Seuraa 
Viestejä8182

Aivan mitätön motiivi pakkoruotsille ei liene kateus: svekomaanien mielestä suomenkieliset saivat "ylimääräisen" kilpailuedun koska he pystyivät suuntaamaan opiskeluponnistuksensa yhden kotimaisen kielen lisäksi vaikkapa maailmankielten oppimiseksi. Ruotsinkielisillä koululaisilla ja opiskelijoilla sen sijaan oli raskautuksena kahden pikkukielen de-facto välttämätön opiskelu. Tämän "epäreilun edun" tasoittamiseksi pakkoruotsi oli suomenkielisille asetettu keinotekoinen handicap. Pakkoruotsin puolustamisen todellisena motiivina tämä ei liene vieläkään tuntematon - varsinkin kun Pisa-tutkimus kertoi ruotsinkielisten koululaisten yleisesti olevan osaamistasoltaan jäljessä.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Kommentit (1)

Jotuni
Seuraa 
Viestejä9534
SamBody
Aivan mitätön motiivi pakkoruotsille ei liene kateus: svekomaanien mielestä suomenkieliset saivat "ylimääräisen" kilpailuedun koska he pystyivät suuntaamaan opiskeluponnistuksensa yhden kotimaisen kielen lisäksi vaikkapa maailmankielten oppimiseksi. Ruotsinkielisillä koululaisilla ja opiskelijoilla sen sijaan oli raskautuksena kahden pikkukielen de-facto välttämätön opiskelu. Tämän "epäreilun edun" tasoittamiseksi pakkoruotsi oli suomenkielisille asetettu keinotekoinen handicap. Pakkoruotsin puolustamisen todellisena motiivina tämä ei liene vieläkään tuntematon - varsinkin kun Pisa-tutkimus kertoi ruotsinkielisten koululaisten yleisesti olevan osaamistasoltaan jäljessä.Tuo on yksi lukemani pakkoruotsin perustelu. Sen mukaan kaksi kansaa - suomalaiset ja suomenruotsalaiset - ovat sopineet opiskelevansa toisensa kielen. Minun käsitykseni tuosta sopimuksesta on, että se on yksipuolisesti suomenruotsalaisten sopimus.

Oikeampi vastavuoroisuus toteutuisi niin, että Suomi, Ahvenanmaa ja Ruotsi sopisivat vastavuoroisista periaatteista miten kielivähemmistöjä kohdellaan. Tietääkseni Tanskalla ja Saksalla on sellainen sopimus.

-

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat