Seuraa 
Viestejä13176
Liittynyt3.4.2005

Mitä tarkoittaa että tietoisuus on häiriintynyt tai todellisuudentaju.

Olen miettinyt että miten nämä ilmene asiat yleensä.

Kommentit (7)

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Sitä että ei osaa enää vetää rajaa todellisuuden ja mielikuvituksen välille. Jos vaikka yrittää ottaa yhteyttä muumipeikkoon.

くそっ!

Enpäs
Tai Jeesukseen. Telepatia on NONSENSEä puhtaimmillaan.

Kieltämättä tuossa on järkeä.

Itse kuitenkin luokittelisin todellisuuden hämärtymisen psykoosiin, taikka jos itsellesi sattuu iskemään pakottava himo tappaa jokainen vastaantulija kadulla.

Muutamme vastaanottamamme aistiärsykkeet sensorisiksi aistimuksiksi, joista teemme havaintoja ja tulkintoja. Tässä prosessissa käytämme hyväksi saamamme aisti-informaation lisäksi myös aiempia kokemuksiamme. Todellisuudentajua pidetään häiriintyneenä, kun tekemämme havainnot ja tulkinnat poikkeavat kovasti siitä, minkä katsotaan olevan tavanomaista kyseisessä kulttuurissa.

Todellisuudentaju onkin sidoksissa kulttuuriin. Mikäli suomalainen kokee ukonilman olevan Jumalan rangaistus, herää epäilys psykoosista, kun taas jonkin alkuperäiskansan keskuudessa tällainen tulkinta saattaa olla täysin adekvaatti.

Todellisuudentajun kulttuurisidonnaisuus onkin yksi epävarmuustekijä pyrittäessä määrittämään todellisudentajun tasoa. Raja on joskus häilyvä sen välillä, mikä on ns. normaalia omaleimaisuutta ja milloin todellisuudentaju on häiriintynyt.

tiäremiäs
Mitä tarkoittaa että tietoisuus on häiriintynyt tai todellisuudentaju.

Olen miettinyt että miten nämä ilmene asiat yleensä.
Tietoisuus ei voi häiriintyä, ainoastaan muuttua. Sanositko untasi häiriöksi, entäpä, sitä jos heräät yöllä, huomataksesi että olet yhä unessa.

Silloin, kun mieli on keskittynyt ja yksisuuntainen, tietoisuus koetaan sellaisena kuin se todella on, äärettömänä.

Todellisuudentaju. Todellisuus on se, mitä et tajua. Se mitä tajuat on 1%. Jäävuori näyttää niin pieneltä, kun on niin isossa aluksessa kapteenina. Mutta pian huomaat, että olet törmäyskurssilla. Pinnan alla on enemmän. Ja hevettiläinen, vettä se vuorikin vaan oli, samaa vettä millä aluksesi kulkee.
Ja pohjaanhan se sinunkin aluksesi lopulta vajoaa.

“Jokaisen taiteenlajin korkein pyrkimys on luomillaan kuvilla ilmentää korkeampaa todellisuutta, kristallisoida ajan tunnot ikuisuuden ajatuksiin.”

Kiinnitä tietoisuutesi siihen mikä ei muutu.

250585
Seuraa 
Viestejä621
Liittynyt5.12.2006
Ronron
Sitä että ei osaa enää vetää rajaa todellisuuden ja mielikuvituksen välille. Jos vaikka yrittää ottaa yhteyttä muumipeikkoon.Mitä, eikö Muumipeikko ole olemassa?! Naantalissa kyllä näin hänet!

No joo, asiaan.

Luin juuri Traakiassa n. 450 ekr. vaikuttaneesta Protagoraasta. Minusta tuo Napoleon-vertaus on mielenkiintoinen. Protagoras varhaisena relativistina siis hahmotteli todellisuutta seuraavasti:

Protagoraan kuuluisin opetus oli ”ihminen on kaiken mitta”. Se tarkoittaa, ettei ole muuta totuutta kuin se, jonka ihminen kokee. Näkemyksen perustana on, ettei mikään maailmassa voi säilytttää luonnettaan itsessään. Asiat saavat luonteensa vuorovaikutuksesta muiden asioiden kanssa. Mikään ei vain ole, vaan kaikki on syntymisen tilassa, ja syntyminen tapahtuu aina suhteessa johonkin muuhun. Esimerkiksi valkoinen väri ei ole sen enempää silmissä kuin silmien ulkopuolellakaan. Se on pikemminkin tulosta sinun ja jonkin havaitsemasi välisestä kohtaamisesta. Tämän katsotaan pätevän kaikkiin aistihavaintoihin. Jos tuuli tuntuu minusta kuumalta ja sinusta kylmältä, se on sekä minusta-kuuma että sinusta-kylmä. tämä ei tarkoita, että tuuli on sekä kuuma että kylmä, koska tuulella ei ole lämpötilaa itsessään, vaan ainoastaan suhteessa niihin, jotka aistivat sen. Tapa, jolla joku kokee jotain, koskee vain kohdetta ja kokijaa, eikä ketään muuta.

Koska asiat saavat erityisluonteensa tavasta, jolla joku ne kokee, minun tapaani kokea ei voida väittää vääräksi. Kohteen luonne ei voi olla ristiriidassa lausuntoni kanssa, koska kohteella ei ole luonnetta ilman minun havaintoani. Myöskään kenenkään muun lausunto ei voi tehdä tyhjäksi minun lausuntoani, koska hänen havaintonsa ei liity mitenkään omaan havaintooni.

Tästä aiheutuu heti ongelma, koska jotkut ihmiset ovat selvästi mielenvikaisia. Joku voi pitää itseään Napoleonina, mutta se ei tee hänestä Pyreneiden niemimaan valloittajaa. Protagoraan mukaan, kyseinen henkilö voi todellakin olla itselleen Napoleon, sillä ”Napoleon ja kyseisen yksilön psykiatri havaitsevat kaksi eri asiaa sen sijaan, että olisivat eri mieltä samasta asiasta. Tämä johtuu siitä, että jonkin asian luonne määräytyy kohteen ja havainnoitsijan välisen vuorovaikutuksen mukaan. Olet mielenvikaisena erilainen havainnoitsija, kuin tervejärkisenä. Protagoras päättelee, ettei yksikään hänen havainnoistaan voi olla väärä ja että väärät käsitykset ylipäänsä ovat itse asiassa mahdottomuus.

Lähde: Fearn, Nicholas: Miten ajatella kuin filosofi. Gummerus Kirjapaino Oy. Jyväskylä 2003.

Jotain nokkelaa.

Jos määrität jonkun mielenvikaiseksi... missä on tuo mielenvikainen? Mieti... think...thing.

Eikö juuri ajatus mielenvikaisesta luo mielenvikaista. Haluatko elämääsi mielenvikaisia, ajattele mielenvikaisia ympärilläsi ja löydät itsesi mielisairaalasta tai yliopistosta.

Jos joku pitää itseään napoleonina, mitä sitten... mistä tiedät ettei hän ole uudelleen syntynyt napoleon. Sovittaen parhaillaan ylpeitä teuratusretkiään. Olisiko napoleonille apua siitä, että hän leikkisi hitleriä.

"Kylvä ajatus, korjaa teko. Kylvä teko, korjaa tapa. Kylvä tapa, korjaa luonne. Kylvä luonne, korjaa iankaikkinen kohtalo"

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat