Seuraa 
Viestejä45973

"In Formaatio. Muodon valaminen, suhteiden virta, viestien välittäminen. In Formaatio, Muodoton aines muovataan johonkin muotoon. Muistuttaa Platonin ja Aristoteleen käsityksiä muodosta..."

http://www.yle.fi/java/areena/dispatche ... te=1000000

Radioateljee esittää:
Alussa oli informaatio

Keväällä 2007 Yhdysvalloissa kerrottiin laajasta mehiläisten kadosta. Mehiläiset olivat lentäneet sille tielleen. Ne eivät osanneet enää takaisin pesäänsä. Sama ilmiö oli huomattu muun muaassa Saksassa.

Tapaus toimii kimmokkeena Tapio Tammisen käsikitjoittamalle ja ohjaamalle radioteokselle Alussa oli informaatio - mutta mitä lopussa. Se muistuttaa, että informaatio ei ole mikään nykyaikaisen tietoyhteiskunnan ilmiö saati pelkkä inhimillisen elämän osa-alue.

Mehiläisten merkkikieli perustuu loogiseen ja matemaattiseen järjestelmään, jolla ne kommunikoivat keskenään. Miten tuo luonnollinen ilmiö siis oli saattanut petää? Oliko ympäristökemikaaleilla, mobiilisäteilyllä tai mehiläisten teollisilla rekkakuljetuksilla jotain tekemistä asian kanssa? Surisevista hyönteisistä Tamminen laajentaa teoksensa analysoimaan koko informaation käsitettä. Jokainen on informaation vaikutuksen alaisena jo sen edessä, millaisen maailma sen esittää itsensä. (Oma huomautus: Ihmisen aivo ottaa vastaan 40 000 000 bittiä, mutta suodattaa siitä suurimman osan pois ja näemme vain joitain tuhansia bittejä. Näkemämme maailma on siis vain aivoissamme kehittynyt "lumetodellisuus" oikeasta maailmasta, joka on monimuotoisuudessaan paljon suurempi..

Ihminen on tuonut mukaan sähköisen viestinnän ja magneettikenttein muutokset, joiden keskellä muu luonto joutuu muuttamaan tapojaan. Tammisen teos on suomalaisen radiotaiteen komeimpia saavutuksia, ja sille voi veikata modernin klassikon mainetta. Se lähtee liikkeestä pienestä ja lopulta kuvaa maailmaa verkkona, jossa kaikki on suhteessa toisiinsa. Kestääkö ekosysteemi, jos sen yksi osa pettää?
Albert Einsteinin mukaan ihmiskunnalla on neljä vuotta elinaikaa, jos mehiläiset lähtevät.

Five Stars

Jukka Kangasjärvi

Joten kuunnelkaa! Informaatio on se josta pian kaikki fyysikot puhuvat. Ensimmäiset 5-10 minuuttia tosin voivat tuntua tylsältä, jos ei ole ennen Radioateljeen ohjelmia kuunnellut. Lopussa tulee myös mielenkiintoista juttua kvanttifysiikasta.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Tuotahan olen jo aikasemmin sanonut, mutta eipä siihen pahemmin reagoitu.

Pulitzer palkinnon voittanut Ronald Kotulak kirjoittaa artikkelissaan "All in your head":

"Tietoisuuden alkupiste saattaa olla maailmankaikkeus, jonka monet fyysikot uskovat koostuvan informaatiosta. Asiat, jotka näemme aineena ja energiana ovat todellisuudessa tilasta toiseen virtaavaa informaatiota."

Niin ja linkki ei toimi

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat