Seuraa 
Viestejä45973
  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (18)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
mskomu
Seuraa 
Viestejä672
*vähis*
mistä johtuvat rajut ilmaston muutokset.. ???

Tarkoitatko tällä esim. jenkeissä riehuneita hurrikaaneja vai ihan kotosuomen vaihtelevia säitä. Hurrikaanien/taifuunien/sykloneiden (sama ilmiö, mutta kutsutaan eri nimillä eri puolilla maapalloa) syntyyn vaikuttaa meriveden, etenkin sen pinnan, lämpötila, eli ilmaston lämpeneminen vaikuttaa hyvin paljon tähän ilmiöön.
Suomen ilmastonmuutoksista kukaan ei taida tietää.

pääasiassa näin: Aurinkomme lähettää meille lyhyt aaltoista valoa, mikä läpäisee kasvihonekaasut hyvin...kun tämä aalto "pomppaa" jostakin esineestä sen taajuus muuttuu pitempi aaltoiseksi.. ja tämä pitempi aaltoinen säteily ei läpäise niin hyvin hiilidioksidia yms. joten se lämpö jää maapallollemme, koko ajan lisääntyen enemän ja enemän lämpöä...

Pahoittelen, hoono soomi...

aika lailla juu voimistuvasta kasvihuoneilmisötä varmaan. tai sitten lissäntyneistä perhosista

Tietääkö muuten ihmiset mikä on kasvihuoneilmiö? Haluisin tietää, että kuinka moni ihminen OIKEASTI tietää, mikä se on ja kuka sekoittaa sen johonkin muuhun. Hirveän usein otsonikato rinnastetaan kasvihuoneilmiöön... Tietenkin ne littyvät toisiinsa osittain, mutta muuten ovat ihan eri asia.....

Kertokaa!

Ressujen lauantai-ilta.

Hei, ystävä.

Viime tai toissaviikolla tuli Prisma-dokumentti, jossa käsiteltiin maapallon hämärtymistä ja sivuuttiin myös kasvihuoneilmiötä.
Lisääntyvät kasvihuonekaasut kiihdyttävät ilmaston lämpenemistä, kun samaa aikaa on havaittavissa ilmiötä nimeltä maapallon hämärtyminen. Hämärtyminen johtuu suurimolekyylisistä saasteista, jotka kerääntyvät ilmakehään ja suodattavat auringonsäteitä viilentäen ilmastoa.

"No niin, ei tässä ole sitten mitään ongelmaa - kasvihuoneilmiö ja hämärtyminen kompensoivat toisiaan, ja voimme jatkaa saasteista elämäämme." ynnää jo joku.

VÄÄRIN.

Jos hämärtyminen jatkuu, auringonvalo ei valaise enää kesäaamuisin, eikä liioin muulloinkaan. Kasvit eivät saa yhteyttämiseen tarvitsevaansa auringonenergiaa, josta en edes lähde muodostamaan skenaariota, sillä masentuisin liiaksi.
Jos auringon valo "hiipuisi", vaikuttaisi se merkittävästi myös sateisiin. Valtameristä ei enää haihtuisi niin paljon vettä, jolloin syyssateet olisivat mennen talven lumia(!) ja alueet, jotka ovat riippuvaisia sadekausista, muuttuisivat olosuhteiltaan asumattomiksi.

Medborgare: Pyöräilykausi alkaa jälleen seitsemän kuukauden kuluttua. Siihen asti - suosikaa julkisia.

t: VR & HKL

Onkohan nää kysymykset jotain trolleja vai eikö ihmiset oikeasti kykene löytämään aiheesta tietoa?

kasvihuone ilmiön lyhyt teoreettinen perusta:
Elikäs..
Kaikkihan lähtee Auringon sähkömangeettisesta säteilystä. Aurinko säteilee koko sähkömangneettisen spektrin laajuudella (aina lyhyt-aaltoisesta gammasäteilystä radioaaltoihin). Voimakkainta säteilyn Intensiteetti (voimakkuus) on kuitenkin juuri näkyvänvalon taajuuksilla. (n.500nm ks. Blanckin laki).
Sähkömangeettinen säteily matkaa läpi avaruuden kunnes se törmää maan ilmakehään. Ilmakehän eri aineet absorboivat tehokkaasti pois eritaajuuksista säteilyä (esim typpi, happi ja otsoni absorboivat lyhyt-aaltoisen gamma-, röntgen- ja ultraviolettisäteilyn taajuudet. Vesihöyry suuren osan infrapunan ja mikroaaltojen taajuuksista.) Jäljelle jääviä taajuuskaistoja kutsutaan ikkunoiksi. Ja näistä kasvihuone ilmiön kannalta merkittävimmät ovat ns. optinen ikkuna (näkyvän valon taajuudet) ja infrapuna ikkuna (lyhyempi aaltoinen infrapuna). Koska auringon säteilyn suurin voimakkuus osuu juuri tuohon optiseen ikkunaan pääse suuri osa auringon säteilemästä energiasta lämmittämään maanpintaa. Maanpinta (huomattavasti viileämpi kuin Auringon) säteilee vastaanottamansa energian takaisin ilmakehään pitempiaaltoisena säteilynä(infrapuna).
Tässä kohtaa astuu kehiin kasvihuoneilmiö. Eli tämä lyhytaaltoisempi maan infrapunasäteily yrittää säteillä ulos ilmakehästä ikkunasta, jota tukkimassa ovat kasvihuonekaasut: vesihöyry (H2O), hiilidioksidi (CO2), metaani (CH4), dityppioksidi (N2O)..jne jne
Nämä yhdisteet absorboivat juuri tätä maan säteilemää infrapunasäteilyä. Ja luovuttaessaan vastaan ottaneensa energian säteilevät sitä takaisin kaikkiin suuntiin (siis myös takaisin maahan) jolloin lämpömäärä ilmakehässä ( ja maanpinnalla) nousee.
Kasvihuoneilmiö on itsessään normaali ilmiö ja sitä esiintyy muillakin planeetoilla. (esim Venuksen Merkuriusta korkeampi lämpötila johtuu nimenomaan kasvihuoneilmiöstä) Maapallolla se on välttämätöntä elämälle. Nykyään kasvihuoneilmiöstä puhuttaessa viitataan kuitenkin sen voimistumiseen ihmisen toimista johtuen. (Fossiilisten polttoaineiden käyttö..jne). Voimistuessaan se muuttaa maapallon ilmastoa merkittävästi. Kasvillisuus vyöhykkeiden rajat siirtyvät pohjoiseen, Kääntöpiirien alueiden aavikoituminen lisääntyy, Arktisten alueiden eläimistö katoaa, voimakkaat sääilmiöt yleistyvät.. jne jne. Sen tarkkoja vaikutuksia on vaikea arvioda, mutta luultavasti ne eivät vaikuta positiivisesti ihmisten elinoloihin (Vilja-aittojen aavikoituminen..jne). Kuitenkaan mitään tuomionpäivän skenaarioita (mantereiden jääminen mertenalle.tms) ei kannata lähteä luomaan. Valtameret saattavat muutaman metrin nousta, mutta mistään kymmenistä metreistä ei toistaiseksi puhuta. Myöskin Golf-virta näillä näkymin jatkaa virtaamistaan.

No tulipas siinä tekstiä. Toivottavasti joku saisi edes jotain selvää

Tuo esitys ei siis ollu millään muotoa kattava esitys maapallon lämpötilan kehityksestä siihen vaikuttaa vielä moni muukin tekijä. Tarkoitus oli lähinnä antaa kuvaa kasvihuone ilmiön luonteesta.

PS: antakaa palautetta! (oliko liian vaikeatajuista?, liian pinnallista?, häiritsevätkö kirjoitusvirheet?)

Palauttaa:
Noin se varmaan menee. Merivirroista ei kuitenkas paljon vielä tiedetä ja ne toimii kuin vesi patterissa, termostaattina. Saattavat monimutkaistaa lähihistoriaa.
Perusongelma on kai yhden ihmisiän lyhykäisyys maapallonlaajuisten ilmiöiden ikään verrattuna. Pitäisi elää tuhansia vuosia nopeutettuna jotta kokisi todellisen muutoksen.

Siinä prisman dokumentissa mainittiin, että hämärtymisestä (dimming) johtuen maapallolle saapuu n. 20-30% vähemmän auringon säteilyenergiaa, kuin ennen teollistumista. Eli Voinette päätellä, kuinka paljon kylmempää täällä olisi, ettei samaan aikaan myös hiilidioksidin määrä olisi lisääntynyt. Ja nyt kun esimerkiksi hiilivoimaloiden savupiipuissa on suodattimia ja autoissa katalysaattoreita, ilman hiukkaspitoisuus vähenee eli hämärtyminen vähenee, mutta co2 pitoisuus lisääntyy, mikä voimistaa ilmaston lämpenemistä. Ja sadan vuoden kuluessa ilmasto voisi lämmitä kymmenellä asteella, mikä tekisi päiväntasaajanseudun asuinkelvottomaksi. (En ainakaan haluaisi asua paikassa, jossa päivälämpötila kipuaisi kuuteenkymmeneen asteeseen, ja mikäli ilmaston lämpeneminen lopettaisi monsuunisateet...)

Vierailija
*vähis*
mistä johtuvat rajut ilmaston muutokset.. ???

Ehkä siitä, että kansainvälisiä sään ynnä muun muokkauksen kieltäviä sopimuksia ei ole noudatettu.

Geneven aseidenriisuntakonfferenssissa 1975 tehdyssä sopimuksessa kiellettiin mm. tulivuorien herättäminen; maanjäristysten ja tulva-aaltojen aiheuttaminen; salamoiden käyttö; pyörremyrskyjen tai syklonien johtaminen strategisiin paikkoihin; jääpeitteiden sulattaminen läheisten rannikkovaltioiden saattamiseksi tulvan valtaan; sumun, sateen ja rakeiden synnyttäminen; ja maan otsonisuojauksen osien tarkoituksellinen tuhoaminen. Itse ilmaston lämmittämistä ei kielletty.

Yhdysvaltain entinen puolustusministeri William Cohen kertoi taannoin tiedemiehistä jotka harjoittavat ekoterrorismia. Terroristitkaan eivät piittaa sopimuksista.

"Others are engaging even in an
eco-type of terrorism whereby they can alter the climate, set off
earthquakes, volcanoes remotely through the use of electromagnetic
waves."

mulina
Tietääkö muuten ihmiset mikä on kasvihuoneilmiö? Haluisin tietää, että kuinka moni ihminen OIKEASTI tietää, mikä se on ja kuka sekoittaa sen johonkin muuhun.
Kertokaa!

Eikös se oo sitä, ku sekstaa autossa nii ikkunat menee huuruu...

Lihis-
Selkeä selostus fysiikan vinkkelistä, mutta kun tuohon lisäisi geologian ja biologian osuuden ei asia ole niin simmppeli. Selvittämätön.
Kokonaiskuvaa ei yritetäkkään luoda koska se osoittaisi ettei asiaan ole mitään tuntumaa.
Poliittista idiotismia vääntää malleja, jotka osoittaisivat ihmisen voivan vaikuttaa ilmastoon. Ei muuta.

sipu250
Seuraa 
Viestejä408

Taasko se vääntö uskonasioista alkaa.

Jotkut uskovat että tiede pystyy kuvaamaan todellisuutta ja että tieteellinen metodi toimii.

Jotkut toiset taas uskovat että tieteessä ei ole mitään järkeä, eikä siitä ole mitään hyötyä. Mitä lie politikointia.

Siinäpä näiden keskustelujen ydin.

tietää
Lihis-
Selkeä selostus fysiikan vinkkelistä, mutta kun tuohon lisäisi geologian ja biologian osuuden ei asia ole niin simmppeli. Selvittämätön.
Kokonaiskuvaa ei yritetäkkään luoda koska se osoittaisi ettei asiaan ole mitään tuntumaa.
Poliittista idiotismia vääntää malleja, jotka osoittaisivat ihmisen voivan vaikuttaa ilmastoon. Ei muuta.

Mä kun kuvittelin että tää rupeaa jo olemaan melko laajasti tieteellisesti tunnustettu juttu. Ei se kuitenkaan ole poliitikkoja saanut pahemmin asiasta puhumaan (paitsi politiikasta vetäytyneitä sellaisia, esim. al gore), mutta tiede ja politiikka ovatkin kaksi eri asiaa. Mun käsittääkseni ilmastoon vaikuttaa niin geologiset asiat kuin ihmisen aiheuttamat kasvihuonepäästöt. Mutta siis nimenomaan kasvihuonepäästöjen ja ilmaston lämpenemisen välinen yhteys on jo mun käsittääkseni melko laajasti tieteellisesti tunnustettua. Onhan se ehkä poliittista idiotismia, koska on vaikea ajaa kasvihuonepäästöjen vähentämistä poliitikkona, mutta idiotismiksi sitä ei voida sanoa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat