Seuraa 
Viestejä45973

Kun/jos katsotaan kaukoputkella n. 13,7 miljardin valovuoden päähän ja sitten vastakkaiseen suuntaan, näyttäisi siltä että 380.000 vuoden ikäisen universumin halkaisija oli yli 27 miljardia valovuotta.
Mitä kauemmaksi katsomme ajassa taakse päin, sitä suurempi maailmankaikkeus oli.
Mitenköhän se on mahdollista.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Vierailija

Universumin laajeneminen luo tällaisen harhan. Avaruus nimittäin laajenee samalla tavalla joka paikasta, pitää tietenkin huomioida massakeskittymien ja painovoiman paikalliset vaikutukset. Merkitystä tässä on vain sillä kuinka kauan valo on matkannut. Valo kulkee alkutapaileen universumista tänne tavallaan spiraalimaista rataa.

Mutta en minäkään ymmärrä miksei avaruuden laajeneminen ja 13.7 mrd vuoden takaisen valonlähteen silloinen pakonopeus vääristäisi punasiirtymään perustuvan etäisyyslaskennan luotettavuutta. Minusta pitäisi tietää a) punasiirtymä b) universumin laajemisnopeus ja sen muutokset c) kohteen valon lähetyshetken pakonopeus ennenkuin etäisyyslaskelma olisi paikallaan.

Kysymysten mölikkämäisyyden muuttuminen täsmentymisen suuntaan, täsmentyminen, on yleisen täsmentymisen yhteismitallinen ilmentymä. Ylläolevaa lukiessa tulee mieleen, että Internet täsmentyy.

Juha Korkee

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat