Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Viikon kysymyksenä on: Minkä aikakauden keksinnöt ovat mullistaneet arkielämää eniten?

Olisi ihan mielenkiintoista kuulla myös perusteluja näkemyksille, koska vastauksissa on melko paljon hajontaa. Itse asiassa kysymys on sellainen, että sitä ei pitäisi näin pelkistetysti edes esittää, koska vastauksetkin vaativat moniselitteisiä perusteluja.
Esimerkiksi maanviljelys (joka ei kuulu viikon gallupin aikakategorioihin) on yksi ihmiskunnan historian mullistavimmista keksinnöistä, koska se mahdollisti vaeltavien yhteisöjen paikoilleen asettumisen ja yhteiskuntien kehityksen. Voidaanko sitten verrata, onko maanviljelys vai tietokone mullistavampi keksintö, koska molemmat ovat omalla sarallaan mullistavia. Ja olisiko tietokonetta ym. edes voitu keksiä, jos maanviljelyä ei olisi keksitty?

Löytyykö kannanottoja?

Sivut

Kommentit (30)

Keraamisen kauden ykkönen on tietenkin tulta kestävät ja lahoamattomat astiat, jotka jopa kertova löytöinä kulttuurista enemmän mitä mikään muu, koska siihen kirjailtiin merkkejä ja kuvia.

Ruuvi jossa on kierteet. Tätä keksintöä käytetään miljoonissa eri välineissä aina lentokoneista tavallisiin työkaluihin. Erilaisia sovellutuksia on valtava määrä, kierre varmistaa sen että ruuvi pysyy tiukasti kiinni.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
Liittynyt31.1.2008
Phony
Penisilliini 1900 -luvulla. Perustelut lienevät ilmiselvät.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Penisilliini


No enpä ny menisi sanomaan niinkään. Tuossa nimenomaan siinä kyselyssä kysyttiin että "mullistanut arkielämää".
Penisiliini ei taida kuitenkaan meidän arkipäiväisessä elämässämme vaikuttaa näkyvästi ainkaan meihin. Toisaalta rokotteet ovat tainneet kyllä lähteä siitä. Onhan ne varmasti meidän eliniänodotetta kasvattanut ainakin 15-30 vuodella.

Itse pitäisisin ehkä tuota internettiä mullistavimpana asiana arkiseen elämään. Se selkeästi muuttaa meidän elämäntyyliä nykyään. Toisaalta sähkö on ollut vielä mullistavampi kun on mahdollistanut teollisen vallankumouksen selvästi ja siten mahdollistaa monet arkipäiväähyödyttävät tuotteet myöskin köyhemmille ihmisille, kun pystytään massa tuotannolla rakentamaan kaikkea ja halvalla ja eikä tarvinnut enää sitten työskennellä kynttilänvalossa.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Echi
Ruuvi jossa on kierteet. Tätä keksintöä käytetään miljoonissa eri välineissä aina lentokoneista tavallisiin työkaluihin. Erilaisia sovellutuksia on valtava määrä, kierre varmistaa sen että ruuvi pysyy tiukasti kiinni.Pahus, Echi, ehti ensin.

Ruuvia monet pitävät kaikkien aikojen mullistavimpana keksintönä.

Ruuvihan on kaltevan tason sovellus, joka on kierretty ruuviksi. Esim. Arkhimedeen ruuvi on keksintö, joka mullisti viljelytekniikan mahdollistaessaan kastelun.

Metallimalmien löytäminen ja käsittelytaito. Tekniikan kehitys tuli mahdolliseksi laajemmin kuin puusta ja kivestä ja eläinten elimistä valmistetuilla.

Merkittävimpänä keksintönä pidän maanviljelystä. Käytännössä se on tosin monien pienten keksintöjen ja käytäntöjen rypäs, joka on kehittynyt itsenäisesti useammissa paikoissa.

Perustelu on se, että ravinnontuotannon ylijäämä vapauttaa suuren osan ihmisistä tekemään jotain muuta kuin siirtämään nälkää tuonnemmaksi. Käytännössä se muu on kaikkea sellaista mistä menestyneet kulttuurit koostuvat. Ravinnon ylijäämä synnyttää yhteisöihin monenlaista dynamiikkaa (laajentumista, työnjaon eriytymistä, suurempaa eriarvoisuutta, uusia mahdollisuuksia ja ongelmia) joka katalysoi kulttuurin kehittymistä.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
Liittynyt31.1.2008

Kirjoitustaidon keksiminen.

Tämä on vaikuttanut suurinpaanosaan ihmiskunnasta jo yli 2000 vuoden ajan. Tosin useinmiten hyvin negatiivisesti.
Nykyäänhän siitä on selkeästi tullut positiivinen luomus, kun mahdollistaa koulutuksen ja tietämyksen.

Mutta kyllä se vaikuttaa ainakin 6-7 miljardin ihmisen päivittäiseen elämään nykyään.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

TERÄS NALLEPUH
Kirjoitustaidon keksiminen.

Tämä on vaikuttanut suurinpaanosaan ihmiskunnasta jo yli 2000 vuoden ajan. Tosin useinmiten hyvin negatiivisesti.
Nykyäänhän siitä on selkeästi tullut positiivinen luomus, kun mahdollistaa koulutuksen ja tietämyksen.

Mutta kyllä se vaikuttaa ainakin 6-7 miljardin ihmisen päivittäiseen elämään nykyään.
Yllättäen esitit niin merkittävän keksinnön, että taidan joutua muuttamaan omaa valintaani.

Kirjoitustaito mahdollisti tiedon tarkan siirtämisen seuraaville sukupolville ja sen kumulatiivisen kasvun.

Alveron
Seuraa 
Viestejä3639
Liittynyt12.8.2007

Ilman maanviljelyä ei olisi keksitty tietokonetta, eikä oikeastaan paljon mitään muutakaan. Noin 5000 vuotta myöhemmin kehittynyt kirjoitustaito olisi myös yksi hyvä ehdokas, se mahdollisti tiedon kasaantumisen ja siirtymisen jälkipolvile. Myöhemmin tulikin sitten kirjapaino ja uusimpana tämä netti.

Edit: anomalia oli nopea

TERÄS NALLEPUH
Kirjoitustaidon keksiminen.Vai oliko vasta kirjapainotaito se, joka toi kirjoitetun tekstin miljardien riesaksi?

Alveron
Seuraa 
Viestejä3639
Liittynyt12.8.2007

No tässähän nyt on kaikilla samat mielessä, taidetaan siis olla jyvällä asioista.

Laitetaan nyt vielä ydinaseet, mahdollisuus tuhota koko boltsi kerralla.

Voiko filosofian laskea keksinnöksi, vai onko se ihmisen geeneissä oleva vamma?

Eikös kaikki tiede ole alkujaan filosofiasta lähtenyt, vai onko se vain kreikkalaisten kehittämä huhu?

Mullistavin "keksintö" on varmaankin maanviljelys, joka kehittyi itsenäisesti monissa siihen sopivissa maapallon osissa. Siitähän "kulttuuri" ja teknologia lähtivät kehittymään.

Tässä yhteydessä haluaisin palauttaa mieleen, että hyvin monet mullistavat keksinnöt ovat peräisin Kiinasta. En nyt tarkoita pelkästään neljää suurta (paperi, kirjapainotaito, ruuti ja kompassi). Kiinalaisethan keksivät lisäksi mm setelirahan (jota nyt muoviläpyskät ovat tosin korvaamassa), vessapaperin ja virkatutkinnot. Nämä kaikki sulostuttavat jokapäiväistä elämäämme edelleen.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Chinese_inventions

Parin-kolmen viime vuosisadan suurimpia keksintöjä ovat varmaan modernit luonnontieteet ja moderni matematiikka. Ilman niitä meillä ei olisi sähköä, tietokoneita eikä internetiä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat