkoinen, joten se näyttää valtavalta lentäessään valokeilassa. Perhostenkeräilijöille ensikokemus lajiin on yleensä sykähdyttävä kokemus, hetken sitä miettii että tuon on pakko olla jostain karannut trooppinen megaperhonen. Eikä se mikään pieni laji ole, lienee siivenkärkiväliltään Suomen top 10:ssä tai hyvin lähellä ainakin.

Ei minulla ole oikein vaihtoehtoja. Kovin eksoottiseksi menee, jos se oli isompi perhonen mutta ei kiitäjä. Sitten sen on pakko olla ihmistoiminnan toimesta (esim. kauppojen hedelmätoimitusten mukana) maahan kulkeutunut laji. Silloin tällöin tuollaisiakin saapuu. Yleensä niitä löytyy kaupoista ja varastoista, mutta on liki astronomisen epätodennäköistä että kulkeutunut erikoisuus pölähtää ikkunasta sisälle.

Muuten, miksi millään noista perhossivustoista ei mainita selkeästi perhosen kokoa? Muut tuntomerkit kyllä on hyvin esitetty sekä levinneisyys ym., mutta koko on jäänyt aina ilmoittamatta.Vaikea sanoa, koko on kyllä oleellinen asia, joka määrityskirjoissa ilmoitetaan aina. Skoun mukaan siniritariyökkösen siiven kärkiväli on 82-93 mm (tuo on levitetyn yksilön tyypillinen vaihteluväli, ääriyksilöt voivat poiketa siitä).

Jospa se oli tämä:

Pääkallokiitäjiä ei toisaalta kovin massiivisesti suomeen sinkoile yleensä koska ei täälä pysty talvehtimaan mutta jos tämä "koi"perhonen oli pikkulinnun kokoinen vaihtoehdot on melko vähissä. Toinen saman kokoinen on kiertokiitäjä Agrius convolvuli mutta tämä on vielä harvinaisempi vieras täälä pohjoisessa.

Oma veikkaukseni on kuitenkin jokin ritariyökkösistä.

Fin-kele
...mutta jos tämä "koi"perhonen oli pikkulinnun kokoinen vaihtoehdot on melko vähissä.

En oikeastaan suoraan missään vaiheessa väittänyt tuota perhosta pikkulinnun kokoiseksi. Siipien kärkiväli oli ehkä korkeintaan 10 cm. Sivusilmällä nähdessäni ensimmäinen ajatus vain oli joko että kyseessä on näköharha tai että sisälle on lentänyt hyvin pieni lintu.

Pönni
Tarkistitko aamulla oliko villasukat tallella..

Villasukkia en omista, jos ei burlingtoneja lasketa, mutta muutama merinovilla- ja kashmirneule, jotka ovat omiin tuloihini suhteutettuna maksaneet puoli omaisuutta. Tallella olivat...

EDIT: Niin, ja tietääkseni koit eivät välitä keinokuiduista (polyester, nylon, asetaatti jne.) eivätkä edes kovin paljon puuvillasta.

Lepakonpoikaset ovat juuri oppineet lentämään.
Olisiko ollut pieni lepakko?
Minun mökilläni on vuosien varrella parina loppukesän iltana lepakko eksynyt sisätiloihin, koska valot houkuttelevat hyönteisiä asumusten luo.
Kun lepakko lentää kynttilöin valaistussa huoneessa, näkyy itse asiassa vain edestakaisin kiitävä varjo seinällä. Monet eivät hoksaa sitäkään.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35878
fmiles
Pönni
Tarkistitko aamulla oliko villasukat tallella..

Villasukkia en omista, jos ei burlingtoneja lasketa, mutta muutama merinovilla- ja kashmirneule, jotka ovat omiin tuloihini suhteutettuna maksaneet puoli omaisuutta. Tallella olivat...

EDIT: Niin, ja tietääkseni koit eivät välitä keinokuiduista (polyester, nylon, asetaatti jne.) eivätkä edes kovin paljon puuvillasta.
Isot perhoset eivät tuhoa tekstiilejä. Kiitäjien ja ritariyökkösten toukat syövät kasvien lehtiä. Varsinaiset koit ovat noin 20 mm siivenkärkiväliltään olevia pikkuperhosia.

Ei kai tässä nyt oo kyseessä semmonen perkuleen suurikokoinen hyttysen tapanen örkki?
Semmosia kammoksun hirveesti, joskus nukun toisessa huoneessa jos täällä on semmonen.

TMKK
Ei kai tässä nyt oo kyseessä semmonen perkuleen suurikokoinen hyttysen tapanen örkki?
Semmosia kammoksun hirveesti, joskus nukun toisessa huoneessa jos täällä on semmonen.Tarkoitatko vaaksiaisia? Ne näyttävät juuri ikävästi jättiläishyttysiltä ja tuppaavat lentämään seiniä päin. Täälläkin päin on hieman kammoksuttu niitä.

Mutta luulenpa, että tässä tapauksessa on kyse jostain perhoslajista.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35878
TMKK
Ei kai tässä nyt oo kyseessä semmonen perkuleen suurikokoinen hyttysen tapanen örkki?Vaaksiainen, ei niitä ole noin isoja, ja ne lentävät hitaasti ja epävarmasti.

Semmosia kammoksun hirveesti, joskus nukun toisessa huoneessa jos täällä on semmonen.Mitään syytä tuollaiseen pelkoon ei ole. Vaaksiaiset eivät ime verta tai käyttäydy muutenkaan aggressiivisesti tai tunkeilevasti. Ne ovat täysin harmittomia otuksia.

En tiedä puhummeko samasta otuksesta, mutta kyllä niitä on suoraansanottuna vaaksan levyisiä olemassa. Onpa tullut nähtyä useastikin semmoisia. Ja en pelkää niitä verenimun tai minkään takia, vaan jostain muusta syystä.. kamalia otuksia.

TMKK
En tiedä puhummeko samasta otuksesta, mutta kyllä niitä on suoraansanottuna vaaksan levyisiä olemassa. Onpa tullut nähtyä useastikin semmoisia. Ja en pelkää niitä verenimun tai minkään takia, vaan jostain muusta syystä.. kamalia otuksia.

Ihminen pelkää luonnostaan kaikkea, mikä poikkeaa totutusta mittakaavasta. Esimerkiksi liian iso muurahainen tai liian iso rotta. Kissaa ei kuitenkaan kukaan pelkää, vaikka se on näitä molempia suurempi. Arvelen, että esimerkiksi kuningatarmuurahainen on paljon pelottavampi ilmestys kuin normaali heinäsirkkä, vaikka ne ovat saman mittaisia.

Ehkä tästä samasta syystä en tuntenut oloani kovin mukavaksi tuon otuksen kanssa.

Neutroni
fmiles
Pönni
Tarkistitko aamulla oliko villasukat tallella..

Villasukkia en omista, jos ei burlingtoneja lasketa, mutta muutama merinovilla- ja kashmirneule, jotka ovat omiin tuloihini suhteutettuna maksaneet puoli omaisuutta. Tallella olivat...

EDIT: Niin, ja tietääkseni koit eivät välitä keinokuiduista (polyester, nylon, asetaatti jne.) eivätkä edes kovin paljon puuvillasta.
Isot perhoset eivät tuhoa tekstiilejä. Kiitäjien ja ritariyökkösten toukat syövät kasvien lehtiä. Varsinaiset koit ovat noin 20 mm siivenkärkiväliltään olevia pikkuperhosia.

eikös ne toukat syö niitä vaatteita, eikä ne itte perhoset?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat