Salmiakkikarkin valmistus

Seuraa 
Viestejä26890
Liittynyt16.3.2005

Tuli tuossa turkinpippureita mutustellessa mieleen, että niissähän on chiliä mausteena. Paatunut kapsaisinisti kun olen, teki mieli kokeilla hieman tujumman version tekemistä. Mutta salmiakkikarkkien ohjeita tuntuu olevan hieman heikosti saatavilla. Pussista voi luntata, että sokerilla, tärkkelyssiirapilla, ammoniumkloridilla ja suolalla pääsee jo pitkälle, mutta aineosien suhteet lienevät liikesalaisuuksia.

Muiden aineiden pitoisuudet selvinnevät kokeilemallakin, mutta ammoniumkloridin annostukseen kaipaisin vinkkiä. Se on ilmeisesti haitallista liiallisesti saatuna (ainkakin rotat kuolevat, kun saavat 1,6 grammaa per kilo). Tietääkö kukaan mitä luokkaa pitoisuudet ovat kaupallisissa karkeissa?

Chileistä voi uuttaa pirtulla kapsaisiiniä. Chilifoorumilla oli joskus ohjeitakin. Se on onneksi siitä mukava aine, ettei sitä voi liikaa panna.

Sivut

Kommentit (24)

Vierailija

Elintarvikelaki rajoittaa määrän 7 prosenttiin kaupallisissa tuotteissa.
Kapsaisiini on suurina annoksina neurotoksinen.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kapsaisiini
Raskaana olevien ei kannattaisi syödä chiliä ollenkaan, sen on todettu aiheuttavan sikiölle hermostovaurioita.
Kapsaikiiniä erittyy myös äidinmaitoon.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26890
Liittynyt16.3.2005
fenomenologi
Elintarvikelaki rajoittaa määrän 7 prosenttiin kaupallisissa tuotteissa.



OK, kiitos tiedosta. Pitää kokeilla tuota pitoisuutta tai hieman pienempää, jos tekemään intoudun.

Helpompi tapa voisi kyllä olla ostaa Lidlin tanskalaista salmiakkia, sulattaa se (onnistuuko se lämmittämällä?), lisätä chiliuutetta ja antaa jähmettyä. Tärkkelyssiirapin hommaaminenkin on ilmeisesti haastavaa mielekkäässä mittakaavassa, 25 kg:n tukkupakkaus on hieman järeä.

Kapsaisiini on suurina annoksina neurotoksinen.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kapsaisiini



Mikähän se suuri annos on? Itse panen parhaillaan neljää viittä habaneroa ruoka-annokseen, ja vielä henki pihisee, mitä nyt vatsaa vääntää seuraavana aamuna. Eräät täällä napostelevat käsittääkseni kertaluokkaa jykevämpiä safkoja, ja hyvin tuntuu henki pihisevän. Ei tarkoitus suinkaan ole ottaa kilokaupalla habaneroja ja rikastaa niiden kapsaisiiniä yhdellä kertaa syötäväksi. Ehkä sellainen 100000 SHU:ta (20 kertainen Tabascon vahvuus) voisi olla melko hyvä määrä salmiakkikarkkiin. Se kihelmöi jo mukavasti (lue: hiki juoksee ja naama on irveessä), eikä tarvitse jakaa karkkejaan perheen kesken. Tuo on likimäärin sama pitoisuus kun normaaleissa habaneroissa, niitä voi sentään turvallisesti mutustella melkoisesti.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
fenomenologi

Raskaana olevien ei kannattaisi syödä chiliä ollenkaan, sen on todettu aiheuttavan sikiölle hermostovaurioita.



Missähän tällainen tutkimus on tehty/julkaistu?

Ainakin Intiassa perinteisesti naisille tarjotaan lapsivuoteisiin tulisia ruokia. Tarkoitus on totuttaa lapset kunnon sapuskaan jo äidinmaidosta alkaen. Suomessa sen sijaan imettävät naiset karttelevat chilipitoisia ruokia, koska pelkäävät lapsen saavan vatsavaivoja. Intialainen menetelmä on luultavasti parempi; saisi tehdä kotona niin tulisia ruokia kuin haluaa; kersa on jo 12 ja uikuttaa edelleen, jos havaitsee chiliä ruoassa.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Vierailija
Neutroni

Helpompi tapa voisi kyllä olla ostaa Lidlin tanskalaista salmiakkia, sulattaa se (onnistuuko se lämmittämällä?), lisätä chiliuutetta ja antaa jähmettyä.

Kapsaisiini on suurina annoksina neurotoksinen.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kapsaisiini



Mikähän se suuri annos on?



Kyllä ne varmaan sulaa, laita tilkka vettä tarvittaessa.
Kirjat eivät ole reissussa mukana, katso googlella capsaicin toxicity.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
Neutroni
Itse panen parhaillaan neljää viittä habaneroa ruoka-annokseen, ja vielä henki pihisee, mitä nyt vatsaa vääntää seuraavana aamuna.



Mulla on ennätys 8 paahdettua habaneroa yhdessä ruoka-annoksessa, ja sen jäljiltä lojuin koko loppuillan sohvalla ja vatsa valitti. Normaalisti syön 1-2 habaneroa per ateria + ruokaan lisätyt chilit. Tästäkin olen tosin viime viikkoina joutunut tinkimään närästyksen vuoksi. Heikosti menee. Täytyisi taas treenata toleranssi korkealle, koska viljelykset näyttäisivät pukkaavan ankarasti habaneroa ja montaa muutakin kiintoisaa lajia.

Sattuisiko joku tietämään, mikä chililajike on violetti kauttaaltaan; varret, lehdet, kukinnot ja palotkin ovat tumman violetteja. Tilaukseni yhteydessä sain pussillisen ns. yllätyssiemeniä, ja olen mielenkiinnolla seurannut, mitä niistä tulee. Tämä violetti tapaus on kiinnostavin, enkä googlettamalla ole kyennyt selvittämään ko. lajia.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Vierailija
Aweb
fenomenologi

Raskaana olevien ei kannattaisi syödä chiliä ollenkaan, sen on todettu aiheuttavan sikiölle hermostovaurioita.



Missähän tällainen tutkimus on tehty/julkaistu?

Ainakin Intiassa perinteisesti naisille tarjotaan lapsivuoteisiin tulisia ruokia. Tarkoitus on totuttaa lapset kunnon sapuskaan jo äidinmaidosta alkaen. Suomessa sen sijaan imettävät naiset karttelevat chilipitoisia ruokia, koska pelkäävät lapsen saavan vatsavaivoja. Intialainen menetelmä on luultavasti parempi; saisi tehdä kotona niin tulisia ruokia kuin haluaa; kersa on jo 12 ja uikuttaa edelleen, jos havaitsee chiliä ruoassa.




Eräs neiti veti chiliä runsaasti koko raskausajan ja sai autistisen kersan. En tiedä johtuiko siitä, mahdollisesti.
Tässä joku vuodatus, Suuret subkutaaniset annokset rotille eivät olleet teratogeenisia. Todisteita oli kuitenkin siitä, että kapsaisiini läpäisi istukan ja aiheutti toksisia vaikutuksia sikiön perifeeriselle hermostolle, aiheuttaen välittäjäaine P:n tyhjenemisen immuunoreaktiivisesta hermosäikeestä selkäytimen dorsaalisessa sarvessa.

Rottien raskaudenaikainen hoito suurilla subkutaanisilla kapsaisiiniannoksilla (50 mg/kg) aiheutti funktionaalisia neuronaalisia vajavuuksia; kun taas vastasyntyneiden rottien hoito aiheutti kasvun ja sukukypsyyden hidastumista sekä parittelun ja raskauksien vähenemistä.

Kapsaisiini voi erittyä äidinmaitoon. Vaikkakin sikiöille ja vastasyntyneille aiheutuneet kapsaisiinin vaikutukset ilmenivät annoksilla, jotka ylittävät Termo lääkelaastarin maksimiannoksen, tulisi näitä laastareita käyttää raskauden ja imetyksen aikana vain lääkärin valvonnassa.
http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/hu ... 3855.shtml
Miksi lapset pitäisi puoliväkisin totuuttaa myrkkyihin, kapsaisiiniin voi syntyä riippuvuus.

Vierailija

Kokeile vaikka tällaista koktailia,
500 g pölysokeria
2,5 dl vettä
Siirappia?
Ammoniumkloridia 7 %
Suolaa 2-3 %
---------------
Liivatetta vähän
Chiliuutetta.

Kiehauta koktaili ja poista hellalta.
Lisää kylmässä vedessä liotettu liivate seokseen ja sekoita runsaasti seoksen jäähtyessä.
Vatkaa chiliuute sekaan kun hyhmä alkaa hyytelöitymään.
En tiedä minkälaista tulee, veden määrää säätelemällä saat pehmeitä tai kovia karkkeja.
Kannattaa lusikoida hyhmä vaikka leivinpaperille ettei se jämähdä kattilaan.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
fenomenologi

Miksi lapset pitäisi puoliväkisin totuuttaa myrkkyihin, kapsaisiiniin voi syntyä riippuvuus.



Kapsaisiini ei ole myrkky.

Ko. addiktio on ihana ja lisäksi terveellinen. Chilit sisältävät paljon vitamiineja (enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini!) ja lisäksi sen on todettu tasapainottavan verensokeria:

http://www.iform.se/polopoly.jsp?d=1779&a=11779

Chilin verensokeriin vaikuttava aine on kapsaisiini, joka myös antaa chilille sen voimakkaan maun. Teho alkaa siitä hetkestä, kun kielen aistinsolut havaitsevat aineen. Hermopäätteet lähettävät aivoille viestin insuliin erityksen hillitsemisestä. Kapsaisiini on erittäin vahva kemiallinen yhdiste, joka kestää keittämisen, paistamisen ja pakastuksen. Hyödyllisintä on kuitenkin syödä tuoretta chiliä, sillä se sisältää myös muita terveellisiä ravintoaineita kuten C-vitamiinia, betakaroteenia, lykopeenia ja A-vitamiinia, jotka eivät kestä käsittelyä kasaisiinin lailla.

Auttaa ehkäisemään:
# Aikuistyypin diabetesta
# Sydänongelmia
# Ylipainoa

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Vierailija
Aweb

Kapsaisiini ei ole myrkky.

Ko. addiktio on ihana




The acute toxicity of capsaicin shows a large variation depending on the route of
administration. In male mice, the LD 50 varies from 0.56 mg/kgbw (i.v.) to 60 – 75 mg/kg bw
(in ethanol) and 190 (122 – 294) mg/kg bw (in dimethyl sulfoxide), following intragastric
intubation. The possible cause of death was considered to be due to respiratory paralysis
5(Glinsukon et al. 1980)
http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out120_en.pdf
Jo 1 mg voi riittää tappamaan hiiren.
Mistä se johtuu, jos kyseessä ei ole myrkyllinen aine?
Mikä saa ihmiset syömään chiliä suuria määriä?
Eläinkokeissa on löytynyt muutoksia maksassa ja arpikudoksen muodostumista limakalvoille.
Suurkuluttajilla on todettu lisääntynyt riski sairastua ruoansulatuskanavan syöpään.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
fenomenologi kirjoitti:
Jo 1 mg voi riittää tappamaan hiiren. Mistä se johtuu, jos kyseessä ei ole myrkyllinen aine?



Ihminen ei ole hiiri. Käsittääkseni suomalaisella kaverilla on hallussaan maailman tulisimpien chilien syöntiennätys. Söi jossain tv-ohjelmassa muistaakseni kolme ja puoli kpl. maailman tulisimpia chilejä, joista yhdenkin sisältämä kapsaisiinimäärä vastaa jotain seitsemää tabascopullollista. Yliannostuksen saaminen kapsaisiinistä lienee siis aivan älyttömästi vaikeampaa ja ainakin tuskallisempaa kuin yliannoksen saaminen vaikkapa vedestä, jota ei tarvitse kitata kymmentä litraakaan. Kaikki aineet tappavat, jos niitä joutuu elimistöön riittävästi. Kapsaisiinillä on upea keino varmistaa, että maailmasta ei montaa kappaletta sellaista ihmistä löydy, jotka kykenevät sen avulla itseään hautaan saattamaan. Vai satutko sinä tietämään jonkun, joka on kuollut chilien syömiseen?

fenomenologi:
Mikä saa ihmiset syömään chiliä suuria määriä?



Kapsaisiinin aiheuttama endorfiinin tai vastaavan lisääntyminen elimistössä, sen lisäksi halu leuhkia sillä kuinka tulista ruokaa pystyy popsimaan, ja lisäksi se, että chili on aivan perkeleellisen hyvää.

fenomenologi:
Eläinkokeissa on löytynyt muutoksia maksassa ja arpikudoksen muodostumista limakalvoille.



Sepä on sangen merkillistä, koska kapsaisiini vaikuttaa niin, että se hämää hermosoluja kuvittelemaan, että niitä vahingoitetaan. Miten harha voi aiheuttaa arpia? Itse olen todennut, että närästys pahenee, jos syö paljon tulista chiliä, mutta silloinkin se närästys on ensin hankittava jotain muuta kautta. Missä tällaisten eläinkokeiden tuloksiin voi tutustua? Aiheuttaako poliisin käyttämä pippurisuihke silmävammoja?

fenomenologi:
Suurkuluttajilla on todettu lisääntynyt riski sairastua ruoansulatuskanavan syöpään.



Ihanko totta, missä tällaisiin tutkimuksiin voi tutustua? Miksi muuten et huomioinut tuota viestiäni, jossa minä kerroin kapsaisiinin terveyttä edistävistä vaikutuksista?

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005

Hupaisaa muuten, että tämä keskustelu käsittelee salmiakkikarkin valmistamista, jolloin ko. tuotteessa ammoniumkloridi on aivan varmasti huomattavasti kapsaisiinia tehokkaampi myrkky vailla mitään terveydellisesti hyviä vaikutuksia, mutta silti fenomenologi keskittyy kapsaisiinilla pelotteluun.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26890
Liittynyt16.3.2005
fenomenologi
Rottien raskaudenaikainen hoito suurilla subkutaanisilla kapsaisiiniannoksilla (50 mg/kg) aiheutti funktionaalisia neuronaalisia vajavuuksia; kun taas vastasyntyneiden rottien hoito aiheutti kasvun ja sukukypsyyden hidastumista sekä parittelun ja raskauksien vähenemistä.



50 mg/kg tekisi 70 kiloisella ihmisellä 3,5 g kapsaisiiniä. Jos puhtaan kapsaisiinin SHU-arvo on 16 miljoonaa, 100000 SHU:n habaneroa pitäisi tempoa 560 g. Tabascona (5 kSHU) se olisi reilut 11 litraa. Se on aika julma päiväannos. Tuhdistikin chilillä maustettua ruokaa syömällä tuskin on ongelmia odotettavissa, koska ollaan kertaluokkia haitallisten tasojen alapuolella. Sitten tietysti voi olla, jos alkaa syömään suuria määriä rikastettua kapsaisiiniliuosta tai ruokajuomaksi jotain übertulisia insanitykastikkeita. Mutta yhtä lailla mikä tahansa on vaarallista, jos liikaa syö. Tuon minäkin jostain luin, että voimakkaasti maustettua ruokaa syövillä jotkut mahasyövät olisivat vähän yleisempiä.

Pitää sitä miehellä jotain epäterveellisiä tottumuksia sentään olla, pidän oikeuden syödä salmiakkia niin kauan kun en polta tupakkaa ja käytä muita päihteitä kuin harvoin viinaa.

Alveron
Seuraa 
Viestejä3638
Liittynyt12.8.2007
Neutroni
fenomenologi
Elintarvikelaki rajoittaa määrän 7 prosenttiin kaupallisissa tuotteissa.



OK, kiitos tiedosta. Pitää kokeilla tuota pitoisuutta tai hieman pienempää, jos tekemään intoudun.



Voi sitä varmaan vähän enemmänkin laittaa jos ei jatkuvasti syö. Salmiakin pahin haittahan voi olla verenpaineen nousu mutta vain suurina määrinä säännöllisesti nautittuna. Hollannista voi ostaa namuja, joissa on ammoniumkloridia jopa 13 prosenttia.

Aweb
Käsittääkseni suomalaisella kaverilla on hallussaan maailman tulisimpien chilien syöntiennätys. Söi jossain tv-ohjelmassa muistaakseni kolme ja puoli kpl. maailman tulisimpia chilejä, joista yhdenkin sisältämä kapsaisiinimäärä vastaa jotain seitsemää tabascopullollista.

Marko Tamminen niminen kaveri söi ennätystehtaassa neljä ja puoli Naga Morichia (myös Naga Jolokia tai Dorset Naga).
Video.
http://www.youtube.com/watch?v=9DCw8R8N6IY

Mulgeron

Vierailija
Neutroni
fenomenologi
Rottien raskaudenaikainen hoito suurilla subkutaanisilla kapsaisiiniannoksilla (50 mg/kg) aiheutti funktionaalisia neuronaalisia vajavuuksia; kun taas vastasyntyneiden rottien hoito aiheutti kasvun ja sukukypsyyden hidastumista sekä parittelun ja raskauksien vähenemistä.



50 mg/kg tekisi 70 kiloisella ihmisellä 3,5 g kapsaisiiniä. Jos puhtaan kapsaisiinin SHU-arvo on 16 miljoonaa, 100000 SHU:n habaneroa pitäisi tempoa 560 g. Tabascona (5 kSHU) se olisi reilut 11 litraa. Se on aika julma päiväannos. Tuhdistikin chilillä maustettua ruokaa syömällä tuskin on ongelmia odotettavissa, koska ollaan kertaluokkia haitallisten tasojen alapuolella. Sitten tietysti voi olla, jos alkaa syömään suuria määriä rikastettua kapsaisiiniliuosta tai ruokajuomaksi jotain übertulisia insanitykastikkeita. Mutta yhtä lailla mikä tahansa on vaarallista, jos liikaa syö. Tuon minäkin jostain luin, että voimakkaasti maustettua ruokaa syövillä jotkut mahasyövät olisivat vähän yleisempiä.

Pitää sitä miehellä jotain epäterveellisiä tottumuksia sentään olla, pidän oikeuden syödä salmiakkia niin kauan kun en polta tupakkaa ja käytä muita päihteitä kuin harvoin viinaa.




Määrät ovat tietysti suuria joissakin kokeissa,että voidaan selvittää aineen mahdolliset haitat.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä että esimerkiksi 90% pienemmällä annoksella ei olisi vastaava vaikutus.
Niin, kyseessä ei ollut haitallisten määrien arviointi.
Katso edellinen linkki.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
Aweb

Sattuisiko joku tietämään, mikä chililajike on violetti kauttaaltaan; varret, lehdet, kukinnot ja palotkin ovat tumman violetteja. Tilaukseni yhteydessä sain pussillisen ns. yllätyssiemeniä, ja olen mielenkiinnolla seurannut, mitä niistä tulee. Tämä violetti tapaus on kiinnostavin, enkä googlettamalla ole kyennyt selvittämään ko. lajia.



Kyseessä on todennäköisesti Bolivian Rainbow. Hedelmät kehittyvät violetista oranssin kautta punaisiksi. Ei erityisen hyvänmakuinen, mutta tulinen - käyttökelpoista kuivattuna jauheena tosin.

Jokos olet liittynyt chiliyhdistykseen?

http://www.chiliyhdistys.fi

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat