Seuraa 
Viestejä13176

Nimby-ilmiötä Marjaniemessä?

IA, 12.10.2005

Riitta Kuparisen väitöskirja pureutuu nykyään tutuksi tulleeseen "nimby" -ilmiöön (Not In My Back Yard). Kyse on paikallisten asukkaiden vastarinnasta, kun alueelle suunnitellaan esimerkiksi sosiaalista laitosta.

Kuparinen käsittelee ilmiötä Helsingissä vuosina 1997-2000 käytyä prosessia, jossa Marjaniemen asukkaat ryhtyivät vastustamaan alueelle suunniteltua kehitysvammaisten asuntolaa. Asian vastustajat näkivät rakentamisen uhkaavan paikallista imagoa, pilaavan omakotitalovaltaisen kaupunkikuvan ja lopettavan marjaniemeläisille ominaisen yhteistoiminnan.

Tutkimuksen valitus- ja media-aineistot antavat kuvan laajamittaisesta vastustuksesta. Valitusaineiston perusteella vastustus oli vahvaa, päättäväistä ja kaikki keinot käyttävää. Media-aineisto tuki tätä havaintoa.

Toisaalta marjaniemeläisiä syytettiin mediassa. Virallisten asiakirjojen ja niiden julkistamisen pohjalta syntyi käsitys, että kaikki marjaniemeläiset ovat kehitysvammaisten asuntoloiden rakentamista vastaan.

Kuparisen tekemä ovelta ovelle haastattelu muutti kuitenkin tilanteesta syntynyttä kuvaa. Monet asettuivat asian puolelle, hyväksyivät asuntoloiden rakentamisen Marjaniemeen ja toivottivat kehitysvammaiset muuttajat lämpimästi tervetulleiksi.

Kuparinen havaitsi, että marjaniemeläiset taistelevat hyvien asioiden puolesta eli paikan säilyttämiseksi lasten pelikenttänä tai alueen yhteisenä toimintatorina. Tyhjille tonteille, jonne asuntola oli tarkoitus rakentaa, oli vuosikymmenien kuluessa muotoutunut monipuolista paikallista käyttöä ja tonttien säilyminen ennallaan koettiin tärkeäksi. Rakentamattomina ne palvelisivat alueen virkistys- ja vapaa-aikakäytössä.

Puolustaessaan omaa aluettaan asukkaat tulivat samalla asettuneeksi jotakin vastaan ja sulkeneeksi mahdollisuuksia muilta tarvitsijaryhmiltä.

Eri aineistoja analysoituaan Kuparinen tuli siihen tulokseen, että työlle annettu otsikko "Ei meidän naapuriin" on harhaanjohtava. Se kyllä kuvasi hankkeen vastustajien asennetta, mutta ei ollut kaikkien marjaniemeläisten asenne. Marjaniemessä oli tilaa myös "Yes in my back-yard - tervetuloa meidän naapuriin" -asenteelle, jota itse asiassa enemmistö haastatelluista osoitti.

FM, valt.lis. Riitta Kuparisen väitöskirja Ei meidän naapuriin. Tapaustutkimus asukasyhteisön suhtautumisesta kehitysvammaisten asuntolan rakentamiseen tarkastetaan perjantaina 14. lokakuuta Helsingin yliopistossa.

http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=79506

Juu, eikös ole ihan hyvä asia. Ei tuu ainakaan mitään häirikköjä ja huonompia ihmisiä lähelle.

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat