Seuraa 
Viestejä13176

Kuulemma kukaan ei valvo hitsaussaumojen laatua ja palkka on huono?

Jos kympin tunti hitsaa, niin sauma menee miten sattuu.

Sivut

Kommentit (461)

tiäremiäs
Kuulemma kukaan ei valvo hitsaussaumojen laatua ja palkka on huono?

Viherpiipertäjät nyt tekevät mitä tahansa saadakseen ruuan hinnan pilviin biodiiselillään.

Tavallinen kaupunkilaisjärki jo riittää sen snaijaamiseen, että ydinvoimaloiden hitsarit ovat eräs maailman tarkimmin tarkistetuista työntekijöistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
mensaani

Tavallinen kaupunkilaisjärki jo riittää sen snaijaamiseen, että ydinvoimaloiden hitsarit ovat eräs maailman tarkimmin tarkistetuista työntekijöistä.

No niinhän niiden pitäisi olla. No kato Areenalta tämä eilinen (12. Ajankohtainen kakkonen niin ehkä tulet toisiin aatoksiin.

Ertsu
Seuraa 
Viestejä7546

Tottakai paineastian ja putkien hitsisaumat kuvataan kaikki röntgenillä, eikä niissä saa olla vikaa, mutta betonirautojen ja kamien kiinnityshitsauksilla ei ole mitään väliä.

Sitäpaitsi betoniraudat usein vain surrataan kiinni toisiinsa.

Joo.

Ydinvoimalan rakentaminen pitää lopettaa heti, jos ympärysaidan anturoiden raudoituksen hitsaussaumat eivät täytä kriteerejä, tai niitten hitsausta ei ole ollut valvomassa kahta riippumatonta tahoa.

Canccu
Joo.

Ydinvoimalan rakentaminen pitää lopettaa heti, jos ympärysaidan anturoiden raudoituksen hitsaussaumat eivät täytä kriteerejä, tai niitten hitsausta ei ole ollut valvomassa kahta riippumatonta tahoa.
Aita ei saa kaatua kun aktivisti kiipeää sen yli.

Duski
Canccu
Joo.

Ydinvoimalan rakentaminen pitää lopettaa heti, jos ympärysaidan anturoiden raudoituksen hitsaussaumat eivät täytä kriteerejä, tai niitten hitsausta ei ole ollut valvomassa kahta riippumatonta tahoa.
Aita ei saa kaatua kun aktivisti kiipeää sen yli.Niin, siinähän on vaarana ydinvoimalaonnettomuus.

No joo, onhan tuossa kyse hieman vakavammasta asiasta. Suojakuoren lujuus on tarkasti mitoitettu laskelmilla ja jos raudoitus tehdään päin h...vettiä, eivät laskemlat pidä paikkaansa. Onko tuossa sitten todella tapahtunut jotain hitsausvirheitä, vai pelkästään hoidettu valvontaprosessi huonosti, onkin taas ihan eri asia. GP haluaa tietenkin nostaa ison haloon riippumatta siitä onko kyseessä oikea ongelma vaiko ei. Eikohän ajankohtainen kakkonen, vai missä tuo esitettiinkään, ole saanut ainakin osan materiaalista GPltä.

Valitettavasti nykyään, ainakin allekirjoittaneen silmissä, asia ei ole ihan niinkään mitä raportoidaan, kun GP on asian kanssa tekemisissä.

AJT

No joo, onhan tuossa kyse hieman vakavammasta asiasta. Suojakuoren lujuus on tarkasti mitoitettu laskelmilla ja jos raudoitus tehdään päin h...vettiä, eivät laskemlat pidä paikkaansa. Onko tuossa sitten todella tapahtunut jotain hitsausvirheitä, vai pelkästään hoidettu valvontaprosessi huonosti, onkin taas ihan eri asia. .

..Valitettavasti nykyään, ainakin allekirjoittaneen silmissä, asia ei ole ihan niinkään mitä raportoidaan, kun GP on asian kanssa tekemisissä.


GP:n edustajiahan ei koko ohjelmassa haastateltu. Tietysti taustatyössä materiaalia on voitu saada sieltäkin. Parasta antia työmaalta eronneen hitsarin haastattelu. Työetiikka ei enää kestänyt kun projektissa edettiin täysin vastuuttomasti.

Vahtera kirjoitti:
GP:n edustajiahan ei koko ohjelmassa haastateltu. Tietysti taustatyössä materiaalia on voitu saada sieltäkin. Parasta antia työmaalta eronneen hitsarin haastattelu. Työetiikka ei enää kestänyt kun projektissa edettiin täysin vastuuttomasti.

Ensinnäkin se ajankohtaisessa kakkosessa haastateltu mies ei ollut tav.hitsari, hän oli koulutukseltaan hits. alan insinööri, joka oli palkattu valvomaan, ohjeistamaan ja raportoimaan ko. hitsaustöistä. Hän oli useita kertoja raportoinut ala-arvoisista hitsaustöistä, saamatta minkäänlaista vasta kaikua. Hän erosi koska katsoi, ettei hänen työllään ollut mitään merkitystä vaikka oli vastuussa em. hommista. Hyvin ymmärrettävää, kun omaa korkean ammattietiikan. STUK:iin oli insinöörin erottua ilmoitettu hitsustöiden vastuuhenkilöksi työmaalta tavallinen hitsari, (jäi muistikuva, että hänen tietämättään) jolla hänen omien sanojensa mukaan ei ollut minkäänlaista pätevyyttä hoitaa ko. tehtävää. Minusta myös STUK:n inssin lausunto oli kuin housut kintuissa yllätetyn pikainen selitysyritys. Hyvin epämääräinen ja hapuileva.

Oli miten oli. Jos ko. hitsaustyöt on hoidettu hutiloimalla tai ala-arvoisesti, saattaa tulla mahtavat kustannukset jälkikäteen TVO:lle samoin Arevalle, ja koko ydinvoimateollisuudelle paha uskottavuuspula. Tätä taustaa vasten kun asiaa tarkastelee, niin yhä enemmän olen ihmeissäni. Niin no, onhan OL-3:sta Arevalle tullut jo parinmiljardin euron tappiot tähän mennessä. Olen kyllä sitä mieltä, jos ei nyt ihan töiden keskeyttämistä, niin ainakin hyvin perusteellinen tutkimus hitsaustöistä pitäisi suorittaa pikimmiten ja saattaa ne vaatimusten mukaiseksi.

TVO:n prosyyrin Ytimekäs, ensimmäisen sivun juttu alkaa sanalla "Ilmastonmuutos".... Ei siis esim. energia tarpeemme.... Ikäänkuin ydinvoima olisi sitä kaivattua "vihreää energiaa" ?? Eihän se ole edes hiilidioksidi päästötöntä kun otetaan huomioon koko tuotantoketju (elinkaari) louhinnasta - loppusijoitukseen. Vai eikös niitä CO2 päästöjä lasketa?

Olen a i n a huvittuneena seuraskellut sitä mekanismia, joka saa pinttyneimmät ydinklingonit vaikenemaan. On suunnaton ilo huomata, miten välittömästi OL-3 laitoksen töppäilypaljastus heijastuu tänne nettiin.
Ydinteollisuuden rahasta kirjoittajien into näyttää korreloivan 1:100 v ä l i t t ö m ä s t i täällä esitetyn materiaalin määrään. Ja on a i n a hienoa havaita miten ydinklingonien suut suppuuntuntuvat ydintöksähtelytahdissa! En ole koko pitkän urani aikana täällä kirjoittavana ikinä ymmärtäny miksi ydinklingoni luulee esim. "minun" haluavan oksennella kilpaa ydinklingonien kanssa? .. .. Jos paskaa haluan kukkapenkille niin Biola sitä tuottaa! Ei himmelwetter mulle ole tosiaan i k i n ä auennut heidän asennevammansa tämä osa. No kyseessä on heidän mystinen illuusionsa ja omat egojensa olemattomuuksien luomat harhat. No m i n u l l e ei tänne kirjoittajana ole ollut asiassa ikinä minkäänlaatuisia ongelmia.

*Kun tänne aluksi kirjoittelin mua hämmensi kymmenet polveilut siitä miten erinomainen asia ydinvoima ikäänkuin olisi. Kammoksuen huomasin, että ydinala oli muuttanut nämä netit pysyvästi moraalittoman tappomateriaalinsa sumeilemattoman härskiksi mainossivustoikseen! Ysh!

*Päätin siltä seisomalta, mikäli se on minusta kiinni, niin vielä tulee aika, jolloin y k s i k ä ä n ydinklingoni ei tänne moisia hirviöitään rankaisematta propagoi! Ja täytyy tyytyväisenä todeta, onnistuin jopa enemmän kuin h y v i n !

* Vai onko paljon ydinalan mainoksia täällä nähty sittemmin? Aivan o i k e i n ! Ja tämä oli ja on selkeä kirjoitukseni eräs päätarkoitus.

* Kuka hyvänsä tänne on yrittämässä änkeä ydinsontaansa saa tuta munaskuissaan, ettei se e n ä ä onnistu! Jos edes yrittää kertoa tänne jotain positiivista ydinkrääppää Liliuksen ydintuubasta, saa vertaistaan jämäkämmin silmilleen. Ja hyvä niin!

* Minua on enemmän kuin aina naurattanut perusydinklingonien kiima "ikäänkuin sensuroida"!? Aika ilmavaneteerinen olettama jos edes h i u k a n järkeään käyttää! Kun tänne esittää ydinklingoni repustuksiaan näytille, saa siihen välittömästi ja perustellusti peräänsä, niin vaikka nyt multa asialliset ja vankat reaalit miksi esitetty on vailla pohjaa. No sitten faktaa hamuava tulee ja lukee perusteeni, pysytäänkö ydinklingonipuolella mukana? Ilmeisesti ei! No ei se k e t ä ä n ole kiinnostanut! .. Eli nyt kuka hyvänsä netteilijä näkee tallotun ydinklingonin rivit revittynä alkutekijöihinsä pala, pala, palalta. Kirurgin veitsen tarkkuudella.

* Siis haloo ketä tämän perään edes k i i n n o s t a a jonkun ydinklingonin sepustelusta jatkossa yksikään osa, jota esittäjä ei edes itse kykene puolustamaan?! Ketä ylipäätään kiinnostaa jääkö vastaväitteitteni jämäkkyyden takia asia koulimatta vai ydinklingonien killfilen takia, tai kuten yleensä ydininsun taitamattomuutensa takia kun esittämäni faktat on myös t a r v i t t a e s s a todistettavissa! Minä kun a i n a uskallan perustella asiallisen keskustelun jatkona kaiken. Jopa tarkan dokumentaation esittäen! Eli mitä huomaamme tapahtuneen? Aivan oikein vielä puolisen vuotta sitten ydinalan kannatus keimaili +70%< taivaissaan. Nyt tehdyssä gallupissa ydinkannatus on romahtanut osiinsa ja 70%< ydinvastustus on kylmä faktamuutos! Jaa ne "kilfileissään" m u k a pysyvät ydinklingonit? No heille netti on tapahtumaköyhänä kuin maalin kuivumisen katsomista! Tapahtumaa on siis vain ja ainoastaan sielä jossa kyseenalaistus on tapa toimia! Ja se kaikki on toki i h a n oikein!

* No miksi ydinalan kannatus romahtaa kuin seinään? Selkeää: Koeta tosiaan keskustella aiheesta? Aivan oikein Yritätpä saada ydinalasta ylipäätään m i t ä ä n asiatietoa netistä jne. yksi on varmaa. Alan "omat" osoitteet ei vastaa! Alan kirjoittelijat kautta linjan vaikenee. Jopa TVO/Fortum pitää Arevan lailla aniharvat tilaisuutensa suljettujen porttiensa takana! Yksinkertaisesti kukaan, edes o m a t työntekijänsä ei alalta saa mitään , kertakaikkiaan m i t ä ä n tietoa! Ainoat kanavat jotka tiedottaa niin laajasti kun Erkon käsi ei rajoita on aivan oikein tällaiset "massiiviset" mm. LED-hitit! Kokeile ja kummastu tosiaan! Eli olen enemmän kuin ylpeä voidessani olla kysyvän kansan tasokas ja asiallisen ydintiedotuksen ainoita aktiivisesti vastaamaan edelleen pystyviä mukaansatempaavia tiedonvalon kiitettäviä tuojia!

*Aktivoitumisen ja säteilysuojelun kannalta neutroni, gamma-reaktiot ovat ydinreaktoreissa merkittävämpiä kuin kynnysreaktiot. Näistä neutronin ja ytimen vuorovaikutus voi johtaa myös siihen, että ydin sieppaa neutronin, ja syntynyt virittynyt väliydin laukeaa jollain muulla tavalla kuin emittoimalla yhden neutronin. Tällaisia ns. absorptioreaktioita on useita tyyppejä mm. säteilyn kaappaus (n, gamma), (n, protoni p), (n,2n) sekä fissio. Säteilevässä kaappauksessa neutronisieppauksen tuloksena syntynyt väliydin laukeaa lähettämällä yhden, tai useampia gamma-kvantteja. Reaktiossa syntynyt ydin on samaa alkuainetta kuin kohtio, mutta massaluvultaan yhtä raskaampi isotooppi. (n, gamma) reaktion vaikutusala riippuu
yleensä voimakkaasti neutronin energiasta. Vaikutusala
pienenee kääntäen verrannollisesti neutronin nopeuteen. Spektrisen vaikutusalan kuvaajassa on usein yksi tai useampia selviä, kapeita piikkejä. Resonansseja esiintyy sellaisilla neutronienergian arvoilla, joilla neutronin absorptio ytimeen aiheuttaa ytimen siintymisen viritystilaan. Resonanssienergioiden alue ulottuu vajaasta elektronivoltista kiloelektronivoltteihin. Useiden resonanssireaktioiden vaikutusala on termisellä alueella kääntäen verrannollinen neutronin nopeuteen. (n, gamma)- reaktiossa syntyneiden gamma-kvanttien kokonaisenergia on tyypillisesti välillä 5- 8MeV, mutta kuitenkin vedyllä vain 2.2MeV. Kaappausgammoilla on gammasäteilyn tavallisia vuorovaikutuksia väliaineiden kanssa, ja ne on otettava huomioon säteilysuojelussa. Lisäksi ydin saa yhden gamma-kvantin emissiossa rekyylienergian, joka voi olla suuruudeltaan useita elektronivoltteja. Tämä riittää hilavirheiden syntymiseen tai kemiallisten sidosten katkaisemiseen. Myös radioaktiivisten reaktiotuotteiden vaikutus on huomioitava.Melko harvoin hidas neutroni johtaa varauksellisen hiukkasenemission, sillä varauksesisen hiukkasen pitää saada energiaa ytimen Columbin vallin ylittämiseen. Tämä sattuu todennäköisemmin kevyissä nuklideissa, joiden Coulombin vallit ovat matalampia. Nopeat neutronit voivat aiheuttaa kynnysreaktioita, joiden vaikutusala kasvaa nopeasti tietyn kynnysenergian kohdalla ja pysyy sitten likimain vakiona, tai laskee hitaasti. Kynnysenergia on yleensä muutamia megaelektronivoltteja (n, gamma)- ja (n, p) reaktioille, jotka ovat suurilla energioilla yleensä todennäköisempiä kuin (n, gamma)- reaktio. Noin 10 MeV:n energioilla alkaa esiintyä myös (n, 2n) ja (n, np) reaktioita ja vielä suuremmilla energioilla reaktioita (n, 3n), (n, 2np) jne. Merkittävä kynnysreaktioista puolestaan on mm. O-16 (n, p) N-16 jossa syntyvä N-16 n beeta miinus- aktiivinen. puoliintumisaika T1/2 = 7s, ja se lähettää hajotessaan erittäin läpitunkevaa gammasäteilyä 7,1MeV. N-16-nuklidia syntyy ydinreaktoreissa jäähdytteenä käytetyn veden happiytimistä, ja se ehtii kulkeutua jäähdytteen mukana reaktorin jäähdytyspiiriin, josta se tunkeutuu putkien seinämien läpi! Tässä esittelin niitä prosesseja, jotka synnyttävät ydinvoimalan sisätiloille niille ominaisia säteilyenergian tuottoja säteilynsuojelun harmiksi. Seuraavaksi selvitän vielä tyypillisen fissioreaktorin synnyttämää säteilylajikirjoa. Fissiossa vapautuvan energian jakautuminen. Vapautuva energia absorboituu pääosin lämpönä reaktorin materiaaleihin lähellä fission tapahtumapaikkaa, mutta neutriinojen energia ja gammasäteilyn energiaa karkaa reaktorista. Tätä energiahukkaa korvaa muissa ydinreaktioissa kuin fissiossa vapautuva energia, joten yhdestä fissiosta saatavalle lämpöenergialle käytetään likiarvoa 200MeV. Tämä energia on useita kertalukuja suurempi kuin kemiallisissa palamisreaktioissa vapautuva energia, 3- 10eV atomia kohti. Ero on noin miljoonakertainen massayksikköä kohden.
----------------------------------------------------------------------------------------
Fissiotuotteiden liike-energia 167 MeV 84%
Fissioneutronien liike-energia 5 Mev 2,5% Lämpöön n.86%
Fissiossa syntyvän gammasäteilyn energia 7 MeV -
Fissiotuotteiden beetasäteilyn energia 5 MeV -
Beetahajoamisen neutriinojen energia 11 MeV -
Fissiotuotteiden gammasäteilyn energia 5 MeV - Säteilyenergiaan 14%
Kokonaisenergia n. 200 MeV
-----------------------------------------------------------------------------------------
Huomaamme selkeästi miten reaktorista muodostuu varsin suuri energia pelkästään kvantittuvana säteilyenergiana ympäristöön. Näistä mainituista säteilylajeista muodostuu 12% suuruinen säteilykirjo joka tunkeutuu miltei ongelmitta läpi jopa suojarakenteiden. Lähinnä pieni osa energiasta jää matkan varrelle säteilysuojiin absorboituen, kuten vain 2,5% beetasäteilyn osuus. Lisäksi taulukosta selkeästi puuttuu mm. rekyylienergia, jäännösytimien kineettinen energia, alfa ja esimerkiksi termivireestä ei myös puhuta. Termivireenä tässä tarkoitan n. 50% vajaakvantteja, joiden osuus on säteilymittariin näkymätöntä. Siinämielessä varsin merkittävää kun puolivireiseen atomiin tulee puolet kvanttitehosta lisää siitä singahtaa kokonainen gamma summautuessaan. Tyypillinen perusreaktori syytää ympäröivään biodivrsiteetiinsä n.360MW 36% säteilyionisaatioenergiansa. Tuottaen puolestaan 1 000MW sähkötehon. Alkuperäinen reaktorin teho puolestaan on 3 000MW. 360 000 000W säteilytehon tuhokyvystä kertoo jotain jo arvio, että niin Ws teho säteilyenergiana riittää tappamaan ihmisen! Tällä säteilytuholla siis teoriassa voisi tappaa ihmiskuntaa 3 sekunnin miljardivauhtia! 10%< säteilyvuona reaktorista.Radioaktiivisuuden eräs keskeinen ominaisuus on sen synnyttämän säteilyenergian pitkäikäisyys. Todisteen tästä saamme katsomalla vaikka avaruuteen, sieltä tulevat säteilykirjot näkyvästä valosta kovimpaan gammasäteilyyn asti voi olla iältään vuosimiljardeja hiipumatta edennyttä. Pelkästään auringosta lähtenyt säteilyfotoni on voinut viipyä auringon sisällä atomeista ponnahdellen vuosimiljardin ja on silti ulos tullessaan yhä muuttumaton. Säteilyllä on kyky siirtyä atomeista toiseen esimerkiksi elektroneja ja ydinnukleoneja viretilaan siirtämällä aina vain uudelleen. Kevyemmissä aineissa säteilykirjot sekä varastoituvat, että siirtyvät käytännössä elektronitasolla. Puhutaan mm. K, L, M-elektronikuorien röntgenviivasta ja niillä vaeltavista säteilyröntgenenergiasta. Viretila ei esimerkiksi ilmaeristettynä purkaudu, tällaista ns. ionisoitunutta säteilyvirettä ei nykyiset säteilymittarit kykene säteilyksi tilanteessa näyttämään! Teho tulee esille vasta, kun vireatomi kohtaa siepattavia irtoelektroneja. Fissioydinreaktiossa vapautuva yksittäisatominenergia on suuruudeltaan 200 miljoonaa elektronivolttia. Tästä jää 5%-13% säteilyenergiaksi. Alfamaksimiksi ilmoitetaan 11MeV. Coulombin energialausekkeella raskaan ytimen tapauksessa jopa 25MeV,(teoreettisesti laskien.). Neutroni osuu uraani U-235 muuttaen sen U-236 joka halkeaa (bariumiksi) Ba141 ja (Kryptoniksi) Kr92 + 3 neutroniksi ja säteilyreaktio Q on voimakkaasti positiivinen. Esimerkiksi neutronin energia on 2 MeV. Loppu energia esiintyy 1 MeV gammakvantteina ja beetahiukkasina. Energiaksi muuttuva massa on vain 10 potenssiin-3 kertaa reaktioon osallistunut massa. Vapautuva energia on miljoona kertaa suurempi polttotapahtumaa. Grammasta fissiokelpoisesta aineesta irtoaa 24 000 kWh. Ydinvoimalan sisuksissa mellastavasta kokonaisenergiasta saa säteilyenergisen valoaaltoluonteen 10%. 90% energiasta jää voimalaitoksen vettä lämmittäväksi kineettiseksi energiaksi josta sähköä saadaan noin kolmannes talteen. Kiinnostavinta on tämän säteilyaaltoluonteen saaneen muuttumattoman energian jatkovaellus. Moni joka suuntaa taskulampun avaruuden tyhjyyteen tiedostaa miten kerran valoaaltoluonteen saaneen energian ikuinen säilyminen konkretisoituu. Vielä miljoonan vuoden kuluttua sama valojuova vaeltaa muuttumattomana pois maapallolta. Samoin käy ydinreaktorista alkunsa saaneelle säteilyenergialle. Se voi muuttaa olemustaan leviten vaihdellen elektroniviretilasta toiseen. Energia tunnetusti häviämättömänä kulkeutuu reaktorista loputtomana vuona kuin kaatuvina dominonappulariveinä kohti ympäristöä tauotta vaimenematta asiallisesti koskaan! Juuri tämä on se perustotuus josta ei ydinvoiman kohdalla julki puhuta. Kun tällaisten K, L, M-röntgensäteilyvirittyneiden loputtomien energiavoiden kohde on ihminen se ei kohdettaan jälkiä jättämättä ohita. OL-1 ja OL-2 laitoksen säteilyenergiateho on (-06) 2 560MW ja siitä syntyy tauotta 256 000 000W säteilyenergiavuo ympäristöä tuhoamaan. Mainittakoon, että ainokaisen watin hetkellisteho synnyttää kriittisessä elimessä 100% säteilysairauden, ja 50% kuolleisuuden! Henkilöön on osunut 1Sievertin säteilysummavaikutus. Tässä säteilyenergiassa luontoon on kaksi aivan keskeisintä mekanismia. Säteilyenergia poissinkoaa elektroneja myös kohtaamistaan järjestysluvultaan alle 80 olevia elohopeaa kevyemmistä keveistä aineista. Niihin säteilyenergia sitoutuu säteilyionisaationa ensin mittareissa sinällään näkymättöminä pian hidastuneina ionisoituneina elektronipilvinä. Nämä liikkuvat voimalatiloista poistokaasujen ja jäähdytysveden mukana mittarien reagoimatta niiden mittaamiseen riittävän liikuntaenergian kadottua. Näitä myöhemmin seuraa syntyneen ns. säteilyeroosion myötä virittyneiden ilmamolekyylien joukossa irronneet useasti ionisoituneet positiiviset ioninainesytimet erittäin elektroniköyhänä jäähdytysilman mukana mm. savupiipusta ulos. Tästä säteilyvireisestä vuosta alkaa energia ilmenemään röntgensäteilyenergiana vasta kohdatessaan elektroniylimääräisen johtavan pinnan. Esim. 100km päässä sisäiänhengittäjänsä keuhkot, jolloin raju röntgenöinti sisällä elimistössä alkaa samantien kun taiottuna. On hyvä vähän hahmottaa matemaattisesti, mikä on ydinvoimalassa tapahtuvalla säteilyenergiakvanteilla kvanttitasolla todennäköisyys tartuttaa energiaansa laitosrakenteisiin. Lainaan tähän Pasi Laurin laskelmia aiheesta. Yhdessä halkeamisessa vapautuu 200 MeV energiaa on se siis 200e6*1,6e-19 J = Ws = 3,2e-11 J Joten (OL1) 2500 MW reaktorissa tapahtuu 2500e6 W/3,2e-11 halkeamista sekunnissa eli 7,8e19 halkeamista/sekunti ja reaktorin 50 vuoden aikana 1,23e29 halkeamista ja kvanttia reaktorin elinaikana. Jos oletetaan näistä 10%< sirottuvan ympäristöön saadaan siis 1,23e28 kvanttia. Jos reaktorin ympärillä on metrin paksuinen halkaisijaltaan 6 m keskeltä mitattuna oleva 6 m korkea betonilieriö, jonka massa siis on 2,5*pii*6*6*1000 kg = 283 000 kg ja jossa on atomeita keskimääräisen atomipainon ollessa 30 atomimassayksikköä = 283 000 kg/30/1,66e-19 = 5,68e22 kpl atomeita. Loppupäätelmä on, että jokainen atomi saa keskimäärin 216000 kvanttia. Luku on niin suuri, että jokainen ydinlaitoksen atomi saa osakseen useampia kvantteja elinaikanaan.

* TVO:n ydinkärki mm. toimitusjohtaja Pertti Simola, Anneli Nikula jne. oli kokoontunut n. 200 keskustelijan kanssa aloittamaan tärkeistä maamme tulevista ydinaihekokonaisuuksista. Salaisessa "kutsuennakkokeskustelussa", esim. yleislehdistölle ei annettu kutsua todistamaan tätä historiallista tapausta! Neuvottelu pidettiin myös suurelta yleisöltä suljettujen aitojen sisäpuolella TVO:n vierailukeskusauditoriossa. Kyse oli "ensimmäisestä" laajemmasta ydinkeskustelualoituksesta! Alustuksen avaajana toimitusjohtaja Pertti Simola. TVO esitteli tavoitteitaan ja hankintojaan, joihin tähtäsi. Tässä nimenomaisessa kirjoituksessani en näihin sen enempää halua puuttua, TVO ei halunne näistä vielä suurempaa julkituloa. Alustusten jälkeen alkoi avoin ja suora kysely ydinalan kipupisteistä yleiskeskusteluina. Puheenvuorot näihin kontrolloituihin kysymyksiin jakoi Anneli Nikula. Tapahtuma sai historialliset mittasuhteet. TVO:n johdolta kysyttiin syitä siihen, miten on mahdollista, että vuoden 1962 1,2mSv globaali maailman taustasäteily on kohonnut muutamissa vuosikymmenissä tasoon 4mSv , todellisuudessa siis 6mSv! Kysymyksen asettelussa perättiin syytä todettuun nykyiseen v i i s i n k e r t a i s t u n e e s e e n maailman taustasäteilyyn! Tähän päivään asti ydinala oli kierrellyt aiheesta keskustelun täysin. Lehtereillä kävi historiallinen kohahdus, kun TVO:n johdon suulla saatiin kuulla, ettei todistettua faktaa enää haluttu kyseenalaistaa! Paikalla olevat n. 200 henkeä oli aikakirjoihin jäävässä tapahtumassa todistajana jossa TVO:n johto ei pelkästään lopettanut aiempaa kiistämistään asiassa, vaan saatiin lisävalaistusta tapahtumien taustoihin. Syyksi esitettiin luonnossa itsessään todetut tapahtuneet jyrkät muutokset. Kaasusäteilyaineiden pitoisuudet mm. radonin aktivoitumisineen olivat tämän valtaisaksi kohonneen taustasäteilyn suoranaiset taustasyyt! Esitys järkytti silminnähden lukuisia paikallaolijoita! Niin uskomattoman luokan tunnustus maamme ydinalan terävimmän johtajiston suusta kuultiin. Mistä on kyse? Yleinen taustasäteilymme on STUK:n tiedostoissa 1962 1,2mSv. 1980 3mSv, 1990 jo 3.6mSv, vaikka poistettuna on STUK:n -2mSv tausta USA:n vaateesta. Viimeisin tausta 2007 oli jo täydet 4mSv, poistettuineen lukuineen mainittu viisinkertaistuminen 6mSv. Puhuttaessa Nikulan mainitsemasta kaasusäteilijälisääntymisestä mm. radonista, sen noin kuukauden mittainen puoliintumisaika on järkyttävä yksityiskohta. Näin lyhytaikaisen säteilylähteen viisinkertaistaneen taustamme on sen erityiskyky hävitä kuukausiluokassa oleellista. Radonia tulee maapallolle nykyisessä ydinasekoekiellossa ainoastaan, ja v a i n siviiliydinvoimaisesti! Radon on hajoamistuote uraanista. Kyseessä on tietysti maailmalla lisääntynyt uraanikaivostoiminnan ja siviiliydinvoimauraanin syytämä kumuloituva ja j a t k u v a kasvu erityisesti energiakriisin ydinlisärakentelusta 1970-luvulta asti! Radonin määrä jalokaasupitoisuutena ei sinällään tramaattisesti lisäänny! Kyse on siitä, miten nykyinen radonkaasun sisällään ytimessään kuljettamat säteilyvireiset termienergiat ovat valtavasti kasvaneet aivan pienessä ajassa. Sama mekaniikka koskee tietysti koko biosfäärimme kaasuja. Niistä säteily sitoutuu siten pitempiaikaisesti mm. hiilidioksidiin n.5 360v, nikkeli 80 000v jne. ikikiertoon. Mistä tämä säteilyenergian tauoton kasvu on peräisin? Ydinvoimaloissa mm. jäähdytysveden happi O-16 muuttuu neutroni, protonimuutoksissa typpi N-16 ja kun tämä virittyminen purkautuu, syntyy erittäin läpitunkevaa gammaenergiaa. Tämä läpäisee ongelmitta ydinturvarakenteet ja siirtyy kuorimalliteorioiden esittämällä mekanismilla poistojäähdytysilmaytimiin, vesiin yms.. Ydinvoimalan sähköenergiatasosuhteessa n. 36% reaktorihäviöinä näin ydinvoimalasta ulos biodiversiteettiimme. Aktivoimaan jatkuvasti enemmän siellä olevia alkuaineita. Radon sitoo sisuksiinsa 21MeV. Mainittu happi O-16 esim. 3,116MeV energian jne.. Historiallisessa suljetussa kutsuvierastilaisuudessa viimein ydinjohtomme avoimesti tunnusti täysin ennekokemattoman biodiversiteettiämme kohdanneen tuhomekanismin. Tämän löydöksen ja tunnustamisen myötä ydinvoimaan liitetty "puhtaus ja saasteettomuuskriteeristö" koki täyskäännöksen. 440 ydinvoimaloistamme on kertatunnustuksella tullut maailman ydintuhopesäkkeenä suurin turvauhka! Päästöttömän polton myötä CO2 jo selvitettiin, mutta vuosimiljooniksi maailmaamme pinttyvää ydinsäteilyn joka 10v taustatuplaantumista ei ole edes ehditty , saati aiemmin uskallettu tutkia megatuhona! Nyt maailman tiedeyhteisölle on tulossa sellainen uusi uhkakuva, ettei vastaavaa ole nähty!
(Kun siirrytään 0,3% malmin alle on määrän takia pakko siirtyä avoaumauksiin. Eli aiempi 90% saanto romahtaa 15%, malliin Ronneburg/DDR. Tätä ei suin surmin usein haluta myöntää laskelmissa! Niin luulotteletko, että ikäänkuin pokkana panisin tänne puhelinnumeroineen käsiini Cernistä saamaani ultrasalattua ydinraporttia, jota maassamme lisäkseni saa tietää kymmenisen erikoisosaajaa? Tuskin siis sentään! On meinaan senverran monta vaitiolovelvoitepumaskaa tullut uran aikana allekirjoitettua, joten valitan. Mutta jotain toki voin antaa jo aiemmin mainitsemieni MIT- raporttien ja Ronneburg/Wismunt tiedotteitteni lisäksi. Pitkään olen jo esitellyt hetki hetkeltä realistisemmiksi visioituvien käyvien uraanihankkeiden tiimoilta näkemyksiä. Minua on jonkinverran suorastaan tympinyt tuppisuumaisuus julkisessa tiedotuksessamme joka on verhonnut tätä mm. Uudenmaan 0,1% uraanipitoisuuden pohjilta starttaavaa uraanihanketta. Hämmästykseni oli melkoinen kun sain käsiini aiheesta päivystetyt tiedot. Kaivusyvyydeksi kaavaillaan kustannusminimoimiseksi vain 20m. Sain tietooni myös, että talteenottoprosentti liikkuu n.15%, mikä massivoittaa aluemaksimit ja tarvittavat louhintakuutiomäärät. Tarkoittaen jo aivan uskomatonta kaivosaikeelle. Miniminä louhosalue kattaa huikaisevan 5000km2 kokoisen pinta-alakaavailun. Käsiteltävä kivimäärä on ponnahtanut huikaisevaan 100km3 kokoluokkaan. Pelkkiin jätteisiin tulee Helsingin uraanista jo käsittämätön 14,26 miljardin kilon jätemäärä 1000MW perusydinvoimalalle/v. Kun samaisen kokoisesta sähköntuotantokivihiilivoimalasta tulee 0,2 miljardin kilon pintamaalle läjitettävää arkista tuhkaa. Ydinjätemäärä on peräti 71 kertainen vuosimiljoonia säteilevänä ikuisena ydinjätteenä. Jonka säilytykseen pahimmillaan tarvitaan silti riittämätön 500m umpikallio-onkalointi Posivan superkalliissa loppusijoitusluolastossa.Määrät kertoo karuna kielenään, että pelkkänä sepelinä louhittu uraanirikaste tulee yhtä kalliiksi, kun esimerkiksi TVO:n (-06 alussa) ilmoittama 1,4snt/kWh (Nykyään OL-3 liikkuu 25snt7kWh pinnoissa, jos edes riittää), ydinsähköhinta! Tähän päälle sitten varsinainen kallis jalostusprosessi. Tilanne on aika herkkä kaikkineen. Euroopan nykyuraanivarannot riittävät jo USA:n MIT esittämän vuoden 1988 ennusteen pohjilta vain 2v käyttelyyn. Esimerkiksi TVO juuri alkuvuodella menetti näpsästi peräti 50% sopimistaan uraanivarannostaan, kun USA antoi Kiinan viedä myös Suomalaisten nenän edestä l o p u l l i s e s t i Australian uraanituotannon pois markkinoilta. Sivussa katosi n. 20% vapaasta maailman raakauraanista. Mm. TVO on pitkälti tyhjän päällä. Vain Kanadasta on saatavissa osa uraanitarpeista. Joka vuorostaan lienee katoavaista samaisen USA:n halutessa haltuunsa hiipuvat vapaasti myytävät harvenevat uraanivarannot sotilaskäyttöönsä. Tähän saumaan hallintomme maassamme toppuutti, että mietitäänpä vielä uudestaan ydinvoima investointijärkevyyttä, kun edes OL3:lle ei yhtäkkiä ole uraanipolttoaineita neitseellisestä uraanivarannosta saatavissa. Maamme 60v käyttöön kaavailtu ydintaloushankinta on kinkkisen edessä. Vaa´an toisessa kupissa keikkuu koko ydinalan tulevaisuus niin Euroopassa, kuin pitkälti koko maailmassa. Esimerkiksi USA suunnittelee jo vakavissaan, että ydinala pyörii enää nykypainoillaan vain 20v verran. Ja myi esim. koko Westinghauseydinteollisuutensa ennakkoviisaana pois. Maa on myös todennut, että alan suurin uhka ydinpolttoainepulan lisäksi on esim. maailmanlaajuinen ydinterrorismin pelko. Jenkeillä on UREX-suunnitelma, joka antanee hyötösysteemiin loppusijoituspolttoainekasoihin edes jonkinmoista takausta uudelleenfission estämiseksi. Ratkaisu pyrkii muuttamaan nyky-ydinjätteen terrorin uhatessa muotoon, jossa siitä ei enää saisi kelvollista ydinpommiainetta ja loppusijoitusonkaloiden vaarallinen uudisfissiovaara myös saataisiin viimein jonkinasteiseen turvallisuustilaan. Se toinen neitseellisuraaniin perustuva Suomen ydinmalli vaatii käytännössä koko Uudenmaan ja vastaavien alueidemme uhraamista ja peittämistä 20m paksun kaikkialle vuotavan rikkihapotetun kuolettavan uraanipölyn alle. Mukana esim. toriumin supermaksamyrkyt, radonsäteilyt, uraanisäteilymyrkytykset ja kaikkinaiset vesiliukoiset aineet muuttavat maaperän käytännössä ydinaavikoksi Tshernobyl-malliin! Maassamme säteilysairastuisi tällöin 72 000 ja puolet kuolisi. Pelkkään säteilyyn peräti 30 000 suomalaisuhria vuosittain on se hinta jolla maailman ydinvoimalat kävisi n. 15v! Onko järkeä tehdä maastamme sitten alue, jossa ei edes ruoho säteilyn polttavana kasva vuosimiljoonaan, on ratkaisun alla. Meitä siitä tulee joka tapauksessa tuomitsemaan vuosimiljoonan tulevat sukupolvet. Kantakaamme ajatuksemme edes hetkeksi myös näihin mainittuihin tulevien lasten puolustuskyvyttömiin tulevaisuuden mahdollisuuksiin! Haluan tähän esitellä niitä laskentakriteereitä joiden mukaan maailman uraanivarantojen riittävyys uudiskyvyttömänä varantona hahmottuu. Keskittyen niihin mekanismeihin, joista kokonaisuus koostuu. Perustana on miten mm. GTK ja STUK kertoo uraaninkaivuun energian kannattavuuskaivurajan olevan 0,1%. ( STUK Säteily ja turvallisuus.) Tässä suoraan GTK:n virallista (Retkeilijän kiviopas 2004). Julkaisu eri malmien kannattavan kaivuun rajoista. (Ppm on miljoonasosa g/ t.) Kullan rajana pidetään 2-8ppm hyvä on >8ppm, hopean 100ppm >500, Kupari 0,5-2% >2%, Sinkki 2-6% >6%, Nikkeli 0,3-1% >1%, Molybdeeni 0,2-0,5% >0,5%, Koboltti 0,1-0,4% >0,4% , Wolframi 0,15-0,5% >0,5%, Vanadiini 0,2-0,6% >0,6% Tina 0,2-0,5% >0,5%. Kultakaivospitoisuus esim. 5ppm.
Minua tässä kiinnostaa kumman tasainen päättyminen miltei (erikois)malmista riippumatta keskimäärin arvoon 0,4%! Muistaako kukaan mistä tämä 0,4 % on meille tuttu? Aivan oikein luku mainittiin mm. TVO:n malmivastaavan Mikkolan kertomana. 2007 maailman uraanimalmien keskiarvo jää pysyvästi alle sen energianegatiivisen arvon, jonka mm. USA:n MIT osasi ennakoida jo tapahtuvan vuona 1988. Ja yhä vaan luku on sama. On huomattava, ettei nämä prosentit käytännön kokemustasolta ole juuri edes hinnoista riippuvaisia vuosikymmenestä toiseen! Uraanin kohdalla 0,4% kertoo kyseessä olevan raja, jonka tasossa aiempi teollinen 90%"täsmäprosessointisaanto" putoaa vääjäämättä avoaumauksen 15% saantoon. Kun samasta malmista saa irti vain kuudesosan (0,06%) on selvää, että tämä samainen kynnys on globaalisti metallien käsittelyssä todennettu fakta! Uraanin kohdalla tämä kynnys muuttaa prosessin sellaiseksi, että 1kWh syytäminen malmin murskaamiseen tuottaa siitä energiana takaisin vain 0,6kWh ja peli on jo sillä selvä hinnasta piittaamatta! Mistä sitten johtuu, että juuri tuo kriittinen raja pakottaa avoaumauksiin, jos se on noin selkeästi huonompi? Otetaan esimerkiksi vaikka uraani. Kun meillä on kyseessä nyt Suomen todetut n. 0,1% uraanimalmiot synnyttäen ainokaisen 1000MW ydinvoimalan maailmalla käytetyn perusvuoden aikana huikaisevan 14,2miljardin kilon kraakkujätekiven kasan! Ylittäen fyysisellä koollaan, massallaan niin valtaisan ainekoosteen, ettei määrää voi kuvitella kuljetettavan kilometrien päässä olevaan prosessilaitokseen, saati fyysisesti altaisiin, myöhemmin poistettavaksi. Energiaa menee hukkaan jo näihin niin paljon, ettei kiveä yksinkertaisesti kannata kuljettaa kaivoksesta pois! Miksi sitten kulta ja hopea kyetään hyödyntämään miltei atomi kerrallaan? Kyse on niiden suunnattoman lähtöhinnan lisäksi erityiskyvyssä olla "jaloja" nimensä mukaan ja oksidoimattomia jopa irtoatomina. Tämä antaa niille erityisvapauden olla kannattavasti esim. sähköenergialla eroteltavia ioneja platinametallien lailla. Epäjalommissa syntyy haittaavaa reagointia jne. ja tämä ei onnistu esim. uraanimetalleissa. Entä vaikka biojalostuksien mahdollisuudet jatkossa? Uraanin erityisongelma on sen myrkyllisyys elämälle raskasmatalina, yhdisteinä ja säteilijänä. Maailmassa ei 4,5-miljardin vuoden aikana ole mikään tunnettu organismi koskaan kyennyt sietämään ja kasaamaan uraania. Aine ei ole esim. raudan ja vastaavien tavoin bioaktiivinen. Kun puhutaan graniitista ei prosessi onnistu edes teoriassa, koska jo murskaus pulveriksi vie ylipääsemättömästi energiaa enemmän tuottoaan.
Kun kesäkuuman pysyväinen lounaistuuli patoaa koko purkukanavan hehkuvankuumat vesimassat niin, että liki ainoa poistumistie muodostuneesta matalasta allas aluesta on Olkiluodon ja Kuusisen välistä imukanavaan käynnistyy tuollainen tilanne tavan takaa. TVO on paniikissa koettanut kehitellä mm. patovalleja ja vastaavia pellehommiaan katastrofinsa alla. Oliko asia sulle muuten uppo-outo? Edelleen olen hyvin vakaasti sitä mieltä että vaikka vesi ulostullessaan voi olla hyvinkin lämmintä (onhan sillä jäähdytetty melkoisesti voimalaa), ei voimala silti koko merta lämmitä ja niinpä imuputken suulla meren pohjassa (eri asia kuin meren pinta joka lämpiää kesällä joskus paljonkin) ei veden lämpö ole kuin korkeintaan 15 astetta. Siis haloo! Mikä sulle tässä on vaikeeta tajuta? Olkiluodon purkuaukosta saa mennä 10km ulos Susikarin yli, ennen kun tullaan paikkaan jossa keskisyvyys tuskin 2m enempää ylittyy! +30C on siis max. kattolämpötila. +30C-13,5C= +16,5C on imuun MAX! Jos otat kesäkuuman meriselänteitten vesilämpötiloja niin +20C ei ole mitään. +25C ylittyy vaikka kuinka. Kas herttinen jo tällä kun ollaan vankasti ydinrikosten poluilla. Itse kun mittailen TVO:n kanavia tuollainen +39C ylittyy helposti kuukausia. No mikään ihme se ei ole koska pohjalämpö tällekään arvolle ei ole +25C kummoisempaa. Ja nyt itse varsinaiseen katastrofiin! Eli meillä on näin valtaisa ongelma jo OL-1 ja OL-2 osilla. Vaan kun samaiseen kanavaan survotaan OL-3? Energian pysyvyyslain mukaan ahtaisiin salmin runnotaan tupletti silmittömässä typeryydessä. Voit mallintaa efektin sellaiseksi, että meri lämpiää +48C jo olemassa olevalla kapasiteetille. Megakatastrofiksi homma menee kun TVO suunittelee edelleen samaan kanavaan taas 5 000MW lisälämpökuorman OL-4. Ja +53 ylittyy taatusti!
No esim. Tshernobylissä räjähti vain ja ainoastaan säteilyn silpoman veden vety, vain se! Silti se tuotti hetken yhtä paljon energiaa kuin maailman kaikki voimalat yhteensä.
Kriittisen massan reaktiokaava on helppo I= k ääretön* Lf* Lt. Koska sekä Lf, että Lt ovat pienempiä kuin yksi, välttämätöntä miilun kriittisyydelle on että kasvutekijä joka riippuu vain miilun rakenteesta ja polttoaineen laadusta, on suurempi kuin yksi. Kriittiseksi miilu tällä edellytyksellä tulee silloin, kun miilun koko ja heijastusmääräsuureet Lf ja Lt toteuttavat yhtälön. Karua kamaa koska esim. Gabonin Oklossa ensin (myöhemmin kaikkialla), todettiin joka ikisen suuremman perusuraanimalmion fissioineen sisuksiinsa plutoniumia. Ja kun plutonium on reaktiivisempaa neutroneille, niin siitä lähti hillitön tehofissiointi ryöstäytymään! Maapallon alkuaikoina vähintään 98% silloisista uraanikentistä alkoi hallitsemattomaan sponttaaniin fissiointiin ensimmäisten vesien osuessa niihin. Tätä ydinmassaa sitten riitti vuosimiljardiksi. Kunnes ne yksi toisensa perään fissioräjähdellen ja sulaillen porautuivat maan sisuksiin. Siksi kesti tosiaan vuosimiljardin, ennenkuin elämä pääsi säteilysuojamerestään maan pinnalle.
Totuuden nimessä on siis tajuttava, että jäähdytteittä jäänyt peruspolttoainetanko muuttuu sulaksi (+3000C) n. 30s sisällä. Tämä hillitön kiinailmiö yksinkertaisesti polttaa suoraan vettä kakofonisesti. Toisaalta esim. Tshernobylin alle sulaneesta polttoaineesta oli hiuskarvan varassa tulla myös fissiopommimöykky. Kuten sun pitäisi tietää vain 10kg plutoniumia, tai 55kg U-235 riittää muodostamaan ydinpommin kriittisen massan suoraan! Mutta kuten Tshernobylissä nähtiin suunnattomassa neutronivuossa kriittiseen uraanimassaan riittää isossa neutronivuossa ollessaan jo puolet 55kg massasta, 25kg. Pahimmillaan jopa selkeästi alle! Tuo n.6% jättää kokonaan ulkopuolelle mm. liikenteen energiat. Lisäksi siitä puuttuu esim. raudanvalmistuskoksit, muovit, asvaltit ja vastaavat keskeiset voiteluaine-energiantarpeet härskisti. Syy on se, että koska ydinvoimasta ei ole raaka-aineeksi ydinala korostaa osuuttaan vääristämällä hävyttömästi laskenta-algoritmeja! Tuon 2% mm. Heidi Hautala ilmoitti realiarvoksi EU kokousalustuksessaan silloin kuin puhutaan nimenomaan OIKEASTA maailman energiantarpeesta kaikkineen. Tuulella puolestaan on kaksi eri normilaskutapaa. Eli rakennettu osuus, joka on tuo reilu prosentti. Mutta kun käyttöaste on päälle reaktorin vastaavan muuttuu itse tuotto kolmasosaan. Oliko sulla muuta?) Mitä tulee harhaan siitä, että kivihiilivoimalassa ikäänkuin tuiotettaisiin säteilyä, nin sopii laillani kysyä TVO:n kivihiililaitokselta Porista, tai vaikka kuten tein, STUK. Vastaus on selkeä:" Koska kivihiili ei prosessina lainkaan lisää luonnon omaa säteilykertymää sen lentotuhkaa ei näinmuodoin lasketa ydinjätteeksi!" TVO:n ydinjäte on megalomaanisen eri asia, koska luonnoton, sinne kuulumaton fissioprosessi miljoonakertaistaa aineen sisäiset säteilytasot. TVO tällä perusteella kippaa kaikki kivihiilituhkansa Ahlaisen merenlahteen maanparannusaineena. Kivihiilimyytti perustuu lähinnä tuhkassa olevaan tavalliseen graniittisantaan. Hiili on biota, vain arkimetsää ja suoturvetta, hiukan vanhaa vaan. Ja se tästä. Saa tarkistaa, muttei muutu tääkään faktani!)
Jaa vesi? Lentokoneen moottorit, dieselit, kaasuturbiinit lauhduttaa suoraan megawatteja ongelmitta ilmaan. Ydinvoimalalla se ei onnistu, eikä ole edes IAEA:n hyväksymää. Koska ydinvoimalan alkulämpö on naurettavat puolet normaalipolton vastaavasta +264C-274C. Näin pellearvolla on PAKKO jäähdyttää ihan kasteminimiin, että saadaan talteen edes neljännes siitä reaktoritehosta. Eli kyse on suora fysiikkasuureen megamoka. Ydinvoimalan akilleusm on sen vuorokauden mittainen jälkilämpö myös pysähtyneenä joka sulattaa reaktorin. Mutta ydinvoima on aina sitä!) Jaa niin kivihiiliturbiinit, öljypoltot, turpeet ja kaasuihmeet menee tuolla +500C pinnoissa ja pelavat kuin Puikki tiätty! Mut ne on tehtykin sitten mutta varten kuin meriä kiehuttamaan.))
Niin jossei reaalini Googlella aukee teille. Eikä kukaan näy löytävän väitteitäni kaatavaa matskua niin onko se mun vika , että alan sbesialisti nyt vaan on sitä vuosikymmenten kokemuksellaan! Mitä tulee noin yleisemmin viitetiedostoihin, niin ei tosiaan ole mun vika, ettei IAEA jukkaise kirjallisesti lakivaateitaan, kuten KTM sanoi, eikä käyttämäni mm. Pekka Jauhon keskeinen ydinoppikirjamateriaalit ja vastaavat Malenkat ja Lauritsenin Nobelmatsku SAA liikua julkisessa netissä? Supernovan neutronoinnista rakentuu raskasatomit. Rautaan ulottuu perusfuusio. Siitä eteenpäin raskaammat muodostuu vain ja ainoastaan neutronisäteilyn kasvattaessa edytatomin ydintä, toinen konsti ei toimi. Aikoinaan aiheesta kinattiin sfnet.tiede.fysiikassa runsaasti. Mutta ei prosessissa ole toki mitään tekemistä ihmisten keinotekoisen fisson kanssa! Tiesitkö muuten, että jopa fuusioreaktorin prosessi on täysin eri kuin auringon fuusiolla? Voisin toki prosessin tänne myös printata, jos saisin tosta painajaismaisesta editoinista edes jotain tolkkua kuvien reaalisiirtoon?

*Ymmärtääkseni täälä halutaan oikeasti oppia myös vaikeempaa, joten. Tähän lopuksi pientä lisämietittävää: Kevytatomien säteilykuljetuskyky. Ydinvoimasta tieten viestitään, että se koskisi vasta raskaita alkuaineita. Jopa alan kirjallisuudessa esitetään, että fissioherkkyyttä esiintyy vasta massaluvultaan 80 yläpuolisilla alkuaineilla. Rajana elohopea. Tritiumit ja tällaiset kevyemmät alkuaineet säteilyn osalta lokeroidaan fuusioreaktioihin. Kyseessä on harkittu mielikuva, ettei näitä yliraskaita aineita elämässään edes kohtaa ja huoli säteilyvaarasta olisi epätosi. Ydintoiminnot on ikään kuin kaukana "avaruuksissa" ja eri ulottuvuuksissa, jossa elämää on. Totuus tuskin voisi olla kauempana tästä. Vasta kun kokeelliset tiedot ytimien perustiloista ja niiden viritetyistä tiloista olivat riittävän runsaat ja tarkat, havaittiin, että kuorimallin avulla voitiin systemisoida suuri osa siitä valtavasti kokeellisesta materiaalista, joka liittyy maagisiin lukuihin, ydinten kvadrupoolimomentteihin, magneettisiin momentteihin sekä radioaktiivisessa hajoamisessa ja ydinreaktiossa havaittaviin systemaattisiin piirteisiin. On ajateltava yksityisen nukleonin liikkuvan toisten nukleonien luomassa keskimääräisessä kentässä, joilla voidaan olettaa olevan sopivasti valitun potentiaalikuopan muoto. Tällöin on otettava käyttöön voimakas spin-rata-vuorovaikutus. Tuon vertailun vuoksi esille Malenkan ja erityisesti Ajzenbergin ja Lauritsenin mukaiset tiedot niistä energiatasoista joita säteilykvanttienergia voi virittää myös arkisiin varsin keveisiin ilmakehämme kaasuihin. Happi O-16 = 3,116 Miljoonaa elektronivolttia. O-14= 5,13 MeV. Hiili C-13= 5,317 MeV. C-12= 10,264 MeV. Typpi N-13= 10,545 MeV. Boori B-10= 11,613 MeV.
Voimme mainita, että kyseinen sarja on osa niistä eri alkuainekirjoista ja niiden sisältämistä atomiytimiin jäävistä energiavireistä Typpi N-14 sisältämän ytimen primäärivirittyessä säteilyn nostaessa viretason porras kerrallaan ylöspäin. Tiedossa on että arkisen typpiatomin saadessa säteilyä se virittyy hiili C-14 muotoon ja sen saama säteilyenergia esim. säilyy 5360v. puolittumistaan odotellessa. Tähän perustuu radiohiiliajoitus myös. Neutronin osuessa atomiytimeen se nostaa kohdeytimensä seuraavaksi alkuaineeksi ylöspäin. Tutkitaanpa havainnollisesti mitä mainitun typen sisältämä virittynyt 10,5MeV säteilyenergia edustaa. Luku profiloi n.1 alfan energiaa, yli 5 neutronin energiasäteilyä ja vaikka 11gammakvantin ydinviritystä. Tavallinen röntgenkvantti on teholtaan 10 000eV. 10,5 MeV/ 10 000eV= tarkoittaa, että muodostuu 10 500 röntgensäteilykvanttia suoraan sinkoutuen arkisen typen kuljettamasta säteilyenergiasäiliöstään. Tuollaisella energialla voidaan puolestaan esim. pysyvästi tuhota 1,35 miljoonaa raudan molekyylisidosta. Kaikkineen varsin vakuuttavaa säteilytehoa! On tosiaan huomattava, että tämä suunnaton kulkeutumaenergia mahdollistaa, että arkisen ydinvoimalan poistomolekyyleissä kulkeutuu mitä massiivisin tästä hahmottuva säteilyenergiavuo suoraan ydinvoimalassa mellastavan aktiivikvanttisäteilyn 10% kokonaissäteilyenergian siirtämiseksi nähdysti siviilivoimalapäästönä virittämään ympäristön taustasäteilytasoa moninkertaiseksi. Oleellisinta kuinka korkeaan vireeseen ilmamolekyylit päästetään virittymään, ennen ydinvoimalasta ulospuhallusta. Ydinalalla on tullut hämäämistarkoituksessa tavaksi virittää kriittisillä säteilevillä paikoilla ilmanvaihto juuri sellaiseksi, ettei säteilyn paljastavaa voimalaitosilmassa tapahtuvaa kvantittumista ehdi mainittavasti muodostumaan. Avainsana on täyttää härskisti nämä esittämäni säteilynkuljetusytimet ikään kuin 95% alapuolelle. Näin taataan se, ettei tällä tasolla virittyneet molekyylit paljasta kavalaa säteilyenergiaansa ennekuin "lasti" on kaukana ydinvoimalasta. Kertauksena lopuksi ne nyt selvittämäni keinot joilla siviiliydinvoimalat OL 1 ja OL 2 siirtää 12% , tyypillisesti 312MW säteilytehoaan tauotta ja mittareissa juuri näkymättömän energiavuonsa laitokselta ulos. Silkkana elektroni-ionisaatioenergiana johtumalla/huuhtoutumalla vesiin ja ilmavirtauksiin. Riittävän hidas aggressiivinen elektroni ei säteilymittareissa näy. Sama pätee hidastuneisiin yhä silti energisiin alfaytimiin, neutroneihin ja myös elektroninsa menettäneisiin kaikkiin alkuaineytimiin. Raskaammissa elektronivajaissa ytimissä kulkeutuu energianpitävässä elektronityhjässä eristeilmassa erityisesti K, L, M-röntgensäteilyelektroniviretilat. Nyt mukaan löytyi tämä samantyyppisen ytimien energiatason pitkäikäiset säteilyvarastot. Kahdessa viimeisessä on erityismainittava se, että elektronien säteilyn kvantittumisen alapuolelle jäävät termiset viretilat eivät ole mitattavissa ulospäin ja sama on kyseessä myös vastaavassa esim. Malenkan nuklidien kuorimallissa. Kun puhutaan vaikka yddnvoimalan savukaasupäästöistä on huomioitava, niiden säteilymääristä ei ole edes viitettä olemassa nykyisin mittausmetodein. Ydinvoimalan piippuun menevää kaasua toki symbolisesti mitataan, tätä en kiistä sinällään. Piipun kaasuvientiin on asennettu anturi, joka ei tietysti mittaa siitä alfa, tuskin paljon edes beetaa, ei lainkaan neutriinoja ja vastaavia. Se mitä mittari näyttää on joku millisievertluku, joka on oikeastaan seoskaasun rajumman röntgensäteilyn ja gammauksen summatulos. Ja laite on asennettu niin, että vain jyrkkä muutoslisäys aiheuttaa lykyssä hälytysvalon syttymisen voimalan tilaan mahdollista tehtävää havainnointia silmälläpitäen. Osoittaakseni kuinka symbolinen systeemi todellisuudessa on teemme pienen demonstraation pelkistäen. Ensin mittari pannaan haistamaan radonkaasua. Ja oletetaan sen näyttävän ohivirtauskaasusta vaikka 1m3/s nopeudella 2mSv säteilyn. Lisäämme virtausta 2m3/s, mitä tapahtuu, mittari ei edes värähdä! Entä vaikka 5m3/s, tulos on ja pysyy samana koska kertymä anturiin ei juuri riipu kaasun nopeudesta sinällään, mutta on selvää, että kaasun kuljettama "säteilytuhon kertymä" kokonaisuudessaan on silti viisinkertaistunut! Toinen vertailu. Ajamme tosiaan ensin radonia 1m3/s ja mittari taas 2mSv. Nyt vaihdamme tilalle toisen värittömän ja hajuttoman kaasun hiilidioksidin. Ajamme sitä myös 1m3/s vauhtia ohi anturin ja saamme arvoksi aina vaan saman 2mSv. Seuraavaksi kysymme menikö tästä mittausrupeamasta läpi eri määrä säteilyn "kertymää" biodiversiteettiin kuin alun radonilla? Vastauksen voimme laskea vertaamalla summittaisia puoliintumisaikoja. Radonin puoliintumisaika on reilun kuukauden. Kun taas hiilellä huikeasti isompi 5 360v. Eli säteilläkseen ohitustaan mittaavaan mittarin saman arvon vastaavaan hiilikaasuun on ennen sitä sitouduttava kokonaistuottonaan samassa suhteessa valtaisasti massiivisempi "termiviretila". Karkeasti voidaan laskea radonin halkeamisia atomitilavuutta kohden olevan peräti 53 600-kertaa enemmän kuin hiilidioksidilla. Näinollen, vaikka samaa väritöntä kaasua virtasi samoin lukemin ohi niin pelkästään kaasun laji aiheuttaa siis hiilidioksidista kertyneenä säteilyenergiana seuraavien vuosituhansien aikana n. 53 600- kertaa suurempaa säteilytystä!
Lisäksi kuvaan vaikuttaa eri kaasujen sisältämät säteilytyypit. Alfasäteily ei mene edes läpi mittarin anturin normaalimittalaitteissa, vaikka alfa on vaarallisin säteilyn erityismuoto esim. ihmiselle hengitettynä. Toisaalta reaktorissa happi O-16 >n, p>N-16 reaktion erittäin läpitunkeva gammaus beetahajoamisen sivutuotteena näkyy paikan päältä rajuna säteilynä. Mutta koska prosessin kestoikä sinällään on 7s puoliintumisajoin lyhyt, niin sen päävaikutusta piippuun asti ei kaikkineen mitata. Mikä J, Xe, Cs:n radioaktivoi. Seuraavassa osiossamme tarkastelemme aineita, ollen juuri siinä mielenkiintoisessa raja-alueessa jotka alkavat tekemään myös aineen y d i n o s a s t a radioaktiivisen. Jo aiemmin olen juoksuttanut esille keveimpien aineiden säteilymekanismeja jotka perustuvat käytännössä pitkälti elektronien ratojen siirtymisiin. Mutta nyt haluan mennä pintaa syvemmälle, eli "osittain epävakaantuviin" ytimiin. Heti kättelyssä pistää tuttu kolmikko säteilyn teilaajina silmiin. Eli pelätyt röntgengangsterimme jodi(53), ksenon(54), ja cesium(55). Tarkoittaa siis jaksollisessa 55 protonia, mutta ydinmassalukuna taas tuplaantuu miten neutroneita sisältää vaikka 137:ään ylimääräneutroneista ! Viimeksimainitun cesiumin puoliintumisaika on isotooppilainana 30v. Mielenkiintoiseksi tässä tekee se mekanismi millä "rahkeilla" tämä kolmikko säteilee! Klassisesti epävakaan atomin raja kulkee protonimäärässä (80) massaluvultaan 160 yli eli elohopea on se ydinmassa, joka kykenee jo hajoamaan osikseen. Kerrottakoon heti alkajaisiksi se, että kun puhutaan taas esim. cesiumin 134 ja 137 arvoisista "isotoopeista" niiden osalta kyseessä jo myös ydinmassana niin suurta, että epävakaat atomiytimet kykenevät jopa vaarallisesti gamma-, röntgen- ja beetageneroitumisiin. Eli on tajuttava näiden kahden toisistaan poikkeavan olotilan mielenkiintoisesti ydintyyliin hämärretyt oleelliset erot! Vinkiksi sanon, että ensimmäinen jaksollisen järjestelmän varsinainen lantanidi Ce, jossa ydin protoni/neutronisuhde voi jo vaihdella. Eli suomeksi esim. neutroni voi muuttua ampumalla beetana elektronin varioitua protoniksi aineen massiivisemmassa ytimessä on mainittu cerium. Sen kriittinen protoniluku on siis 58! Eli ollaan rajalla jolloin N-elektroniradan maksimi 60 on jo h y v i n lähellä! Tähän rataan iskeytyvät elektronit eivät enää synnytä sinällään kuin rajua UV-säteilyä, mutta koska tällä elektroniradalla on kerrotuilla aineilla ruuhka päällä, niin sekaan räjähtävien elektronien jarrutustilat ovat rajallisemmat ja syntyy myös rajua muistamaamme "jarrutusröntgenöintiä" UV-säteilyn kaveriksi. Eli kuten muistamme säteilyn salatuin ominaisuus piilee sen kyvyssä puhaltaa elektronit pois sisäisessä konversiossaan aineytimien ympäriltä esim. siviiliydinreaktorissa. Kun tällainen tyhjä "hylsy" pelkkä ydin varautuu säteilyakkuna ja vaeltaa ydinvoimalan poistopiipusta 100km päähän, se purkautuu vasta saadessaan elektroneja vaikkei sitä ennen säteilymittari ole edes värähtänyt varoittaen kavalasti kätkeytyvistä ydinsädevoimista! 3 sisintä elektronikerrosta elektroni-imussa säteilyakkuilmiössä eli "ionisaatiosäteilyssä" täyttävät ympäristönsä rajuilla röntgenkvanteilla. Kun siirrytään seuraavaan N(32e) rataosuuteen ensimmäinen rata tekee UV-kvantteja +elektronijarrutusröntgeniä. Ja mitä ahtaampi elektronien "laskeutumistila" on niin on loogista mieltää, että sitä terävämmin jarrutetaan näin symbolisesti.
Joka tapauksessa huomaamme, että varsinaisiin radioaktiivisiin aktinideihin toriumiin järjestysluvuiltaan (90) ja "passiivisemmin" säteileviin cerium(58) on matkaa jodista, ksenonista ja cesiumista(55) juuri niin paljon että niiden synnyttämä säteily ei tässä perustu varsinaisiin ydinaineen hajoamismuutoksiin! Tämä on siis keskeistä tajuta! Kyseessä on jo niin radioaktiiviset tappajat, että näiden olemassaolon tarkkailuun keskitytään jopa perussäteilyatomeja tarkemmin. Vaan aika mielenkiintoiseksi tekee se, miksi aineet joilla ei ole selvästi edes hajoavaa ydintä niin perinjuurin kiinnostavat STUK:n kaltaisissa tilastoissa niin paljon? Mikä on se tapa jolla nämä näennäisesti stabiilit aineet tuhosäteilyään myös gammaisotooppiensa l i s ä k s i tekevät? Eikö ole aika kummallista, että materiaalit jotka ovat ytimeltään stabiileja kuten vaikka jodi ovat silti aina huulilla, kun säteilyvaaroista puhutaan? Reaktoriteknikot kammoavat ksenonia kuin ruttoa. Ja STUK juuri muuta edes mittaa kuin cesiumia ihmiskehoista? Mikä mekanismi tekee taas tappajan? .. ..No tottakai myös vanha tuttumme K, L, M-röntgensäteilyviivat! Elektroni-ionisaatio katoaa 2 minuutissa ilmakehäionisaatiossa. Nikkelin 75 000v puoliintumisaikoineen kertoo aivan muuta, edellä mainitussa elektronien takaisinpaluuaikaa ajatellen sen on oltava palturia! Pelätty cesium säteilee myös elektroniratasäteilyään vaarallisella 30v puoliintumistausperiodillaan!
Ydinvoimaa olemme saaneet katsoa koskemattomassa norsunluutornissaan jo suunilleen 60v ajan ympärillämme moninaisina muotoina. Niin sotilasuhkana, ydinsukellusveneinä, ydinpommeina, siviiliydinlaitoksina, ydinjätteinä ja varsin pian se kaivaa konkreettisesti jopa maan jalkojemme alta. Mikä sitten on konkreettisesti tämä ihmeellinen asia, joka ottaa nykyään koko maailman
kuristavaan ja tukahduttavaan pelkonsa otteeseen? Ja ennen kaikkea miksi ihmeessä ala ei kehity, saati opi mitään merkittävää uutta koko sinä aikana kun muu maailma on harpponut eteenpäin vallan huikeilla loikillaan? Ydinalan
eräs keskeisin kummallisuus on sen täydellisesti valtiomonopoleille keskittynyt perusluonne. Maailmassa on yksiselitteisesti lainsääädäntö joka kieltää yksityistahojen kajoamasta tähän aikamme ihmisien elämää jatkuvasti
varjostavaan Damokleen miekkaan. Eikä tässä toki kyllin. Ala on jo perustamisestaan lähtien vaatinut käyttäjäammattilaisiltaan ehdotonta vaitiololupausten allekirjoitusta ja vaikenemisten e h d o t o n t a omertaa.
Tilanne on kaikessa uskomattomuudessaan pitkälti sama, kuin keskiajan samaan pysähtymiseen perustuvan ja pelolla hallitsevan inkvisition tarkoitusperät pitää maapallo loputtomiin pannukakkuna. Kukaan tai mikään taho ei voinut
kyseenalaistaa mitään yksityiskohtaa maailmankatsomuksessa. Yli valtiomahtien piti pieni klikki huolta siitä, että kansa ymmärsi olevansa pannukakkumaisen maapallon vanki. Mitään merkittävämpää teknistä edistymistä, tai uuden oivaltamista ei niinikään tuolloisessa ahdistavassa ilmapiirissä uskallettu noitavainojen ja vastaavien inkvisition pelossa tietysti tehdä. Sama tilanne on lukinnut ydinalan osalta maailman blogit ja uuden kehittämiset jumiin. Silloin muutoksen sysäsi Kolumbuksen halu muuttaa maailmaa. Nykyisen ydinkauhun tasapainon luultiin jo kaatuvan CCCP:n katoamisen myötä. Mutta niin ei vaan päästetty tapahtumaan. Maailman hiipuviin uraanivarantoihinsa hirttäytyneet ydinasevallat ovat edelleen jumittaneet tilanteen seisovaan ja rajusti jo siitä saastuvaan veteen. Kuka uskaltaa potkaista patoluukut auki?
Miten sitten joku 2% ydinenergiasuuden edustama instanssi voi pitää kokonaista valtiosysteemiä panttivankinaan? Miten se olisi edes teoriassa mahdollista. Kaikki juontaa juurensa siitä miten USA ja silloinen Neuvostoliitto jakoivat 50-luvun kylmän sodan maailmamme kahteen keskenään kyräilevään blogiinsa. Ydinaseiden keksiminen ja sen jälkeen niiden
hallinta, omistaminen ja kyky tehdä niitä oli maailman hallinnan keskeisin elementti vuosikymmenet. Ja on valitettavan paljon myös yhä. Ydinasevallat oli eliittiä. Maat jotka saivat tyytyä ns. "siviiliydinvoimaan" tunsivat olevansa niinikään kakkosluokan niitä etuoikeutettuja, joihin luotettiin, olivat miltei ydinasevaltiokelpoisia. Siltä tasolta ei ole todelllisuudessa enää juuri loikkaa varsinaisiksi ydinasevalloiksi. Kastisysteemin alinta väkeä oli ne maat joille ei edes siviiliydinvoimaa sallittu. Kuuban ohjuskriisi aloitti tämän määritellyn tavan luokitella kastisysteemin
ulkopuolelle joukon maita joille ei sallita edes siviiliydinvoimaa: Libya, Syyria, Iran, Irak jne. Jos maa yritti esim. juonia siviiliydinvoimaloittensa avulla ydinasetta itselleen asiaan puututtiin estomielessä tarvittaessa jopa pommituksin! Niin äärimmilleen kuri on määriteltynä. Ja siksi jo siviiliydinvoimaloita kohdellaan lakimäärityksin
suorina ydinasepotenttiaalikohteina.Puhutaan maan sisäiset lait kaikilta osin ylittävästä ydinturvalakimääritelmästä. Laista jonka olemassaoloa edes ei tiedetä! Harvemmin tiedetään, että niinikään Neuvostoliitto ei hyväksynyt millekään silloiselle Itä-blogin maalleen ydinaseita, vaikka
DDR:n Wismunt jopa jalosti ydinmateriaaleja ja useammassa Itä- Euroopan maassa oli myös ydinvoimaloita. Silti k a i k k i ydinaseet oli vain ja ainoastaan Neuvostoliiton hallussa.

comedia
Olen a i n a huvittuneena seuraskellut sitä mekanismia, joka saa pinttyneimmät ydinklingonit vaikenemaan. ...Go Arto Go.

[size=85:2413v44i]Mä olen tehnyt comebackin.
Hän on tullut takaisin.
Hitit eilen sävelsin
Eli plagioi disco biisin.
Hän teki comebackin, vaikkei koskaan missään ollutkaan.
Kalevi tunnelman toi.
Härvän ja urku soi.[/size:2413v44i]

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Pelottavia on ydinlobbareiden ilkkuva suhtautuminen havaittuihin, todellisiin laatuvirheisiin:

Ydinvoimalan rakentaminen pitää lopettaa heti, jos ympärysaidan anturoiden raudoituksen hitsaussaumat eivät täytä kriteerejä, tai niitten hitsausta ei ole ollut valvomassa kahta riippumatonta tahoa.
Aita ei saa kaatua kun aktivisti kiipeää sen yli.Sehän on se kymmenentuhannenvoltinsähköteurastusaita!
Kuinkahan suurella todennäköisyydellä se työetiikka oli siinä, että GP maksoi isommat rahat kuin työnantaja?Tämän jurnutuksen sisältöhän on: "Rakkaassa, ihanassa ydinvoimassa ei saa olla ongelmia, niistä ei saa raportoida, niitä ei saa huomata, ne täytyy nauraa kuoliaaksi..."

Huh. Onkohan siellä tuollaisella asenteella varustettua sakkia päättämässä, suunnittelemassa ja rakentamassa myös?

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

ergaster

TVO:n prosyyrin Ytimekäs, ensimmäisen sivun juttu alkaa sanalla "Ilmastonmuutos".... Ei siis esim. energia tarpeemme.... Ikäänkuin ydinvoima olisi sitä kaivattua "vihreää energiaa" ?? Eihän se ole edes hiilidioksidi päästötöntä kun otetaan huomioon koko tuotantoketju (elinkaari) louhinnasta - loppusijoitukseen. Vai eikös niitä CO2 päästöjä lasketa?
Jos otetaan aivan koko tuotantoketju mukaan, ei mikään energiantuotantotapa ole hiilidioksidipäästötöntä. Vähän aika sitten oli toisessa saman aiheen keskustelussa mukana uutinen, jonka mukaan pääkaupunkiseudun hiilidioksidipäästöjä voitaisiin vähentää merkittävästi jos loviisan hukkalämmölle rakennettaisiin talteenotto kaukolämmölle.

Kosh

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Lov ... 5235317779

Loviisan voimalan hukkalämpö voitaisiin johtaa Helsinkiin

Ydinkaukolämpö vähentäisi dramaattisesti pääkaupunkiseudun energialaitosten hiilidioksidipäästöjä, jotka ovat yhteensä lähes kymmenesosa koko Suomen päästöistä.

Käytännössä fossiilisten polttoaineiden polttaminen lämmityksessä loppuisi pääkaupunkiseudulla.
Jos ei tämä ole sitä vihreämpää energiaa, niin voitko kertoa mitä sillä sitten tarkoitetaan.

Ja miten luulet ydinvoiman hiilidioksidipäästöjen (koko tuotantoketjulta) tuotetun energian suhteen pärjäävän verrattuna muihin riittäviin energian tuotantoihin.
Aika typerää näsäviisastelua.

Sähis kirjoitti:
Jos ei tämä ole sitä vihreämpää energiaa, niin voitko kertoa mitä sillä sitten tarkoitetaan.

Joo onhan se parempaa kuin hiilellä tuotettu. Lisätään ihan vain tuohon ydinvoiman elinkaareen kaivostoiminnasta aiheutuvat valtavat ympäristötuhot, ja saastumiset etc, koko tuotantoketju ja lopuksi loppusijoitus onkaloon, kaikki ovat erittäin ongelmallisia, sekä riskialttiita. En parhaalla tahdollanikaan voi puhua ydinvoiman yhteydessä ns. vihreydestä.

Amerikkalaiset pari vuotta sitten asetti komitean ratkomaan ongelmaa, miten varoitetaan tulevia sukupolvia amerikkalaisten ydinjäte kaatopaikoista tuleville sukupolville 10 000 vuodeksi eteenpäin. Komiteaan osallistui huomattava joukko alansa huippuosaajia, aina fyysikosta - taiteilijaan, biologista - kielitieteilijään jne. Ei löytynyt mitään kielellistä tai kuvallista ilmaisua joka olisi toiminut. Ei edes pääkallo ja ristiluut toiminut, suoritetun kokeen perusteella.

Sähis kirjoitti:
Vähän aika sitten oli toisessa saman aiheen keskustelussa mukana uutinen, jonka mukaan pääkaupunkiseudun hiilidioksidipäästöjä voitaisiin vähentää merkittävästi jos loviisan hukkalämmölle rakennettaisiin talteenotto kaukolämmölle.

Tuo esitys ydinvoiman hukkalämmön siirtämisestä kaukolämpönä on aika ongelmallinen. Onhan sitä tosiaan ajateltu, mutta matkalla on monia ongelmia, mm. pitkästä siirrosta (n. 70 km) johtuvat suuret lämpö- ja painehäviöt. Olisi pakko rakentaa useita pumppuasemia matkalle pitämään virtausta yllä, virtausnopeutta kasvattamalla tulee eroosio vastaan, eli putket kuluvat sisäpinnasta. Jos ajatellaan kaukolämpöveden olevan esim. tunnin kuluttua Helsingissä, se tarkoittaisi n. 19,5 m/sek. virtausnopeutta. Se on kovaa menoa se, eli kuluttaa varmasti. Esim. vesijohtopuolella on määritelty tiukasti max. virtausnopeus eroosion estämiseksi, joka on vain muutama metri/sek. Virtausnopeuden pienentämiseksi on suurennettava putkikokoa, jolloin saattaa käydä niin, että perillä vesi on jo liiaksi jäähtynyttä. No teknisesti sen rakentaminen on täysin mahdollista. Luultavasti noiden ongelmien lisäksi homma tyssää viimeistään mahdottoman suuriin rakennuskustannuksiin.

Sähis kirjoitti:
Ja miten luulet ydinvoiman hiilidioksidipäästöjen (koko tuotantoketjulta) tuotetun energian suhteen pärjäävän verrattuna muihin riittäviin energian tuotantoihin.

Miten niin ydinvoimalla tuotetun energian suhteen ja riittävyyteen? No, päästötöntä energiatuotantomuotoa ei olekaan kuten sanoit. Kysymys on siitä mitkä tuotantotavat ovat kaikkein päästöttömämpiä ja turvallisempia koko elinkaarta ajatellen. Tarvitaanko sitä energiaa edes tuottaa niin paljon? Ei minusta. Tuotantotapoja on monia uusiutuvilla energiavaroilla. Uusiutuvaa energiaa ovat aurinko-, tuuli-, vesi- ja bioenergia, maalämpö sekä aalloista ja vuoroveden liikkeistä saatava energia. Bioenergiaa ovat puolestaan puuperäiset polttoaineet, peltobiomassat, biokaasu ja kierrätyspolttoaineiden biohajoava osa. Muistaakseni esim. CHP:llä päästään parhaimmillaan 80–99 % hyötysuhteeseen.

Tuotannon hyötysuhteen nostaminen huomattavasti on välttämätöntä, nyt vain 25 - 50%, loppu meneekin harakoille. Energiatuhlauksen lopettaminen sekä energian säästäminen, siis koko paletti. Suomessa esim. nuo säästötoimenpiteet ovat lähes kokonaan käyttämättä. Hajautettu monipuolinen energiatuotanto on aina varmempi ja ongelmattomampi kuin muutamassa atomimyllyssä tuotettu tarvitsemamme energiamäärä. Otetaanpa huomioon vaikkapa poikkeustilat esim. sota, ydinvoimalaonnettomuus, terrorismi, uraanin saatavuusongelmat jne. Vaikka meille tulisi omat uraanikaivokset, niin jatkojalostusta meillä tuskin tullaan tekemään.

Ai, joudutaanko kivikauteen? No ei varmasti jouduta! Etkö luota ihmisen innovatiivisuuteen etkä jo nykyisinkin käytössä olevaan jatkuvasti kehittyvään teknologiaan. Periaatteessa meillä on jo nyt käytettävissä tarvittava teknologia. Ei ydinvoimalla pyritä muuhun kuin mittakaavaetuun ja valtaamaan energiamarkkinat ettei jää tilaa pienemmille toimijoille, jopa hyvillekin ratkaisuille. Esim. WWF on tehnyt laskelmat "Virtaa tulevaisuuteen", ettei lisäydinvoimaa Suomeen tarvita, laskelmassa on otettu huomioon myös ekologiset reunaehdot. http://www.wwf.fi/wwf/www/uploads/pdf/V ... 012007.pdf Muistaakseni vastaavia laskelmia löytyy myös VTT:ltä

Esimerkkinä kulutuksen pienentämiseen, vaikkapa tästä eteenpäin rakennettaisiin vain passiivitaloja, http://passiivitalo.vtt.fi/materiaalia.html jolloin energian käyttö supistuu minimiin, jopa parhaimmillaan tulevaisuudessa niin, että talo tuottaa enemmän energiaa kuin se kuluttaa, jolloin voi ladata vaikkapa sähköauton yön aikana omalla tuotetulla sähköllä. Toki vanha rakennuskanta on myös saneerattava. Tällä hetkellä koko rakennussektorin energiakulutus lähentelee 50 prosenttia tuotetusta energista, kaikissa teollisuusmaissa, riippumatta siitä missä päin maailmaa ne sijaitsevat. Tässä riittää tehtävää ja tulee olemaan luultavasti avainasemassa energiasäästö touhuissa. Eihän näihin heti päästä, mutta 10 - 20 vuoden viiveellä jos oikein halutaan.

Ja ennen kuin alatte huutelemaan tuosta aurinkoenergian käytöstä suomessa, niin esim. 150 m/2 matalaenergiatalon sähkön kulutukseen se vaikuttaa alentavasti n. 3000 kW/h/vuosi (VTT). Ei Suomessa ole kuin muutama (3-4) kuukausi jolloin aurinkopaneeleista ei ole hyötyä.

Ilmatieteenlaitos on parhaillaan tekemässä Suomesta ns. tuuliatlasta missä päin maatamme on parhaat tuuliolosuhteet, johonka niitä tuulimyllyjä kannattaa sijoitella, eli ei tässäkään ole jääty huuli pyöreänä ihmettelemään.

Sähis kirjoitti:
Aika typerää näsäviisastelua.

Keneltä? Jaa sekö, että hitsaustyöt Olkiluodossa on tehty ilman pätevää ohjeistusta, valvontaa ja raportointia?

Kyllä minä ymmärrän varsin hyvin, että tarvitsemme sähköenergiatuotantoa, nyky-yhteiskunta kun ei tule toimeen ilman sähköä. Mutta tarvitaanko se välttämättä tuottaa vain muutamalla atomimyllyllä, joka kuitenkin on hyvin saastuttavaa ja ympäristöä tuhoavaa, aiheuttaa suurta vahinkoa ihmiselle ja luonnolle sekä tuo aina mukanaan turvallisuus ja onnettomuusriskin, ja lopuksi mahdottoman pitkiksi ajoiksi ongelmia tuleville sukupolville. Tätä minä sanoisin näsäviisasteluksi ja vain tällä hetkellä omanedun tavoitteluksi seurauksista välittämättä, jopa vastuuttomuudeksi.

ergaster
Sähis kirjoitti:
Jos ei tämä ole sitä vihreämpää energiaa, niin voitko kertoa mitä sillä sitten tarkoitetaan.

Joo onhan se parempaa kuin hiilellä tuotettu. Lisätään ihan vain tuohon ydinvoiman elinkaareen kaivostoiminnasta aiheutuvat valtavat ympäristötuhot, ja saastumiset etc, koko tuotantoketju ja lopuksi loppusijoitus onkaloon, kaikki ovat erittäin ongelmallisia, sekä riskialttiita. En parhaalla tahdollanikaan voi puhua ydinvoiman yhteydessä ns. vihreydestä.
Mitkä valtavat ympäristötuhot? Mitään ylivoimaisen vaikeata ei siinä ole missään vaiheessa tuotantoketjua. Jos mielestäsi joku kohta on ylivoimaisen vaikeata/riskialtista, voitko tarkentaa (ottaen mielellään huomioon, että esimerkiksi loppusijoituksesta on palstalla puhuttu paljon, ettei kaikkea tarvitse käydä moneen kertaan).

Juuri edellisessä viestissäni viittasin siihen, että erittäin vähäpäästöistä suhteessa tuotettuun energiaan. Tunnut olevan samaa mieltä, muttet silti suostu puhumaan vihreästä energiasta. Eikä vihreä energia liity päästöihin?

ergaster

Amerikkalaiset pari vuotta sitten asetti komitean ratkomaan ongelmaa, miten varoitetaan tulevia sukupolvia amerikkalaisten ydinjäte kaatopaikoista tuleville sukupolville 10 000 vuodeksi eteenpäin. Komiteaan osallistui huomattava joukko alansa huippuosaajia, aina fyysikosta - taiteilijaan, biologista - kielitieteilijään jne. Ei löytynyt mitään kielellistä tai kuvallista ilmaisua joka olisi toiminut. Ei edes pääkallo ja ristiluut toiminut, suoritetun kokeen perusteella.Jep. Kun vaaralliseen/kiellettyyn paikkaan pääsyyn estävää universaalia KYLTTIÄ ei keksitty, on se hyvä syy vastustaa ydinvoimaa.

ergaster

Sähis kirjoitti:
Vähän aika sitten oli toisessa saman aiheen keskustelussa mukana uutinen, jonka mukaan pääkaupunkiseudun hiilidioksidipäästöjä voitaisiin vähentää merkittävästi jos loviisan hukkalämmölle rakennettaisiin talteenotto kaukolämmölle.

Tuo esitys ydinvoiman hukkalämmön siirtämisestä kaukolämpönä on aika ongelmallinen. Onhan sitä tosiaan ajateltu, mutta matkalla on monia ongelmia, mm. pitkästä siirrosta (n. 70 km) johtuvat suuret lämpö- ja painehäviöt. Olisi pakko rakentaa useita pumppuasemia matkalle pitämään virtausta yllä, virtausnopeutta kasvattamalla tulee eroosio vastaan, eli putket kuluvat sisäpinnasta. Jos ajatellaan kaukolämpöveden olevan esim. tunnin kuluttua Helsingissä, se tarkoittaisi n. 19,5 m/sek. virtausnopeutta. Se on kovaa menoa se, eli kuluttaa varmasti. Esim. vesijohtopuolella on määritelty tiukasti max. virtausnopeus eroosion estämiseksi, joka on vain muutama metri/sek. Virtausnopeuden pienentämiseksi on suurennettava putkikokoa, jolloin saattaa käydä niin, että perillä vesi on jo liiaksi jäähtynyttä. No teknisesti sen rakentaminen on täysin mahdollista. Luultavasti noiden ongelmien lisäksi homma tyssää viimeistään mahdottoman suuriin rakennuskustannuksiin.
Mutta kaikki on teknisesti tehtävissä. Ja päästöttömään(tai sitten vähäpäästöisempään) energiaanko ei sitten kannata panostaa. Joku muu saa kommentoida mainittua putkitekniikkaa. Ei ole omaa ns. vahvaa alaa.

ergaster

Sähis kirjoitti:
Ja miten luulet ydinvoiman hiilidioksidipäästöjen (koko tuotantoketjulta) tuotetun energian suhteen pärjäävän verrattuna muihin riittäviin energian tuotantoihin.

Miten niin ydinvoimalla tuotetun energian suhteen ja riittävyyteen? No, päästötöntä energiatuotantomuotoa ei olekaan kuten sanoit. Kysymys on siitä mitkä tuotantotavat ovat kaikkein päästöttömämpiä ja turvallisempia koko elinkaarta ajatellen. Tarvitaanko sitä energiaa edes tuottaa niin paljon? Ei minusta. Tuotantotapoja on monia uusiutuvilla energiavaroilla. Uusiutuvaa energiaa ovat aurinko-, tuuli-, vesi- ja bioenergia, maalämpö sekä aalloista ja vuoroveden liikkeistä saatava energia. Bioenergiaa ovat puolestaan puuperäiset polttoaineet, peltobiomassat, biokaasu ja kierrätyspolttoaineiden biohajoava osa. Muistaakseni esim. CHP:llä päästään parhaimmillaan 80–99 % hyötysuhteeseen.
Eli nyt se kaukolämpötekniikka onkin se ratkaisu?
Miksi tämä kaukolämpöosaaminen kelpaa muttei kaukolämpöosaamista voi hyödyntää ydinvoimankaukolämmössä? Onko ongelma sijainnissa. Näitä (CHP) laitoksia voidaan rakentaa vaikka lähiöihin. Biokaasun polttamisestako ei tule esim. hiilidioksidipäästöjä?
Esität ratkaisuksi polttoperäistä energiantuotantoa. Juuri edellisessä viestissäsi syytit ydinvoimaa päästöistä, ja nyt ratkaisuksi tarjoat polttotekniikalla tuotettua energiaa. Kaikkea tämän tyyppistä energiantuotantoa en tietenkään vastusta, koska niitä tarvitaan hyvin paljon tuotannon prosesseissa, mutta yhtään sen luontoystävällisempiä ne eivät ole.

Tuuli ei riitä. Vesi on pitkälti käytössä. Maalämpö toimii paikallisesti ok. Aalto-, vuorovesi- ja erityisesti aurinkoenergiassa on potentiaalia, muttei niistä eli valtakunnallisen verkon ylläpitoon vielä vuosikymmeniin.

ergaster

Tuotannon hyötysuhteen nostaminen huomattavasti on välttämätöntä, nyt vain 25 - 50%, loppu meneekin harakoille. Energiatuhlauksen lopettaminen sekä energian säästäminen, siis koko paletti. Suomessa esim. nuo säästötoimenpiteet ovat lähes kokonaan käyttämättä. Hajautettu monipuolinen energiatuotanto on aina varmempi ja ongelmattomampi kuin muutamassa atomimyllyssä tuotettu tarvitsemamme energiamäärä. Otetaanpa huomioon vaikkapa poikkeustilat esim. sota, ydinvoimalaonnettomuus, terrorismi, uraanin saatavuusongelmat jne. Vaikka meille tulisi omat uraanikaivokset, niin jatkojalostusta meillä tuskin tullaan tekemään.Tuotannon hyötysuhteen nostaminen on tietenkin edistystä ja sitä varmasti tullaan tulevaisuudessa tekemään (taisin ehdottaa tätä myös ydinvoimaan). Hajautettu energia on omalla tavallaan varmempi muttei se ole ainakaan ympöristöystävällisempi. Miten sota liittyy esimerkiksi suomen ydinvoimalaitoksiin (jos "vihollinen" hyökkää tänne ja sammuttaa meidän ydinvoiman niin sitten ollaan tuulivoiman varassa (aika pelottavaa)). Minkälaista ydinvoimalaonnettomuusuhkaa nyt yrität lietsoa, tarkoitatko esim: Three Mile Island?

Pitääkö terrorismin takia välttää suosimasta vähäpäästöisiä energian tuotantomalleja? Mitä terroristit voisivat tehdä esim. Olkiluodossa? Tai miksi ne hyökkäisivät esim. Olkiluotoon? Mitä ylitsepääsemättömiä ongelmia on uraanin saannissa (tämäkin on puitu palstalla)?

ergaster

Tässä riittää tehtävää ja tulee olemaan luultavasti avainasemassa energiasäästö touhuissa. Eihän näihin heti päästä, mutta 10 - 20 vuoden viiveellä jos oikein halutaan.
Miten säästövinkkisi liittyy ydinvoiman päästöihin? Mitäs haluaisit, että tehdään se 10 - 20 vuoden viive, kun odotellaan. Poltetaanko fossiilisia sillä aikaa? 10 - 20 vuoden päästä mm. aurinkoenergia ja hyötyreaktorit ovat jo ihan eri kehitysvaiheessa, muttei se auta seuraavaa 10 - 20 vuotta mitenkään.

ergaster

Ja ennen kuin alatte huutelemaan tuosta aurinkoenergian käytöstä suomessa, niin esim. 150 m/2 matalaenergiatalon sähkön kulutukseen se vaikuttaa alentavasti n. 3000 kW/h/vuosi (VTT). Ei Suomessa ole kuin muutama (3-4) kuukausi jolloin aurinkopaneeleista ei ole hyötyä.Aurinkoenergian kehitystä itsekin toivon, ja aion hankkiakin tulevaisuudessa varmaan tyhjiöputkikeräimiä (kun tulee sopivasti ylimääräistä rahaa). Säästän siten oman osuuteni, muttei sekään muuta sitä tosiasiaa, että tällä hetkellä ydinvoima on tehokkain ja ympäristöystävällisin ratkaisu korvaamaan fossiilisia polttoaineita isossa mittakaavassa.

ergaster

Ilmatieteenlaitos on parhaillaan tekemässä Suomesta ns. tuuliatlasta missä päin maatamme on parhaat tuuliolosuhteet, johonka niitä tuulimyllyjä kannattaa sijoitella, eli ei tässäkään ole jääty huuli pyöreänä ihmettelemään.Totta. Toivottavasti ne myös kaavoittaa myös ne paikat mihin sijoittaa tarvittavat fossiilisten polttoaineiden säätövoimalaitoksetkin.

ergaster

Sähis kirjoitti:
Aika typerää näsäviisastelua.

Keneltä? Jaa sekö, että hitsaustyöt Olkiluodossa on tehty ilman pätevää ohjeistusta, valvontaa ja raportointia?
Ei vaan se kun kirjoitit:

ergaster

Ikäänkuin ydinvoima olisi sitä kaivattua "vihreää energiaa" ?? Eihän se ole edes hiilidioksidi päästötöntä kun otetaan huomioon koko tuotantoketju (elinkaari) louhinnasta - loppusijoitukseen. Vai eikös niitä CO2 päästöjä lasketa?

ergaster

Kyllä minä ymmärrän varsin hyvin, että tarvitsemme sähköenergiatuotantoa, nyky-yhteiskunta kun ei tule toimeen ilman sähköä. Mutta tarvitaanko se välttämättä tuottaa vain muutamalla atomimyllyllä, joka kuitenkin on hyvin saastuttavaa ja ympäristöä tuhoavaa, aiheuttaa suurta vahinkoa ihmiselle ja luonnolle sekä tuo aina mukanaan turvallisuus ja onnettomuusriskin, ja lopuksi mahdottoman pitkiksi ajoiksi ongelmia tuleville sukupolville. Tätä minä sanoisin näsäviisasteluksi ja vain tällä hetkellä omanedun tavoitteluksi seurauksista välittämättä, jopa vastuuttomuudeksi.Millä tavalla se on hyvin saastuttavaa ja ympäristöätuhoavaa. Onko sinulla tarjota tähän mitään muuta kuin fobioitasi?

Uskoisin näin, että ydinvoimaloiden rakentamisessa on Suomessa kovemmat vaatimukset kuin maailmalla, jolloin vaatimuksiin ei ole pystytty vastaamaan. Toisaalta on hyvä, että säännöt ovat tarkkoja, mutta ihan pienistä asioista ei pidä niuhottaa. Tietenkin, jos huomataan todella virheitä, niin ne on korjattava, ainakin, jos ne aiheuttavat turvallisuusriskin.
Mielestäni ydinvoimaloiden lauhdevettä voisi todellakin käyttää hyödyksi kaukolämmössä. Jos vesi jäähtyisi vähän matkalla niin lämmittää sitä lisää nykyisillä menetelmillä. Säästää kuitenkin energiaa lämmittää lämmintä vettä kuin kylmää.

Aweb
Pelottavia on ydinlobbareiden ilkkuva suhtautuminen havaittuihin, todellisiin laatuvirheisiin:

Ydinvoimalan rakentaminen pitää lopettaa heti, jos ympärysaidan anturoiden raudoituksen hitsaussaumat eivät täytä kriteerejä, tai niitten hitsausta ei ole ollut valvomassa kahta riippumatonta tahoa.
Aita ei saa kaatua kun aktivisti kiipeää sen yli.Sehän on se kymmenentuhannenvoltinsähköteurastusaita!Tämän jurnutuksen sisältöhän on: "Rakkaassa, ihanassa ydinvoimassa ei saa olla ongelmia, niistä ei saa raportoida, niitä ei saa huomata, ne täytyy nauraa kuoliaaksi..."

Huh. Onkohan siellä tuollaisella asenteella varustettua sakkia päättämässä, suunnittelemassa ja rakentamassa myös?
Tässä menee hiukan yli hilseen minulla tuo väite. Ympärysaidan hitsaussaumat oli ilmiselvää huumoria, mitä nyt ei kannata kovin vakavana argumenttina ottaa mihinkään suuntaan. Oma viestini oli jatkoa siihen, eikä sitäkään ymmärtääkseni kovin helposti voi kovin vakavasti ottaa. Eikä viestini sisältö ja ajatus ole todellakaan esittämäsi kaltainen, itse asiassa tuon ajatuksen johtaminen tuosta vaatii melkoisen loogisen hypyn. Päinvastoin, on hienoa että ongelmat on tulleet julkisuuteen, että niitä käsitellään, ja varmistetaan korkea laatu alusta loppuun asti.

Muutenkin, nämä ongelmat eivät suinkaan ole rakkaassa, ihanassa ydinvoimassa, vaan rakentamisen osaamisessa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat