Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Suomessa syntyvän tyttövauvan ikäennuste on tällä hetkellä 81 v. ja risat päälle. Poikavauvan ennuste on kuusi vuotta vähemmän, 75 v. Ero on tilastollisesti erittäin suuri.
Löytyisikö tältä foorumilta se lopullinen viisaus, joka selittäisi, miksi miehet elävät keskimäärin kuusi vuotta naisia vähemmän? Ovatko villimmät elämäntavat ja aggressiivisempi luonne ainoat asiaan vaikuttavat tekijät, ja pitävätkö nuo syyt edes paikkaansa?

PS: En ole seurannut tuota "pelimies"-saittia, toivottavasti tässä ei tule toistoa siihen aiheeseen.

Sivut

Kommentit (64)

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Liittynyt30.4.2005
Hans Lankar
PS: En ole seurannut tuota "pelimies"-saittia, toivottavasti tässä ei tule toistoa siihen aiheeseen.Joo ei kannatakaan. Se on höpöhöpö-ketju.

Ikäero johtuu varmaan juuri elintavoista. Ruokavaliolla on iso merkitys. Miehillä esiintyy sydän- ja verisuonitauteja enemmän. Lihavuus ja diabetes on myös yleisempää miehillä.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005

Muistan lukeneeni, että samankokoinen nainen ja mies elävät keskimäärin yhtä vanhoiksi. Isot ihmiset kuitenkin kuolevat keskimäärin pieniä nuorempina, koska heidän solunsa ovat jakautuneet useammin ja siksi vanhentuneet nopeammin. Koska miehet ovat naisia keskimäärin suurempia, miehet kuolevat keskimäärin nuorempina.

En mene ihan takuuseen tuosta, koska asiaa ei ole kovin paljon tutkittu.

Elintapojen erollakin voi olla jotain merkitystä.

Näistä elintapaeroista vaan tulee mieleen.
Oma kokemukseni mummoista ja vaareista on, että nämä vaarit juovat ja syövät itsensä hautaan samalla kun mummo venyttää marketissa penniä perunoiden kilohinnasta ja elää sillä porkkanalla.

Varmaan elintavoista johtuu... Miehet minun tietääkseni käyttävät naisia enemmän päihteitä (alkoholi ja tupakka nyt etupäässä) Liikenteessä miehet käyttäytyvät naisia agressiivisemmin ja kuollonkolareissa monesti syynä se liian suuri nopeus ja hallinnan menetys. Myöskin nämä työtapaturma-alttiit työpaikat, kuten rakennusala ja metsäala ovat selvästi miesvaltaisia. Miehet tietääkseni tekevät naisia todennäköisemmin itsemurhan ja keskimäärin naisia nuorempana.
Siinä joitakin mahdollisia syitä.

Poikalasten ensimmäiset 25-ikävuotta harrastuksineen selittävät tuota jonkin verran (onhan kyseessä keskiarvo), sekä miespuolisten alttius sortua itsemurhiin ja/tai alkoholismiin elämänkriisien yhteydessä.

Puolikuu
Seuraa 
Viestejä326
Liittynyt1.1.2006

Luonnonvalinnan tulosta. Lapset, joilla on ollut isoäiti hengissä ovat selvinneet paremmin, kuin isoäidittömät lapset. Isoisistä ei ole ollut hyötyä lapsenlapsille.
Tuollainen tutkimus julkaistiin jokuaika takaperin jossakin.

Hohhoijakkaa

Yksi melko varma tekijä on testosteroni, se on osatekijänä juuri riskien ottamisessa ja epäterveiden elämäntapojen synnyssä.

Tosin tuo eliniän odote alkaa jo pojilla tippumaan jo jostain kuuden ikävuoden tienoilta, jolloin ei vielä testosteronilla ole osuutta asiaan.

½Q
Luonnonvalinnan tulosta. Lapset, joilla on ollut isoäiti hengissä ovat selvinneet paremmin, kuin isoäidittömät lapset. Isoisistä ei ole ollut hyötyä lapsenlapsille.

Jep, tämä näin. Itse asiassa aiheesta taitaa olla luotu hypoteesi jo 50-luvulla, mutta uudet tutkimukset ovat vahvistaneet olettamusta. Mielenkiintoisinta oli, että elossa oleva isoisä itse asiassa heikensi jälkeläisten mahdollisuuksia, kenties kilpailemalla ravinnosta. Isoäiti puolestaan paransi jälkeläisten selviämistä ja lasten saantia ainakin 70 vuoden ikään asti. Muistelen, että ihminen taitaa olla peräti ainoa kädellinen, jolla naiset menettävät lisääntymiskykynsä varsin aikaisin, mutta elävät pitkään sen jälkeenkin, miehiäkin pidempään.

Eläkeikäinen äitini muuten väittää, että postmenopausaalisilla naisilla olisi yleistä, ettei lihaa enää tee mieli syödä. Omassa tuttavapiirissään sen on ainakin havainnut. Tämä sopisi hyvin isoäititeoriaan: pitkään elävä isoäiti, joka ei riistä lihaa lasten suista, on parempi kuin arvokkaista proteiineista kilpaileva isoäiti.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005

Miesten ja naisten elintapojen ero ei selitä ikäeroa kokonaan. Muistaakseni luostarien munkitkaan eivät elä yhtä vanhoiksi kuin naiset, vaikka elävätkin moitteettomasti ja terveellisesti.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005

Tässä on yksi tutkimus pituuden vaikutuksesta miesten elinikään:

[list:2ohq1r4x]The first evaluation of the impact of human size on longevity or life span in 1978, which was based on data for decreased groups of athletes and famous people in the USA, suggested that shorter, lighter men live longer than their taller, heavier counterparts.

In 1990, a study of 1679 decreased men and women from the general American population supported these findings. In the present study data on the height, weight, and age at death of 373 men were obtained from records at the Veterans Administration Medical Center, San Diego, CA, USA. Men of height 175.3 cm or less lived an average of 4.95 years longer than those of height over 175.3 cm, while men of height 170.2 cm or less lived 7.46 years longer than those of at least 182.9 cm.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1600586[/list:u:2ohq1r4x]

Tuon mukaan lyhyet, "naisenpituiset" miehet elävät viitisen vuotta vanhemmiksi kuin keskipituiset tai pidemmät miehet. Ääripäissä erot olivat vielä suuremmat. Ehkä tuon voi yleistää selittämään miesten ja naisten ikäerot?

Lisää:

[list:2ohq1r4x]based on 1,700 deceased people in Ohio, Miller [Miller DD. Economics of scale. Challenge 1990;33:58-61.] found that men and women of the same height had about the same lifespan.

http://www.pubmedcentral.nih.gov/articl ... id=1071721[/list:u:2ohq1r4x]

Miehet ovat uhkarohkeampia ja rämäpäisempiä, he ottavat enemmän riskejä. Darwin-awardsin voittajatkin ovat pääsääntöisesti miehiä. Tätä käytöstä on tutkittu ev.psykan valossa, Pinkerkin kävi läpi asiaa Blank slate teoksessaan. Toki kyse on aina kulttuurisista arvotuksista ja keskiarvoista.

Immuunijärjestelmällä voi olla vaikutusta:

Over the centuries, male scholars have pointed to the larger male brain, skeleton, height, and muscle mass as clear evidence of the male's superiority, as in the view "might makes right." However, in a paradigm shift that seeks to include the overall performance of the anatomy and physiology of male and female, Montagu believes women come out on top. Women apparently have a more powerful immunological system, which affords them greater protection against and better recovery from starvation, fatigue, shock, and illness. Also, although a woman's brain may be smaller than a man's, it has more neurons in the corpus callosum, which enables better coordination between hemispheres. Consequently, the female brain is more highly developed structurally and functionally, and it is capable of thinking more soundly and intuitively than the male brain, Montagu says. The end result is that women are more insightful and have greater stamina and longevity—or, in other words, women stand the test of time.

Ashley Montagu - The natural superiority of women. (1955, korjattu uusintapainos 1999)

En ole perehtynyt tarkemmin kirjan sisältöön, mutta ainakin noita neurofysiologisia eroja on tulkittu päin persettä. Yhtä hyvin voitaisiin sanoa, että miehet ovat ylivoimaisia kognitiivisilta kyvyltään, koska kykenevät systemaattisempaan ajatteluun. (mukamas) Aivokurkiaismyytti on taas ammuttu alas jo useampaan otteeseeen, carpos callosumin läpi kulkee käsittääkseni vain n. 2% hermoradoista, vaikka se olisi isompi. Aivojen neurologiset erot eivät ole aivan noin yksioikoisia, paremmuutta on vaikeaa määritellä, koska miesten ja naisten aivot ovat tiettyjen toimintojen osalta erilaisia, mutta silti samoihin tuloksiin päädytään. Pelkkää feminististä hypetystä ja arvottamista.

Mitä tuohon immunologiaan tulee, niin joku pupmedicin lähde olisi luotettavampi, en nyt jaksanut etsiä kiireessä yhtään parempaa lainausta.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Liittynyt30.4.2005
Ding Ding
Muistan lukeneeni, että samankokoinen nainen ja mies elävät keskimäärin yhtä vanhoiksi. Isot ihmiset kuitenkin kuolevat keskimäärin pieniä nuorempina, koska heidän solunsa ovat jakautuneet useammin ja siksi vanhentuneet nopeammin. Koska miehet ovat naisia keskimäärin suurempia, miehet kuolevat keskimäärin nuorempina.

En mene ihan takuuseen tuosta, koska asiaa ei ole kovin paljon tutkittu.
Eikös eläinkunnassa pääsääntöisesti ole kuitenkin niin, että mitä isompi eläin, sitä vanhemmaksi se elää. Siis puhuttaessa lajeista, ei yksilöistä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat