Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Juha-Antero Puistola:

"Mielikuvamme sodan luonteesta on vuosikymmenten kuluessa muuttunut.

Ensimmäisen Persianlahden sodan jälkeen länsimaiden on (virheellisesti) oletettu pystyvän tuhoamaan vastustajan asevoimat vahingoittamatta siviilejä tai yhteiskunnan rakenteita.

Länsimaisen sotilaan puolestaan luullaan olevan lähes kuolematon kevlarpanssarointinsa alla.

Pelkistäen voi todeta, että suuri yleisö olettaa, että sodat voitetaan ilman omia tappioita ja siististi kuin videopelissä.

Valitettavasti sotien todellinen luonne ei ole ollut mielikuvamme kaltainen. Toisesta maailmansodasta lähtien suurin osa sotien ja aseellisten konfliktien suorista uhreista on ollut siviilejä. Tähän on ollut useita syitä.

Sodissa ovat yhä harvemmin taistelleet eri valtioiden massa-armeijat toisiaan vastaan. Kyseessä on ollut joko teknisesti ylivoimaisen asevoiman käyttö heikompaa osapuolta vastaan tai valtion sisäinen konflikti, jossa sotajoukot ovat yleensä olleet suhteellisen heikosti varustettuja ja koulutettuja.

Varsinkin valtioiden sisäisissä konflikteissa taistelevat ryhmittymät ovat usein suunnanneet aseensa siviilejä vastaan.

Siviiliuhrien suhteettoman suuri osuus on johtanut kunnioitettaviin, mutta tietyllä tavalla vaikeisiin päätöksiin. Ottawan sopimus ja käynnissä olevat neuvottelut rypäleaseiden kieltämisestä ovat esimerkkejä kansainvälisistä ponnisteluista ”sivullisten uhrien” vähentämiseksi. Poistuvien asejärjestelmien jättämät aukot esimerkiksi Suomen puolustussuunnitelmissa on jollain tavalla paikattava, koska vain suurvalloilla on ollut varaa jättäytyä sopimusten ulkopuolelle.

Nykyistä ilmapiiriä käytetään myös häikäilemättömästi hyväksi. Vastustajan aihettamien siviiliuhrien määrää liioitellaan sanoin ja kuvin. Yksikään vihollisen pommi ei enää surmaa sotilaita, vaan naisia ja lapsia.

Kansainväliseen rikostuomioistuimeen – mediasta puhumattakaan – kannetaan syytekirjelmiä ja todistelaatikoita ennen kuin aseiden piiput ovat kunnolla jäähtyneet.

Georgian konflikti on tästä erinomainen esimerkki.

Kansainvälinen ilmapiiri ja politiikka voivat vaikuttaa tutkimusten tuloksiin tai ainakin tehtäviin johtopäätöksiin. Katynin metsistä kaivettujen uhrien omaisten oli odotettava noin 50 vuotta ennen kuin maailma oli vamis tunnustamaan tekijöiden kansallisuuden – ja oikeastaan unohtamaan koko asian paria pikku-uutista lukuunottamatta.

Bosnian joukkomurhiin pääsyyllisiksi epäillyt ovat joutumassa oikeuden eteen yli kymmenen vuotta tapahtumien jälkeen.

Olemmeko varmoja siitä, että Georgian tapahtumista saadaan luotettava kuva muutamassa viikossa?"
Puistola on oikeassa. Tarja Halonen monien muiden mukana on mennyt median halpaan. Hän heikensi tietoisesti Suomen puolustuskykyä kieltämällä maamiinat. Kenraali Gustav Hägglund totesi silloin tuohtuneena: "Suomalaisia maamiinoja ei ole kylvetty metsään lapsia varten. Ne ovat maahantunkeutujia varten ja ne joutavatkin astua niihin".

On erittäin vaarallista jos kansakunnan turvallisuuden kannalta tärkeitä päätöksiä tehdään mediavouhotuksen perusteella.

Kommentit (2)

Puistolan kirjoitusta miettiessä tuli mieleen, että tällainen kauhistelu lisää "sodissa kaikki häviävät" -mielialaa ja fatalismia. Näin ollen mitä suuremmat kärsimykset siviileille, sitä haluttomampia kansakunnat ovat sotaan. Ja näin ollen sitä houkuttelevampi vaihtoehto sota on röyhkeille ja kiristykseen taipuvaisille diktaattoreille.

Olen täysin varma, että median paisuttelu pelaa nimenomaan näiden kiristäjien pussiin. Vain diktatuureissa median muodostama riski on osattu eliminoida.

Entäpä sitte, kun sotilaat palaavat. Vaikeudet eivät säästä myöskään sotilaita lähettäneitä maita.

8500 entistä sotilasta Britannian vankiloissa.

Mr Llwyd said thousands of former members of the armed services who served either in the Gulf or Afghanistan had been subsequently convicted of offences and jailed.

He claimed that "effectively when armed personnel return, there is no help for them," and said the position in the UK "contrasts greatly with the way the United States provide counselling and assistance to their armed personnel".

"I have come to the conclusion that if proper treatment was available for these disturbed servicemen, hundreds if not thousands would not have offended," said Mr Llwyd, the leader of Plaid Cymru's parliamentary group.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/wales/7589953.stm

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat