Seuraa 
Viestejä45973

Seuraavaa on vaihtelevalla aktiivisuudella tullut mietittyä viime vuosina.

Funktion e^(-x^2) integraalifunktiota ei tietääkseni voi kirjoittaa alkeisfunktioiden avulla. Silti sen määrätyn integraalin miinus-äärettömästä äärettömään voidaan osoittaa olevan tasan sqrt(pii). Todistuksen löytää esimerkiksi Solmun numerosta 1/2006 ( http://solmu.math.helsinki.fi/2006/1/).

Funktio e^(x^2) on toinen klassinen esimerkki funktiosta, jonka integraalifunktiota ei voi esittää vain alkeisfunktioin. Voisiko tämän funktion integraalille 0:sta 1:een sitten kumminkin laskea tarkan arvon jollain ovelalla konstilla? Miten? Mikä on tämä tarkka arvo? Tai miksi ei voi?

  • ylös 2
  • alas 0

Kommentit (14)

Puuhikki
Kyseisen integraalin arvo on reaaliluku, joten sen arvo on tarkka. Ymmärsinköhän kysymyksen oikein?Taisin tosiaan kysyä epäselvästi. Tarkoitin samaa, kuin tarkoitetaan pyydettäessä lukiolaiselta laskun vastauksen tarkkaa arvoa. Siis:

Ilmoita integraalin \int_0^1 e^{x^2} dx arvo äärellisenä lausekkeena, joka koostuu vain trigonometrisille funktioille, logaritmeille ja potenssiinkorotukselle sekä näiden käänteisfunktioille sovituista merkinnöistä, peruslaskutoimitusmerkeistä ja numeroista.

Tämähän voi ihan hyvin olla mahdoton tehtävä. Jos mahdottomuus on osoitettu jossain, olisin kiinnostunut näkemään todistuksen.

Aiheesta tuli jonkin verran keskustelua sfnet.tiede.matematiikassa, jos jotakuta kiinnostaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sarjamuotoista ratkaisua ei kai hyväksytä?

Silloinhan tuo olisi Int(SUMMA(1/k!*x^(2k),k=0..ääretön), x=0..1) eli

SUMMA( 1/(2k+1)*1/k!, k=0..ääretön),

jota ei ilmeisestikään pysty esittämään vastaavalla tavalla kuin toisen esimerkki integraalin arvoa vaikka summa selvästi suppeneekin.

Edit: Niin tosiaan, auki kirjoitettunahan tuo ei ole äärellinen lauseke.

Tämän voi laskea aivan samalla tavalla tekemällä huijauksen kaksi ulotteiseksi integraaliksi ja tästä napakoordinaatteihin. Vastaukseksi tulee ehkä sqrt(pi(e-1)).

Eli siis tarkemmin int[plaaplaa]=sqrt(int[plaaplaa]*int[plaaplaa]).

Anthrax
Tämän voi laskea aivan samalla tavalla tekemällä huijauksen kaksi ulotteiseksi integraaliksi ja tästä napakoordinaatteihin. Vastaukseksi tulee ehkä sqrt(pi(e-1)).Ei napakoordinaattimuunnos nyt toimi, kun kaksiulotteisen integraalin integrointialue on neliö. Eikä ole kyllä tarjottu vastauskaan valitettavasti edes oikeaa suuruusluokkaa.

Melko tarkka arvo on 1,46265174590718 mutta eipä tuolle löydy mitään yksinkertaista lauseketta.

Kysymys lienee samaa luokkaa kuin tarkka arvo ympyrän kehän ja halkaisijan suhteelle.
Samantien voi antaa tarkan arvon pienimmälle positiiviselle luvulle.

praktis

Samantien voi antaa tarkan arvon pienimmälle positiiviselle luvulle.

Juuh, se on luku joka nojaa nollaan plussan puolella.

Samuli
Anthrax
Tämän voi laskea aivan samalla tavalla tekemällä huijauksen kaksi ulotteiseksi integraaliksi ja tästä napakoordinaatteihin. Vastaukseksi tulee ehkä sqrt(pi(e-1)).Ei napakoordinaattimuunnos nyt toimi, kun kaksiulotteisen integraalin integrointialue on neliö. Eikä ole kyllä tarjottu vastauskaan valitettavasti edes oikeaa suuruusluokkaa.Jep näinhän se meneekin. Hyvä, että huomasit.
Suuruusluokkahan tuossa on ihan hyvä .

praktis
Kysymys lienee samaa luokkaa kuin tarkka arvo ympyrän kehän ja halkaisijan suhteelle.
Samantien voi antaa tarkan arvon pienimmälle positiiviselle luvulle.Eivät nämä kysymykset minusta niin kovin samanlaisia ole. Ympyrän kehän ja halkaisijan suhde on tarkalleen 2arcsin(1), pienintä positiivista reaalilukua taas ei ole olemassa. Sen sijaan tuolle hankalalle integraalille ei vielä tunnu löytyvän mitään itsestäänselvää ratkaisua.

Voi olla, että ratkaisua ei olekaan, mutta tällöin haluaisin todistusviitteen.

Sivumennen: tietääkö muuten joku, onko tuon integraalin arvo ehkä rationaalinen?

Samuli

Sivumennen: tietääkö muuten joku, onko tuon integraalin arvo ehkä rationaalinen?Ajatteleppa, että viimeinen e^x² arvo tuolla suljetulla välillä on e^1.

Anthrax
Ajatteleppa, että viimeinen e^x² arvo tuolla suljetulla välillä on e^1.Nyt en hoksaa, mitä tarkoitat. Selventäisitkö hieman? Kiitos!

Samuli
Anthrax
Ajatteleppa, että viimeinen e^x² arvo tuolla suljetulla välillä on e^1.Nyt en hoksaa, mitä tarkoitat. Selventäisitkö hieman? Kiitos!Tarkoitin sitä, että jos lähestyt asiaa ihan perusmatikalla Riemannin integraalin kautta, eli summaat niitä pinta-alan palasia, joiden leveys lähestyy nollaa, niin viimeisen palasen pinta-ala lähestyy e^1*dx:ää.

Tarkemmin miettien asia ei olekaan näin yksinkertainen, sillä vaikka e^rationaaliluku on irrationaalinen ja irrationaaliluku + rationaaliluku on irrationaalinen, ei irrationaalilukujen summa ole välttämättä irrationaalinen.

muoks. Eli vastaus kysymykseen on hyvin vahva ehkä .

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat