Seuraa 
Viestejä1246

Söisitkö synteettistä lihaa?
Kutsutaan myös nimellä 'Disembodied Cuisine'

In five to 10 years, supermarkets might have some new products in the meat counter: packs of vat-grown meat that are cheaper to produce than livestock and have less impact on the environment.

According to a new economic analysis presented at this week's In Vitro Meat Symposium in Ås, Norway, meat grown in giant tanks known as bioreactors would cost between $5,200-$5,500 a ton (3,300 to 3,500 euros), which the analysis claims is cost competitive with European beef prices.

http://www.wired.com/science/discoverie ... vitro_meat

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (43)

Täällä oli jo mainintaa Natsien Hiivamakkarasta. Olisikohan sukua?

Ei olekkaan, vaan Sian solujen viljelyä.

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039

Ainakin maistaisin. Riippuu hyvin pitkälti mausta, koostumuksesta ym. kulinaristisista- ja ruoanlaitto-ominaisuuksista, söisinkö uudestaan. Jos se olisi ominaisuuksiltaan ja hinta-laatusuhteeltaan kilpailukykyistä oikean lihan kanssa, söisin sitä luultavasti enemmän kuin perinteistä lihaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä25017
kuningas
Söisitkö synteettistä lihaa?

Miksikäs ei.

Olen asdf:n linjoilla. Jos se on hyvää ja muutenkin kilpailukykyistä tavallisen lihan kanssa niin totta kai.

When an educated, influential person tweets something he knows is a lie, he is announcing his contempt for the general public. He’s saying he considers you so stupid that you’ll believe the lie.
Andrew Stroehlein

Mielelläni jopa. Epäilyttää vain, miten rakenteesta saataisiin "lihamaisen" kiinteä, ei makkaramainen.

Mikä tuo juttu hiivamakkarasta oli?

viewtopic.php?f=1&p=825573

Se oli aatos puoltaa viinantuotantoa koska samalla saisi hiivaproteiinia, mutta niiden tuotannto taitaa erota liikaa, jotta yhdistelmä kannattaisi. Silti Hiivaproteiinin tuotannossa on mieltä sen tehokkuuden vuoksi. Maku on toinen juttu.

Vierailija

PETA on luvannut miljoona taalaa synteettisen lihan tuotantoon tuojalle.

Real meat grown through a lab process, not from a live animal. The prize money would be awarded to the contest participant able to make the first in vitro chicken meat and sell it to the public by June 30, 2012.

Tällä saadaan siis aktivistit pois lihan kimpusta.

http://www.npr.org/templates/story/stor ... d=89942776

Tuota lihaa kutsutaan 'In vitro meat'ksi ja siitä on wikissäkin:
http://en.wikipedia.org/wiki/In_vitro_meat

Söisin sitten kun olisin riittävän varma sen turvallisuudesta, eli "sitten kun kaikki muutkin".

Lihan hinnan saisi antaa nousta tuotantokustannuksia vastaavalle tasolle, niin alkaisi kiinnostus tuohon hommaan kummasti lisääntyä. Lihan tuotanto ja sen lisääntyminen on maailman ympäristöongelmien kärkipäässä. Enkä oikein pidä siitäkään että meillä on hillitön määrä näitä tuotantoeläimiä jotka kasvattavat lyhyen elämänsä aikana tajuttoman määrän lihaa samalla kun seisovat paikallaan ja ovat jatkuvalla antibioottikuurilla. Sitten niitä roudataan teurastamolle kuin bulkkitavaraa. Ovat kuitenkin tiedostavia ja tuntevia olentoja nekin.

Hassua muuten että tuo PETA:n kampanja on kuulemma koetellut järjestöä kun osa jäsenistöstä pitää in vitro -lihaa jonkinlaisena tekopyhyytenä. Mutta hyvä että järjestön virallisesta linjasta on saatu pragmaattisempi. Sekasyöjiä tässä ollaan, mitä biologiaan tulee.

Taisin jossakin jo sanoa, että 35-99% maailman lihatuote- ja puutuotannosta kasvatetaan röyhkeän kokoisissa bioviljelyaltaissa vuoteen '50 mennessä. Mikäli tämä toteutuu, tulevat lihatuotteiden ja puun hinnat laskemaan räjähdyksenomaisesti. Sisäfilettäkin laadukkaampaa lihaa saa jonkun euron kilolta ja puussa sama juttu.

Vierailija

Mielenkiintoista ja hankalaa tuossa prosessissa on ilmeisesti solujen järjestäminen. Ensin järjestetään 2Dssä solut oikeaan suuntaan ja vierekkäin, sitten 3D lihas.

Toinen ongelma on ravinteiden järjestäminen kasvaville soluille. Kasvuvauhti on/pyritään saamaan huomattavasti suuremmaksi kuin eläimillä.

Ilman muuta syön kunhan tulee markkinoille. Perinteinen tapetun elukan liha saakin tippua samantien ruokavaliostani. Tätä olen jo muutaman vuoden ehtinyt odotellakin ja isäni pitää minua suunnilleen huu-haa-hulluna, kun otin aiheen puheeksi joskus jouluruokapöydässä.

Jos se maistuu, tuoksuu ja näyttää samalta kuin tavallinen liha eikä sisällä mitään kummempia aineita, niin mikäpä siinä.

Voisi sitä satunnaisesti syödä, mutta liian tasaisen laadun takia olisi varmasti liian yksitoikkoista mättöä.

"kuningas" kirjoitti:
Söisitkö synteettistä lihaa?
Kutsutaan myös nimellä 'Disembodied Cuisine'Ainakin minusta tuntuu siltä, että jo nyt syödään synteettistä lihaa. Nimittäin kaupasta ostetut, purkissa olevat lihapullat maistuvat juuri siltä. Mutta makuaisteja on monenlaisia ja joistakin ne saattavat maistua mainioilta.

Tästä tulee mieleen toisen ketjun keskustelu aivottoman lihamutantin valmistamisesta. Karu totuus on, että sellainen olisi helpompi saada aikaan kuin pihvi, joka kasvattaa itsensä. Ravintoliuoksessa lilluvat lihassolut kun tarvitsisivat verenkiertosysteemin voidakseen kasvaa juuri minkään kokoiseksi, immuunijärjestelmän pitämään ne turvassa lukemattomilta patogeeneilta, jotka viihtyisivät myös samaisessa ravintoliuoksessa ja säätelyjärjestelmän joka pitää huolen soluihin päätyvien aineiden pitoisuuksista (mikä muuten valmistaa sitä ravintoliuosta ja mistä?). Ai niin, ja jonkinlainen tukirakenne tarvitaan, jotta lihasta ei tule epämääräistä limaklimppiä, ja lihakset tunnetusti tarvivat myös toimintaa kasvaakseen...

Joten, ihan kiva unelma, mutta ei taatusti ainakaan se helpoin tapa lähestyä ongelmaa. Eläimissä kun on tuo koko viritys jo sisäänrakennettuna.

Joskus muistan lukeneeni, että labrassa kasvatettu lihas kyllä saadaan kasvamaan ihan lihaksena, mutta ongelmaksi muodostuu lihaksen rakenne. Siitä tulee vain löysä kudos, kun sitä ei ole labrassa jumpattu ollenkaan. Eläimessä lihakset ovat liikkeessä, joten niistä tulee lihasmaisia, lihaksikkaita jne. Labraliha vaatii liikuntaa että siitä tulisi sopivanlaista. Kai siihen jonkun sähköimpulssin voisi virittää sykkimään yötä päivää tai jotain.

Mielenkiintoisempi kysymys onkin itse tuotanto ja lihan kasvattaminen. Eläinsolut ovat todella nirsoja kasvamaan. Lämpötilan pH:n ja lukemattomien konsentraatioiden täytyy olla juuri kohdallaan, tai solu kuolee. Lisäksi ne kontaminoituvat aivan liian helposti.

Lihas vaatii ympärilleen monimutkaisen säätelyjärjestelmän, immuniteetin ja vaikka mitä. Rakennetaan lihaksen ympärille siis koko hiton eläin, niin ongelma ratkeaa kerralla. Ympyrä sulkeutuu ja PETA on taas vihainen. Hö!

Tämä olisi mielestäni aika hieno asia, jos saisi onnistumaan...

Jos suurempia määriä aikoo valmistaa, niin pitäisi varmaan saada rahoitusta ja tarvittaisiin kai kuluttajien jne. hyväksyntä tällaiselle uudentyyppiselle ravinnolle, joka kuitenkaan mikään hirveän suuri muutos ei sinänsä olisi.

Itsellä ei oikein ole kunnolla tietoa ja ymmärrystä solubiologiasta jne, että missä siellä tällä hetkellä mennään, mutta veikkaisin, että tälläkin hetkellä ehkäpä jo voitaisiin tällaisia tuotteita jo ainakin jonkinlaisia valmistaa.
Tätäköhän voisi olla mahdollista tuottaa ilman sekaantumista näihin geeneihin kovin pahasti, kun siitäkin varoitellaan, ettei ole vielä tarpeeksi tietoa ja ymmärrystä niistä?

Entäs onko eläimen lihassa muita ihmiselle tärkeitä kudoksia tai aineksia kuin nämä lihaskudokset, joita tässäkin pitäisi lisäksi ottaa huomioon?

Onko Suomessa vielä tehty ollenkaan tutkimusta tästä?
Voisihan tuollaisen pienen tutkimus-tai testilaitoksen rakentaa vaikka jonkin elintarvikkeita valmistavan yrityksen yhteyteen, niin olisi tietämystä ainakin tämäntyyppisestä ravinnosta varmasti jo ennestään ja varmaan muitakin hyötyjä. Rakentaisi tuollaisen vähän kokeilumielessä jonkun pienen. Vai onkohan tuollainen vielä järkevää, kun en ainakaan tiedä, että miten pitkällä tämän asian tutkimus on tällä hetkellä.
Suomesta kai kuitenkin löytyy jonkun verran silti tietämystä tältäkin alalta, onko se nyt sitten jotain solubiologiaa vai mitä se on?

Sitten siitä joskus tulevaisuudessa ehkä kasvattamaan tuotantoa jonkun verran, jos se homma lähtisi käyntiin siitä sujuvasti eikä sille olisi muita esteitä...

Tästä tulee mieleen toisen ketjun keskustelu aivottoman lihamutantin valmistamisesta.

Ai niin, tarkoitat kehonrakentajia

Tai no. Onkohan tässäkin sitten miten paljon kaikennäköisiä ongelmia, jos alkaa tarkemmin ajatella?
Jos suuremmassa mittakaavassa joskus alkaisi toteuttaa, niin olisi varmaan hyvä olla aika tarkasti säännösteltyä tämä bisnes, jos loppujen lopuksi on edes järkeä lähteä ajattelemaan tällaista? Eli mitä kaikenlaisia haittoja voisi tällaisella lihan tuotannolla olla?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat