Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Usein sanotaan galakseikssa, pilvissä jne. olevan pölyä. Mitä ainetta tämä ns. pöly oikein on? Vetyä, heliumia vai jotain raskaampia aineita??

Kommentit (7)

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14817
Liittynyt16.3.2005

Pöly on sitä, mitä lakaisukoneenkuljettajat keväisin kaduilta pölläyttelevät. Se nousee ilmavirtojen mukana ilmakehään. Jonkin verran sitä myös tulee tulivuorista. Siis pääasiassa jotain kiinteätä ainetta.
Siitä, miten pöly on päätynyt ulkoavaruuteen, ei ole olemassa kuin hataria teorioita. Jos oletetaan, että satunnaisliikkeessä olevien pölyhiukkasten nopeuksia voidaan approksimoida jatkuvalla jakaumalla, niin on olemassa hiukkasia, joiden nopeus ylittää Aurinkokunnan pakonopeuden, ja nämä hiukkaset sitten voivat näkyä ulkoavaruudessa pölypilvinä.
Kaasut eivät ole pölyä. Ne kyllä absoboivat fotoneita, mutta vain kapeilla taajuuskaistoilla.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31146
Liittynyt16.3.2005

Pöly on hienojakoista kiinteää ainetta. Avaruuden pöly on kai pääasiassa silikaatteja ja hiiliyhdisteitä, koska piitä, happea ja hiiltä on verraten runsaasti.

Marko.Pyhajarvi
Tarkoitatko tähtisumuja?
http://en.wikipedia.org/wiki/Nebula

Eikös nuo tähtienväliset pölyt ole supernovien jäänteitä, eli kaasua. No joo, vastaukseni on huono, koska en tiedä mitä kaasuja siellä on.


Tuossa oli suhteellisen hyvä vastaus. Kannattaa vielä lukea Wikipedian artikkeli, jos lisäinformaatio kelpaa.

Kun otamme huomioon millaisesta mittakaavasta galaksesta puhuttaessa keskustellaan, kyseinen "pöly" voisi tietenkin olla vaikkapa planeettoja. Nykytietämyksen mukaan kuitenkin suurin osa kaikesta tuosta koostuu vain kaasusta.
Itseäni jäi mietityttämään vain tuo sana "pilvi". Nimittäin tarkoitatko nyt taivaalla leijuvia pilviä vai mitä?

salai
Seuraa 
Viestejä7623
Liittynyt17.3.2005
Eric Gein
Itseäni jäi mietityttämään vain tuo sana "pilvi". Nimittäin tarkoitatko nyt taivaalla leijuvia pilviä vai mitä?

Aikoinaan "pilviä" sai ostaa "perunatorilta". Ilmausta pidän harhaanjohtavana, koska ei siellä mitään perunapeltoa ollut. Toisaalta pilvikin taisi olla Bio-Bion seinäeristettä?
Rengit tiesivät aikoinaan myös: "Pilvisenä päivänä on hyvä astua aitassa emäntää."

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31146
Liittynyt16.3.2005
Eric Gein
Marko.Pyhajarvi

Eikös nuo tähtienväliset pölyt ole supernovien jäänteitä, eli kaasua. No joo, vastaukseni on huono, koska en tiedä mitä kaasuja siellä on.

Tuossa oli suhteellisen hyvä vastaus. Kannattaa vielä lukea Wikipedian artikkeli, jos lisäinformaatio kelpaa.Kaasu ja pöly ovat eri asioita niin Maan pinnalla kuin avaruudessakin. Kaasu on yksittäisiä atomeja tai pieniä molekyylejä. Suurin osa kosmisesta kaasusta on vetyä, jota löytyy atomeina, molekyyleinä ja ioneina olosuhteista riippuen.

Pöly koostuu pienistä kiinteistä kappaleista. Kosmisen pölyn koko on pääasiassa luokkaa 100 nm - 1 µm. Pölyä on tähtienvälisessä avaruudessa yleensä noin sadasosa kaasun määrästä. Se vuorovaikuttaa kuitenkin hyvin voimakkaasti valon kanssa ja voidaan siten havaita.

Pöly koostuu raskaista alkuainesta, ja on siten peräisin räjähtäneiden tähtien jäännöksistä. Tähtien räjähtäessä myös kaasua leviää avaruuteen, mutta merkittävä osa kaasusta on peräisin alkuräjähhdyksen ajoilta, eikä ole vielä ehtinyt muodostaa tähtiä.

Kun otamme huomioon millaisesta mittakaavasta galaksesta puhuttaessa keskustellaan, kyseinen "pöly" voisi tietenkin olla vaikkapa planeettoja.Ei voi. Optisesti havaittava pöly on mainitsemallani kokoalueella. On kyllä spekuloitu mahdollisuudella, että maailmankaikkeudessa olisi merkittävästi säteilemätöntä massaa isoina kappaleina (milleistä planeettoihin), mutta sellaisia ei voida havaita. Käsittääkseni nykyään ollaan kuitenkin varsin yksimielisiä siitä, että ylivoimainen valtaosa havaintojen edellyttämästä näkymättömästä "pimeästä" massasta on kuitenkin jotain muuta kuin tavallista ainetta.

Itseäni jäi mietityttämään vain tuo sana "pilvi". Nimittäin tarkoitatko nyt taivaalla leijuvia pilviä vai mitä?Avaruuden kaasu tai pölypilvi (tai -sumu) tarkoittaa aluetta jolla kyseistä tavaraa on tiheämmässä kuin ympäristössä. Maan ilmakehässä esiintyviin vesihöyry/pisara/jääkidepilviin tai -sumuihin kosmisia pilviä tai sumuja ei pidä sekoittaa. Nimi tulee siitä, että kosmiset kaasu- ja pölypilvet muistuttavat ulkonäöltään ilmakehän pilviä tai sumuja, vaikka niiden fysiikka on erilainen.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat