Seuraa 
Viestejä45973

Hei!
Miksi kalakeittoon tulee vaahtoa kun sitä keittää?? Ja mitä se on? Siis mikä kemiallinen reaktio?

Sivut

Kommentit (40)

el6
Seuraa 
Viestejä1457
viher69
Hei!
Miksi kalakeittoon tulee vaahtoa kun sitä keittää?? Ja mitä se on? Siis mikä kemiallinen reaktio?



Luulisin että kalasta lähtevää valkuaista. Keittele hieman miedommalla lämmöllä tai kuori vaahto pois.

Kala kypsyy aika nopeasti pienemmälläkin keittämisellä, mutta jos haluat kirkasliemisen keiton, on pakko kuoria tai siivilöidä liemi.

Tiesithän että kalat lisätään keittoon viimeisinä?
Korkeintaan 10 minuutiksi, tai ne on mössöä.

.

el6
viher69
Hei!
Miksi kalakeittoon tulee vaahtoa kun sitä keittää?? Ja mitä se on? Siis mikä kemiallinen reaktio?



Luulisin että kalasta lähtevää valkuaista. Keittele hieman miedommalla lämmöllä tai kuori vaahto pois.

Kala kypsyy aika nopeasti pienemmälläkin keittämisellä, mutta jos haluat kirkasliemisen keiton, on pakko kuoria tai siivilöidä liemi.

Tiesithän että kalat lisätään keittoon viimeisinä?
Korkeintaan 10 minuutiksi, tai ne on mössöä.




Minunkin ymmärtääkseni kyse on koaguloituneesta valkuaisesta. Kannattaa tosiaan keittää pienellä lämmöllä, niin että nippa nappa kiehuu, se 10 minuuttia kun kalat on mukana.

Itse teen aina kirkasliemistä keittoa, eikä ole tarvinnut kuoria. Teen aina tuoreesta kalasta. Luulisin, että tuota valkuaista lähtee hieman enemmän pakastekalasta, koska pakastus rikkoo jonkinverran soluseinämiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Jaa ettäkö vahtoaa ?
No jos särjet on kasunhet jäteveessä, tietenki se särkikeitto sitte kans vahtoaa.
Tai jos sattuu kauhasemhan kattilhan ihmiskunnan tiskivesijätheitä, ja siinä sinttins keitähyttää,saattaapase vain vahotakki. Mutta kuopase kattilhan hetevettä, ja pane
kunnon puhthasta veestä pyyvetty siika tai kaks pathan, ja
vierrättämällä keitä niin sitä kehtaa jo syyvväkki.

Aihetta laajentaen.
Meillä päin Lapissa kunnon kalakeittoon laitettiin maitoa ja voita ja tietenkin suolaa perunan lisäksi, ja ...

Täällä etelässä harvoin näkee kalakeitossa maitoa.

Aslak
Jaa ettäkö vahtoaa ?
No jos särjet on kasunhet jäteveessä, tietenki se särkikeitto sitte kans vahtoaa.
Tai jos sattuu kauhasemhan kattilhan ihmiskunnan tiskivesijätheitä, ja siinä sinttins keitähyttää,saattaapase vain vahotakki. Mutta kuopase kattilhan hetevettä, ja pane
kunnon puhthasta veestä pyyvetty siika tai kaks pathan, ja
vierrättämällä keitä niin sitä kehtaa jo syyvväkki.



Muikkusoppaa juuri tuli rölliin vedettyä. Kaupan muikkuja tietysti täällä etelärannikolla. Keväisin täällä etelässäkin keitellään tuoreesta itsepyydetystä siiasta nuo keitot, vaikkei Aslakki ehkä uskoisi. Eikä vaahtoa.

Mielestäni paras kalakeitto;
Kylmäsavulohta, muutakin kalaa n puolet
Hyvää punasipulia
Perunoita
Muutama valkkarin kynsi
Voita
Kokomaitoa (mieluummin ei pästöröityä..rakenne päin pers...)
Maun mukaan muitakin juureksia/yrttejä

Kokkeilkaahan, kehtaa tarjota vieraillekin.

Antero Rantanen Kustavin luodoilta.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
viher69
Hei!
Miksi kalakeittoon tulee vaahtoa kun sitä keittää?? Ja mitä se on? Siis mikä kemiallinen reaktio?



Juu, kuten aiemminkin kerrottiin, niin kyse on valkuaisesta, joka koaguloituu eli tapahtuu aivan vastaava reaktio, kuin kananmunan valkuaisen hyytyessä. Tämän vuoksi hyvä kalakeitto onkin vaikeahko tehdä.

Ensin pitää keittää hyvä kalaliemi pohjaksi. Ja senkin kanssa pitää olla tarkkana - sekään ei saa kiehua, jos halutaan kirkasta lientä.

Kalat kannattaa lisätä keittoon vasta viimeisenä ja siirtää kattila sen jälkeen sivuun liedeltä. Kala kypsyy nopeasti, parasta tulee tuoreesta kalasta, jonka annetaan kypsyä vain mediumiksi.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

No joo,, volitasin särjet saattas olla kohtalaisia.

Mutta muilla vouhottajille sanosin, kalakeitto on kalakeittoa !
Mutta jos keitethän kaikenmaailman sipuleja sun muita rehuja ,ja sekhan nakathan muikku pari maustheksi, se ei ole kalakeitto , eikä mikhän.

Kevväilläko jäät sen verran sullaavat , että verkon saapi pyynthin , ja siittä verkosta kalan tai pari, niin mie tehen oikean kalakeiton.
Resäfti vois olla tämmönenki .

Kaks tai kolme kilosta siikaa, perkathan mutta ei pessä, pyhitään puhtaaksi vaikkapa talouspaperilla.

Suolasta voita .
Suolaa ja pippuria.

Kalat panhan kiehumhan, tai oikeasthan hautumhan.
Lientä maistelemalla saahan sen oikea suolamäärä.
Pikkusen ripautethan viherpippuria , mutta vain hyvin vähä.

Tarkotus ei ole tehhä pippurikeittoa, murunen pari piisaa.

Voi lisätään keittoon, sitä ei kuitenkaan mällistetä kiloa kallaa kohen ,yks teelusikallinen riittää, tuommoshen normaalhin kattilallishen ehkä kaks.

Kalat nostethan keitosta lautaselle, ja keitinliemi panhan jäähtymhän.
Sitte jälkiuunileipää, sen päälle oikejaa voita, kalakeiton jäähtyny mutta vielä lämmin keitinliemi juomana , mikä vois olla parempaa ? Häh ?

Kevhän ensmäishen kalakeithon ei kannata panna vanhoja
ylivuotisia pottuja, ne vain pillaavat kalakeiton maun.
Sipulit kuuluu sipulikeithon , piruako ne maka kalakeitossa tekevät ?
Aslakin resäftiä saatta vaphasti kokkeilla enskeväänä.
En peri siittä tekijänoikeuksien mukaan kuuluvia maksuja.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Ja jos haluaa saada kirkasta lientä, pitää muistaa ottaa kaloista silmät ja kidukset pois, ja muutenkin huuhtoa ne hyvin kaikista roippeista. Ei se pinnalle ilmestyvä vaahto lientä pilaa, koska sen voi kuoria pois.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Vain minun ja anterorin mielestä hyvään kalakeittoon kuuluu maito.
Hyvät kirkkaan kalaliemen ystävät.
Laittakaa maitoa kalakeittoihinne ja nauttikaa.
Takaan, ettetee pety! ja piste

markent
Vain minun ja anterorin mielestä hyvään kalakeittoon kuuluu maito.



Kalaa
Maitoa
Kermaa
perunoita
Tilliä
Sitruunamehua
Suolaa
Jotain mausteita vähän ja ehkä pari valkosipulin kynttä.

markent
Vain minun ja anterorin mielestä hyvään kalakeittoon kuuluu maito.
Hyvät kirkkaan kalaliemen ystävät.
Laittakaa maitoa kalakeittoihinne ja nauttikaa.
Takaan, ettetee pety! ja piste



Joutui kakarana joskus muutama kymmenen vuotta sitten syömään kyseistä vasikoiden ruokaa. Nyt voi onneksi itse valita. Kieltämättä este on vaan psykologinen ja/tai esteettinen. Piste, ja nokitetaan vielä puolipilkulla.

Aslakille- Ei siihen soppaan täällä etelässäkään muutamaa muikkua laiteta. Laitoin viimeksi noin kilon perattuja pikkumuikkuja kolmen litran kattilaan. Kieltämättä tuota sinun pelkistettyä versiotasikin voisi kokeilla. Ehkä taas keväällä, kun sitä siikaa otetaan merestä itse.

Minkähän kokoisilla kattiloilla Aslakki keittää keittojaan. Ettei vaan Aslakin pihalla olisi sellainen pata, jota noita-akka ruukasi ennen pihoilla hämmentää. Ohan se selevä asia, että kun kalat alkaa loppumaan padasta, niin padan vetoisuus alkaakin kasvamaan.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

No tuota ,,meillä on useampia kattiloita.
Pienin on semmonen , olisko puolenlitran teräskattila , varrellinen. Sitte on useampia 4 litran kattiloita , tefloniaki löytyy, suurin kattila on 15 litraa.
Siinä keitethän joskus lihakeittoa , josta osa sitte pakastethan.
On 10 litran teräakattiloita kaks, ja pataki semmonen valurautanen . Niin että,, savipataki löytyy, meinas unehtua.
Siinä hauvutethan lihhaa ja kallaa uunissa, sun muuta semmosta. Nii että kattiloita löytyy, joka lähthön.

Yks kaappi on ihan niitä varten.
Meillä käytethän maitopurkkeja pakastamishen , niihin tukithan
kaloja,,,ko silahkoja pythyn. Sitte kaajethan vettä että ei
jäis ilmaa yhthän, ja suljethan tiivhisti ja pakastheshen.

Niin että siihen malhin, on muuripataki mitä ny olis
olisko 150 litraa vetävä ? Keitethän siinäki millon mitäki.

Aslak
No tuota ,,meillä on useampia kattiloita.
Pienin on semmonen , olisko puolenlitran teräskattila , varrellinen. Sitte on useampia 4 litran kattiloita , tefloniaki löytyy, suurin kattila on 15 litraa.
Siinä keitethän joskus lihakeittoa , josta osa sitte pakastethan.
On 10 litran teräakattiloita kaks, ja pataki semmonen valurautanen . Niin että,, savipataki löytyy, meinas unehtua.
Siinä hauvutethan lihhaa ja kallaa uunissa, sun muuta semmosta. Nii että kattiloita löytyy, joka lähthön.

Yks kaappi on ihan niitä varten.
Meillä käytethän maitopurkkeja pakastamishen , niihin tukithan
kaloja,,,ko silahkoja pythyn. Sitte kaajethan vettä että ei
jäis ilmaa yhthän, ja suljethan tiivhisti ja pakastheshen.

Niin että siihen malhin, on muuripataki mitä ny olis
olisko 150 litraa vetävä ? Keitethän siinäki millon mitäki.





No seleväksi tuli Aslakin ja emännän kattiloiden kaapin kipot ja kapot. Että kuitenkin 150 litran pata on varalla keittoon kuin keittoon. Kukapa tässä nyt olisi kiinnostunut emännän kaapin sisällöstä, vaan niistä raavaan miehen rosterista valmistamista "keittiön" välineistä. Miesten käyttämistä pannuista ollaan kiinnostuneita.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat