Seuraa 
Viestejä1246
Liittynyt10.12.2007

Söisitkö synteettistä lihaa?
Kutsutaan myös nimellä 'Disembodied Cuisine'

In five to 10 years, supermarkets might have some new products in the meat counter: packs of vat-grown meat that are cheaper to produce than livestock and have less impact on the environment.

According to a new economic analysis presented at this week's In Vitro Meat Symposium in Ås, Norway, meat grown in giant tanks known as bioreactors would cost between $5,200-$5,500 a ton (3,300 to 3,500 euros), which the analysis claims is cost competitive with European beef prices.

http://www.wired.com/science/discoverie ... vitro_meat

War doesn't determine who's right but who's left.

There is no such thing as an atheist in a foxhole.

Sivut

Kommentit (43)

asdf
Seuraa 
Viestejä11859
Liittynyt16.3.2005

Ainakin maistaisin. Riippuu hyvin pitkälti mausta, koostumuksesta ym. kulinaristisista- ja ruoanlaitto-ominaisuuksista, söisinkö uudestaan. Jos se olisi ominaisuuksiltaan ja hinta-laatusuhteeltaan kilpailukykyistä oikean lihan kanssa, söisin sitä luultavasti enemmän kuin perinteistä lihaa.

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä14206
Liittynyt27.11.2006
kuningas
Söisitkö synteettistä lihaa?

Miksikäs ei.

Olen asdf:n linjoilla. Jos se on hyvää ja muutenkin kilpailukykyistä tavallisen lihan kanssa niin totta kai.

Ihmiset tekevät tulevaisuuden.

Mielelläni jopa. Epäilyttää vain, miten rakenteesta saataisiin "lihamaisen" kiinteä, ei makkaramainen.

Mikä tuo juttu hiivamakkarasta oli?

viewtopic.php?f=1&p=825573

Se oli aatos puoltaa viinantuotantoa koska samalla saisi hiivaproteiinia, mutta niiden tuotannto taitaa erota liikaa, jotta yhdistelmä kannattaisi. Silti Hiivaproteiinin tuotannossa on mieltä sen tehokkuuden vuoksi. Maku on toinen juttu.

kuningas
Seuraa 
Viestejä1246
Liittynyt10.12.2007

PETA on luvannut miljoona taalaa synteettisen lihan tuotantoon tuojalle.

Real meat grown through a lab process, not from a live animal. The prize money would be awarded to the contest participant able to make the first in vitro chicken meat and sell it to the public by June 30, 2012.

Tällä saadaan siis aktivistit pois lihan kimpusta.

http://www.npr.org/templates/story/stor ... d=89942776

Tuota lihaa kutsutaan 'In vitro meat'ksi ja siitä on wikissäkin:
http://en.wikipedia.org/wiki/In_vitro_meat

War doesn't determine who's right but who's left.

There is no such thing as an atheist in a foxhole.

Söisin sitten kun olisin riittävän varma sen turvallisuudesta, eli "sitten kun kaikki muutkin".

Lihan hinnan saisi antaa nousta tuotantokustannuksia vastaavalle tasolle, niin alkaisi kiinnostus tuohon hommaan kummasti lisääntyä. Lihan tuotanto ja sen lisääntyminen on maailman ympäristöongelmien kärkipäässä. Enkä oikein pidä siitäkään että meillä on hillitön määrä näitä tuotantoeläimiä jotka kasvattavat lyhyen elämänsä aikana tajuttoman määrän lihaa samalla kun seisovat paikallaan ja ovat jatkuvalla antibioottikuurilla. Sitten niitä roudataan teurastamolle kuin bulkkitavaraa. Ovat kuitenkin tiedostavia ja tuntevia olentoja nekin.

Hassua muuten että tuo PETA:n kampanja on kuulemma koetellut järjestöä kun osa jäsenistöstä pitää in vitro -lihaa jonkinlaisena tekopyhyytenä. Mutta hyvä että järjestön virallisesta linjasta on saatu pragmaattisempi. Sekasyöjiä tässä ollaan, mitä biologiaan tulee.

Taisin jossakin jo sanoa, että 35-99% maailman lihatuote- ja puutuotannosta kasvatetaan röyhkeän kokoisissa bioviljelyaltaissa vuoteen '50 mennessä. Mikäli tämä toteutuu, tulevat lihatuotteiden ja puun hinnat laskemaan räjähdyksenomaisesti. Sisäfilettäkin laadukkaampaa lihaa saa jonkun euron kilolta ja puussa sama juttu.

kuningas
Seuraa 
Viestejä1246
Liittynyt10.12.2007

Mielenkiintoista ja hankalaa tuossa prosessissa on ilmeisesti solujen järjestäminen. Ensin järjestetään 2Dssä solut oikeaan suuntaan ja vierekkäin, sitten 3D lihas.

Toinen ongelma on ravinteiden järjestäminen kasvaville soluille. Kasvuvauhti on/pyritään saamaan huomattavasti suuremmaksi kuin eläimillä.

War doesn't determine who's right but who's left.

There is no such thing as an atheist in a foxhole.

Ilman muuta syön kunhan tulee markkinoille. Perinteinen tapetun elukan liha saakin tippua samantien ruokavaliostani. Tätä olen jo muutaman vuoden ehtinyt odotellakin ja isäni pitää minua suunnilleen huu-haa-hulluna, kun otin aiheen puheeksi joskus jouluruokapöydässä.

Jos se maistuu, tuoksuu ja näyttää samalta kuin tavallinen liha eikä sisällä mitään kummempia aineita, niin mikäpä siinä.

"kuningas" kirjoitti:
Söisitkö synteettistä lihaa?
Kutsutaan myös nimellä 'Disembodied Cuisine'Ainakin minusta tuntuu siltä, että jo nyt syödään synteettistä lihaa. Nimittäin kaupasta ostetut, purkissa olevat lihapullat maistuvat juuri siltä. Mutta makuaisteja on monenlaisia ja joistakin ne saattavat maistua mainioilta.

Tästä tulee mieleen toisen ketjun keskustelu aivottoman lihamutantin valmistamisesta. Karu totuus on, että sellainen olisi helpompi saada aikaan kuin pihvi, joka kasvattaa itsensä. Ravintoliuoksessa lilluvat lihassolut kun tarvitsisivat verenkiertosysteemin voidakseen kasvaa juuri minkään kokoiseksi, immuunijärjestelmän pitämään ne turvassa lukemattomilta patogeeneilta, jotka viihtyisivät myös samaisessa ravintoliuoksessa ja säätelyjärjestelmän joka pitää huolen soluihin päätyvien aineiden pitoisuuksista (mikä muuten valmistaa sitä ravintoliuosta ja mistä?). Ai niin, ja jonkinlainen tukirakenne tarvitaan, jotta lihasta ei tule epämääräistä limaklimppiä, ja lihakset tunnetusti tarvivat myös toimintaa kasvaakseen...

Joten, ihan kiva unelma, mutta ei taatusti ainakaan se helpoin tapa lähestyä ongelmaa. Eläimissä kun on tuo koko viritys jo sisäänrakennettuna.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat