Seuraa 
Viestejä45973

Jokainen täysjärkinen ei varmaankaan kiellä sitä, etteikö Hitlerille lankeaisi huomattava osuus II maailmansodan synnystä, vaikka unohtaisimme syyt mitkä nostivat puolestaan Hitlerin valtaan (Versaillesin rauha, pula ym.)

Mutta mikä oli Euroopan toisen, ehkä voimakkaamman aatesuunnan kommunismin ja sen kiistattoman johtajan Stalinin osuus sodan synnyssä? Mitkä olivat Stalinin intressit, mihin hän pyrki?

Aluksi lainaan katkelman kenraalimajuri Jaakko Aatolaisen itsenäisyyspäivän puheesta jonka hän piti Maanpuolustusjärjestöjen itsenäisyysjuhlassa:

"Stalin halusi sotaa, "pitkää ja veristä sotaa", kuten hän itse sanoi. -- Stalin tajusi, että jos Neuvostoliitto liittoutuu lännen kanssa, Hitler ei uskalla hyökätä, koska Saksa joutuisi heti kahden rintaman sotaan. Tällä tavoin Stalin ei siis saa aikaan haluamaansa sotaa aluksi Saksan ja lännen välille. Oli siis viisainta liittoutua ensin Saksan kanssa. Niin hän solmi lännen suunnattomaksi hämmästykseksi hyökkäämättömyyssopimuksen Hitlerin Saksan kanssa. Nämä kaksi maata jakoivat etupiireihinsä Koillis- ja Itä - Euroopan, Suomi ja Baltia mukaan luettuina. Puola jaettiin Saksan ja Neuvostoliiton kesken.

Hitler järkyttyi, mutta Stalin oli puolestaan enemmän kuin tyytyväinen Englannin ja Ranskan julistaessa sodan Saksalle. "Hitler yritti puijata minua Ribbentrop - sopimuksella, mutta todellisuudessa minä vedin häntä nenästä", Stalin totesi lähipiirilleen.
Stalin sai siis haluamansa sodan, toisen maailmansodan, juuri haluamallaan tavalla ja haluamassaan järjestyksessä. Saksa oli saatu sotaan lännen kanssa...
Mutta miksi Stalin näytteli Saksan hyökkäysessä Puolaan ja sodan synnyssä niin keskeistä osaa. Vastaus: LÄNSI ANTOI AVAIMET STALINILLE. Läntisen suurvallat Ranska ja Britannia halusivat todistella Stalinille omien aikeidensa vakavuuden asteen kertomalla hänelle sen elintärkeän tiedon, että jos Saksa hyökkää Puolaan ne julistavat sodan Saksalle.

Mitään muuta Stalin ei nyt tarvinnutkaan tietää. Hitler puolestaan ei tätä lännen ukaasia tiennyt. Hitler uskoi että hän pääsee asiassa yhtä vähällä kuin Tsekkoslovakiankin tapauksessa.

Stalinin antoi Hitlerille vetoapua. Hän kertoi 19.8.1939 Hitlerille, että kun Saksa hyökkää Puolaan, niin Neuvostoliitto ei ainoastaan jää puolueettomaksi, vaan myös auttaa Saksaa. Loppukesällä 1939 Stalinilla oli myös toinen vaihtoehto eli pitkittää neuvotteluja Englannin ja Ranskan kanssa. Se olisi ollut varoitus Saksalle: jos Saksa hyökkää Puolaan, niin sitä vastassa on koko Eurooppa ja olisi myös olemassa mahdollisuus että Saksa näin saarrettaisiin tehokkaasti.

Stalin kuitenkin valitsi toisen vaihtoehdon kuten tiedämme. Miksi? Juuri siksi, että Neuvostoliiton (=Stalinin) tavoitteena oli sitoa Saksa jo aikaisessa vaiheessa sotaan lännen kanssa ja siten sille itselleen jäisi mahdollisuus päättää missä vaiheessa se liittyisi mukaan suursotaan todenteolla. (Ehkä juuri siksi Talvisotaa ei NL:n virallisessa historiassa oikein mielletä vielä osaksi II maailmansotaa, koska näinhän ei pitänyt tapahtua).

Molotov-Ribbentrop-sopimuksen allekirjoittamistilaisuuden jälkeen Stalin paineli metsästelemään sopimusteksti mukanaan. Annetaanpa siis Simon Sebag Montefioren kertoa tapauksesta (Stalin, 2004, sivu 321)

"Stalin suuntasi Kuntsevoon, jossa metsästäjät odottivat. Vorosilov, Hrustsov, Malenkov ja Bulganin olivat jo vieneet sorsansa Stalinin keittiöön valmistettavaksi siellä. Kun Stalin ja Molotov saapuivat juhlallisen näköisinä mukanaan sopimuksen jäljennös, Hrustsov ehti kerskailla ampuneensa paremmin kuin Vorosilov, kehuttu tarkkaampuja, ennen kuin Johtaja kertoi heille nauraen, kuinka he olivat allekirjoittaneet maailmaa kohauttaneen Molotovin-Ribbentropin sopimuksen."Stalin vaikutti hyvin tyytyväiseltä itseensä", mutta hän ei antanut tämän uuden ystävyyden johtaa harhaan. Heidän nauttiessaan sorsapaistia Stalin kehui: "Totta kai tämä on pelkkää peliä, jossa katsotaan kuka huiputtaa ketä. Tiedän, mikä Hitler on miehiään. Hän kuvittelee olleensa minua ovelampi, mutta todellisuudessa minä huiputin häntä.""
  • ylös 3
  • alas 2

Sivut

Kommentit (180)

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Stalin pyrki maailmanrauhaan jo edustamansa aatteen vuoksi. Hitler sen sijaan militanttina saksan maailmanherruuteen. Veikko Huovista lainaten Hitler ja Göbbelsin paetessa raunioituneesta Euroopasta lentokoneella ja nähdessään aiheuttamansa tuhon tanssivat. "Aikamoinen rähinä saatiin aikaan, pukinsorkat vain kopisivat lattiaan".

Lierikki Riikonen

Ranskalainen historioitsija Courtois.

"I work for a reevaluation of Stalin. He was the greatest criminal of this century. But at the same time he was the century's greatest politician: its most competent and most professional. He understood best of all how to utilize all means in the service of his goals. From 1917 onwards, he had a global vision, and sticking to his project, he achieved it ... Of course, one can easily say that Hitler unleashed the war. But the evidence of Stalin's responsibility is shattering. Stalin wanted to eradicate anyone who opposed the Marxist-Leninist social order."
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Opetusneuvos, res. majuri Erkki Hautamäki on kirjoittanut kiinnostavan kirjan, Suomi myrskyn silmässä. Se tuo viime sotien ajalta esille asioita, joita ei ole tiedetty tai joista on vaiettu tai joista ei haluta kertoa mitään. Kirja muuttaa merkittävästi viime sotien historiankirjoitusta.

– Toistaiseksi kysymys on hypoteesista eli siitä, mikä arvo annetaan niille papereille, joista on vain kopiot, sanoo Hautamäki.Suomi myrskyn silmässä ilmestyi ensin ruotsiksi, Finland i stormens öga –nimellä. Kirja perustuu pitkälle marsalkka Mannerheimin ns. S-32 -kansioon ja Marskin sodanaikaisen salaisen agentin Vilho Tahvanaisen kansiosta jäljentämään aineistoon.

- S-32 -kansio on Kekkosen aikaan tuhottu tai salattu perusteellisesti. Kirjan kääntäminen muille kielille on meneillään. Kirjasta julkaistaan toinen osa vuoden kuluessa. Siinä tuodaan yksityiskohtaisemmin esille todisteita ensimmäisenkin kirjan tapahtumista.

----------------------------------------------

- Churchill ja Stalin neuvottelivat yhteistyöstä monen rintaman sodasta Saksaa vastaan jo huhtikuusta 1939. Heinäkuussa sovittiin, että Saksan ja Neuvostoliiton hyökätessä Puolaan länsivaltojen sodanjulistus saa kohdistua vain Saksan toimenpiteisiin.- 23.08.1939 Stalin ja Hitler solmivat ns. Molotov-Ribbentrop –sopimuksen. Sen salaisen lisäpöytäkirjan ns. intressipiiri-käsite ei tarkoittanut lupaa Baltian maiden tai Suomen valloittamiseen, vaan oikeutta vaatia strategisia tukikohtia sodan varalta.

- 15.10.1939 Stalinin ja Churchillin (liittoutuneet) välillä allekirjoitettiin sopimus, jonka ytimenä oli Saksan tuhoaminen sotilaallisesti ja taloudellisesti. Churchillin vanha suunnitelma Skandinavian operaatiosta hyväksyttiin.- Jos se olisi toteutunut, liittoutuneet olisivat Suomen avun nimissä vallanneet Norjan ja Ruotsin, Neuvostoliiton samanaikaisesti vallatessa Suomen. Suomesta olisi tullut sotatanner ja Skandinaviasta yksi Saksan vastainen rintama. Churchill ja liittoutuneet siten myivät Suomen Venäjälle.

- Stalin pelasi samanaikaisesti Saksan ja liittoutuneiden liittolaisena. Hän tavoitteenaan oli saada liittoutuneet ja Saksa kuluttamaan voimansa keskinäiseen taisteluun ja sen jälkeen vallata heikko Eurooppa.- Saksasta Stalin hankki ensin mekaanisen sodankäynnin uusinta aseistusta ja sen jälkeen Yhdysvalloista suunnattoman määrän sotamateriaalia Saksaa (ja Suomea) vastaan Lend-lease –tukena, jonka loppuselvitystä ei vieläkään ole tehty.

- Ruotsin ehdoton kauttakulkukielto liittoutuneiden joukoille osaltaan pelasti Suomen. Churchillin ja Stalinin sopimus salli Skandinavian ja Baltian maiden valtaamisen. Siihen liittyi pykälä, jonka mukaan rauhan tultua on vallatuille maille annettava itsenäisyys takaisin.

- Stalinin kenraalikuriirin noutaessa Churchillilta keskinäiseen sopimukseen liittyviä sotasuunnitelmia, Saksan ilmavoimat pakotti koneen laskeutumaan 09.02.1940. Miehistöä ja matkustajia kuulusteltaessa kaikki asiakirjat kuvattiin. Hitler sai tarkan tiedon liittoutuneiden hyökkäyssuunnitelmista monella rintamalla ja käynnisti mm. Norjan preventiivisen valtaussuunnitelman. Stalin ei tiennyt tietojen paljastuneen.

kommunismi ei eroa fasismista mitenkään, ja stalin rauhanmies? onko todella ihmisiä jotka ovat tätä mieltä??? mitä esim joukkomurhiin tulee oli hitler ja natsit pikkunäpertelijöitä verrattuna stalinin ja berijan veritöihin...

Toope
Seuraa 
Viestejä32267
lierik
Stalin pyrki maailmanrauhaan jo edustamansa aatteen vuoksi.

Stalinille tosin maailmanrauha olisi tarkoittanut tilannetta, jossa kommunismi (ehkäpä hänen johtamanaan?) hallitsisi kautta maanpiirin. Maailmanrauhan saavuttamiseksi sota toki oli ihan hyväksytty keino.

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää." Pommit ja etnojengit? Uusi normaaliko?
"Ei ole tärkeää, kuka tai mikä hallitus tai puolue lopettaa huonon maahanmuuton Suomeen. Pääasia on se, että joku sen lopettaa."
"Minä kun tyhmänä luulin, että median moniarvoisuus olisi arvokasta, eikä valtamedian samanmielisyys?"

lierik
Stalin pyrki maailmanrauhaan jo edustamansa aatteen vuoksi. Hitler sen sijaan militanttina saksan maailmanherruuteen. Veikko Huovista lainaten Hitler ja Göbbelsin paetessa raunioituneesta Euroopasta lentokoneella ja nähdessään aiheuttamansa tuhon tanssivat. "Aikamoinen rähinä saatiin aikaan, pukinsorkat vain kopisivat lattiaan".Suomalainen sotahistorioitsija Sampo Ahto kirjoitti Sotilasaikakauslehdessä, että jos Hitler oli tekemässä maailmanvalloitusta 3000:lla panssarivaunulla, niin mitä Stalin oli tekemässä 30000:lla panssarivaunulla?

Stefan Scheil tekee mielenkintoisen tulkinnan kirjassaan Fünf plus Zwei. Hän toteaa, että länsivallat tiesivät Neuvostoliiton voittavan enemmän heidänkanssaanja että se ei oikeasti ryhtyisi koskaan liittoon Saksan kanssa. Heidän oli turha myydä Neuvostoliitolle sitä, minkä se saisi muutenkin Saksan kanssa. Lopulta se kuitenkin olisi heidän liittolaisensa, mutta myöhemmin. Sivulla 261 Scheil kertoo Halifaxin todenneen, että Saksan ja N-liiton sopimus joka tapauksessa toimisi myös länsimaiden eduksi. Siksi hän ei pelännyt Moskovan neuvottelujen epäonnistumista (Rauh: Weltkrieg II, s.34). Tätä pitää myös Scheil neuvottelujen kariutumisen pääasiallisena syynä.

mutta eihän hitler osannut edes puhua ruotsia.... tämä oli kommentti simonaholle jonka viesti on ilmeisesti poistettu...

L
Ralf64

Mistä nuo tiedot Churchillin ja Stalinin sopimuksista opetusneuvoksemme kirjaan päätyivät?
Kirja perustuu pitkälle marsalkka Mannerheimin ns. S-32 -kansioon ja Marskin sodanaikaisen salaisen agentin Vilho Tahvanaisen kansiosta jäljentämään aineistoon.

Ts. S-32 kansiosta ja saksalaisten kuvaamista aineistoista, joista tuossa kirjan esittelyssä oli maininta. Jos nuo tiedot pitävät paikkaansa ei Saksan Norja-operaatio suinkaan liittynyt Talvisotaan kuten Heikki Ylikangas väittää vaan juuri saksalaisten saamiin tietoihin.

"Stalinin kenraalikuriirin noutaessa Churchillilta keskinäiseen sopimukseen liittyviä sotasuunnitelmia, Saksan ilmavoimat pakotti koneen laskeutumaan 09.02.1940. Miehistöä ja matkustajia kuulusteltaessa kaikki asiakirjat kuvattiin. Hitler sai tarkan tiedon liittoutuneiden hyökkäyssuunnitelmista monella rintamalla ja käynnisti mm. Norjan preventiivisen valtaussuunnitelman. Stalin ei tiennyt tietojen paljastuneen".
sakkimies
mutta eihän hitler osannut edes puhua ruotsia....Riippumatta siitä mitä kieltä puhuu, sanat ja teot omalta osin sitoo Lutherin ja Hitlerin toisiinsa. Samalla tavalla nykyistä nimeä käyttäen, sitoo sanat ja teot Ruotsin Hitleriin ja Lutheriin. Käsityksesi on pinnallinen.

Venäjällä nimenomaan tutkitaan tuota Luther-Hitler-Ruotsi sukulinjaa ja sen yhteyksiä; "kuka on kuka". Käsitys Suomesta ja Suomalaisista on muuttumassa, eli ollan tietoisia, että "Suomalainen" ei aina ole "Suomalainen", vaan shakaali joka on Suomessa.

sinä simonaho muistutat aika paljon ruotsalaista, mustavalkoinen maailmankuva ja pohjaton narsismi....

sakkimies
sinä simonaho muistutat aika paljon ruotsalaista, mustavalkoinen maailmankuva ja pohjaton narsismi....

Ruotsalainen maailmankuva, on kehittynyt kuluneen 482-666 vuoden aikana. Että sinusta tuntuu että "muistutat aika paljon ruotsalaista", ei johdu siitä että minä muistutan, vaan siitä, että korviesi välissä on jotain mitä siellä ei pidä olla. Herjat, ovat aina osoitus mielenvikaisuudesta - tuli ne sitten Lutherin-Hitlerin tai Ruotsalaisen suusta.

etkö sinä matti tiedosta olevasi mielenvikainen?? muutenkin vertaus hitleriin on ontuva koska sitä maagista voimaa ja energiaa jota hitlerissä kaikesta huolimatta oli ei juuri nykyruotsalaisista löydy..... hitler ilmaisi myös mielipiteensä ja käsityksensä varsin selkeästi, mitä taas nykyruotsalaiset eivät juuri tee...

sakkimies
sitä maagista voimaa ja energiaa jota hitlerissä kaikesta huolimatta oliSillä mitään " maagista voimaa ja energiaa " ollut. Alikehittynyt ja mielenvikainen ihminen mikä kulkee suvussa.

sakkimies
pitää vielä mainita että "herjaavat" ihmiset eivät yleensä kärsi mielenterveysongelmista...

Eivät he kärsi, mutta ne joille herjat osoitetaan kärsii, jos eivät ole tietoisia siitä, että herjan esittäjä on mielenvikainen. Kun siitä on tietoinen, se on osa suojaa. Ja siitä sitten voi alkaa mielenvikaisuutta purkamaan taaksepäin historiassa. Kuka on esittänyt ja mitä esimerkiksi Suomalaisista j.n.e.

en hirveesti tykkää ruotsalaisista mutta sanoa että he ovat ihmiskunnan pohjasakkaa on kyllä liian paksua.... mieluummin suomeen 500000 ruotsalaista kuin esim 250000 muslimia... enemmän yhteistä meillä on svedujen kanssa kuin muslimien... muuten ... miten "alikehittynyt" ja "mielenvikainen" hitler saattoi päästä pompottaa koko maailmaa??? ei siihen kuka tahansa pysty..... kirkkoa on turha syyttää, natsismi oli pakanallinen saksan muinaistarustosta virikkeitä hakeva suuntaus ...kaatuneet soturit valhallaan ja niin eespäin...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat