Seuraa 
Viestejä45973

[size=150:20for8tk]Tänne voitaisiin laittaa omia kirja-arvosteluja ja muuta tietoa niistä kirjoista joita olemme lukeneet. Aihepiirinä siis tiede, kuitenkin ilman tarkkaa rajanvetoa.[/size:20for8tk]
(Tietokirjallisuutta )

Sivut

Kommentit (47)

Miksei kukaan lue tiedekirjoja. Tämähän on tiede-palsta..tietääkseni.

Jos jaksat katsoa vanhoista keskusteluista, sieltä löytyy samanlaisia aiheita....vaikka perustelut jäi aika vähiksi.

Mitä minä olen lukenut:
Brian Greene: Kätketyt ulottuvuudet.
Suhteellisuusteoriasta niin, että myös ymmärtääkin jotain. Mielenkiintoisesti selitetty. Myös paljon muuta (kvanttimekaniikka, supersäikeet)...en ole kuin puolet lukenut :(

Esko Valtaoja: Kotona maailmankaikkeudessa.
Surkea. Vähän asiaa, paitsi jos Valtaojan elämä kiinnostaa. Ei juurikaan tiedekirja.. Toisaalta romaanin tuntuinen "leppoisa" lukea, jo sellaisesta tykkää. Muutkin hänen tuotoksensa samantyyppisiä :(
Sopii peruskansalle..

Martin Rees: Avaruuden avainluvut (1999)
Kertoo alkuräjähdyksessä määräytyneistä kuudesta avaruuden avainluvuista, niiden vaikutuksista.
Mahtava tiedekirja. Erittäin mielenkiintoisesti kerrottu. Havainnollistava. Asiapitoinen :)
Huomatkaa kuitenkin, että luin tätä joitain vuosia sitten ts. ihminen muuttuu ja kehittyy.

Nykyään luen ainoastaan oppikirjoja. Ei ole aikaa, jos kolmosia mielii. Mutta netissä luen tiedeuutisia. Silti paljosta jään paitsi. Te voittekin kertoa, mistä jään paitsi.

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18401

Minkälaisia tiedekirjoja tässä nyt sitten haetaan?
Mie oon lukenut läjätsepäin erilaista ammattikirjallisuutta. Tuossa hieman hauskimmasta(?) päästä ja vähän muutakin.

- Lehma udar ja udarahaigused; sama myös suomeksi ja englanniksi Utareen Sairaudet, toimittanut Sandholm, Honkanen-Buzalski, Kaartinen ja Pyörälä. Erinomainen oppikirja utaretulehdushoidosta.

- Farmakologia ja toksikologia: Koulu, Tuomisto (toim.); löytyy myös verkkoversio. http://www.medicina.fi/fato.php

- Oikeuslääketiede: Antti Penttilä, Jorma Hirvonen, Pekka Saukko, Pekka J. Karhunen. Selkeä ja mielenkiintoinen.

- Kivikauden Suomi: Matti Huurre. Tässä oiva kirja, jos haluaa tietää mistä sitä on tänne pölähdetty ja kuinka muinoin elelty. Otsikoina mm. Asuminen, Miten esineitä tehtiin, Elinkeinot, Henkinen kulttuuri (Ihmissyöntiä Ahvenanmaalla), Keitä he olivat?.

- Intiaaniatlas: suom. Pirkko Biström; Pohjois-Amerikan intiaanikansojen kulttuuria ja historiaa. "Lyhyt oppimäärä." Upea kuvitus.

Jotta nyt sekin paljastu, että mie oonki keskisuomalainen maatalouslomittaja.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esko Valtaoja pohtii kirjassaan mm. omenakempin elämän tarkoitusta. Luin kirjan ja pidin sitä ajanvietteenä. Ihan mukava lukea.

Toinen kiva kirja on paleontologi Stephen Jay Gouldin "Hirmulisko heinäsuovassa". Kirja sisältää kirjoituksia luonnontieteistä. Kirjassa kerrotaan mm. siitä, että Jurassic Park -elokuvan hirmuliskot ovat pääosin liitukaudelta

Gould on aina ollut suosikkini. Harmittaa niin vietävästi etten mennyt vuosia sitten kuuntelemaan hänen esitystään Helsingin yliopistolle. Nyt se on myöhäistä.

Kevyttä tietokirjallisuutta ovat myös paleontologi Björn Kurtenin kirjat. Esim. Musta tiikeri on ihan hyvä seikkailuromaani 30 000 vuoden takaisista ihmisistä. Viattomat tappajat sisältää mukavia esseitä luonnontieteistä.

Nämä kirjat ovat hyvää ajanvietettä, jos ei halua paneutua liian raskaaseen tietokirjallisuuteen.

Jäin miettimään mitkä kirjat voidaan määritellä tieteeksi ja mitkä eivät.
Sen nyt ymmärrän minäkin että jos kirja hyväksytään yliopistotason oppimateriaaliksi niin sille täytyy olla vankat perusteet.

Mutta näin esimerkkinä vaikkapa aivan painotuore sotahistoriaa käsittelevä kirja Bismarck-Taistelu Atlantin herruudesta, kirjoittajina Michael Tamelander, ( Ruotsalainen sotahistorioitsija) ja Niklas Zetterling, (Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkija), eli he varmaan tietävät jotakin aiheesta ja osaavat etsiä faktat.
Kirja aivan pullistelee lähdeviitteitä ja on huolella tehty. Onko tämä siis tiede-kirja?

Tuo nyt vain yhtenä esimerkkinä mutta samaa voisin kysyä monista kuuluisuuksien elämänkerroista, historiankirjoista jne.

Pari kirjaa voisi tähän lisätä: Lawrence Kraussin "Atomi - matka alkuräjähdyksestä elämään ja siitä edelleen" sekä Jouko Vahtolan tiivis "Suomen historia - jääkaudesta Euroopan unioniin".

Tässä Kraussin kirjassa on lukujen otsikoiden alla hyviä aforismejä tai launauksia, kuten Mark Twainilta: "Joissakin paikoissa on liian paljon tähtiä ja toisissa ei tarpeeksi, mutta asia voitaneen pikapuoliin korjata" ja Woody Allenin "Ikuisuus on pitkä aika, varsinkin loppua kohden".

DedMoroz
Jotta nyt sekin paljastu, että mie oonki keskisuomalainen maatalouslomittaja.

Ei ole opiskelut menny hukkaan,lypsytaitoa voi hyödyntää parisuhteessa:)

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18401
nm
Ei ole opiskelut menny hukkaan,lypsytaitoa voi hyödyntää parisuhteessa:)

Niinkö meinaat?

Jotta pyyhitään lämpimällä pyyhkeellä, hierotaan hieman tummelia ja menoks. Jaa, no voihan se tietty kuulostaa, vaan kyllä se on lypsäjällä sen verran napakka ote, jotta taitaisi päästä mieheltä melkoinen parku, jos käsilypsytekniikalla alkaisi mehuja puristelemaan.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Lukemistani luonnontieteen popularisaatioista parhaasta päästä ovat olleet mm.

Michio Kaku: Hyperavaruus (Art House 1996), joka lienee ensimmäisiä (ellei ensimmäinen?) suomen kielellä ilmestyneitä kosmologian popularisaatioita, jossa syvennytään kunnolla säieteorioiden edellyttämiin ylimääräisiin ulottuvuuksiin, ja niiden "löytymisen" historiaan. Havainnollisesti ja mukaansatempaavasti kirjoitetussa kirjassa on runsaasti tieteen historiaa, mutta Kaku kuvaa hauskoin anekdootein myös tämän päivän teoreettisen fyysikon työtä. Kun kirjassa esitetään lisäksi varsin kattava läpileikkaus julkaisuajankohtansa (1994) hallitsevista kosmologisista teorioista sivutuotteineen (mm. madonreiät, aikamatkustus ja mahdolliset rinnakkaisuniversumit) ja tietenkin selitetään, miten näihin on päädytty, voi kirjaa suositella lämpimästi jokaiselle kosmologiasta, matematiikasta, fysiikasta ja tähtitieteesta, tai vaikkapa vain tieteen historiasta yleensä kiinnostuneelle. Kirjasta ei tietääkseni ole otettu uutta painosta, ja olen havainnut sen olevan edelleen varsin suosittu myös kirjastoissa, joten pieneen jonotukseen saattaa olla aiheellista varautua.

Kari Enqvist: Olemisen porteilla (WSOY 1998) puolestaan edustaa kotimaista tieteen popularisaatiota parhaimmillaan. Tässä Tieto-Finlandia palkitussakin teoksessaan Enqvist johdattelee lukijan huippufyysikon vastaansanomattomalla logiikalla ajatustemme äärille, tietoisuuden ja tajunnan olemukseen hiukkasfysiikan ja uusimman (luonnon)tieteellisen tutkimuksen valossa. Bonuksena kvanttifysiikan filosofiaa sekä ratkaisu (dekoherenssi) kvanttifysiikan kuuluisaan "Schrödingerin kissan" paradoksiin.

Evoluutiobiologian puolelta vaikkapa Richard Dawkins: Sokea kelloseppä (WSOY 1989), jota voitaneen pitää jo jonkinlaisena pienenä klassikkona - niin usein sitä näytään tämänkin palstan evoluutio vastaan kreationismi-väännöissä siteerattavan. (Useimmiten sitä täällä - kylläkin varsin valikoiden - näyttäisivät siteeraavaan nimenomaan kreationistit/ idistit - kirja lienee siis osunut arkaan paikkaan;-) Dawkins luo varsin havainnollisen yleiskatsauksen evoluutioteorian perusteisiin, ja antaa siinä sivussa perustellen huutia kaiken karvaisille evoluutioteoriaa nykyäänkin kritisoiville hihhuleille. Reduktionistisena nykyevolutionistina Dawkins korostaa geenien ratkaisevaa merkitystä evoluutiossa ja kirja sisältääkin muutamia asiaa erittäin havainnollisesti kuvaavia esimerkkejä.

Edit:
Vähän sanamuotoa fiilasin parissa kohtaa

Murray Gell-mann Kvarkki ja jaguaari . Avaria ajatuksia . Voi lukea vaikka ei kaikkea monimutkaisuutta ymmärräkkään , niinkuin minulla.

Mieleenpainuvin viimeaikaisista luetuista on :
Kamppailu merta vastaan , Valaanpyyntialus Essexin tarina
Dokumenttipohjainen kertomus pyyntialuksesta jonka kimppuun kaskelotti hyökkäsi keskellä Tyyntä Valtamerta ja Nantucketin saaren elämästä 1800 - luvun alussa . Kaunistelematonta kuvausta ihmisen ympärisövaikuttamisesta jo tuolloin. Näiden tapahtumien pohjalta on myöhemmin kirjoitettu jenkkiklassikko Moby Dick .
Kiirjoittajan nimi ei nyt muistu mieleen

delta
...Näiden tapahtumien pohjalta on myöhemmin kirjoitettu jenkkiklassikko Moby Dick .
Kiirjoittajan nimi ei nyt muistu mieleen

Moby Dickin kirjoitti Herman Melville.

En ollut tiennytkään, että Melvillen kertomus perustuisi johonkin tiettyyn historialliseen tapaukseen. Mutta oppia ikä kaikki, kuten sanotaan.

-ChG
Moby Dickin kirjoitti Herman Melville.

En ollut tiennytkään, että Melvillen kertomus perustuisi johonkin tiettyyn historialliseen tapaukseen. Mutta oppia ikä kaikki, kuten sanotaan.[/quote]

Tositapahtumat ovat joskus taruja ihmeellisempiä . Yksi Essexin merimiehistä muuten poltti matkalla vahingossa yhden Galapagos- saaren kaikkine kasvi -ja eläipopulaatioineen .

Lisäänpä vielä erittäin selkeän maailmankaikkeusopuksen :
Fred Adams : Elämää Multiversumissa ( Kirjoittaja ei taida olla sukua Douglas Adamsille...tai mistä sen tietää )

"Balthasar" kirjoitti:
Tuo Kamppailu merta vastaan oli aika synkkä kirja. Karu suorastaan.

En jostain syystä näe sitä pelkästään synkkänä ja karuna. Selviytyjiäkin siitä löytyy .
Kirjan päähenkilöt ovat 15- 30 vuotiaita haverin tapahtuessa ja.. kaskelottejakin on vielä.

Children of the flames;
on kirja, joka kertoo Josef Menglestä ja hänen toimistaan keskitysleirillä. Myös Mengelen elämää yleisesti käsitellään ja hänen positiivista vaikutustaan naisiin ja lapsiin käsitellään paljon.
Kirja on englannin kielinen ja sitä ei tietääkseni ole saatavilla kirjakaupoista. Kyseinen kirja aika kysytty, joten joudut todennäköisesti varaamaan sen kirjastosta.

Mengele on kuvattu kirjassa taitavaksi lääkäriksi, joka on ylivertainen taidoiltaan ja tunneälyltään muihin lääkäreihin nähden. Lisäksi kirjassa virheellisesti väitetään Mengelen suorittamien kokeiden olleen epätieteellisiä , vaikka siinä myönnetäänkin niillä olleen tieteellinen peruste. Mielestäni Mengelen, jos kenen kokeet olivat tieteellisiä ja oikeutettuja!

Kirjassa vihjataan epäsuorasti Amerikan hallituksen auttaneen ja tehneen yhteistyötä Mengen kanssa. Klaus Barbieta Amerikan hallitus auttoi ja Barbien ja Mengelen vihjattiin olleen hyviä ystäviä...

Omaa spekulaatiotani edelliseen viitaten :
Amerikan hallituksen avaruusohjelmassa oli pakko käyttää ihmisen paineen, kylmän ja kuuman sietokyvyn ääriarvoja. Mengelen tiedetään tutkineen juuri näitä arvoja. Lisäksi Brasilia, missä Mengele mahdollisesti asui parikymmentä vuotta, on niitä harvoja maita, jolla on oma avaruusohjelma .

asdf
Seuraa 
Viestejä11991

gideonin linjaa jatkaakseni niin tosi hyviä tiede kirjoja on kanssa evoluutio - kriittinen analyysi ja älykkään suunnitelman idea - silta luonnontieteen ja teologian välillä. ne on tosi hyviä tiede kirjoja ja niistä saa objektiivista tietoa evoluutio teorian valheellisuudesta ja niissä kerrotaan tosi hyvin että ei elämä voi syntyä muuten kuin ihmeen kautta ja se ihme ei ole mikä tahansa ihme vaan jumalallinen ihme.

edit: Niin, perkele!

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat