Seuraa 
Viestejä45973

Toisessa ketjussa oli puhetta ohimennen siitä, mikä on maailman nopeimmin kasvava uskonto ja myös siitä, millä kriteereillä mitattuna. Ajan puutteen vuoksi jäi silloin aiheeseen aloittamani kommentti luonnokseksi, jonka kuitenkin pistin talteen. Korjataanpa asia nyt, kun HS:n vieraskynässä oli maino artikkeli samasta asiasta, tosin Afrikan näkökulmasta. Sijoitetaan kuitenkin ensin uskonnon tilalle täsmällisyyden vuoksi termi uskonnollinen liike. Vastaus saattaa olla monelle suomalaiselle yllätys. Maailman nopeimmin kasvava merkittävän kokoinen uskonnollinen liike on yksiselitteisesti helluntailaisuus.

Linkki HS:n artikkeliin: http://tinyurl.com/6cmqwc

Lainaus Wikipediasta:

From the period between 2000 and 2005, Pentecostalism experienced a global growth rate of 488% expanding from 115 million to 588.5 million[12] global adherents. This classes Pentecostalism as the fastest growing religion world wide.[13]

http://en.wikipedia.org/wiki/Claims_to_ ... g_religion

Helluntailaisuus kasvaa erittäin nopeasti ennen kaikkea Etelä-Amerikassa ja Afrikassa ja on myös kasvussa Aasiassa. Brasilia on edelleen maailman suurin roomalaiskatolinen maa, mutta jo joka neljäs brasilialainen on protestantti ja protestanteista 80 % on lähinnä helluntailaisia. Mainittakoon, että vuonna 1990 Brasilian väestöstä 9 % oli protestantteja ja vuonna 2000 15,4 % . Guatemalassa protestanttien (mikä siellä käytännössä merkitsee miltei yksinomaan helluntailaisia tai "uushelluntailisia") osuus väestöstä on 35 %. Trendi on samantapainen lähes jokaisessa Etelä-Amerikan maassa, joskin kasvu on ollut nopeinta mainituissa kahdessa maassa. Jos suuntaus jatkuu, Etelä- Amerikasta on tulossa vahvasti protestanttinen maanosa.

Kiinnostuin ilmiöstä, kun vietin viime talvena muutaman kuukauden Brasiliassa. Minusta kyseessä on muutos, jolla voi olla poliittisia ja sosiaalisia seurauksia Etelä-Amerikassa. Etelä-Amerikkahan ei ole läheskään niin maallistunut kuin esimerkiksi Eurooppa, vaan uskonnolla on siellä edelleen monien elämässä ja valinnoissa keskeinen rooli. Uskonnollinen siirtymä on lienee herättänyt turhan vähän kiinnostusta maailmalla ilmeisesti siksi, että huomio on yleisesti kiintynyt islamiin.

Päivi Hasun kuvaus (HS:n artikkelissa) helluntailaisuuden nousun syistä ja helluntailaiskirkkojen toimintatavoista pätee osin myös Brasiliassa. Brasiliassakin helluntailaisuuden kannatus on suurinta köyhien keskuudessa, mutta kasvaa nopeasti myös keskiluokan piirissä. Brasilia on kuitenkin hyvin erilainen kuin Afrikan valtiot. Se on yhtäaikaa moderni teollisuusmaa, jossa on vahva maatalousektori mutta jossa kuitenkin 30 % väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Tuloerot ovat todella suuret, sillä keskiluokan elintaso ei juuri suomalaisesta elintasosta poikkea. Maa on myös noussut 2000 -luvulla globalisaation eturiviin. Maksutase on ylijäämäinen, samoin valtion budjetti, ja kansantalous on terveessä kasvussa. Kansainvälisillä lainamarkkinoilla velallisesta on tullut velkoja. Vasemmistolainen presidentti Lula on osoittautunut hyvin pragmaattiseksi. Hän on liberalisoinut taloutta ja investoinut infrastrukruuriin. Samalla on toteutettu sosiaalisia reformeja, jotka parantavat köyhien asemaa. Suurimmat helluntailaisyhteisöt ovat siirtyneet poliittisesti tukemaan maltillista vasemmistoa, mikä saattaa taata nykyisen reformipolitiikan jatkumisen. (Kts http://pewforum.org/surveys/pentecostal ... untryID=29 )

On mielenkiintoista seurata, jatkuuko helluntailaisuuden nousu Brasiliassa, kun taloustilanne kohentuu. Veikkaukseni on, että jatkuu. Käännynnäisiä tulee edelleen köyhien keskuudesta, mutta myös lisääntyvästi keskiluokasta.
Liike on onnistunut välttäämään skandaalit, joita usein liittyy tällaisiin "karismaattisiin" uskonnollisiin liikkeisiin ja liikkeen harjoittamaa hyväntekeväisyyttä arvostetaan yleisesti. Muuan vanhoista brasilialaisista tuttavistani on helluntailainen ja uteliaisuuttani pyysin päästä hänen mukanaan käymään jumalanpalveluksessa ja sitten yhdellä hyväntekeväisyyslounaalla. Noissa yhteyksissä jututin seurakuntalaisia ja pastoreita tuttavani toimiessa tulkkina.

Hasu kuvaa hyvin syitä, jotka vetää Brasiliassakin ihmisiä helluntailiikkeen piiriin:

"Karismaattisuudessa vetoavat rituaalisen elämän spontaanisuus ja emotionaalisuus sekä hengellisen kokemusmahdollisuuden tasa-arvoisuus. Usko Pyhän Hengen toimintaan merkitsee emotionaalista turvallisuutta köyhyyden ja epävarmuuden leimaamassa arjessa. Se sisältää myös käänteentekevän ihmeen mahdollisuuden."
Katolinen kirkko ja sen rituaalit koettiin kaukaisina ja vieraina. Monet joiden kanssa juttelin olivat päässeet osallisiksi talouden kohentumisesta esimerkiksi työllistymällä tai sitten niin että heidän useimmiten pienimuotoiset yrityksensä tuottivat paremmin. Tämä koettiin vastauksena rukouksiin, mikä edelleen vahvistaa sitoumista liikkeeseen. Tämä lienee sitä menestyksen teologiaa käytännössä. Naiset pitivät myös helluntailaisseurakuntia tasa-arvoisempina yhteisönä kuin katolista kirkkoa. Seurakuntalaisten ennemmistö onkin naisia. Toimivaa hyväntekeväisyyttä myös arvostettiin. Sellainenkin asia tuli esille, että niissä faveloissa, joissa liikkeellä on vahva jalansija, rikollisuus ja väkivalta ovat vähenneet. Ylipäätään vaikutti siltä, että liike on onnistunut "lokalisoitumaan" erinomaisesti paikalliseen kulttuuriin.

No, loppukaneettina sanottakoon, että olen edelleenkin paatunut ateisti. Parasta jumalanpalveluksessa oli muuten musiikki; bändi ja laulajat olivat todella erinomaisia.

Kommentit (1)

Toope
Seuraa 
Viestejä28535

Wikipedian mukaan jopa 6 miljoonaa afrikkalaista vuosittain kääntyy islamista kristinuskoon, aikamoinen luku. Helluntailaisuudella näyttää olevan tässä suuri rooli.
http://en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Africa
http://pewforum.org/surveys/pentecostal/africa/

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää." Pommit ja etnojengit? Uusi normaaliko?
"Ei ole tärkeää, kuka tai mikä hallitus lopettaa huonon maahanmuuton Suomeen. Pääasia on se, että joku sen lopettaa."
"Minä kun tyhmänä luulin, että median moniarvoisuus olisi arvokasta, eikä valtamedian samanmielisyys?"

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat