Seuraa 
Viestejä45973

Katson juuri tv:stä olympiapurjehdusta.
En ymmärrä miten vastatuuleen paatit voivat kulkea.
Wikikään ei meikämammaa auttanut. Sitten hokasin nuo meidän viisaat.
Voisitteko kertoa kansanomaisesti, miten tuo tuulenviemä vastatuuleen kulkee!?!
Nyt on todella arkijärjestä kysymys.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

markent

Voisitteko kertoa kansanomaisesti, miten tuo tuulenviemä vastatuuleen kulkee!?!Koitetaanpa:
Täysin vastatuuleen ei purjeella voi mennä, vaan vene ohjataan niin että tuuli on sivuvastainen. Keulan ja tuulensuunnan välistä kulmaa sanotaan nousukulmaksi, useimmat purjeveneet eivät pääse alle 30 asteen nousukulmaan.

Sivutuulessa, ja sivuvastaisessa, purjeen eteen muodostuu ilmavirtaus joka imee alusta eteenpäin, purjeen taakse taas muodostuu työntövirtaus. Purjeen muoto aiheuttaa nämä virtaukset, vrt.lentokoneen siipi. Mitä enemmän vastaiseen mennään, sen tärkeämmäksi muodostuu tuo imuvirtaus. Ilmavirta siis vetää venettä "vastatuuleen".

Vaikka arkijärki saattaisi sanoa, että myötätuuleen on nopeinta purjehtia, se ei pidä paikkaansa. Tämä johtuu juuri siitä, että vaikka purjeen takana on työntöä, ei imuvirtausta pääse syntymään purjeen eteen, koska purje peittää virtauksen.

Olikohan tämä nyt kansanomaisesti?

Aatos. Oli.

Luulin aikoinani luovimisen tarkoittavan sitä, että otetaan ensin purjeet pullollaan myötätuuleen vauhtia ja tarpeen tullen suoritetaan U -käännös ja seilataan vastatuuleen purjeet käärittynä tai alhaalla ... ja sama taas uudelleen, kunnes ollaan viimein Londonissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Minä käsitän luovimisen toimivan samalla periaatteella kuin painaisi kiilaa lattiaa vasten: se luiskahtaa sivulle. Luoviessahan tuo tuuli kääntyy oikeassa asennossa olevasta purjeesta toiseen suuntaan aiheuttaen vastavoiman veneeseen päinvastaiseen suuntaan, mikä kölin takia suuntautuu vielä vähän vinoon, enemmän tuulen tulosuuntaan.

くそっ!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat