Seuraa 
Viestejä45973

Jonkin sorttisena Star trek-fanina tämä aihe kiinnostaa minua. Eli mikä on ihmisen avaruuden valloituksen kohtalo. Jymähtääkö avaruuden asutus Maa-Mars akselille? Tuleeko ihminen koskaan tavoittamaan muita tähtiä?

Avaruusmatkustaminen toiseen aurinkokuntaan on vaikeaa suurten etäisyyksien takia ja ihmisiän rajallisuuden vuoksi. Lähimpään aurinkokuntaan, Alfa Kentauriin, on 14 valovuotta matkaa. Antimateria työntövoimalla on käsittääkseni mahdollista päästä lähelle valonnopeutta, mutta sillä nopeudella avaruuspöly muuttuisi hengenvaaralliseksi. Siksi avaruusalukset joutuvat kulkemaan korkeintaan kymmenesosan valonnopeudella. Nopealla laskutoimituksella tällä nopeudella matka Alfa Kentauriin kestäisi 140 vuotta maasta katsottuna, avaruusaluksessa aikadilaatiosta johtuen vähemmän.

Myös muita erilaisia matkustuskeinoja, kuten madonreijät ja avaruusajan vääntäminen on mainittu Wikipediassa, mutta ne kaikki vaativat löytämätöntä eksoottista ainetta toimiakseen.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (20)

Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337

No nykyisin minusta näyttää siltä, että kaikki isot hankkeet hyytyvät jossain vaiheessa. Pessimismi alkaa vallata mieltä. Toisaalta pienempiä yrittäjiä tulee kuvioihin mukaan. Kaippa se jossain vaiheessa alkaa väkisin lisääntyä tuo lähiavaruudessa liikkuminen, kun tekniikka kehittyy ja asiat alkavat olla helpompia toteuttaa.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä45697
zxc
Jonkin sorttisena Star trek-fanina tämä aihe kiinnostaa minua. Eli mikä on ihmisen avaruuden valloituksen kohtalo. Jymähtääkö avaruuden asutus Maa-Mars akselille? Tuleeko ihminen koskaan tavoittamaan muita tähtiä?Tuota on mahdoton ennustaa. Tähtien välinen matkailu vaatii joko utopistista tekniikkaa, joka on tämän hetken tietämyksen pohjalta äärimmäisen epätodennäköinen vaihtoehto. Tai sitten aikaa. Suurin ongelma sukupolvialuksessa on ihmisen kyvyttömyys pitkäjänteiseen työhön. Kukaan ei halua rahoittaa projektia, joka tuottaa mahdolliset tulokset tuhansia vuosia rahoittajien kuoleman jälkeen. Ja toisaalta ihminen ei ole oikein sopiva miehistö tuollaiseen alukseen. Vaikka matkaan lähtetettäisiin psyykkisesti ja fyysisesti valikoitu ryhmä, sukupolven tai parin päästä aluksen miehistön henkiset kyvyt jakautuvat likimain samoin kuin ihmisillä yleensä. Oma-aloitteisia, pitkäjänteisiä ja aluksen ylläpidon vaativaan tekniseen työhön sopivia olisi vain vähän ja lopuille ei olisi hommia aluksessa. Myös oman edun tavoittelu muiden kustannuksella ryöstäytyisi käsistä. Viimein joku sorrettu sabotoisi aluksen elossapitojärjestelmän ja homma olisi sillä selvä. Huonolta näyttää: jos joku joskus planeetaltamme tähtiin lähtee, ei se laji ole H. sapiens, vaan joku fiksumpi seuraaja.

Antimateria työntövoimalla on käsittääkseni mahdollista päästä lähelle valonnopeutta, mutta sillä nopeudella avaruuspöly muuttuisi hengenvaaralliseksi.Antimaterian muuttaminen työntövoimaksi on teknisesti mahdotonta. Samoin antimaterian laajamittainen valmistus.

Siksi avaruusalukset joutuvat kulkemaan korkeintaan kymmenesosan valonnopeudella. Nopealla laskutoimituksella tällä nopeudella matka Alfa Kentauriin kestäisi 140 vuotta maasta katsottuna, avaruusaluksessa aikadilaatiosta johtuen vähemmän.Aikadilataatio ei sanottavasti vaikuta noilla nopeuksilla.

Myös muita erilaisia matkustuskeinoja, kuten madonreijät ja avaruusajan vääntäminen on mainittu Wikipediassa, mutta ne kaikki vaativat löytämätöntä eksoottista ainetta toimiakseen.Nuo nyt ovat korkealentoisia hypoteesejä. Joidenkin varmistamattomien teorioiden yhtälöiden erikoisia ratkaisuja, joita ei tosiaan reaalimaailmassa välttämättä ole.

Jonkin sorttisena Star trek-fanina tämä aihe kiinnostaa minua. Eli mikä on ihmisen avaruuden valloituksen kohtalo. Jymähtääkö avaruuden asutus Maa-Mars akselille? Tuleeko ihminen koskaan tavoittamaan muita tähtiä?Kunhan nyt edes ensin päästäisiin tuolle heti vieressä olevalle planeetalle. Eiköhän joskus tulevaisuudessa ole myös mahdollista matkustaa aurinkokuntaamme pidemmälle, siihen voi mennä vain hyvin pitkä aika. Voi myös olla että tuhoamme itsemme sitä ennen

MaKo71
Seuraa 
Viestejä1519

Varmaan pidemmän tähtäimen tulevaisuuden skenaarioita määrittää pitkälti se, mihin suuntaan itse ihminen on menossa eli toteutuvatko transhumanistien haaveet ja/tai millä tavalla.

Sukupolviarkkeihin en usko - ei mielestäni mitään järkeä sen enempää rahoittajille kuin matkustajillekaan. Joku 100 vuoden miehitetty lento "horrosunessa" voisi olla järkevyyden rajoissa sitten, kun (matkan maksavien) ihmisen keskimääräinen elinikä olisi esimerkiksi 1000 vuotta tai enemmän. Mutta ottaen huomioon teknisen kehityksen eksponentiaalisuuden, voi olla, että 1000 vuotta elävällä ihmisellä on huomattavasti mielenkiintoisempiakin rahoituskohteita kuin joku 100 vuoden avaruuslento.

Tulevaisuus näyttää. Katsellaan rauhassa ja pidetään itsemme & planeettamme hengissä siihen saakka.

Meidän MOSsahdus tietää kyllä uuden tekniikan, jolla pääsis. Ei vaan suostu kertomaan. Tämä ydinvoimaspesialistipelle siis.
viewtopic.php?f=1&t=32109&st=0&sk=t&sd=a

Kunhan nyt ihminen pääsis rakentelemaan jonkimoista asemaa tuonne Kuuhun, jonne lentoa suunnitellaan vasta v. 2020, niin sitten.
Jatkuvasti parantuva teleskooppitekniikka taitaa olla nyt etusijalla noissa rahoitusjutuissa. Onhan tässä aikaa vielä ainakin miljardi vuotta, ennen kuin Aurinkomme alkaa paahtamaan meitä todenteolla.
MaKo71 totesi mielestäni ihan hienosti. Pidetään nyt ensin huolta omasta Telluksestamme ja pyritään ratkaisemaan nämä ongelmat.

Lisäys: Täällähän MOS noista UFOista ja tekniikasta kirjoittelee viewtopic.php?f=1&t=32109&p=855497#p855497

Mites nuo madonreijät käytännössä toimivisi, jos eksoottista materiaalia olisi saatavilla? Kuinka kahden eri paikan väliin saa muodostettua madonreijän ja kuinka paljon energiaa se veisi.

Uskon että matkailu on joko babylon 5 tyylistä taikka star trek tyylistä.
Ei sitä koskaan tiedä.

Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337

Tuohon ei varmaan kukaan tiedä vastausta. Arvaan että hirmuisesti energiaa tarvitaan. Luultavasti kokonaisen auringon verran. Tällä hetkellä emme voi toivoa, muuta kuin hidasta avaruusmatkaa mihinkään. Sen satoja vuosia kuluu väkisin kaikilla keinoilla, mitä voimme edes haaveilla oikeasti toteuttavamme, jos toisiin aurinkokuntiin meinaamme päästä. Tieteiskirjallisuudessa on kyllä kiinnostavia ideoita, mutta ne ovat tieteistarinoita. Tosin joskus ne sattuvat osumaan yllättävän lähelle totuutta tai joskus totuus on paljon ihmeellisempää.

Mutta kvanttifysiikassa on muutamia merkillisiä ilmiöitä, joista saattaa löytyä ehkä pieni lohtu. On havaittu sellainen outo ilmiö, että jotkut hiukkaset reagoivat ilman viivettä, vaikka niillä olisi etäisyyttä toisiinsa. En tiedä tuosta sen enempää, mutta ainakin mielikuvitusta kiehtoo. Silloinhan välitön kommunikointi olisi mahdollista vaikka kuinka kauaksi. Voisimme lähettää robotteja jonnekin todella kauaksi ja olla niihin virtuaaliyhteydessä. Sillätavalla voisi tutkia kaukaisia paikkoja ilman, että olisi pakko olla sukupolvitolkulla matkalla. Tietysti pitäisi odottaa, että robotit pääsisivät perille, mutta ne kestäisivät suurempia kiihdytyksiä ja aluksen kokonaismassa olisi pienempi, kun ei tarvitsisi elävää miehistöä huoltaa.

Sellaista kuvitelmaa.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Marssilainen
Mutta kvanttifysiikassa on muutamia merkillisiä ilmiöitä, joista saattaa löytyä ehkä pieni lohtu. On havaittu sellainen outo ilmiö, että jotkut hiukkaset reagoivat ilman viivettä, vaikka niillä olisi etäisyyttä toisiinsa. En tiedä tuosta sen enempää, mutta ainakin mielikuvitusta kiehtoo. Silloinhan välitön kommunikointi olisi mahdollista vaikka kuinka kauaksi. Voisimme lähettää robotteja jonnekin todella kauaksi ja olla niihin virtuaaliyhteydessä. Sillätavalla voisi tutkia kaukaisia paikkoja ilman, että olisi pakko olla sukupolvitolkulla matkalla. Tietysti pitäisi odottaa, että robotit pääsisivät perille, mutta ne kestäisivät suurempia kiihdytyksiä ja aluksen kokonaismassa olisi pienempi, kun ei tarvitsisi elävää miehistöä huoltaa.Minäkin luin muistaakseni tuosta samasta ilmiöstä jonkun kvanttitietokoneita käsittelevän jutun yhteydessä. Ehkäpä tuo ilmiö on ratkaisu Fermin paradoksiin. Alienit käyttävät sitä hyväkseen kommunikoidessaan ja sen vuoksi emme kuule heitä. Vielä kun muistaisi ilmiön nimen, niin vois mennä tsekkaamaan sen Wikipediasta.

Lisäys: Wikipedian mukaan tuolla ilmiöllä(jos se on se sama ilmiö) ei pysty lähettämään informaatiota valoa nopeammin. Mutta olin kyllä aika varma siitä, että siinä kvanttitietokone artikkelissa, jonka luin sciencedailystä, mainittiin että se ilmiö mahdollistaisi välittömän kommunikaation jopa eri aurinkokuntien välillä.

odyseus
Aika pitkän matkan väänsit tuonne Alphaan. Menitkö Kuopion kautta?

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Alpha_Centauri
Alpha Centauri is the closest star system to our own solar system. Its distance is about 1.3 parsecs, or 4.37 light years.
Olisi pitänyt käydä Wikipediasta tarkastamassa ennen kuin alkaa laukomaan totuuksia.

Ilmiöstä oli kerran artikkeli TK:ssa (11/2006 s.41). Artikkelissa oli puheenaiheena vapaa tahto, mutta siinä myös käytiin läpi tämä hiukkasten outo viestiminen.

Pääpiirteittäin se menee näin.

Kaksi toisiinsa kytkeytynyttä elektronia lähetetään valokuituja pitkin kahteen laboratorioon, jotka ovat kilometrien päässä toisistaan, yhtäaikaa.
Elektronien spin on tietenkin vastakkainen, koska ne olivat toisiinsa kytkeytyneitä.
Kummasakin laboratoriossa tutkija valitsee toisistaan riippumatta, mittaako 1, 2 vai 3 akselia.

Kun eri laboratorioissa työskentelevät tutkijat päättävät sattumalta mitata spinin samalta akselilta, tulosten täytyy olla päinvastainen, koska yhteen kytkeytyneiden elektronien spin on vastakkainen. Kun spin mitataan eri akselilta, voidaan tilastollisesti laskea, mikä tulos tutkijan tuli saada. ... Tutkijoiden tulisi mitata sama suunta neljässä tapauksessa yhdeksästä, jos he tekevät valinnan täysin sattumanvaraisesti.Käytännössä näin ei tapahtunut, vaan tulokset poikkesivat niin paljon tilastoista, että se ei enää voinut olla sattumaa. Tähän taas ollaan esitetty ainakin 3 selitystä, jotka kaikki koettelevat vakavasti vallalla olevia käsityksiä maailmasta.

1# Yhteen kytkeytyneet hiukkaset vaikuttavat toisiinsa niin, että eri laboratorioissa tehdyt mittaukset eivät ole toisistaan riippumattomia.

-> Hiukkasten viestivät yli valon nopeuden. Tämä on ristiriidassa Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian kanssa.

2# Kvanttimekaniikan teoria on virheellinen. Siksi tutkijoiden ennusteet hiukkasten spinistä eivät osu kohdalleen.

-> Vallalla olevaa käsitystä ajasta ja tilasta joudutaan tarkistamaan. Osa tutkijoista on tällä kannlla.

3# Tutkijat eivät tee valintoja sattumanvaraisesti. Siksi ennustetut mittaustulokset poikkeavat toteutuneista.

-> Ihmisellä ei ole vapaata tahtoa, vaan valintoja ohjaa jokin ihmisen omasta tahdosta riippumaton ulkoinen tai sisäinen tekijä.

Ensimmäinen selitys on tämä ilmiö josta aikaisemmissa kommenteissa puhuttiin. Nimeä en kyllä vieläkään tiedä.

KKHS
Seuraa 
Viestejä368
zxc
1. Jymähtääkö avaruuden asutus Maa-Mars akselille?

2. Tuleeko ihminen koskaan tavoittamaan muita tähtiä?

3. Avaruusmatkustaminen toiseen aurinkokuntaan on vaikeaa suurten etäisyyksien takia ja ihmisiän rajallisuuden vuoksi.

4. Lähimpään aurinkokuntaan, Alfa Kentauriin, on 14 valovuotta matkaa.

5. Antimateria työntövoimalla on käsittääkseni mahdollista päästä lähelle valonnopeutta, mutta sillä nopeudella avaruuspöly muuttuisi hengenvaaralliseksi.

6. Siksi avaruusalukset joutuvat kulkemaan korkeintaan kymmenesosan valonnopeudella.
1. Jymähtää. Itseasiassa voidaan Marskin ottaa pois laskuista, jollei mukaan lueta hypoteettisia tutkimuslaitoksia. Ihmiset tulevat jatkamaan asutustaan maassa, koska se on paras paikka asustella. Maa ei koskaan tule niin "vihamieliseksi" ihmisille kuin Mars jo valmiiksi on.

2. Tuskin. Itseasiassa saisin mieluummin suoraan että ei. Homma on yksinkertaisesti liian vaativa hyötyihin nähden toteutettavaksi. Mahdollista se olisi jo nyt, mikäli riittävän hyvää tuuria on, eikä lähtijöitä harmita etteivät he tule ikinä itse perille pääsemään ja että heidän jälkeläisensä n. tuhannessa polvessa asuvat avaruuusaluksessa. Itseasiassa ei noilla keinoin ihminen ehkä pääsekään perille ikinä, sillä matka kestäisi pitempään kuin ihmiskulltturi ja ehkä koko laji on kestänyt tähän mennessä, ja matkustajat eläisivät mikropainovoimassa. Perille pääsevät eivät ehkä olisi ihmisiä.

3. Itseasiassa se on jotakuinkin mahdotonta. Ihmisen tekeleet tulevat toki saavuttamaan toisia tähtiä, mutta ihmiset eivät koskaan.

4. Itseasiassa "vain" "vähän" yli 4 valovuotta, mutta ei se ketään oikeastaan lohduta. Erotus on sama kuin uiminen 400 ja 1400 kilometrin matkan tyynellä merellä täysin yksin.

5. Mahdollistahan se on teoreettisesti vaikka höyrypannun työntövoimalla. Itseasiassa jopa todennäköisempää sillä, koska antimateria moottoreita ei ole keksitty, eikä antimateriaa ihan liiaksi ole saatavilla. Se ei vain ole kannattavaa millään keinoin. Lisäksi avaruuspöly muuttuu hengenvaaralliseksi jo nykyisillä nopeuksilla. Kuulennoilla asiaa on auttanut maan painovoima, joka kerää pahimmat roskat pois (ja ne isoimmat tunnetaan melkoisen hyvin).

6. Sekin on hyvin kaukaa haettu tavoite, ja tuskin kukaan ihminen koskaan tulee sitä nopeutta kulkemaan.

EDIT: Meinasi unohtua. Ketään merkittävää ihmistä ei tunnu nykyään kiinnostavan edes lähiavaruuden tutkiminen lennoilla, joten tuskinpa ihan hirveän pian tullaan pitemmällekään lentämään. Marsiin matkaaminen on lähes mahdottomalta vaikuttava yritys.

Älkää olko noin negatiivisiä. Varmasti tiedemiehet keksivät jonkun keinon matkustaa avaruudessa yli tai ainakin lähelle valonnopeutta joskus tulevaisuudessa.

offmind
Seuraa 
Viestejä24523

http://www.onorbit.com/node/1194

July 2, 2009 - Ad Astra Rocket Company has successfully demonstrated operation of its VX-200 plasma engine first stage at full power and under superconducting conditions in tests conducted today at the company's Houston laboratory. This achievement is a key milestone in the engine's development and the first time a superconducting plasma rocket has been operated at that power level.
----
Vuonna 2030 Marsiin alle 120 vuorokaudessa ei kuulostakaan enää pelkästään scifiltä. Eikä edes se, että jos tuollaisen VASIMRin yhdistää 200 megawatin ydinreaktoriin, niin matka-aika Marsiin on vain 39 vuorokautta.

http://www.adastrarocket.com/home1.html
http://www.adastrarocket.com/ToMars.html

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Ihmiskunnalle tähtienvälinen avaruusmatkailu on (edes teoriassa) mahdollista vain, mikäli joskus pystytään kehittämään järjestelmä, jossa ihminen voidaan syväjäädyttää esim. 100.000:ksi vuodeksi ja herättää sen jälkeen henkiin - tämäkin edellyttäen, että aluksen tietokoneet pysyvät toimintakunnossa tuon ajan.

Suhtiksen mukaan kappaleen kiihdyttäminen valonnopeuteen vaatii äärettömän paljon energiaa. Tämän vuoksi valonnopeat raketit ovat käytännössä poissuljettuja, ja niilläkin matkanteko olisi hitaanlaista ihmisikää ajatellen.

Lohdutuksena voidaan ajatella, että mikäli edes omassa Linnunradassamme on älyllisiä sivilisaatioita, heidän matkustusongelmansa ovat tasan samat kuin meilläkin, millaisia otuksia he sitten ovatkin...

offmind
Seuraa 
Viestejä24523
Hans Lankar
Ihmiskunnalle tähtienvälinen avaruusmatkailu on (edes teoriassa) mahdollista vain, mikäli joskus pystytään kehittämään järjestelmä, jossa ihminen voidaan syväjäädyttää esim. 100.000:ksi vuodeksi ja herättää sen jälkeen henkiin - tämäkin edellyttäen, että aluksen tietokoneet pysyvät toimintakunnossa tuon ajan.

Suhtiksen mukaan kappaleen kiihdyttäminen valonnopeuteen vaatii äärettömän paljon energiaa. Tämän vuoksi valonnopeat raketit ovat käytännössä poissuljettuja, ja niilläkin matkanteko olisi hitaanlaista ihmisikää ajatellen.


Mutta jos tyydytään noin 30-50% valonnopeudesta niin se ei vaadi likimainkaan ääretöntä määrää energiaa vaan se on mahdollista saavuttaa kehittyneellä antimateriaan perustuvalla teknologialla. Silloin lähitähdet ovatkin jo suhteellisen lyhyen matka-ajan päässä. Alfa Kentauriinkin lentäisi 8,6 vuodessa.

Ei ihan huomenna, mutta ehkä jo 200 vuoden kuluttua sellainen on mahdollista.

Lohdutuksena voidaan ajatella, että mikäli edes omassa Linnunradassamme on älyllisiä sivilisaatioita, heidän matkustusongelmansa ovat tasan samat kuin meilläkin, millaisia otuksia he sitten ovatkin...

Jos millainen tahansa olio voi kehittyä älylliseksi, niin jossakin Titanin kaltaisissa äärimmäisen kylmissä oloissa elävillä voi olla niin hitaat elintoiminnot, että 100000 vuoden lento vastaa samaa mitä ihmisellä 10 vuotta. Se kyllä helpottaisi matkustelua

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

offmind kirjoitti: "Ei ihan huomenna, mutta ehkä jo 200 vuoden kuluttua sellainen on mahdollista (siis lentää Alfa Kentauriin 8,6 vuodessa)."

Ok. Eli edestakainen matka kestäisi 17,2 vuotta, edellyttäen että tekninen ennustuksesi käy toteen.

Vaan kerropa sitten, miksi pitäisi lentää Alpha Centauriin ja takaisin, katsomaan jotakin tähteä vähän lähempää? A.K. sijaitsee suhteellisesti ilmaistuna eteisen kynnyksellä.
Ja kuka kustantaisi lennon, joka maksaisi enemmän kuin kaikki ihmiskunnan siihenastiset lennot yhteensä?

offmind
Seuraa 
Viestejä24523
Hans Lankar
offmind kirjoitti: "Ei ihan huomenna, mutta ehkä jo 200 vuoden kuluttua sellainen on mahdollista (siis lentää Alfa Kentauriin 8,6 vuodessa)."

Ok. Eli edestakainen matka kestäisi 17,2 vuotta, edellyttäen että tekninen ennustuksesi käy toteen.


Ja tuohan ei ole aika eikä mikään. Laitetaan alukseen lukiosta valmistuneita ja yliopisto, niin miehistöllä on juuri ja juuri aikaa opiskella itsensä tohtoreiksi menomatkan aikana ja paluumatka sitten hujahtaakin sitten tutkimusten kirjoittelussa ja julkaisussa Ja Maassakin jää vielä monta vuosikymmentä aikaa ennen eläkeikää.

Vaan kerropa sitten, miksi pitäisi lentää Alpha Centauriin ja takaisin, katsomaan jotakin tähteä vähän lähempää? A.K. sijaitsee suhteellisesti ilmaistuna eteisen kynnyksellä.

No vaikka tästä syystä:

Alfa Kentaurin A ja B tähdet kiertävät niin kaukana toisistaan, että periaatteessa niillä voisi olla elokehällä sijaitsevia planeettoja. Sitähän että onko, ei vielä tiedetä, koska mahdollisia pieni kiviplaneettoja ei voida havaita nykykeinoin.

Ehkä sitten kun James Webb -teleskooppi saadaan avaruuteen.

Ja kuka kustantaisi lennon, joka maksaisi enemmän kuin kaikki ihmiskunnan siihenastiset lennot yhteensä?

Tuo on kovin suhteellista. Vuonna 1769 kuulentokin olisi maksanut paljon enemmän kuin mihin sen ajan ihmiskunnalla olisi ollut varaa.

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat