Valtionvelka Suomi vs. Yhdysvallat
Jos olen osannut tulkita lukuja oikein (en ole tilastotieteilijä), meillä velan merkitystä painotetaan kohtuuttomasti verrattuna taloudellisiin suurvaltoihin, samalla kun yheiskunnalisia palveluja ajetaan alas.
Yhdysvaltain valtionvelka kansalaista kohden on pian kaksinkertainen verrattuna Suomeen.
Tässä otantaa verkosta:
http://www.brillig.com/debt_clock/
United States
U.S. Congressional Budget Office
Office of Management and Budget
The Budget Graph: A graphical representation of the 2008 United States federal discretionary budget, including the public debt.
United States - Deficit versus Savings rate from 1981 Historical graphical representation of the 12 month rolling Fiscal deficit versus the Savings rate of the United States. (since 1981)
Other Countries or Entities
DEMOKRAATTI/REPUBLIKAANI presidenttinä. Kumpi säästää, kumpi tuhlaa?
http://www.intelligentguess.com/blog/20 ... ince-1980/
Yhdysvaltain valtionvelka bkt:hen verrattuna oli jo v. 2007 noin 67%, Suomen 27%.
http://www.uusisuomi.fi/blogit/paivimun ... lkaongelma.
Onko Suomen näiden lukujen valossa olennaista vähentää valtionvelkaa samalla kun infrastruktuuri rapistuu ja hyvinvointi jakautuu yhä epätasaisemmin?
Jotenkin Sailaksen ja muiden jankkaama linja vaikuttaa aivan roopeankkamaiselta, olevan vailla käsitystä yhteiskunnan kokonaistilanteesta.
EDIT (Phony):
[Thesaurus kirjoitti uudden otsikon ja korjauksen. siirrän sen tähän ja poistan otsikon.]
PIKAKORJAUS ÄSKEISEEN SUOMI VS. YHDYSVALLAT LUKUIHIN
Sitä se järkyttynyt hätäily teettää. Munterin artikkelissa viitattiin tietysti asuntovelkoihin -- EI BKT:hen.
Eli linkeistä näette oikean suhteen, kuten myös velka/kansalainen lukuun.
Pahoittelen.
Sivut
Velasta maksetaan aina korkoa. Se raha on turhaan poissa joko valtion tai yksityishenkilön pussista.
Hyvinvoinnin jakaminen taas on kiinni yhteiskunnan arvostuksista ja ne tosiaan ovat päin prinkkalaa nykyään.
Niin ja jenkkien velka on niiden omia dollareita.. Jos velkaa on paljon, dollarin arvo heikkenee.. lainat sulaa.. ja taas ne nauravat partaansa...
Suomi taas joutuisi aina vaan hurjempien korkokulujen orjaksi, mikäli jättäisi lyhentämättä velkaa.. Olen ihmetellyt, että miksi ei pistettäis viiden vuoden talkoita ja maksettais koko roska pois. Olis 2000 euroa per nuppi / vuosi viiden vuoden ajan.. Maksettiinhan ne raskaat sotavelatkin muinoin.. ja sen jälkeen vasta alkoi uusi taloudellinen kukoistus...
Parempi on olla sanomatta mitään, jos ei ole mitään sanottavaa. Keskustella voi aina.
Mikäli velkarahalle saadaan parempi tuotto kuin korkoprosentti, se on silkkaa rahaa (tai valtion tapauksessa muuta hyötyä) omaan pussiin verrattuna siihen, ettei olisi velkaa eikä velkarahan tuottoja. Valtio saa rahaa sellaisella korolla, ettei luulisi typerälle poliitikollekaan olla vaikeaa sijoittaa sitä niin että homma kannattaa.
Jenkkien valtionvelan pääsyy on jättiläismäiset kulut asevoimissa. Silläkin puolella rahasta valuu merkittävä osa erilaisille yhtiöille, kun USA on "yksityistänyt ja kilpailuttanut" yhä suuremman osan armeijan toiminnoista.
On totta, että ilman heikkoa dollaria nykyinen jenkkien velkaantumistahti ei olisi voinut jatkua.
?
And your point was...?
Se, että on järjetön idea vaatia lisäverotusta tai muita ihmisiä rasittavia säästötoimia valtionvelan pikaiseksi maksamiseksi. Samoin kohtuullista velanottoa ei ole syytä kammota, jos se voidaan sijoittaa riittävän hyödyllisesti (noin teoriassa, en ota tässä nyt kantaa siihen, onko valtion nykyinen rahankäyttö järkevää).
Ok, ymmärsin. Velan takaisinmaksussa täytyy pitää myös järki päässä. Tästä on omakohtaista kokemusta kun vuoden verran allokoin suurimman osan tuloistani velkojen maksuun. Velat lyhenivät jonkin verran nopeammin, mutta vuosi oli henkisesti todella kurja. Sanoisin että kokemus ei ollut siihen panostetun summan arvoinen.
Jeps. Tässä USA:n liittovaltion velka tällä hetkellä
Se päivittyy silloin, kun sivukin päivittyy. Kokeilkaa vaikka kohta painamalla F5 nappulaa.
Vaikka tämä onkin monien mielestä vanhaa virttä...
Meillä valtionvelka siis n. 27% bkt:stä. Yhdysvaltain 37%.
Ote tämän päivän Kauppalehdestä:
Social Security -, Medicare- ja Medicaid-ohjelmat syövät yli 40 prosenttia budjetista. Etuisuuksien tuleva rahoitus on hämärän peitossa.
- Budjettivajeet ovat olleet keskimäärin kolme prosenttia bruttokansantuotteesta jo neljän vuosikymmenen ajan. Julkinen velka on nyt 37 prosenttia kansantuotteesta, --- kevyttä hallintoa kannattavan Cato-instituutin ekspertti Richard Rahn huomauttaa.
Sotimiseen kuluu vain noin 4,0 prosenttia kansantuotteesta. Esimerkiksi Vietnamin sodan aikana puolustusmenojen paino oli liki 10 prosenttia kansantuotteesta.
DARPA on jenkkien valtion instituutioista se joka saa eniten aikaan, mm. sijoittaa tutkimuksiin eniten.. Nasalla on nyt laskukausi, kohta niillä ei ole edes sukkuloita käytettävissä..
Per se
USA velkaantuu Federal Reserve Fundille, joka on yksityinen pankki ja jolla on yksinoikeus dollarin liikkeellelaskemiseen. Jos liittovaltio voisi painattaa omia seteleitä, sen ei tarvitsisi maksaa korkoa "jupiterilaisille" omasta valuutastaan.
Suomi oli kansainvälisten mittapuiden mukaan velaton Iiro Viinaseen asti. Sitten olimmekin korvia myöten veloissa!
-
Suomi on ainoa maa joka maksaa velkoja pois.
Jos tämän lisää aiemmin olleeseen valtionvelkaan täysimääräisenä, Yhdysvaltain velkasumma kasvaa huomattavasti.
Toki kaikki asuntoluotot eivät jää valtion maksettaviksi, mutta taantuman/laman pitkittyessä tilanne huononee.
Taloussanomien verkkosivulta:
Ongelmajätit USA:n syliin
Yhdysvaltain hallitus suunnittelee puolivaltiollisten asuntolainajättien Fannie Maen ja Freddie Macin ottamista liittovaltion hallintaan. Asiasta kertoivat lauantaina sanomalehdet New York Times ja Washington Post.
Kyseessä olisi Yhdysvaltain historian suurin rahalaitoksen pelastusoperaatio, uutistoimisto Reuters arvioi. Noin puolet yhdysvaltalaisten kahdentoista tuhannen miljardin dollarin asuntoluottokannasta on niiden kontolla.
Suomi kuuluu parhaimpaan A+-ryhmään. Meillä on vähiten velkaa,joten maksamme velasta pienistä korkoa.
Jenkkien velkoja ei ole ketään perimässä .Suuret sotavoimat.Kiitos dollari-orjahtavasta asenteesta markkinoilla.
Paitsi että kun valtio alkaa toteuttamaan tätä, saadaan aikaan helposti asuntokuplia, teknokuplia sun muuta kivaa, ja inflaatiota.
USA:ssahan tätä filosofiaa on juuri noudatettu, ja kas kummaan, kun talous ei olekkaan oikeasti kasvanut, tuleekin miljarditappiot.
Olennaista tuossa on juuri se parempi tuotto: kaikki sijoittaminen on aina riskinottoa. Jos tulee laajempi lama, sijoitukset voivat muuttua arvottomiksi. Jos lainanotolla tehdyt sijoitukset muuttuvat arvottomiksi, valtion vararikko ei ole kaukana.
Sivut