Seuraa 
Viestejä45973

Mistäköhän aivolohkosta viikon gallup-kysymys on repäisty ja millä logiikalla yli kuusisataa lukijaa on siihen vastannut?

Jos kaatosade yllättää sinut kadulla ja sinulla ei ole sateenvarjoa, totta helkkarissa kannattaa juosta lähimpään suojaan, jotta et kastuisi läpimäräksi. Sen sijaan, jos sade on kohtuullinen, kävelymatkasi pitkä, sinulla on sateenvarjo ja vaikkapa jotain kantamuksia, mitä järkeä on lähteä juoksemaan?

Tällaisia eri tilannevariaatioita on kymmenittäin, ja siitä vaan 52 prosenttia vastaajia lähtee juoksemaan jos sataa. Haloo!

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (14)

Eikös tätä ole tälläkin palstalla tahkottu tuloksetta.
Vastaushan riippuu todellakin matkasta, sateen määrästä, tuulesta yms.
Voi olla hyvinkin järkevämpää vain kävellä jos ei tuule ja sade tulee suoraan ylhäältä. Tällöinhän kastuu lähinnä pää ja olkapäät. Jos taas tuossa tilanteessa juoksee, kastuu myös etupuolelta (kun juoksee pisaroita päin)

Mythbustersissahan tuota testattiin. Kautta ja jaksoa en muista. Mutta todellakin, juokseminen kannattaa. Silloin ei kastu niin paljoa kuin kävellessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pidät paitaa suihkun alla 2 sekuntia. Pidät toista paitaa suihkun alla 10 sekuntia. Kumpi kastuu enemmän?

Pitäisi vähän tarkemmin määritellä, mitä tarkoitetaan kannattavalla tässä tapauksessa. Joskin on melko ilmeistä, että tällä viitataan kastumisen määrään, mielestäni sateella juoksemiseen voi sisältyä muita riskejä, esimerkiksi asfaltti (ja etenkin nurmikko) voi olla hyvinkin liukas jolloin kaatumisriski tietenkin kasvaa ym.

Lisäksi jos ei halua jäädä sadetta pitämään suojaan ja matka on kohtuullisen pitkä todennäköisesti kastuu pahasti joka tapauksessa.

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039

Kysymyksen asettelussa vastaajan annetaan itse määritellä järkevyys. Minä vastasin, että juosta, koska juokseminen on terveellistä, siitä tulee hyvä olo ja se kasvattaa kuntoa. Sama se, kummassa kastuu enemmän.

Lämmin kesäinen rankkasade ja ukkonen, ei silloin ole kiire minnekään, jos voi antaa vaatteiden kastua. Se on itse asiassa erittäin mukavaa, antaa luonnon kastella ja nauttia ilmiöstä. Nykyisin vaan ihmiset ovat niin vieraantuneita ja ehdollistettuja ajattelemaan sitä jotenkin epämiellyttävänä, vaikkei se sitä lainkaan olekaan.

Kaikki "normaali" on supistettu ja rajattu niin tylsään karsinaan ettei siellä viihdy kukaan täysjärkinen!

Neutroni
Seuraa 
Viestejä45489
Syd
Mythbustersissahan tuota testattiin. Kautta ja jaksoa en muista. Mutta todellakin, juokseminen kannattaa. Silloin ei kastu niin paljoa kuin kävellessä.Jos verrataan vain sitä vesimäärää, joka leikkaa ihmisen pinnan, se pienenee asymptoottisesti kohti tiettyä arvoa, jos ihminen lisää nopeuttaan. Mutta läheskään aina tuolla erolla ei ole merkitystä. Jos matka on pitkä, kastuu kuitenkin läpimäräksi ja juokseminen on raskasta. Kuten joku sanoi, sateella voi olla liukasta ja siten juoksemisen onnettomuusriski kompensoi terveysvaikutukset ja vaatteiden kastumisen. Mukana voi olla kantamuksia, jotka joko haittaavat juoksemista tai vaativat nopeaa etenemistä. Pelkästään se tieto, että "sataa" ei ole riittävä mielekkään päätöksen tekemiseksi.

Ei ole järkevää mennä sateella ulos kastumaan.

Mutta se voi olla hauskaa, varsinkin kesäsateella!

Neutroni
Jos verrataan vain sitä vesimäärää, joka leikkaa ihmisen pinnan, se pienenee asymptoottisesti kohti tiettyä arvoa, jos ihminen lisää nopeuttaan.Eihän tuo ihan noin yksioikoisesti mene.

Jos on tyyni ilma ja sade tulee suoraan ylhäältä, niin silloin kastuvat vain päälaki ja hartiat, pienehkö pinta-ala. Jos lähtee juoksemaan, niin kastuva pinta-ala kasvaa. Jos tuulee, niin kannataa lähteä juoksemaan myötätuuleen. Ja kaikkea muuta sellaista.

Mutta seuraava on kyllä totta

Neutroni
Mutta läheskään aina tuolla erolla ei ole merkitystä. Jos matka on pitkä, kastuu kuitenkin läpimäräksi ja juokseminen on raskasta. Kuten joku sanoi, sateella voi olla liukasta ja siten juoksemisen onnettomuusriski kompensoi terveysvaikutukset ja vaatteiden kastumisen. Mukana voi olla kantamuksia, jotka joko haittaavat juoksemista tai vaativat nopeaa etenemistä. Pelkästään se tieto, että "sataa" ei ole riittävä mielekkään päätöksen tekemiseksi.Ja viimeinen virkehän tuossa on tärkein. Jos on menossa kotiin saunaan, niin sateella ja kastumisen asteella ei ole suurtakaan merkitystä. Jos taas on menossa töihin lähikaupan pakastehuoneeseen, niin kastuminen kangistaa nopeasti.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662

Kävellessä kastun vähemmän, riippuen tietty sateesta, mutta pistän pienellä sateella takin pään ja hartioitten päälle, niin kastun todella vähän. Eilen taas sato niin paljon, että multa silti kastu lahkeet vaikka oli sateenvarjo. Unohtamattakaan tuulta, joka ripsotteli varjoa miten sattuu.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Juostessa voi tulla vielä hiki.
Itse en ainakaan juokse, ellen muutenkin jo juokse. Sitten kastuu jos kastuu.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä45489
Phony
Neutroni
Jos verrataan vain sitä vesimäärää, joka leikkaa ihmisen pinnan, se pienenee asymptoottisesti kohti tiettyä arvoa, jos ihminen lisää nopeuttaan.Eihän tuo ihan noin yksioikoisesti mene.Menee se. Sateella voidaan ajatella ilmassa olevan tietty tiheys vettä. Kastumisessa on siis kaksi komponenttia, toinen on sateen suuntaa vastaan kohtisuoralle pinta-alan projektiolla satava vesimäärä. Se on selkeästi verrannollinen sateessa vietettyyn aikaan, eli sen voi minimoida liikkumalla mahdollisimman nopeasti. Sitten on kulkijan liikkeestä liikettä vastaan kohtisuoralle projektiolle tullut vesimäärä, joka on riippuvainen vain matkan pituudesta (niin kauan kuin veden tuheys voidaan olettaa vakioksi). Sen verran kastuu siis aina, vaikka etenisi sateen läpi äärettömän nopeasti.

Jos on tyyni ilma ja sade tulee suoraan ylhäältä, niin silloin kastuvat vain päälaki ja hartiat, pienehkö pinta-ala.Mutta se pieni ala kastuu pinta-alayksikköä kohti enemmän kuin suuri ala. Ja jos oleskelu kestää vähänkin kauemmin, vesi alkaa valua kankaassa alaspäin. Kyllä mielestäni vaatteisiin imeytynyt kokonaisvesimäärä on ainoa mielekäs kastumisen mittari (joitain erikoistapauksia ehkä lukuunottamatta, jos minä sanon näin, pian joku keksii sellaisen).

Jos tuulee, niin kannataa lähteä juoksemaan myötätuuleen. Ja kaikkea muuta sellaista.Jos halutaan minimoida aikayksikössä päälle putoava vesimäärä, niin kyllä. Mutta aika erikoinen tilanne pitää olla, ettei määränpäähän saapumiseen mennessä niskan satanut vesimäärä ole tärkeämpi asia. Sitä ei varmaankaan pienennetä myötätuuleen juoksemalla, jos määränpää on vastatuulen suunnalla.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
CE-hyväksytty
Miten hiuksille kävi?

Hiukset kyllä pysyy suojassa, kunhan ei ala satamaan niin paljoon, että se vesisade alkaa menemään kankaasta läpi. Tosin toi mun takki taitaa imeä ihan hyvin vettä.

Eilen kastui hiuksetkin kun en voinut pitää sateen vaarjoa kokoaikaa päällä kun tuuli riepotteli järveltä päin varjoa, niin eipä sillä tehny mitään ku se lenteli ees taas. Enkä voinu takkiakaan sillo laittaa ylös, kun oli mansikka kulho toisessa kähdessä ja toisessa sateenvarjo.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat