Seuraa 
Viestejä45973

Noin väitetään olevan, mutta onko noin?
Itseäni ainakin ahdistaa ja paljon jos en tiedä jotakin vastausta, jonka tahtoisin tietää. Välillä harmittaa vaikka ristisanatehtävän liian kimurantti kysymys vaikka sillä ei sinällään olis väliä saanko ristikkoa valmiiksi. Tositilanteessa harmitus voi muuttua vaikka pakokauhuksi, mikäli en saa tietooni, jotakin mikä pelastais mut pulasta, jne.

Niin että ihan yhtäläillä se tietämättömyyskin sitä tuskaa lisää, ihan samalla tavalla joukossa voi tiivistyä tyhmyys kuin viisauskin ja tuo väittämä taitaa olla vaan jonkun hätävarjelun nimissä liioitelleen ylöskirjaama ja vieläpä sellaisen, joka on halunnut holhota muita niin, että on sen oman tuskansa äärellä kuvitellut että muut ahdistuu ja pilaantuu tiedon ja ymmärryksen äärellä.

Joku on hoksannut ensimmäisenä ettei selitystä olevalle löydy ja on ahdistunut ja pelästynyt, että hyvänen aika, nyt menee ihmisiltä lapsenusko ja jää pelkkä tuska.

Tämä aihe putkahti mieleeni toisessa ketjussa, jossa lopputulemana oli ettei voida kysyä miksi:

Neutroni
Miksi-kysymyksiin ei voida vastata luonnontieteen menetelmin. Voimme vain havaita, että luonnonlait ovat sellaiset, että valon nopeus on raja. Miksi niin on, ei tiedä kukaan, eikä sitä välttämättä voi mistään havainnosta koskaan päätelläkään.Oli puhetta E=mC2:sta, suhteellisuudesta ja niin se on että me ihmiset ei tiedetä elämän tarkoitusta sinällään, ei tiedetä miks täällä kaikki on suhteessa toinen toisiinsa, mutta lisääkö moinen tietämys tuskaa?

Mun kohdallani ei, päinvastoin kun olen saanut lapsena osakseni typerien kristillisesti uskovaisten sikamaista kohtelua.

Toisekseen oletan että vaikka olisin jo nuorena ymmärtänyt että elämän perimmäiset kysymykset ei ole ihmisen tietämyksen ulottuvilla, olisin voinut säätyä paljolta ahdistukselta ja oisin kenties voinut keskittyä paremmin oleellisiiin asioihin eikä olis tarvinnut lähestyä aikuisikää typerässä jumalanpelossa ja kaikenlaisten typerien uskomusten hämmentävässä sekasostkussa.

Yks toisten ihmisten hallintamuotohan on se: Hajoita ja hallitse. Käytännössä tuo tarkoittaa tiedon pimittämistä, valehtelemista ja sitä että väärän infon varassa kusetetaan muita.

Omasta lapsuudestani muistan miten ahdistavaa oli se ettei aikuiset puhuneet totta. Opin pelkäämään ihmisiä, jotka eivät suostuneet selittämään asioista sitä, minkä itse kykenin johtopäättelemään loogisesti ja välillä taisin olla tulossa totaalisesti hulluksi. Onneks pääsin eroon lapsuuden sekopäisistä ylihuolehtivista aikuisista jotka olivat itse jääneet aikoinaan tiedolliseen pimentoon ja sitämukaa kun oon saanut tietää kaiken mahdollisen, mitä olen halunnutkin niin olotila on helpottanut ja luonnevioistani, yms. huolimatta mielenterveys on pelittänyt ihan kivasti. Ahdistavia asioita on riittänyt mutta kukaan ei voi mua tiedollisesti ja ymmärryksellisesti kyykyttää ja sosiaalisesti ei siis ahdista vaikka joutuisin keskelle lahkolaisia jotka suoltaa soopaa. Kaiken takanahan on kaikille sama.. Suuri kysymysmerkki siitä miks kaikki on ja se siitä. Kukaan ihminen ei voi asettua toisen ihmisen valtiaaksi muka tietäen miksi ihmiset täällä ovat, jne.

Tieto ja ymmärrys siis ei lisää tuskaa sen enepää kuin tietämättömyyskään.
Ihminen on synnynnäisesti utelias ja innokas. Miksi.. kas kun ilman uteliaisuutta ja intoa jäis välttämättömät hommat tekemättä ja joku ilkimys ehkä käyttäis hyväkseenkin, sitä ei tiedä mitä kaikkea siitä vois seurata jos nuo ominaisuudet tukahdutettais.
Toki kyse on temperamentistakin. Eihän sitäkään mikään uskonsuuntaus voi kahlita. Siitäkin voi etsiä tietoa ja ateistina tai agnostikkonakin voi olla ihan yhtä temperamenttinen kuin että hosuis jossakin lahkossa ylipappina.

Se tietenkin pelottaa että entäs sitten kun joku ateisti alkaa hosua suunapäänä ja muuttuu "Hitleriksi"?
Mulle on tuollaistakin vaihtoehtoa meuhkattu ja mua on syytetty Stalinistiksi kun en usko kristittyjen jumalkuviin ja siihen että pitäis käyttäytyä kuin lammas ja olla mistään mitään tietämätön.

Omituinen visio?
Miks joku ihmisiä höynäyttävä pappi olis sen parempi hallitsija kuin ihmisiä höynäyttävä aateveli?

Kas kun on niinkin, ettei perimmäisiin kysymyksiin vastaamattomuus tarkoita sitä että olis pakko valmistaa aseita ja käyttää niiden avulla valtaa vaikka osaiskin valmistaa niitä ja vaikka ymmärtäiskin ihmisten psykolgisesta ohjailusta paljon. Ei ateismi tee ihmisestä sen pahempaa kuin teismikään.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (20)

fenomenologi
Liian pitkä vuodatus, ei jaksa lukea.En mä ole mitään esittelyjä tähän pyytänyt. Jos on henkistä velttoutta tai väsyttää niin se ei ole mun vika. Mene muualle nillittämään tai mee maate.

Kyllä tähän aikanaan ilmestyy vastineita jos on ilmestyäkseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tieto yksityiskohdista lisää tuskaa, kyllä... miksi meille näytetään uutisissa kaikki irstaimmat pikku yksityiskohdat.
Miksi meille opetetaan kaikkia niitä tieteitä, miljardeja pieniä yksityiskohtia... siksi sanonkin yliopistoja mielisairaalaksi... mieli tehdään sairaaksi, painetaan täyteen merkityksettömiä yksityiskohtia...

Toisaalta, jos joku sanoo sinulle olet tietämätön hän ei tarkoita yksityiskohtia, vaan elämän tarkoitusta sinällään, etkö tiedä miks olet täällä? Se varmastikin lisää myöskin tuskaasi...

Se tietääkö joku muu tarkoitustasi, ei... kysy itseltäsi. Tunne itsesi.

Mutta hei, tuska opettaa... opit unohtamaan yksityiskohdat ja keskittymään tehtävääsi, olkoon se vaikka kynien teroitus, ja penaalin asettaminen.

Jumala ei kirkkoon kuulu, jotta voit unohtaa kaikki opit ja ismitkin. Saatanallisesta tuskasta, ne kaikki opit kuitenkin syntyvät.

Ja onko jumalaa olemassa... ei, on, ja päätät sen itse.

pienisieni
Tieto yksityiskohdista lisää tuskaa, kyllä... miksi meille näytetään uutisissa kaikki irstaimmat pikku yksityiskohdat.
Miksi meille opetetaan kaikkia niitä tieteitä, miljardeja pieniä yksityiskohtia... siksi sanonkin yliopistoja mielisairaalaksi... mieli tehdään sairaaksi, painetaan täyteen merkityksettömiä yksityiskohtia...Aikuisten pitäis tietenkin olla valveutuneita ja pitää alaikäiset kakrut loitolla telkkarista ja yliopistoista..

Mutta aikuisten tilannetta mä lähinnä mietin. Pakostakin aikuisen tietomäärä lisääntyy ja ymmärrys.

Jotenkin tuollainen jankuttaminen että "tieto lisää tuskaa", jotenkin se huokuu stressaantumista ja turhautumista, kyynistä kyllästymistä ja sitäkautta ei anna kovin tervettä kuvaa holhoavasta aikuisuudesta, joka koittaa estää perimmäisten asioiden seulomista, eikä se anna tervettä kuvaa hallinnostakaan jos hallinto perustuu snsuuriin jossa jotkut mukamas on toisten yläpuolella ja pätevämpiä olemaan tuskastumatta tiedosta.

Tiedolla on kaksuuntainen funktio. Tieto käyttäytyy myös sekäettä eikä vaan jokotai.

Valehtelulla ei ikinä pitkälle päästä. Jos aikuinen käyttää apunaan hätävaletta niin se ei poista perusteluvelvoitetta myöhemmin. Kohtelias saa olla mutta rajansa silläkin jos ideana on käyttää maireutta silmänlumeena omien tavoitteiden läpiviemiselle.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Mielestäni tietoa on erilaista, joku tieto lisää tuskaa, toinen tieto vähentää sitä.

Englannin kokeessa on sanomattakin selvää että tieto vähentäisi tuskaa. Voi kun jostain nyt saisi tämän sanan englannin version selville, niin pääsisi läpi.. vastaavia tilanteita löytyy paljon.

Mutta minulla ainakin ymmärrys maailmankaikkeudesta on lisännyt tuskaa. Minua kaduttaa että olen ajatellut ja ottanut selvää asioista. Olen pirun utelias ollut aina, ja nyt todellakin harmittaa. Kaikki näkyy minulle funktion tapaisina systeemeinä. En väitä että osaisin mitään kamalasti päätellä sen paremmin kuin muutkaan tulevista tapahtumista tai henkilöiden käyttäytymisistä, mutta tapani katsoa on muuttunut analysoivammaksi. Pienenä ihmiselämä oli minulle pyhää ja kunnioitin sitä, kun en tiennyt enkä ymmärtänyt mistään juuri mitään. En osannut ottaa kantaa jumalan olemassaoloon ollenkaan, en tiennyt miksi maapallo on pyöreä, en tiennyt että massa vetää massaa puoleensa, en osannut ottaa kantaa alieneiden tai mielikuvitusolentojen olemassaoloon, en tiennyt mistään mitään, ja.. se oli vallan ihanaa. Kaikki oli mahdollista, elämä oli jännittävempää. Arvostin enemmän muita ihmisiä, sielu oli minulle itsestäänselvyys, maailma oli kiehtova, jännittävä paikka ja kokemukseni nautinnosta oli selkeä. Nyt kun olen ajatellut, viisastunut ja kasvanut, ottanut asioista selvää, maailma on minulle lähinnä luonnonlakien pelikenttä jossa ei ole mitään kiehtovaa. Ihmiset ovat minulle biorobotteja jotka toteuttavat omia tarpeitaan kuvitellen evoluution ohjelmoimien vaistojen takia että sillä olisi jotain merkitystä ja että se johtaisi johonkin vaikka eivät osaakaan sanoa, mitä ja mihin, mutta eivät edes välitä. Konemaista käytöstä. Mielihyvänkin koen nykyään vain kemikaalien vapautumisena aivoissa, se ei tunnu enää mielekkäältä, se vain tapahtuu ja totean saaneeni ehkä pari minuuttia lisää elinaikaa kehon rentoutumisen johdosta mikä ei sekään merkitse mitään. Myönnän että kyse on myös asennemuutoksesta mutta asenteeni on muuttunut tiedonkasvun myötä. Sitä kun mikään ei enää ole itselle ihmeellistä. Paitsi gravitaatio ja mistä kaikki on tullut. Mutta kaiken perusteella uskon että noihinkin on joku tylsä looginen selitys jota emme vaan vielä tunne.

くそっ!

Siinäpä vasta positiivinen uskonto... vittu, tommosta paskaa muille sitten levittelet, kun tiedät mihin paskaan se johtaa...

Biobottaile yksinäsi, ja pidä vitutuksesi sisälläsi.

Helvetti, sinusta on päästävä eroon, sinulla tarkoitan ajatusta sinusta, tota vitun biobottaajaa, joka mölisee jostain biobotti uskonnosta, mikä varmasti pistää uskojaansa vituttamaan.

Niin kaikkipa lähtee ajatuksesta... mitäpä tiedät... paskaa puhut, jos se on paljon. Tyhmä tietää kaiken, viisas ei mitään tai hyvin vähän... valitan et ole viisas.

Uskon ja vitutuksesta nauttimisen varassa on bottailukin... siksi vauhdoin lahkoa... nyt seuraan itseäni, voin kertoa etten tiedä mitään, muttei vitutakaan.

Omistettu kaikkien biobottien muistolle, minä mukaanlukien...

http://uk.youtube.com/watch?v=i35WRFDcKGo

Ehkä kuitenkin aina vääjäämättä ajattelevat ihmiset käy läpi vaiheita joissa harmittaa se että osaavat ajatella?

Tuollainen "olen kyyninen" tai olen vain "realisti" ja se tympii, ehkä sellainen on tyypillistä vain silloin kun eletään kristillistyyppisessä kulttuurissa? Tai sitten ihmiset ikiaikain on joutuneet aina kuvittelemaan paratiisinsa?

Mitään paratiisiahan ei ole todennettavissa ja sellaiseen uskominenkin on hirveen työlästä. Mihin sitä uskovainenkaan aivojaan laittaa?

Toki usko helpottaa olemista mutta kun on riittävän älykäs tai viisas.. ihan miten vaan, niin voihan sitä loogisten johtopäätelmiensä kautta olla agnostikko ja voi ihan hyvin kehitellä oman uskonsa ja paratiisinsa, hyvät olonsa ilman mitään kirkkokuntaa ja uskoa johonkin seurakuntajuttuihin.

Seurakuntaanhan voi kuulua vaan nimellisesti ja olla uskovinaan pelkästään sosiaalista ja taloudellisista syistä. Niin näyttää monet kirkon parissa työskentelevät nykyään(-kin) tekevän. Eikä aikuiselle ole mikään ongelma tutkailla elämää kirkollisten symbolien kautta. Jos noinniinkuin ei oikein voi jostakin eturistiriidasta nähden irrottautua seurakuntajutuista ja tykkää säilyttää sosioekonomisen statuksensa.

Minäkin olen tässä jo aikapäiviä sitten ajatellut että seurakuntaan kuulumisesta vois olla paljonkin maallista hyötyä ja oon harkinnut liittymistä ihan vaan hyötyäkseni siitä.

Tieto siis ei ole lisännyt tuskkaa aikuisiällä.. hilpeetähän se on huomata kuinka homma kulkee.

Tiä vaikka enne kuolemaa huvittais vielä pitää joskus kirkkohäät?
Ai jessus! Siinä olis naurussa pitelemistä kun joskus yhdeksänkymmenen korvilla pyyhkäsis alttarille jonkun karpaasin käsipuolessa ..
Sais satuhäät.. *ihanaa*

Tässähän vois.. edelliseen pulinaani liittyen, opiskella vaikka teologiaa ja ruveta "isona" papiks. Minustahan tulis hyvä pappi. Oon nytkin jo melkoinen sielunpaimen ja ilmatteeks annan hoitoja. Hihhitihihhiti..

Apsoluuttisen idean palvelija jota ei paljo tuskat, ei ainakaan tiedosta tulevat näivetä..

Juu.. ja mä olisinkin sellainen hiukan rempseämpi pappisnaaras, en mikään hymisevä nynny.

Barbaari
Ehkä systeemi tulee siitä jos tietää vaikka Afrikan nälänhädästä tai Georgian sodasta niin se lisää tuskaa. En tarkoita että on kuullut asiasta mutta ymmärtää niiden merkitykset, kaikki asiat mitä siihen liittyy.

Maailma voi olla nääs aika paha paikka.
Mua ei hetkauta.
Tarkoitan sitä että olen Jehovantodistajien jo valmiiksi kiduttama ja saanut osakseni "tavallistenkin" uskovaisten taholta jos vaikka mitä syyllisyyttä ja maailmanlopun skenaarioita. Maailmanloppuvisiot ei uppoa kovin helposti ja olen huomannut että voin olla vastuussa vain sellaisesta mihin voin oikeasti itse vaikuttaa.

Haagin ihmisoikeus tuomioistuin langettaa aikanaan syytteet niille jotka syyllistyy sotahommissa ja mä en voi sille mitään että maailmassa on väkivaltaisia kusipäitä. En mä tiedä miten niitä vois etukäteen estää jos ne on niin hemmetin tyhmiä ettei niillä ole oikeustajua ja ne on niin narsisteja että ne vahingoittaa muita.

Kyllä mä tietenkin kaikenlaisia humaanijuttuja kannatan ja nuorena olin mukana rauhanpuolustajissa ja ties missä. Mutta en mä ota vastatakseni muiden hulluudesta. Pääasia että koitan pitää omaani kurissa. Relaaminen auttaa mua, ei syyllistyminen ja murehtiminen.. kohtuus tietenkin kaikessa. Tosikkona mulla ei kuitenkaan ole pelkoa liiasta ilakoinnista ja viihteellisyydestä.

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176

Ei tieto lisää tuskaa, itsellä ainakin tieto auttaa. Lähinä vaikea kaikkeen kotkotukseen perehtyä jos ei tiedä tarkoitusta.

Tieto auttaa kummasti ihmisiä eteenpäin.

Luen talousuutisia ja muitakin uutisia jatkuvasti. Lähinä vituttaa että eivät päivitä tarpeeksi usein. Sitten keksin että luenkin vain muutaman kerran päivässä .

Myös muuta ajankohtaista tietoa ja taitoa etsin internetistä.

Kirjastoon meen etsimään tietoa jos kiinnostaa joku asia.

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176

Georgian sota ei lisää tuskaa, koska tietää venäläisten temppuilut jo etukäteen.

Venäläisten tapana on pienien maiden kimppuu hyökätä ja se onkin normaalia, koska kuka ei isomman maan kimppuun edes viitsi hyökätä.

Aina hyökättävässä maassa pitää olla huonommat sotilaaliset vasta voimat.

tiäremiäs
Georgian sota ei lisää tuskaa, koska tietää venäläisten temppuilut jo etukäteen.

Venäläisten tapana on pienien maiden kimppuu hyökätä ja se onkin normaalia, koska kuka ei isomman maan kimppuun edes viitsi hyökätä.

Aina hyökättävässä maassa pitää olla huonommat sotilaaliset vasta voimat.
Ei Venäjä tee poikkeusta. USA toimii samoin. Vietnamissakin riekkuivat silloin kun mä olin nuori ja aina niillä on jossakin jotain kansanmurhia meneillään. Saas nähdä joutuuko siitä unionista koskaan kukaan Haagiin oikeuteen. Enempi ovat tainneet tarjoilla suojapaikkoja kansainvälisille rikollislle kuin ketkään?

Mutta ymmärtäähän sen suomipojan tuskan kun naapurimaana on kommunistinen ryssänmaa.. vai onko? Pitäiskö jonkun lukea muutakuin kuin niitä talousuutisia ja akuankkoja, ne ei välttämättä sivistä..

Ainiin.. lis.. vastavoimat on yhdyysana.

Tiäremies toimi jälleen kerran hyvänä apuvälineenä itsetyydytykseen...

Taidampa perustaa sexshopin, jossa myydään tiäremiäs sauvoja.

Uskoisin, että pienisieni sauvallakin olisi kysyntää.

Tiäremies olisi kuitenkin myydyin.

pienisieni
Tiäremies toimi jälleen kerran hyvänä apuvälineenä itsetyydytykseen...

Taidampa perustaa sexshopin, jossa myydään tiäremiäs sauvoja.

Uskoisin, että pienisieni sauvallakin olisi kysyntää.

Tiäremies olisi kuitenkin myydyin.
Ahaa.. Onko tämä nyt sitä yritystä naurattaa saaraa? Herra koittelee muttei hylkää?
Voit tuupata pari sauvaa omaan anaaliis ja painua pois siitä jauhamasta omaa kivaa. Kiitos!
Vaikka sinua henk. koht. kyllästyttää se että muut puhuu asioita, joihin sinä olet kyllästynyt, se ei tarkoita sitä että olisit oikeutettu oksentamaan turhautumasi, väsymyksesi tai edes sen että olet tilannut s-postimainontaan langenneena pakettitolkulla viagraa ja syöt sitä kuin leipää. Jos sulla seisoo järki ja muu niin ei ole mun ongelmani.
Lopetat tuon virtuaaliraiskaamisen ja runkkaat ihan keskenäs. Oot kuitenkin joku ikivanha äijänkäppänä, joku pervo jolla on kädet täynnä syyliä yksitoikkoisesta harrastuksesta taskubiljardin parissa.

Jos et lopeta niin pyydän sulle porttikieltoa. Näin alkuun pyydän että jätät mun aiheeni rauhaan jos ei ole muuta tekemistä. Voi olla että oot joku narkkarikin tai niitä välitutitrolleja, mutta ole ihan mikäs lystäät. Mä kiellän sua käymästä kimppuuni ja sinä tottelet.
Ala vetää.

Joskus tieto lisää tuskaa, mutta sellaiset tilanteet ovat ennemminkin poikkeuksia. Esimerkiksi saat tietää puolisosi pettäneen menneisyydessä. Mutta silloinkin kyseessä on periaatteessa tiedon vajavaisuus, koska et tiedä kaikkea. Ehkä sananlasku pitäisi muuttaa muotoon: Vajavainen tieto lisää tuskaa...

Jos joskus on aivan saletti tieto ettei jumalaa tai yliluonnollista voi olla olemassa, se on aika paha.
Elämästä tulee täydellinen ansa ja umpikuja.
Vaikken yleensä pidä itsensä kusettamisesta niin tässä asiassa en tykkää olla liian jämpti.

Ehkä toisaalta tieto vie ihmiskunnan kehityksen joskus niin pitkälle että pystymme elämään ikuisesti ja matkustamaan universumissa vapaasti ja ajassa taaksepäin, autamme kuolleet ihmiset historian hämäristä luoksemme jollain ihmeellisellä teknologialla aikajatkumoon vaikuttamatta...tulemme jumalan kaltaisiksi osaamiseltamme.

Toisaalta jos tietää aivan kaiken voisi tulla kovin tylsää, uusi umpikuja eteen.

Tieto lisää tuskaa - fraasi pitää paikkansa. Nimittäin sillä tavalla, että asiat osaa nähdä kenties liian monimutkaisesti, tietää karun totuuden ja faktat. Lasten näkökulmasta maailma on rosvo - poliisi - asetelmana ja poliisit ovat tietysti aina hyviä ja roistot pahoja. Kun asiasta ottaa enemmän selvää, huomaa ettei asia läheskään aina ole näin. Fasistisissa valtioissa tavallisen kansalaisen näkökulmasta roisto on hyvis ja poliisi pahis.

Pönni
pienisieni
Tiäremies toimi jälleen kerran hyvänä apuvälineenä itsetyydytykseen...

Taidampa perustaa sexshopin, jossa myydään tiäremiäs sauvoja.

Uskoisin, että pienisieni sauvallakin olisi kysyntää.

Tiäremies olisi kuitenkin myydyin.
Ahaa.. Onko tämä nyt sitä yritystä naurattaa saaraa? Herra koittelee muttei hylkää?
Voit tuupata pari sauvaa omaan anaaliis ja painua pois siitä jauhamasta omaa kivaa. Kiitos!
Vaikka sinua henk. koht. kyllästyttää se että muut puhuu asioita, joihin sinä olet kyllästynyt, se ei tarkoita sitä että olisit oikeutettu oksentamaan turhautumasi, väsymyksesi tai edes sen että olet tilannut s-postimainontaan langenneena pakettitolkulla viagraa ja syöt sitä kuin leipää. Jos sulla seisoo järki ja muu niin ei ole mun ongelmani.
Lopetat tuon virtuaaliraiskaamisen ja runkkaat ihan keskenäs. Oot kuitenkin joku ikivanha äijänkäppänä, joku pervo jolla on kädet täynnä syyliä yksitoikkoisesta harrastuksesta taskubiljardin parissa.

Jos et lopeta niin pyydän sulle porttikieltoa. Näin alkuun pyydän että jätät mun aiheeni rauhaan jos ei ole muuta tekemistä. Voi olla että oot joku narkkarikin tai niitä välitutitrolleja, mutta ole ihan mikäs lystäät. Mä kiellän sua käymästä kimppuuni ja sinä tottelet.
Ala vetää.
Voi olla, että ymmärsit väärin tarkoitukseni. Yritin ainoastaan esittää, kuinka tietämättömyys aiheuttaa tuskaa… miten muuten sen voin esittää...
Ellemme ymmärrä syitä, joista kärsimys johtuu, tekomme vain lisäävät halua, kateutta, ylpeyttä ja vihaa.
Kun syy poistetaan, kärsimys lakkaa.
Voin näyttää tietä, mutta teidän on itse kuljettava sitä.

Viha ei koskaan lopu vihalla. Ainoastaan rakkaus voi sen parantaa. Tämä on ikuinen, muinainen elämän laki.

Ronron
Mielestäni tietoa on erilaista, joku tieto lisää tuskaa, toinen tieto vähentää sitä.

Englannin kokeessa on sanomattakin selvää että tieto vähentäisi tuskaa. Voi kun jostain nyt saisi tämän sanan englannin version selville, niin pääsisi läpi.. vastaavia tilanteita löytyy paljon.

Mutta minulla ainakin ymmärrys maailmankaikkeudesta on lisännyt tuskaa. Minua kaduttaa että olen ajatellut ja ottanut selvää asioista. Olen pirun utelias ollut aina, ja nyt todellakin harmittaa. Kaikki näkyy minulle funktion tapaisina systeemeinä. En väitä että osaisin mitään kamalasti päätellä sen paremmin kuin muutkaan tulevista tapahtumista tai henkilöiden käyttäytymisistä, mutta tapani katsoa on muuttunut analysoivammaksi. Pienenä ihmiselämä oli minulle pyhää ja kunnioitin sitä, kun en tiennyt enkä ymmärtänyt mistään juuri mitään. En osannut ottaa kantaa jumalan olemassaoloon ollenkaan, en tiennyt miksi maapallo on pyöreä, en tiennyt että massa vetää massaa puoleensa, en osannut ottaa kantaa alieneiden tai mielikuvitusolentojen olemassaoloon, en tiennyt mistään mitään, ja.. se oli vallan ihanaa. Kaikki oli mahdollista, elämä oli jännittävempää. Arvostin enemmän muita ihmisiä, sielu oli minulle itsestäänselvyys, maailma oli kiehtova, jännittävä paikka ja kokemukseni nautinnosta oli selkeä. Nyt kun olen ajatellut, viisastunut ja kasvanut, ottanut asioista selvää, maailma on minulle lähinnä luonnonlakien pelikenttä jossa ei ole mitään kiehtovaa. Ihmiset ovat minulle biorobotteja jotka toteuttavat omia tarpeitaan kuvitellen evoluution ohjelmoimien vaistojen takia että sillä olisi jotain merkitystä ja että se johtaisi johonkin vaikka eivät osaakaan sanoa, mitä ja mihin, mutta eivät edes välitä. Konemaista käytöstä. Mielihyvänkin koen nykyään vain kemikaalien vapautumisena aivoissa, se ei tunnu enää mielekkäältä, se vain tapahtuu ja totean saaneeni ehkä pari minuuttia lisää elinaikaa kehon rentoutumisen johdosta mikä ei sekään merkitse mitään. Myönnän että kyse on myös asennemuutoksesta mutta asenteeni on muuttunut tiedonkasvun myötä. Sitä kun mikään ei enää ole itselle ihmeellistä. Paitsi gravitaatio ja mistä kaikki on tullut. Mutta kaiken perusteella uskon että noihinkin on joku tylsä looginen selitys jota emme vaan vielä tunne.
Mielenkiintoista tuo mainitsemasi biorobottiasia.

Itse olen tuntenut ihmiset (myös itseni) roboteiksi jo aika nuoresta asti.

Toisinaan kun katsoo ulospäin maailmaa (ei siis katso itseensä vaan ulkopuolelle) vaikuttaa kaikki joltain legomaailmalta.
Kun katsoo kadulla liikkuvia ihmisiä, tuntuu kuin olisi mukana legomaailmassa. Siellä menee kuorma-auton kuljettaja, tuolla poliisisetä jne. (jos tiedätte nämä kivat legoukkelit). Sama tunnelma.

No, olen miettinyt näitä "elämän tarkoitus" juttuja jo ainakin kymmenen vuotiaasta asti, eikä vastausta ole löytynyt (elin tosin tässä muutamia vuosia tilanteessa, jossa luulin, että vastaus löytyi). Ja nyt olen ollut pakotettu hyväksymään, että niitä ei myöskään koskaan ehkä löydy.

Yksi vaihtoehto on siis vain tietoisesti yrittää elää "normaalia elämää", ja pitää nämä tietyt kysymykset taka-alalla, vaikka koko ajan tietääkin, että tämä "normaali elämä" (legomaailma) on tavallaan keinotekoista (ainakin itselle). Koko ajan siis tiedostaa tietyt ongelmat/kysymykset taustalla. Sen kanssa on vaan elettevä, että tiettyihin asioihin ei tule vastausta. Elämä on mysteeri. "Legomaailmassa" sinänsä millään ei ole mitään merkitystä, asioilla ei ole mitään merkitystä itsessään. No tällä hetkellä itselläni on kaksi "merkitystä", pari lähisukulaista. Kun heistä "aika jättää", niin sitten: nothing.

EDIT: tämä "legomaailma" aiheuttaa tosin myös ongelmia sosiaalisissa suhteissa. Kun koko ajan taustalla on tiedostettuna ajatus kaiken merkityksettömyydestä, on toisinaan vaikea ihmissuhteissakaan keksiä esim. sellaista puhuttavaa, millä olisi jotain merkitystä. Nykyään olen silti osallistunut sellaiseen "sosiaaliseen peliin" jossa osallistun "arkipäivän höpötykseen" kaikesta edellä mainitusta huolimatta. Ja kumma kyllä, toisinaan se on jotenkin vaikuttanut positiivisestikin. Ehkä siinä on kyse siitä, että joskus niissä tilanteissa "on vain tässä hetkessä" sillä tavalla, että nämä tietyt asiat jäävät hetkeksi taka-alalle, ja se jollain tavalla rentouttaa.
-------------------------------------------------------------------------
Kierkegaard käsitteli ilmeisesti jotain tämäntyyppistä juttua, mutta hänen kirjansa olivat niin vaikeaselkoisia että minulla lukeminen tyssäsi (eksistenssifilosofiaa kai).

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat