Seuraa 
Viestejä45973

Tallennuskapasiteetiltaan 20Gt HD-DVD ja 50Gt kapasiteettinen sinisen säteen -levy ovat molemmat lähiaikoina ilmestymässä kuluttajille, ainakin jossain muodossa, mutta levyjä tukevia laitteita on hyvin rajallisesti.
Sony on ilmoittanut Playstation 3:n käyttävän sinisen säteen levyjä ja Nintendon tuleva konsoli, projektinimeltään Revolution, tulee todennäköisesti käyttämään HD-DVD:tä (kuitenkaan asiaa ei vielä ole vahvistettu, joten BlueRay -levyt saattavat siihenkin tulla käyttöön). Tietokoneisiin asemat tulevat ties milloin.

Tuki laitteistopohjalta on siis huonohko näin alkuun.

Sony on ilmoittanut julkaisevansa kaikki tulevat DVD-elokuvat myös sinisille levyille, toisin sanoen ohjelmistotukea pitäisi ainakin tulla ja samalla Sony siis ostaa levyjen hinnan alas.

Mutta nykyinen 4Gt DVD on vielä hyvin voimissaan, eivätkä kaikki ole edes näitä nykyisiäkään laitteita hankkineet. Kirjoittavien laitteiden omistajilla on vielä niin uudet vekottimet, ettei uuden hankinta ole ainakaan laitteen ikääntymisen takia ajankohtainen. Jotkut varmasti odottavat uuden tekniikan vekottimilta kaksisuuntaisuutta, ennen kuin edes harkitsevat laitteiden hankkimista.

Levyjen tallennuskapasiteetti riittää suurien tiedostojen tallennukseen, mutta ovat turhan suuria leffoille, nykyisille peleille ja nykyisille tiedostoille. Kun taas esimerkiksi kovalevyn varmuuskopiointiin levyt ovat liian pieniä. Muistikortit ja USB-muistit kasvavat kapasiteetissa, samalla kun hinnat putoavat alas ja ovat varsin käteviä käyttää. DVD-levy taas riittää nykyiseen tarpeeseen enemmän kuin riittävästi, jopa CD on järkevän kokoinen käyttää. Suurempien tallennusten mennessä jopa satojen gigatavujen kokoisille kannettaville kovalevyille.

Onko siis tulevilla levyformaateilla tulevaisuutta?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (15)

Tottakai tulevilla levyformaateilla on tulevaisuutta. Nämä formaatit alkavat yleistyä Suomessa varmaan 2-3:n vuoden päästä, ja jenkeissä jo aiemmin. Nyt tilanne tulee olemaan erilainen kuin dvd:n aikana, sillä on kaksi kilpailevaa formaattia. Tulevaisuus näyttää onko se kuluttajan kannalta hyvä vai huono asia.

Saas nähdä tuleeko formaattisota tuon Blurayn ja HD-DVD:n välillä. Ainakin merkit ovat lupaavat. kummallekin puolelle on sitoutunut isoja valmistajia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
salai
Seuraa 
Viestejä9180

Tulevaisuuden tallennusmenetelmät ja nykyajan monitorit
Tuttavani on ostamassa uutta televisioita ja pyysi apua. Selailin eilen nettiä saadakseni jonkinlaisen kuvan kehityksen suunnasta ja kuva muodostui aika hämmentäväksi.

Esim. verkkokaupan sivulta löytyi tarjous: Videoseven LTV27C
(Tässä en halua mainostaa tai mollata kyseistä liikettä tai tuotemerkkiä, joku käytännön esimerkki pitää kuitenkin olla)

Siis kyseessä sanotaan olevan LCD-näyttö/televisio nopealla 16ms paneelilla ja 1280x720 WXGA tarkkuudella, HDTV valmis.

1. kysymys heräsi sanasta TV.
Suomihan siirtyy täysin digi-tv-aikaan elokuussa 2007, jolloin analogisten lähetysten on määrä loppua. Voiko TV:nä mainostaa tuotetta, mikä ei ilman lisälaitteita toimi nimensä mukaisessa tehtävässä edes takuuajan loppuun? Ainoastaan tuotetiedoista tarkkaan lukemalla selviää, että laitteessa on vain analoginen viritin. Onneksi on 2 vuoden vaihtotakuu.

2. kysymys HDTV-valmiudesta.
Minimivalmiudet teräväpiirtonäytöille, lähde: HIFI-lehti

Euroopan informaatio- ja kuluttajalektroniikka-aloja edustava EICTA (European Information & Communications Technology Industry Association) on julkaissut vähimmäisvaatimukset hd-yhteensopiville (teräväpiirto) näyttölaitteille.
Vaatimukset täyttävät tuotteet voivat käyttää HD Ready -tunnusta, joka ilmaisee laitteen kykenevän vastaanottamaan korkeatasoista videosignaalia seuraavilla ominaisuuksilla:
1. Vähintään 720 pikselin natiivi pystyerottelu laajakuvamuodossa
2. Signaalille analoginen YPbPr komponenttitulo sekä digitaalinen dvi tai hdmi (hdcp-yhteensopivuus pakollinen)
3. Pystyy esittämään progressiivisen 1280x720@50/60Hz (720p) sekä lomitetun 1920x1080i@50/60Hz (1080i) signaalin

Kyseisestä laitteesta ei löydy digitaalista hdcp-yhteensopivaa sisääntuloa, joten sitä ei ilmeisestikään voi liittää tulevaisuuden DVD-laitteisiin oikealla tavalla HD-sisällön näyttämiseksi. Sama taitaa koskea suurinta osaa tällä hetkellä mainostetuista laajakuvaTV-laitteista.

Keskustelua (englannin kielellä) aiheesta laajammin mm.: On Windows Vista, DRM, and new monitors

With Windows Vista due to arrive in 2006, questions are arising as to how it will deal with true high-definition video, next-generation optical disk formats, and DRM. We've got answers, but you might not like some of them.

PS. Tuleva kehitys sivunnee aika läheisesti myös kiivana vellonutta kysymystä kopiosuojalaista. Noissa tulevissa hienoissa vehkeissä voidaan käsittääkseni estää myös äänen kopioiminen äänikortin kautta, mitä jotkut esittävät ratkaisuksi tuohon omaan käyttöön kopioimiseen.

Nämä olivat netistä nopeasti kokoamiani tietoja ja voivat sisältää väärin käsitettyä informaatiota, minkä asiaa paremmin tuntevat korjannevat.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

En usko että mikään tulee lyömään itseään läpi. Mediatallennusformaatteja on niin paljon eri kokoisia ja ja eri laitteilla toimivia etten usko että enää tulee mitään koska Internet on keksitty. Tallenteelle ei ole sellaista tarvetta kuin aikaisemmin. Email on korvannut levykkeet. Enää ei tarvitse tallentaa tiedostoa levykkeelle ja viedä sitä kotiin kun sen voi tallentaa emailin liitteenä tai macissa iDiscille - verkossa olevalle tilalle josta sen voi hakea mistä tahansa kuten lukea webmailiakin. Softa ostetaan netistä. Nykyiset tallennusmediat eivät heti häviä mutta pikkuhiljaa ne käyvät tarpeettomiksi. Niitä tulee lisää, parempia.

Onhan se kivaa kun on hyllyssä DVD-elokuvia ja kirjoja. Musiikissa ja osin elokuvissakin on jo nähtävissä muutosta. Yhä useampi musiikkikappale ostetaan verkosta MP3:na sen sijaan että se ostettaisiin levykaupasta. Halvempaakin ostaa yksi hittibiisi kun albumi jossa 15 joutavaa täytebiisiä ja pari hyvää.

Kultakorvat säilyttävät vinyylinsä ja niiden (tunne)arvo nousee.

Järki käteen...

Paperin pala = hieman dataa

Tulevaisuuden tallenne = törkeen paljon dataa

Jos tallenne käy tarpeettomaksi myös paperi joutaa museoon tosin ei WC paperi.

Hd-dvd tai blue-ray -formaatteja tarvitaan, jos haluaa katsoa vaikka hd-tasoisia elokuvia levykkeiltä. Dvd-leffathan näyttää ihan surkeilta kun vertaa hd-tasoiseen kuvaan, ja hd-laatuiset elokuvat ei mahdu dvd-levyille. Joskus tulevaisuudessa kun hd-tasoista sisältöä rupeaa olemaan saatavilla tv-lähetysten ja levyjen muodossa, tarvitaan myös blue-ray tai hd-dvd soitin ja teräväpiirto-televisio. Uusia formaatteja tukevia soittimiahan ei ole vielä Suomessa, ja hd-valmiit TV:t on todella kalliita.

Mutta dvd tulee kuitenkin pitämään pintansa, sillä monilla on isot dvd-kirjastot. Kyllähän ihmiset nykyäänkin käyttää vhs-videoita, mutta niiden käyttö on kuitenkin vähenemässä.

shaba
Hd-dvd tai blue-ray -formaatteja tarvitaan, jos haluaa katsoa vaikka hd-tasoisia elokuvia levykkeiltä. Dvd-leffathan näyttää ihan surkeilta kun vertaa hd-tasoiseen kuvaan, ja hd-laatuiset elokuvat ei mahdu dvd-levyille. Joskus tulevaisuudessa kun hd-tasoista sisältöä rupeaa olemaan saatavilla tv-lähetysten ja levyjen muodossa, tarvitaan myös blue-ray tai hd-dvd soitin ja teräväpiirto-televisio. Uusia formaatteja tukevia soittimiahan ei ole vielä Suomessa, ja hd-valmiit TV:t on todella kalliita.

Mutta dvd tulee kuitenkin pitämään pintansa, sillä monilla on isot dvd-kirjastot. Kyllähän ihmiset nykyäänkin käyttää vhs-videoita, mutta niiden käyttö on kuitenkin vähenemässä.

DVD tulee kyllä pitkään pitämään pintansa, levyjä on paljon saatavilla ja ihmisillä on isot kasat niitä kotona. Kaikenlisäksi DVD on ollut vakavasti markkinoilla vasta niin lyhyen aikaa, että juurikaan muut kuin HC tyypit ja friikit eivät näe syytä vaihtaa laitteistoa.

Miksi niitä leffoja pitäisi katsoa levyiltä? Paljon järkevämpää oikeastaan olisi katsella niitä muistikortilta. Ainut vain, että kustannukset riittävien muistikorttien osalta olisivat suuret. Muistikortti olisi myös tallenninta ajatellen paljon parempi.

Formaatti ei kuitenkaan lyö itseään läpi, ennenkuin kaikilla on mahdollisuus käyttää sitä ja vekottimet ovat ihmisten keskuudessa yleisesti "hyväksyttyjä". HD tasoisella kuvalla ei kuitenkaan mitään tee, jollei ole laitteita, mitkä sitä pystyvät toistamaan.

Hyvänä esimerkkinä vaihtoehdoista oli asimovin kommentti yllä. Vaikka sitä tallennusmediaa tullaan kuitenkin tarvitsemaan. Internetin nopeudet saavat aika radikaalisti nousta, jos halutaan jotain serveriä käyttää datan säilyttämiseen. Ja entäpä datan häviäminen, "olet ollut 3kk kirjautumatta serverille, joten tilisi on tyhjennetty". Sinne meni hää- ja ristiäisvideot ja kummitytön rippijuhlista otetut kuvat.

bdbdbd
Miksi niitä leffoja pitäisi katsoa levyiltä? Paljon järkevämpää oikeastaan olisi katsella niitä muistikortilta. Ainut vain, että kustannukset riittävien muistikorttien osalta olisivat suuret. Muistikortti olisi myös tallenninta ajatellen paljon parempi.

Mitähän oikein meinaat tässä. Miten ne leffat saadaan niille muistikorteille? Imaistaan netistä, ripataan levyltä muistikortille, vai ostetaan kaupasta muistikortteja joissa on leffat valmiina? Hd-leffoja ei netistä oikein voi imuroida koska ne olisivat niin tuhottoman isoja tiedostoja. Tarvitaan hd-dvd/blue-ray -levykeasema, jotta niitä leffoja voisi ripata muistikortille tai kovalevylle. Kun on levykeasema, niin sama se on kattoa niitä leffoja suoraan levyiltä.

Kyllä kun wlanit yleistyvät jäävät mediat vähemmälle. Nyt on jo gigaisia wlaneja, ei tulevaisuudessa tarvitse siirtää dataa jollain medialla kun se on digitaalista jo. Toistolaite tulee olemaan tärkeämmässä asemassa. Internetin nopeus on koko ajan kasvanut ja kasvaa edelleen ja vauhti halpenee koko ajan. Elisakin on laskenut hintojaan muistaakseni jo 3 kertaa vuoden sisään. Tai siis nostanut nopeuksia hinnan pysyessä samana. Itse olen pitänyt nopeuden samana ja laskenut laskua . En tarvitse nopeaa linjaa.

Vierailija
Asimov
Kyllä kun wlanit yleistyvät jäävät mediat vähemmälle. Nyt on jo gigaisia wlaneja, ei tulevaisuudessa tarvitse siirtää dataa jollain medialla kun se on digitaalista jo. Toistolaite tulee olemaan tärkeämmässä asemassa. Internetin nopeus on koko ajan kasvanut ja kasvaa edelleen ja vauhti halpenee koko ajan. Elisakin on laskenut hintojaan muistaakseni jo 3 kertaa vuoden sisään. Tai siis nostanut nopeuksia hinnan pysyessä samana. Itse olen pitänyt nopeuden samana ja laskenut laskua . En tarvitse nopeaa linjaa.

2006 vuoden alussa elisa nostaa taas nopeuksia seuraavan kerran.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Voiko tallennuskapasiteetti kasvaa meidän mittapuumme mukaan rajattomasti niin, että neuvolakortin mukana annetaan datapaketti joka sisältää perusdatan, jolla periaatteessa tulee toimeen koko loppuelämänsä, sitä kulloinkin tarvisemillaan lisillä päivittämällä. Vanhana voisi olla jo aika iso paketti vaikkei sitä tarvitsekaan. Kuoleman koitettua voisivat jälkeenjääneet muistella vainajan elämää tästä muistista ja liittää siihen adresseja. Pakettia ei kierrätetä, vaan se viedään lepoon datahautausmaalle sopivin juhlallisin menoin. Niitä eivät saa penkoa, kuin tulevaisuuden argeologit, jotka etsivät tiedonmuruja jo ajan syömästä aineistosta bittikaivauksissa.

Lierikki Riikonen

Vierailija
lierik
Voiko tallennuskapasiteetti kasvaa meidän mittapuumme mukaan rajattomasti niin, että neuvolakortin mukana annetaan datapaketti joka sisältää perusdatan, jolla periaatteessa tulee toimeen koko loppuelämänsä, sitä kulloinkin tarvisemillaan lisillä päivittämällä. Vanhana voisi olla jo aika iso paketti vaikkei sitä tarvitsekaan. Kuoleman koitettua voisivat jälkeenjääneet muistella vainajan elämää tästä muistista ja liittää siihen adresseja. Pakettia ei kierrätetä, vaan se viedään lepoon datahautausmaalle sopivin juhlallisin menoin. Niitä eivät saa penkoa, kuin tulevaisuuden argeologit, jotka etsivät tiedonmuruja jo ajan syömästä aineistosta bittikaivauksissa.

Voidaan niitä ajatuksia tallentaa Jos vähän sovelletaan tekniikkaa. Sellasta tekniikkaa soveltaa jolla voi ohjata ajatuksella teknisiä vempaimia.

shaba
bdbdbd
Miksi niitä leffoja pitäisi katsoa levyiltä? Paljon järkevämpää oikeastaan olisi katsella niitä muistikortilta. Ainut vain, että kustannukset riittävien muistikorttien osalta olisivat suuret. Muistikortti olisi myös tallenninta ajatellen paljon parempi.Mitähän oikein meinaat tässä. Miten ne leffat saadaan niille muistikorteille? Imaistaan netistä, ripataan levyltä muistikortille, vai ostetaan kaupasta muistikortteja joissa on leffat valmiina? Hd-leffoja ei netistä oikein voi imuroida koska ne olisivat niin tuhottoman isoja tiedostoja. Tarvitaan hd-dvd/blue-ray -levykeasema, jotta niitä leffoja voisi ripata muistikortille tai kovalevylle. Kun on levykeasema, niin sama se on kattoa niitä leffoja suoraan levyiltä.

Ymmärsit asian ihan oikein. Aivan samaan tapaan kuin nytkin esim DVD:tä käytetään. Tämä oli vain esimerkki. Tämänhetkinen tilanne onkin juuri sellainen kuin kuvailit, mutta se, että miten asiat ovat esim 10v päästä onkin asia erikseen. Ovatko nettiyhteydet silloin Gigabitin nopeuksissa, onko keksitty joku erittäin halpa keino valmistaa muistikortteja jne...

shaba
Hd-dvd tai blue-ray -formaatteja tarvitaan, jos haluaa katsoa vaikka hd-tasoisia elokuvia levykkeiltä. Dvd-leffathan näyttää ihan surkeilta kun vertaa hd-tasoiseen kuvaan

Ottaen huomioon, että ihan oikeasti (siis aikuisten oikeasti, eikä myyntimiesten oikeasti) HD-tasoisia näyttölaiteita on kovin vähän, uusia formaatteja ei tarvita vähään aikaan.

Arla
Ottaen huomioon, että ihan oikeasti (siis aikuisten oikeasti, eikä myyntimiesten oikeasti) HD-tasoisia näyttölaiteita on kovin vähän, uusia formaatteja ei tarvita vähään aikaan.

Otin kyllä tuon huomioon viesteissäni:
"Nämä formaatit alkavat yleistyä Suomessa varmaan 2-3:n vuoden päästä"

"Uusia formaatteja tukevia soittimiahan ei ole vielä Suomessa, ja hd-valmiit TV:t on todella kalliita."

Mutta kiva kun tarkensit.

bdbdbd: Luulisin kyllä, että tulevaisuudessa leffoja katsotaan hd-dvd tai blueray -levyiltä. Onhan tähänkin asti katsottu leffoja dvd:iltä. Oishan se tosin kätevää imaista hd-tason leffat netistä, mutta tuskin vielä muutaman vuoden päästä siihen pystytään.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat