Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Miten lasketaan kelan resonanssitaajuus, sillain, ettei siinä ole kondensaaattöria mukana? Googlesta löysin vain tietoa LC piirien resonanssista, mutta entä jos on pelkkä kela?

Kommentit (5)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31101
Liittynyt16.3.2005
Sahrah
Miten lasketaan kelan resonanssitaajuus, sillain, ettei siinä ole kondensaaattöria mukana? Googlesta löysin vain tietoa LC piirien resonanssista, mutta entä jos on pelkkä kela?Ei pelkällä (ideaalisella) kelalla ole resonanssia.

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
Liittynyt13.3.2008
Sahrah
Miten lasketaan kelan resonanssitaajuus, sillain, ettei siinä ole kondensaaattöria mukana? Googlesta löysin vain tietoa LC piirien resonanssista, mutta entä jos on pelkkä kela?Millaisesta kelasta on kysymys eli rakennatko teslamuuntajaa vai rf-suodatinta, jossa komponentin epäideaalisuus on selvitettävä?

Jos on pelkkä kela niin se menee resonanssiin oman hajakapasitanssinsa kanssa korkealla taajuudella. Kaikilla komponenteilla on jonkin verran hajakapasitanssia terminaaliensa välillä. Useille elektroniikan komponentteina käytetyille kuristimille annetaan itseisresonanssitaajuus suoraan komponentin datalehdykäisessä.

Helppoa valmista kaavaa itseisresonanssin laskemiselle ei ole. Yksikerroksisen ilmasydämisen kelan induktanssin ja itseisresonanssin laskemiseen löytyy verkosta useita ilmaisia tietokoneohjelmia.

Suora johdin on resonanssissa (dipoliantenni) taajuudella, jolla sen pituus ympäröivän dielektrisen aineen vaikutukset huomioiden on puoli aaltoa. Kelalle käämittäessä tuo taajuus putoaa sitä enemmän, mitä suuremmaksi käämin päiden välinen kapasitanssi kasvaa.

Googlelle hakusanoiksi coil self resonance frequency.

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

Sahrah
entäs (normaali) häviöllinen kela?
Tarkoitatko sitä hurinaa, joka vanhemmista keloista kuuluu?

Muuten. Allekirjoituksesi on virheellinen.

_________________
Pisto rasiasta tulee 230 volttia virtaa
Virta ja jännite ovat eri asioita. Jännite 230 volttia siellä pistorasiassa kyttii, että sais jotain laitteita kiinni, jotka kuluttavat virtaa, amppeereja

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat