Seuraa 
Viestejä45973

Viikon kysymyksenä on: Minkä aikakauden keksinnöt ovat mullistaneet arkielämää eniten?

Olisi ihan mielenkiintoista kuulla myös perusteluja näkemyksille, koska vastauksissa on melko paljon hajontaa. Itse asiassa kysymys on sellainen, että sitä ei pitäisi näin pelkistetysti edes esittää, koska vastauksetkin vaativat moniselitteisiä perusteluja.
Esimerkiksi maanviljelys (joka ei kuulu viikon gallupin aikakategorioihin) on yksi ihmiskunnan historian mullistavimmista keksinnöistä, koska se mahdollisti vaeltavien yhteisöjen paikoilleen asettumisen ja yhteiskuntien kehityksen. Voidaanko sitten verrata, onko maanviljelys vai tietokone mullistavampi keksintö, koska molemmat ovat omalla sarallaan mullistavia. Ja olisiko tietokonetta ym. edes voitu keksiä, jos maanviljelyä ei olisi keksitty?

Löytyykö kannanottoja?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (30)

Keraamisen kauden ykkönen on tietenkin tulta kestävät ja lahoamattomat astiat, jotka jopa kertova löytöinä kulttuurista enemmän mitä mikään muu, koska siihen kirjailtiin merkkejä ja kuvia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruuvi jossa on kierteet. Tätä keksintöä käytetään miljoonissa eri välineissä aina lentokoneista tavallisiin työkaluihin. Erilaisia sovellutuksia on valtava määrä, kierre varmistaa sen että ruuvi pysyy tiukasti kiinni.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
Phony
Penisilliini 1900 -luvulla. Perustelut lienevät ilmiselvät.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Penisilliini


No enpä ny menisi sanomaan niinkään. Tuossa nimenomaan siinä kyselyssä kysyttiin että "mullistanut arkielämää".
Penisiliini ei taida kuitenkaan meidän arkipäiväisessä elämässämme vaikuttaa näkyvästi ainkaan meihin. Toisaalta rokotteet ovat tainneet kyllä lähteä siitä. Onhan ne varmasti meidän eliniänodotetta kasvattanut ainakin 15-30 vuodella.

Itse pitäisisin ehkä tuota internettiä mullistavimpana asiana arkiseen elämään. Se selkeästi muuttaa meidän elämäntyyliä nykyään. Toisaalta sähkö on ollut vielä mullistavampi kun on mahdollistanut teollisen vallankumouksen selvästi ja siten mahdollistaa monet arkipäiväähyödyttävät tuotteet myöskin köyhemmille ihmisille, kun pystytään massa tuotannolla rakentamaan kaikkea ja halvalla ja eikä tarvinnut enää sitten työskennellä kynttilänvalossa.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Echi
Ruuvi jossa on kierteet. Tätä keksintöä käytetään miljoonissa eri välineissä aina lentokoneista tavallisiin työkaluihin. Erilaisia sovellutuksia on valtava määrä, kierre varmistaa sen että ruuvi pysyy tiukasti kiinni.Pahus, Echi, ehti ensin.

Ruuvia monet pitävät kaikkien aikojen mullistavimpana keksintönä.

Ruuvihan on kaltevan tason sovellus, joka on kierretty ruuviksi. Esim. Arkhimedeen ruuvi on keksintö, joka mullisti viljelytekniikan mahdollistaessaan kastelun.

Metallimalmien löytäminen ja käsittelytaito. Tekniikan kehitys tuli mahdolliseksi laajemmin kuin puusta ja kivestä ja eläinten elimistä valmistetuilla.

Merkittävimpänä keksintönä pidän maanviljelystä. Käytännössä se on tosin monien pienten keksintöjen ja käytäntöjen rypäs, joka on kehittynyt itsenäisesti useammissa paikoissa.

Perustelu on se, että ravinnontuotannon ylijäämä vapauttaa suuren osan ihmisistä tekemään jotain muuta kuin siirtämään nälkää tuonnemmaksi. Käytännössä se muu on kaikkea sellaista mistä menestyneet kulttuurit koostuvat. Ravinnon ylijäämä synnyttää yhteisöihin monenlaista dynamiikkaa (laajentumista, työnjaon eriytymistä, suurempaa eriarvoisuutta, uusia mahdollisuuksia ja ongelmia) joka katalysoi kulttuurin kehittymistä.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662

Kirjoitustaidon keksiminen.

Tämä on vaikuttanut suurinpaanosaan ihmiskunnasta jo yli 2000 vuoden ajan. Tosin useinmiten hyvin negatiivisesti.
Nykyäänhän siitä on selkeästi tullut positiivinen luomus, kun mahdollistaa koulutuksen ja tietämyksen.

Mutta kyllä se vaikuttaa ainakin 6-7 miljardin ihmisen päivittäiseen elämään nykyään.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

TERÄS NALLEPUH
Kirjoitustaidon keksiminen.

Tämä on vaikuttanut suurinpaanosaan ihmiskunnasta jo yli 2000 vuoden ajan. Tosin useinmiten hyvin negatiivisesti.
Nykyäänhän siitä on selkeästi tullut positiivinen luomus, kun mahdollistaa koulutuksen ja tietämyksen.

Mutta kyllä se vaikuttaa ainakin 6-7 miljardin ihmisen päivittäiseen elämään nykyään.
Yllättäen esitit niin merkittävän keksinnön, että taidan joutua muuttamaan omaa valintaani.

Kirjoitustaito mahdollisti tiedon tarkan siirtämisen seuraaville sukupolville ja sen kumulatiivisen kasvun.

Alveron
Seuraa 
Viestejä3639

Ilman maanviljelyä ei olisi keksitty tietokonetta, eikä oikeastaan paljon mitään muutakaan. Noin 5000 vuotta myöhemmin kehittynyt kirjoitustaito olisi myös yksi hyvä ehdokas, se mahdollisti tiedon kasaantumisen ja siirtymisen jälkipolvile. Myöhemmin tulikin sitten kirjapaino ja uusimpana tämä netti.

Edit: anomalia oli nopea

TERÄS NALLEPUH
Kirjoitustaidon keksiminen.Vai oliko vasta kirjapainotaito se, joka toi kirjoitetun tekstin miljardien riesaksi?

Alveron
Seuraa 
Viestejä3639

No tässähän nyt on kaikilla samat mielessä, taidetaan siis olla jyvällä asioista.

Laitetaan nyt vielä ydinaseet, mahdollisuus tuhota koko boltsi kerralla.

Voiko filosofian laskea keksinnöksi, vai onko se ihmisen geeneissä oleva vamma?

Eikös kaikki tiede ole alkujaan filosofiasta lähtenyt, vai onko se vain kreikkalaisten kehittämä huhu?

Mullistavin "keksintö" on varmaankin maanviljelys, joka kehittyi itsenäisesti monissa siihen sopivissa maapallon osissa. Siitähän "kulttuuri" ja teknologia lähtivät kehittymään.

Tässä yhteydessä haluaisin palauttaa mieleen, että hyvin monet mullistavat keksinnöt ovat peräisin Kiinasta. En nyt tarkoita pelkästään neljää suurta (paperi, kirjapainotaito, ruuti ja kompassi). Kiinalaisethan keksivät lisäksi mm setelirahan (jota nyt muoviläpyskät ovat tosin korvaamassa), vessapaperin ja virkatutkinnot. Nämä kaikki sulostuttavat jokapäiväistä elämäämme edelleen.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Chinese_inventions

Parin-kolmen viime vuosisadan suurimpia keksintöjä ovat varmaan modernit luonnontieteet ja moderni matematiikka. Ilman niitä meillä ei olisi sähköä, tietokoneita eikä internetiä.

Alveron
Seuraa 
Viestejä3639
Cubemon
Voiko filosofian laskea keksinnöksi, vai onko se ihmisen geeneissä oleva vamma?

Eikös kaikki tiede ole alkujaan filosofiasta lähtenyt, vai onko se vain kreikkalaisten kehittämä huhu?
Kyllä tieteiden kehityksen ovat mahdollistaneet ennen kaikkea neoliittinen ja teollinen vallankumous.

Antiikin Kreikasta tulee kyllä esim. demokratia ja onhan se merkittävää.

Vierailija

1900-luvun tärkein keksintö on mielestäni transistori. Siihen perustuu kaikki nykyinen massaelektroniikka ja tietokoneet.

Keihäslinko
Uskoakseni kyseinen väline on melko pitkälti taannut lajimme säilymisen kymmenien tuhansien vuosien ajan ja on aikansa "joukkotuhoase". Silläpä ne esi-isät ottivat jääkauden aikoihin ja jälkeen hengiltä koko joukon isoja ja ilkeitä otuksia (joista monet mieluusti haikailivat ihmispaistin perään).

En tiedä miten hahmottaa kyseisen keksinnön tärkeys muihin nähden, mutta ilman sitä olisi ollut esi-isillä vaikiata kehittyä edes siihen maanviljelyksen keksimiseen asti. Neanderthalilaisilla ei ollut heittokeihäitä ja missäpä ovat he nyt?

Äänestän ydinpommia! Mikään keksintö ei käytännössä ole ollut yhtä merkittävä viimeisen kahden sukupolven aikana!

On mahdollista, että tietokoneet olisivat kehittyneet itsenäisesti ilman ydinasetta mm yksinkertaisesta tarpeesta purkaa vastapuolen äärimmäisen monimutkaiset koodit, ja ajanmyötä tämä teknologia olisi levinnyt siviilikäyttöön. Ydinase kuitenkin loi pohjan ydinvoimalle, ja ydinvoimalat tarvitsivat ohjatakseen tietokoneita, joten kehitys käytännössä oli kaksi kertaa nopeampaa kuin se pelkällä koodinpurkauksella olisi ollut. Tietokoneita tarvittiin myös ohjaamaan tutka-asemia mahdollisen yllätyshyökkäyksen varalle, ja ilman ydinsodan vaaraa internet ei käytännössä olisi ikinä syntynyt.

Ilman ydinasetta ei myöskään ei olisi ollut mitään mieltä rakentaa tutkimuslielessä "rauhanomaisia" kuurakettaja. Kerro minulla hallitus, joka sijoittaisi totaalisen rauhanomaiseen hankkeeseen MILJARDEJA Euroja vailla pienintäkään mahdollisuutta käytttää tätä teknologiaa sotilaskäyttöön? Taitavat nuo hallitukset olla laskettavissa ramman käden sormilla

Ilman ydäriä ei siis avaruustutkimusta kaukoputkeilla universumia tiiraamista lukuunottamatta. Ei kuurakettaja, ei sateliitteja...ei kaapeli tv:tä !

Mistä jatkaisin? Ydäri ei toki missään nimessä ole ruokkinut miljoonia. Sillä ei voi lannoittaa tai kastella, ei edes kuljettaa, tai suojella peltoja tuholaisilta tämä on totta. Et sinä ydäriä syö, mutta eikös jo isossakin kirjassa sanota, ettei ihminen elä vain leivästä, vaan jokaisesta sanasta joka Jumalan suusta lähtee, ja itse pidän ydäriä ehdottomasti Jumalan lahjana ihmiskunnalle.

Onko ydäri vähäentänyt sotia? Valitettavasti ei! On käynyt juuri päinvastoin! Ryssä järkeili;Nato ei uskalla estää Unkarin miehitystä, koska sehän johtaisin ydinsotaan ja ARMEGEDDONIIN! Joten ryssäpoikahan meni ja valtasi Unkarin Nato:n heristellessä sormea. Samaa logiikkaa USA käytti möyhemmin lukemattomissa pommituksissaan;ei nuo sekösikiö marakatit käytännössä MITENKÄÄN pysty pysäyttämään meitä, eikä kukaan ulkovalta uskalla tulla niiden avuksi, koska sehän merkitsisi ydinsotaa ja ARMAGEDDONIA!

Ydinpelote on valitettasti luonut perusteen vastuuttomalla kansainväliselle käyttäytymiselle. Tämän takia en ikinä usko, kun joku valtio uhkaa ydinaseiden käytöllä, kun ei kellään siihen kuitenkaan ole pokkaa! Jenkitkin keskittää pommituksensa vaan pariin ryysläiseen vuoristossa, ja näitä "voittoja" sitten juhlitaan Ameirkkalaismediassa yötä ja päivää. Ydinase on tehnyt maailmanmahdeista tosiasiassa säälittäviä, ja politiikoista valehtelijoita, koska eihän heidän uhkauksiaan kukaan selväjärkinen ota vakavasti!

Ydinase on tehnyt maailmanmahdeista ja johtajista narreja! Pelko ydinsodasta ajoi kerran Jenkit pois Vietnamista aivan samalla lailla kuin se tulee ajamaan heidät pois Iraqistakin, kuten ryssä joutui häntä koipien välissä lähtemään pois Euroopasta, kun varoja asevarusteluun ei ollut eikä kukaan enää otaanut "viimeistä vaihtoehtoa" vakavasti.

Tavallinen kansalainen sen sijaan nauttii ydinpommin tuomista eduista katsellassaan NARRIEN pelehtimistä telkkarissa! Ydinvoima tarjoaa myös energiaa siviilikäyttöön, ja ilman sitä meillä tuskin olisi tietokoneita ja internettiä. Ydinase on ehkä myös auttanut yhdistämään ihmiskuntaa, koska se on johtanut konvetionaalisten joukkojen taantumiseen, jolloin monella maalla(esim USA)ei tosiasiassa ole edes joukkoja rajavalvontaan, jolloin maailmasta tulee vääjäämättä yksi iso maailmankylä massiivisten kansainvaellusten myötä, joita ei voi ydäreillä pysäyttää, ellei sitten tee mieli saada edes osaa laskeumasta omalla naamalle. Myös globaali talous on käytännössä muuttunut yhdeksi kokonaisuudeksi kansainvälisten tietoverkkojen myötä, joita ei ilman ydinpelkoa oltaisi koskaan rakennettu. Koskaan tositoimissa(älkääkä nyt sotkeko Hirsohiman naurettavia pikku kokeiluja tähän) käyttämätön pommi on mielestäni suurin lahja tieteelle!

Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337

Internet ei ole mitään verrattuna sähköön. Internet vain nopeuttaa tiedonkulkua, ei tee sitä yleensä mahdolliseksi. Uutiset näkee painetusta sanomalehdestäkin ja kirjeet kulkevat myös paperilla. Tällaiset keskustelut käytiin ennen yleisönosastokirjoituksissa. Lähes kaikki toimi myös ennen internettiä, mutta vain hitaammin. Minulla on ollut nettiyhteys kotona noin reilu nelisen vuotta, eikä elämäni ollut ennen sitä mitenkään epämullistunutta verrattuna nykyiseen

Jos ei olisi sähköä, pitäisi joka aamu sytytellä tuli keittiön pesään, että saa aamukahvit. Lämmitystä varten pitää varata isot kasat halkoja liiteriin. Valaistus olisi kynttilöillä tai ylellisyystapauksissa öljylampulla. Kaikkiin kotitöihin menisi 10 kertainen aika. Ei olisi polttomoottoreita, liikennettä, monimutkaisia sairaalalaitteita, pikaruokaa, pakastinta, jääkaappia, kiertoilmauunia, pyykinpesukonetta, radiota, televisiota, tietokoneita, silitysrautaa, kännykkää, muutakaan puhelinta, taskulamppua... lista on loputon. Ilman sähköä olisi suunnilleen sellaista, niinkuin on vaikka Vaahteramäen Eemelissä.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat