Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Mitä näitä on Suomessa tai muualla maailmassa tällä hetkellä arkeologian kannalta mielenkiintoisimpia paikkoja/aiheita?

Museoviraston sivuilta löytyy jotain:
http://www.nba.fi/fi/tutkimusprojektit
http://www.nba.fi/fi/kenttatyot
http://www.nba.fi/fi/meriarkeologiset_tutkimukset

Onko joku tarkemmin johonkin tällaiseen Suomessa sijaitsevaan kohteeseen perehtynyt tai onko vaikka yleisempää tietoa kiinnostavista projekteista maailmalla?

Sitten toinen asia samaan aiheeseen liittyen, eli onko jollain kotosalla jossain varastossa vanhoja esineitä, joista ei tiedetä, mihin niitä on käytetty tai, jos tietää, niin olisi mielenkiintoista, jos täällä voisi näitä esitellä hiukan käyttötarkoituksiltaan ja laittaa vaikka kuvaa mukaan...
Eikä tarvitse niin kovin vanhoja varmaan edes olla, että olisivat mielenkiintoisia...

Sivut

Kommentit (17)

Ainakin joissakin piireissä nämä keskitysleirien arkeologiset tutkimukset nostavat tunteet pintaan, tuorein tutkimus on parhaillaan käynnissä Sobiborissa, muutaman vuoden sisään on tutkittu myös Chelmnossa ja Belzecissa sekä lukuisissa kohteissa myös Ukrainan joukkohautoja. Sobiborissa, josta tiedetään hyvin vähän siksi, että todistajia ei juuri ole, tarkoituksena on tutkia sekä joukkohautojen sijainti että myös kaasukammion alue.

Toistaiseksi keskeneräinen tutkimus paikansi 7 joukkohautaa, aiheesta uutisoitiin aikanaan suhteellisen laajalti:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/1673471.stm

Lisää tutkimuksesta ja metodista noissa kahdessa linkissä:

http://www.sobibor.edu.pl/angielska/historia/index.htm

http://www.undersobibor.org/

Voisi olla kyllä hiukan jäätävä olo käydä noissa vierailulla tuollaisissa keskitysleireissä. Oliko noita muualla natsien toimesta kuin Puolassa?
Onkos näistä Suomen leireistä tai joukkohaudoista tehty muuten miten tarkkoja tutkimuksia?

Keskitysleirejä oli saksalaisten perustamina alaleirit mukaan lukien satoja, Saksassa, Itävallassa, Ukrainassa, Valko-Venäjällä jne. Ns. tuhoamisleirit olivat kylläkin pääosin Puolassa, riippuu toki hieman miten ko. leiri määritellään eli esimerkiksi Valko-Venäjän Maly Trostenets voitaisiin sellaiseksi lukea.

Minulla ei ole tietoa täsmällisemmin siitä, millaisia tutkimuksia suomalaisilla joukkohautapaikoilla on kaikkiaan tehty, 1918 hautoja kai on jonkin verran kaiveltu (?). Noh, Huhtiniemessähän tutkittiin mutta se on eri tarinaa. Itä-Karjalan leiripaikkoja, siis niitä jossa pidettiin suomalaisia "toisinajattelijoita", mm. Koveri, ei ainakaan tietääkseni ole tutkittu juuri mitenkään, tiedot niistä muutenkin melkoisen hataria.

Kun Susiluolan tutkimukset olivat alussaan, jotkut skeptiset asiantuntijat epäilivät löydettyjä kiviesineitä luonnon aikaansaannoksiksi. En ole aktiivisesti seurannut tutkimusten etenemistä ja tuloksia, mutta vaikuttaa siltä, että skeptiset äänet ovat vaienneet. Vieläkös soraääniä kuuluu vai onko jo vallalla jonkinlainen konsensus siitä, että kyseessä on neaderthalilaisten asuinpaikka?

Wikipedian mukaan ainakaan konsensusta Susiluolasta ei ole edelleenkään saavutettu:

"Väittely jatkuu: muun muassa Fennoscandia archaeologica -lehden numerossa XXIV (2007) useat tutkijat ovat kommentoineet Susiluolan löytöjä ja niiden pohjalta esitettyjä tulkintoja kriittisesti."

Mitäs kaikkia tuossa ensimmäisessä laittamassani kuvassa nyt on sitten? Jollain tietoa noista?
Kyllä tietysti jotain noista itsekin tiedän tai suurimman osan, mutta jotkut on kyllä outoja vähän. Rukkia ja hetekaa ja pari suurta kauhaa ja kengän jotain muotteja ja tuommoinen kelkka tai reki, suksi ja joku viljamittako 1800-luvulta kai...
Jonkinlainen puristin ja aikasta suuri saha.

el6
Seuraa 
Viestejä1457
Liittynyt12.2.2007
taleni kosumyn

Isoisäni Sotamuistoja 1943... Ilmeisesti Repolasta?Mulla on muuten samannäköin arkku. Musalle pohjalle liimattuja olkia tai jotain. 1942 löytyy mun arkusta.
Saisko tommosesta parikymppiä?

.

Ai, lukeeko siinä mitään sen kummemmin vaikka paikkaa missä olisi tehty vai onko pelkästään vuosiluku vain?
Eli jatkosodan aikana näitä tällaisia tehty ainakin varmaan. Sen kummemmin en tiedä mitään tarinoita tuolta ajalta, enkä tuosta lippaasta muuta kuin mitä siinä lukee.

el6
Seuraa 
Viestejä1457
Liittynyt12.2.2007
taleni kosumyn
Ai, lukeeko siinä mitään sen kummemmin vaikka paikkaa missä olisi tehty vai onko pelkästään vuosiluku vain?
Eli jatkosodan aikana näitä tällaisia tehty ainakin varmaan. Sen kummemmin en tiedä mitään tarinoita tuolta ajalta, enkä tuosta lippaasta muuta kuin mitä siinä lukee.Siinä lukee kauniilla käsialalla kirjoitettuna,
Muisto Uskolta 26/10- 1942.

.

Jos haluaa ruveta väsäämään omia wiki-sivujansa, niin mitähän kaikkia sitä tarvitsisi? Palvelinkone? Mitenkäs pitääkö palveluntarjoajalta kysellä jotain?

Onkohan lapsilla ollut minkälaisia leluja varhaisempina aikoina ihmisen historiassa? Onko arkeologisissa kaivauksissa löytynyt jotain esineitä, joita olisi mahdollisesti pidetty lasten leikkikaluina?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat