Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Ostin tonnikalapurkin jossa parasta ennen -päiväys on joulukuussa 2009. Eli se säilyy huoneenlämmössä syömäkelpoisena vielä lähes 5 vuotta, mutta annas olla jos unohdat jonkun liha- tai kalaruoan yön yli pöydälle, niin pilalla on. Miten purkkiruoka saadaan säilymään niin hyvin? Hapeton tila on kai tärkein edellytys?

Kommentit (3)

Eikös se riitä, kunhan ei ole potuliinia tai muuta anaerobia sullottu samaan pänikkään

Mummo
joka on pikkulikkana reksannutkin

Säilykkeiden idea on bakteerittomuus. Ruoka keitetään joten siitä kuolee bakteerit ja sitten se suljetaan tiiviiseen astiaan joka estää bakteerien pääsyn ruokaan. Lisäksi laitetaan säilöviä aineita, kuten etikkaa, suolaa ja ja synteettisiä säilöntäaineita. Sokerikin säilöö, marjoillehan laitetaan sokeria. Tästä Mummo varmaan tietää.

Säilyke on Napoleonin ansiota. Hän halusi että sotaretkille voidaan ottaa ruokaa mukaan ettei se pilaannu. Napoleon palkitsi muistaakseni aika hyvin keksijän. Nyt saatiin talvellakin makeita hedelmiä, ei tarvinnut suolata, joka oli aikasempi säilöntätapa. Anekdoottina kerrottakoon, että romanttinen ritarikäsitys on legendaa. He eivät peseytyneet juuri koskaan, olivat aina kännissä kun joivat paljon (mietoa) olutta kun ruoka oli niin suolaista ja olivat raakoja kaikesta tappamisesta.

Editointi: linkki: http://home.howstuffworks.com/food-preservation2.htm
ja selitys, että maitokin on säilöttyä. Pasteröinnissä maito iskukuumennetaan ja se säilötään ilmatiiviiseen pahviin.

Pohjoinen Zen
Ostin tonnikalapurkin jossa parasta ennen -päiväys on joulukuussa 2009. Eli se säilyy huoneenlämmössä syömäkelpoisena vielä lähes 5 vuotta, mutta annas olla jos unohdat jonkun liha- tai kalaruoan yön yli pöydälle, niin pilalla on. Miten purkkiruoka saadaan säilymään niin hyvin? Hapeton tila on kai tärkein edellytys?

Ruoka pilaantuu mm. valon, hapen ja bakteerien vaikutuksesta.
Lisäksi tapahtuu muita kemiallisia reaktioita.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat