Seuraa 
Viestejä13039

Vuonna 1974 Philippe Petit viritti apulaisineen salaa WTC-tornien välille kaapelin ja käveli tätä trapetsia pitkin edestakaisin kahdeksan kertaa, ennenkuin antautui häntä hakemaan tulleille poliiseille. Minkäänlaisia turvaverkkoja tai -köysiä ei ollut.

Itse en tiennyt moisesta tapahtumasta mitään, ennen kuin tutustuin tämän vuoden Sundance-elokuvafestivaalien palkittuihin teoksiin. Man on Wire -dokumentti, joka kertoo Petitistä, sai festivaaleilla kaksi palkintoa.

Ihmettelen, miten tuo voi olla mahdollista. Pitääkö ihmisen olla jollain tavalla sairas, että pystyy tuollaiseen? Onko korkean paikan kammon puuttuminen jonkinlainen vamma, vai onko se opeteltavissa? Itse en erityisemmin korkeita paikkoja pelkää, mutta ajatuskin WTC-tornien korkeudella kieppumisesta vääntää vatsaa.

Petit tornien välillä:

Petit Wikipediassa: http://en.wikipedia.org/wiki/Philippe_Petit

Sivut

Kommentit (34)

Onhan noita köydettömiä vuorikiipeilijöitä sun muita äärimmäisyyteen harrastuksensa vetäviä ihmisiä maailmassa sankka joukko.
Uskoisin, että homman viehätys perustuu siihen, että joudut keskittymään suoritukseen aivan täydellisesti. Onnistuminen tietää hirveän rajua palkitsevaa tunnetta adrenaliinien ja endorfiinien muodossa ja epäonnistuminen kuolemista.

Itse vain en näe oikeastaan ihmeempää eroa tuollaisen suorituksen ja muiden hengenvaarallisten urheilusuoritusten välillä. Ne vain kertovat suorittajan halusta ja kyvystä keskittyä suoritukseensa täydellä kapasiteetillaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
hcesar
Seuraa 
Viestejä13039
BR3K
Onhan noita köydettömiä vuorikiipeilijöitä sun muita äärimmäisyyteen harrastuksensa vetäviä ihmisiä maailmassa sankka joukko.

On toki, tämä Petit nyt vain osui silmään ja hänen kauttaan oli hyvä avata aihe.

Uskoisin, että homman viehätys perustuu siihen, että joudut keskittymään suoritukseen aivan täydellisesti. Onnistuminen tietää hirveän rajua palkitsevaa tunnetta adrenaliinien ja endorfiinien muodossa ja epäonnistuminen kuolemista.

Tuo on varmasti ainakin osa totuudesta. Lähinnä itseäni kiinnostaa, että ovatko tuollaiset suoritukset ns. normaalin ihmisen saavutettavissa, vai pitääkö näillä ihmisillä olla psyykkeessään jonkin sortin poikkeavuuksia verrattuna meihin, jotka emme vaaranna henkeämme ihan iloksemme?

Itse olen kokeillut muutamaan kertaan esimerkiksi laskuvarjo- ja benjihyppyjä, joita joku voisi pitää extremenä, mutta todennäköisyys niiden epäonnistumiseen ja kuolemaan on jotain 1:1000 000 -luokkaa. Eikä se ole omista taidoista kiinni, vaan välineistä.

Hyi jessus!!!
Mulla on niin raju korkeanpaikankammo että vattasta vääntää vähempikin.

Kait se sairaudeksi voidaan luokitella silloin kun ihmiseltä puuttuu tykkänään sellainen kammo, joka liittyy itsesuojeluun.
Tuollaisessa ei tarvitsis paljoa horjahtaa kun se olis menoa. Ehkä mukana on jo itsetuhoisuuttakin? Joku tunne-elämän häiriö? Niitähän kehittyy persoonallisuushäiriöissä, eivät ole suoraa seurausta perinnöllisyystekijöistä, mutta alttius voi olla tietyntyyppisistä piirteistä ja niiden oireiluista.

Tasapainoaististahan puhutaan.. Se kait kuitenkin aina kytkeytyy sekin aistitoiminnan yhteisvaikutukseen. Koko aistitsydeemin pitää pelittää yhteen ja mikäli on taipumusta aistien vajaa- tai liikatoimintaan, mikäli aistit on epätasapainossa, silloin ymmärtääkseni ilmaantuu helposti harha-aistimuksia..
Ja tuollainenkin voi sitten olla jonkinlaisen harha-aistimisen seurausta niin ettei ihminen hahmota korkeuseroja ja voipi niinollen killua korkeuksissa?

Olen lukenut että Inkkareilla (tarkemmin en tiedä keillä heistä) olis huimapäisyyttä, jonka avulla voivat rakentaa jättisiltoja ja keikkua pilvenpiirtäjärakennustyömailla, minne monikaan kalpeanaama ei voi mennä siks kun alkaa vetään vattaa solmuun.
Se on kyllä sitten jo ihan eri juttu korreloiko siinä rahapula enemmän kuin mikään elimellinen ylivoimaisuus. Palkka-armeijaankin pestautuu köyhiä siks kun eivät ole päässeet opintielle, ei ole ammattitaitoa parempiin töihin, kun ei ole muuta vaihtoehtoa kuin epätoivo.
Korreloiko sellainen taustavaikuttimena että valtava stressio selviytymisestä laukaisee primitiivireaktion - joko elää tai kuolla.. jos kuolis kuitenkin jos ei ota riskiä, jne.

Ihminen on kuitenkin sekä omien ominaisuuksiensa, että myös ympäristövaikutusten summa, josta ei voida kovin helposti erottaa sitä mikä voi näyttää perinnölliseltä, mutta voikin olla kulttuuriperimää.. Siis tarkoitan tapa ja käytöskulttuuria, sitä millainen on arvomaailma ja sitäkautta asenne ympäristöön, jne.

Omakohtaisesti olen kokenut että satunnaisesti voi skarpata.
Olen killunut huvipuistohärveleissä ideana nimenomaan uhmata omaa aistiviallisuutta mutta se on edellyttänyt skarppausta. Sitten kun vastaava tilanne on uusiutunut eikä ole ollut henkistä valmentautumista, vaiva on ja pysyy.
Lääkkeillä, alkoholilla, tms. keinotekoisesti aivoja saa lamattua mutta sitten mukaan tulee uusia holtittomuusriskejä.

Meillä korkeanpaikankammoisuus näyttää kylläkin olevan sukuvika. Minulla se on, mun lapsella se on, samoin on äidilläni ja äidin isälläkin oli. Vaari alkoi rakentaa rintamamiestaloa mutta kattoa kun alettiin tehdä, sinne piti muiden kiivetä kun vaaria alkoi huipata niin että jähmettyi räystäälle.

Sodassa vaari pakotettiin olemaan rintamalla neljä vuotta. Siitä ei tiedetä oliko kyennyt kuolemanvaarassa uhmaamaan korkeanpaikankammoaan.. Tietääkseni oli kuitenkin hevosmies, eikä siis hävittäjälentäjä.. joten vaiva kait oli huomioitu ihan ok.? Karjalankannaksella pärjäs mutta Alpeilta olis tullut takuulla maitojunalla kotio.

- - -

Normaalin määritteleminen on hirveen vaikeeta?
Niinkin sanotaan että kaikki vahvistaa mikä ei tapa.. joka kait tarkoittaa sitä ettei ennalta aina voi olla takeita siitä miten mikin korreloi keskenään ja se mikä voi olla toiselle haitallista, ei olekkaan sitä toiselle kun me ollaan yksilöitä.

Mun perspektiivistäni pilvenpiirtäjät on ihan älyttömiä ylipäätään. Mulla on ylikorostunut itsesuojeluvaisto. Mä aaattelen että ihan hullun kipeetä porukkaa ne, kekkä tahtoo huipuille mitkä huojuu, voi syttyä tuleen, romahtaa.. ties mitä ja vastaavasti joku yltiöpäinen huimapää ajattelee minusta, että voi kipeetä hulluparkaa kun voi huonosti vähäisen oloisesta korkeudesta..

Hm..
Vaaristani vielä senverran että hänkin kait oli autisminkirjoinen, molemmat kai oli mutsin puolelta. Vakka oli kaltaisensa kannen löytänyt ja agraarialueelta jossa oli naitu ristiinrastiin..
Autisminkirjoisille tyypillistä että on aistitoimintahäiriöitä ja joko yli- tai alisuoriutumista. Aina epätasainen kykyprofiili. Niinollen autisminkirjoinenkin voi olla joko huimapää tai arkaparka, riippuen justiinkin siitä miten aistit toimii.. mm. tunto- ja tasapainoaisti.

Itseäni mietityttää se mitä mahtaa vaikuttaa testosteroni?
Mikä on sen osuus?
Vaarini ei ollut mikään matchoäijä.. päinvastoin. Oli vaisu introvertti mutta mieheksi harvinaisen empaattinen vaimoaan ja lapsiaan kohtaan.. ei kyllä mikään Nyyrikkihahmo mutta tavattoman vastuuntuntoinen ja huolehtivainen.. ja mulla on visio että toisentyyppiset, sellaiset huoleetomat hulivilityypit, ne joilta puuttuu arkinen huolehtivaisuus ja vastuuntunto, ne on usein huimapäitä, jotka rientää vaarasta toiseen ja siinä sivussa sitten siittävät lapsikain sinne ja tänne, jne.

Mutta.. mikä siinä sitten korreloi taaskin?
Mistä se itsevarmuus kehittyy tai sen ylittyminen.. aistipoikkavuuksista enemmän kuin kohtelusta? Siitäkin miten söötti on ollut lapsena ja onko ollut suosittu.. ja onko symmetrisyys ulkomuodossa ja sulavaliikeisyys, yms. sellaisia avuja jotka pönkittää sitä että muut tykkää, jne. ja sitäkautta se itseluottamus vahvistuu.
Rujojahan on aina hyljeksitty ja se voi vaikuttaa puolestaan itseluottamukseen ja itsevarmuuteen, joka voi vaikuttaa stressiin..

Ihminen on hemmetin vaikea pöyhittävä.. mutta toisaalta just siks niin loputtoman mielenkiintoinen haaste ja kivaahan näitä on penkoa..

Asentohuimaustahan nykyisin kyllä jo hoidellaan.
Se voi olla yks selittäjä.. hm..

Eikös jossakin ollut joku mikälie intiaaniheimo joilla ei ollut lainkaan korkeanpaikankammoa, nehän rakentelevat nuita pilivenpiirtäjiä tuolla yhdysvalloissa. Joku tietävämpi voi varmaan valaista asiaa.

tietää
Taisi olla joku F-tyyppinen persoona, joka saa kiksejä vain riskeistä ja vaaratilanteista. Muuten elämyskenttä on harmaa ja tylsä.Toivottavasti tästä nyt ei taas kehity päivän palstatappelua vastaan psykiatria/neurologia.. geenit vastaan meemit..

Molemmat vaikuttaa, ei jompikumpi..
Mutta asiaan.. tuli vaan mieleeni että on se tutkimus, joka kertoo vankilaan päätyvien neurologisesta stauksesta, että apauttia 2/3 osalla olis jotain adhd:ta, eli jotain hämminkiä joko keskittymisessä tai sit ylivilkkautta.. joskin.. adhd.. add adh.. variaatioita riittää ja voi olla hyper tai ei..

Sinällään tuo tuskin selittää yhtään mitään riskinottoisuudesta tai siitä ajautuuko vaaraan siksi että on oppimisongelmia ja sitäkautta syrjäytyy, vai.. tarvitseeko rajuja stimulantteja kokeakseen olevansa olemassa???

Ehkä niinkin että kyseinen neuro-oireilu ei altista mitenkään vaarojen uhmaamiselle ja parempi selitys vois olla kromosomi poikkeamista?
Ei ehkä niinkään tämä XYY-syndrooma vois osua lähelle ja sitä seuraamalla vois päästä jäljille siitä, mistä perimmältään on kyse, ehkä?
Tuo Wikibedian tynkätieto vaikuttaa kuitenkin ihan siltä että sen olis voinut peräti muokata julkiasuunsa sellainen, jolla on itsellään motiivi vähätellä ja täältä löytyy pätevämpää tietoa haitallisuudesta silloin kun sitä on niin että ylipäätään herää epäily että jotakin syytä pitäis etsiä poikkeavalle käyttäytymiselle.
Kielelliset erityisvaikeudet, lisääntynyt pituuskasvu
XYY-oireyhtymä, Jacobsin oireyhtymä
Karyotyyppi 47, XYY
47, XYY
Diplo-Y-syndrooma
Polysomia Y

Minä jatkan.. Lihasvelttous.. Hm.. Se ei kyllä anna viitteitä siihen että tyypit olis taipuvaisia urheilulliseen elämäntyyliin ja sitten pitäis lähteä ehkä metsästämään hormoneja..

Onko kyse Testosteronista + (tässätapauksessa) tasapainoaistin poikkeavasta toiminnasta???
Testosteroni voi olla se laukaisin ja sopivasti rajumpaa temperamenttia niin että on maanisuustaipumusta ja ripaus yllytyshulluutta sosiaalisen pätemisentarpeen kautta???

Tai sitten taustavaikutin voi olla sellainen autismimuoto jossa henkilö ei pääse ulos autistisesta "kuplastaan" ilman rajuja efektejä. Autisminkirjo kattaa paljon erityyppistä oireilua ja sisältää jos jonkinlaisia persoonallisuustyyppejä ujoista hissukoista rämäpäihin.. riippuen temperamentistä ja kaiketi siitäkin onko oireileva kookas lihaskimppu jolla on fyysinen ote elämään, vai hintelä lukutoukkakuikelo. Kongnitiivinen vaihteluhan on samaa kuin kaikilla muillakin.. se ei luokitu autismioireiluun, jossa merkittävin tunniste on epätasainen kykyprofiili, joka on aina samoin kuin monimuotoiset sosiaaliset ongelmoinnit.

No..
Toivottavasti tämä spekulointini ei taas saa ketään raivon partaalle..

joo
Eikös jossakin ollut joku mikälie intiaaniheimo joilla ei ollut lainkaan korkeanpaikankammoa, nehän rakentelevat nuita pilivenpiirtäjiä tuolla yhdysvalloissa. Joku tietävämpi voi varmaan valaista asiaa.Sivusin tuota pohdiskelussani mutta kun ei ole parempaa tietoa ulottuvilla niin kyseenalaistin "geenit".. Inkkareitahan asuu myös paljon reservaateissa, heillä on paljon alkoholiongelmia ja surkeita olosuhdevaikuttimia..
Onko heitä palkkasotureina.. mustaihoisia on ja syyt taitaa korreloida enemmän rotusyrjinnän kanssa. Nou money, nou honey ja sitäkautta epätoivoisen elämäntilanteen aiheuttama valinta jostakin duunista = ansiotulo, perheen elätys, oma toimeentulo.. kunniallisuus, sosiaalisuus ja siten pelkkä motiivi voi olla syy asettua tykinruuaksi tai pilvenpiirtäjän harjalle, sinne mihin koulutetun valtael.. siis väestön ei tarvitse mennä.

Mikä korreloi.. vaikea sanoa..
Tässä tietoa tasapainoaistista: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tasapainoaisti
Mielenkiintoista se että on monia erilaisia syitä, mitkä voi vaikuttaa tuon aistin toimintaan.

Sekin on metkaa miten yhä eletään silmäkulttuuria jossa näkökyvylle annetaan valtavasti huomiota.. onko se sitten jonkinlainen länsimaisuuden oire? Toki näkövammaisuus on haitta-asteeltaan omillaan pärjäämistä alentavaa siinä kuin esmes liikuntaelinongelmoinnit, pyörätuolilla liikkuvat, jne.

Niin kuitenkin että kulttuuri sallii sympatiat ja empatiat, kulttuurimme jopa suhtautuu erittäin paheksuvasti niihin jotka ei kunnioita näkövammaisia mutta, ans olla kun siirrytään tuntoaisti tai tasapainoaistiongelmaisiin, tai sellaisiin kuulovammaisiin joilla on yliherkkyyttä aliherkkyyden sijaan.. ylipäätään aistialiherkkyydet, ne saa ongelmastatuksen helposti ja sitten sympatiat ja empatiat mutta yliherkkyydet aiheuttaa paljon ristiriitaisia tunteita..
Miks?

Nooh.. En malta leikkiä ja yrittää päteä akateemisesti etäisenä.. joten, joku ilmestynee taas keuhkoamaan mutta samapa tuo..

"Onnistuminen tietää hirveän rajua palkitsevaa tunnetta adrenaliinien ja endorfiinien muodossa "

Epäonnistuminen se vasta tuokin adrenaliinia

MITÄ?
"Onnistuminen tietää hirveän rajua palkitsevaa tunnetta adrenaliinien ja endorfiinien muodossa "

Epäonnistuminen se vasta tuokin adrenaliinia


...ja lisäksi epäonnistuminen ei harmita juurikaan yli viittätoista sekuntia.
(toisaalta tilanteen fiilistely jälkikäteen tuskin onnistuu)

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039
BR3K
...ja lisäksi epäonnistuminen ei harmita juurikaan yli viittätoista sekuntia.

Tuo lause sai homman kuulostamaan oikeastaan aika hyvältä. Ei muuta hävittävää kuin 15 sekunnin harmitus, mutta onnistumisesta saa varmasti älyttömät kiksit.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
asdf
Ihmettelen, miten tuo voi olla mahdollista. Pitääkö ihmisen olla jollain tavalla sairas, että pystyy tuollaiseen? Onko korkean paikan kammon puuttuminen jonkinlainen vamma, vai onko se opeteltavissa?

Miksi turhan pelon puuttuminen olisi sairauden merkki? Onko kovinkaan moni nuorallakävelijä kuollut tuollaisen riman kanssa käveltyään.

Ehkä nuorallakävely vähän kaikkia jännittää, mutta luulisi suorituksen olevan hyvin helppo aloittaa jos tietää riskin pieneksi.

Korkeaa paikkaa oppii kyllä olemaan pelkäämättä harjaantumisen kautta. Kun itse muutin neljänteen kerrokseen alimmasta kerroksesta, parvekkeelta alas katsominen oli aluksi hiukan pelottavaa, muttei enää.

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039
Ding Ding
Miksi turhan pelon puuttuminen olisi sairauden merkki? Onko kovinkaan moni nuorallakävelijä kuollut tuollaisen riman kanssa käveltyään.

Älyttömän epätavalliselta tuo taviksesta tuntuu. Petit on kyllä itse sanonut hiovansa, harjoittelevansa ja suunnittelevansa tempauksensa niin täydellisesti, ettei voi pudota.

Korkeaa paikkaa oppii kyllä olemaan pelkäämättä harjaantumisen kautta. Kun itse muutin neljänteen kerrokseen alimmasta kerroksesta, parvekkeelta alas katsominen oli aluksi hiukan pelottavaa, muttei enää.

Niin kai. Minä muutin vajaa vuosi sitten neljännestä kerroksesta maan tasalle, ja nyt korkealta alas katselu vähän huimaa, toisin kuin vuosi sitten.

250585
Seuraa 
Viestejä621
asdf
BR3K
...ja lisäksi epäonnistuminen ei harmita juurikaan yli viittätoista sekuntia.

Tuo lause sai homman kuulostamaan oikeastaan aika hyvältä. Ei muuta hävittävää kuin 15 sekunnin harmitus, mutta onnistumisesta saa varmasti älyttömät kiksit.

Joko alkoi kokeilunhalu viemään voiton pelosta? Kerro vain aika ja paikka, tulemme sankoin joukoin katsomaan.

Jotain nokkelaa.

asdf
Vuonna 1974 Philippe Petit viritti apulaisineen salaa WTC-tornien välille kaapelin ja käveli tätä trapetsia pitkin edestakaisin kahdeksan kertaa, ennenkuin antautui häntä hakemaan tulleille poliiseille. Minkäänlaisia turvaverkkoja tai -köysiä ei ollut.

Fascinating! (Ei mitään hyijessustelua; naiset pois näistä keskusteluista)
Tässä on seuraavan aamun haastattelu -- käsiraudossa
http://www.boreme.com/boreme/funny-2007 ... wtc-p1.php

Otti nokoset köydellä

Muoks: saitilta Löytyi muitakin kiintoisia pätkiä, mahtavaa:
http://www.boreme.com/boreme/funny-2007 ... emo-p1.php
Jackie Chan:
http://www.boreme.com/boreme/funny-2008 ... nts-p1.php
Fillari:
http://www.boreme.com/boreme/funny-2006 ... res-p1.php
Vertical snowboard drop from 7601 peak:
http://www.boreme.com/boreme/funny-2006 ... ent-p1.php
Stunt rider:
http://www.boreme.com/boreme/funny-2007 ... der-p1.php
Rytmitajutonta kuolemanpallossa:
http://www.boreme.com/boreme/funny-2008 ... all-p1.php
Pässimäistä nuorallatanssia:
http://www.boreme.com/boreme/funny-2008 ... ope-p1.php
Arpakuutionero:
http://www.boreme.com/boreme/funny-2007 ... ol3-p1.php
Oikea Vuoristopolku (onko se raato?):
http://www.boreme.com/boreme/funny-2008 ... ail-p1.php
Ym ym...

mensaani
Fascinating! (Ei mitään hyijessustelua; naiset pois näistä keskusteluista)...Joo.. jostakin syystä tämän saitin rivivälit pursuu että naiset pois ylipäätään täältä.. naismaiset miehet, homot erityisesti, vähävaraiset nekrut ja lopulta kaikki muut paitti kromosoimvammaset joilla oireilee huimapäisyytensä lisäksi narsismi.

Että muut muualle vaan.. niimpä niin.
Mistäs te se yleisön saatte.. Duudsonit?
Vai saako sitä nöyrästi anella että sais kuitenkin lukea ees noita järjen riemuvoittoja yms.? <--- Ei ole vakavissaan kysytty ja minä en takuulla ole hiljaa enkä mee pois.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Ne intiaanit USA:ssa olivat ihan samalla lailla paska jäykkänä terveestä pelosta siellä rakennustelineillä kuin muutkin, mutta soturikulttuurissa kun ei pelkoa näytetty niin raksahommista tuli käytännössä sotapolun korvike ja käytännössä koko heimo sitten siirtyi rakennusbisnekseen.

Sitä jossain vaiheessa kyseltiin vanhoilta intiaaneilta kun maineesta ei enää tarvinnut kantaa nii tarkasti huolta ja sanoivat että pelotti niin maan perkeleesti...

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Herra Tohtori
Ne intiaanit USA:ssa olivat ihan samalla lailla paska jäykkänä terveestä pelosta siellä rakennustelineillä kuin muutkin, mutta soturikulttuurissa kun ei pelkoa näytetty niin raksahommista tuli käytännössä sotapolun korvike ja käytännössä koko heimo sitten siirtyi rakennusbisnekseen.Eräs rakennusmies kertoi minulle joskus, että korkeille paikoille uskalsivat aikonaan jenkkilässä mennä rakentamaan ainoastaan suomalaiset ja intiaanit. En tiedä kuinka todenmukainen juttu on. Kai siellä raksalla kuitenkin oli suomalaisia töissä.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Herra Tohtori
Ne intiaanit USA:ssa olivat ihan samalla lailla paska jäykkänä terveestä pelosta siellä rakennustelineillä kuin muutkin, mutta soturikulttuurissa kun ei pelkoa näytetty niin raksahommista tuli käytännössä sotapolun korvike ja käytännössä koko heimo sitten siirtyi rakennusbisnekseen.

Sitä jossain vaiheessa kyseltiin vanhoilta intiaaneilta kun maineesta ei enää tarvinnut kantaa nii tarkasti huolta ja sanoivat että pelotti niin maan perkeleesti...


Rakennustelineillä onkin oikeasti hyvin vaarallista. Niiltä putoilee paljon ihmisiä ja ennenvanhaan putoili vielä enemmän.

Ammattitaitoinen nuorallakävelijä harvoin putoaa, ja hän ei kävelekään nuoralla koko päivää viikosta toiseen kuten rakennustyöläiset.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat